Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Handlali so sadike zdravilnih zelišč

 

Lepo zanimanje za „borzo sadik" v Segovcih pri Gornji Radgoni

Borza sadikMedtem ko večina vrtnin in zdravilnih zelišč že lepo raste na lepo urejenih vrtovih in drugih površinah, je mnogim vrtnarjem in zeliščarjem ostalo nekaj sadik, ki jih je boljše menjavati  kot pa zavreči. In zato je znana pomurska zeliščarica Tanja Tomažič, na svojem vrtu v Segovcih pri Gornji Radgoni, pripravila prvo zeliščarsko borzo. Potem ko je podobna borza pred tem dobro desetletje potekala na drugi strani Gornje Radgone, v Črešnjevcih, so se tako sedaj preselili na posestvo v Segovcih, v občini Apače.

Tam namreč nastaja Učni center za permakulturno pridelavo vrtnin in zdravilnih zelišč, in zato je tokratno srečanje bilo namenjeno handlanju s sadikami zdravilnih zelišč. Za vse, ki se na kakršenkoli način ukvarjajo z zelišči, jih cenijo in uporabljajo. Naj bo ljubiteljsko, amatersko, ali pa po bolj resnih in zahtevnejših zakonitostih. Ne glede ali so stari mački na tem področju ali pa novinci. Četudi je bil to le prijeten izlet v naravo in spoznavanje nekaj novega,... vsi so bili dobrodošli v Segovce. In prišlo jih je veliko, poleg sadik pa so s seboj odnesli tudi nekaj novega znanja in spoznanja o vsem kar je povezano z zdravilnih zeliščih, vrtninah ipd.

„Borzo sadik zdravilnih zelišč je tradicionalno vsako leto organiziral naš zeliščar Andrej Coklin pri svojem ribniku, ki je žal umrl. Bila bi velika škoda, da bi njegovo izjemno delo in znanje utonilo v pozabo, zato je padla odločitev, da s tradicionalnimi srečanji nadaljujemo. In tako je že prva borza pri nas v Segovcih, ob lepem in sončnem dnevu, na posestvo pritegnila preko sto obiskovalcev iz različnih krajev Štajerske in Pomurja. Skoraj vsi so prinesli kakšne sadike zdravilnih zelišč, ki bi drugače končale na kompostu. Ko se razrastejo na vrtu preko vseh gred, jih je pač treba odstraniti. Najprej z njimi založimo vse prijatelje in sosede, potem pa jih res nimamo več kam potisnit in jih moramo zavreči. Pri nas pa so bile zelo dragocene za tiste obiskovalce, ki si morda zasajajo vrt na novo, ali so zbiratelji različnih rastlin, našle so se seveda tudi kakšne zelo redke in pomembne sadike za bolj zahtevne zeliščarje. Sadike so lahko vzeli brezplačno, saj je to smisel tovrstne borze. Prineseš kar imaš odveč in vzameš kar potrebuješ. Pa imamo vsi vse!" nam je razložila gostiteljica Tomažičeva.

Poseben čar ima tudi dokaj rustikalno urejen park posestva, kjer so se obiskovalci lahko usedli, spili čaj, zeliščno vodo, hladne zeliščne napitke... in malce poklepetali med seboj ali z gostiteljico, zeliščarico Tanjo Tomažič, ki se že kakšnih 15 let ukvarja z zdravo prehrano, zelišči in permakulturnimi zasaditvami. Vprašanja, odgovori, izkušnje in nasveti so se izmenjavali in vsakdo je odšel od tu z nečem novim. Kar nekaj sadik je še kljub temu ostalo. Te bodo našle nov dom na polju Učnega centra in se jih lahko dobi še tudi kasneje. Sploh pa je bil to zanimiv in koristen dan prepleten s sadikami, veseljem, pozitivno energijo, znanjem, izkušnjami, druženjem.

„Učni center za permakulturno pridelavo vrtnin in zdravilnih zelišč je namenjen izobraževanju obiskovalcev na področju zeliščarstva in permakulture. Izvajamo predavanja in delavnice. Lahko za posameznike ali skupine. Naj bo za šolske skupine, vrtce, društva, združenja, družinske izlete ali izletnike kar tako. Nabiramo in sušimo zelišča, kuhamo čaje, pripravljamo tinkture, kreme ali izdelamo kakšno permakulturno gredo, naredimo sušilnico za zelišča, hotel za žuželke...Odvisno od letnega časa in vremena, kaj v času obiska raste ali je primerno za nabiranje. Predvsem pa obiskovalci dobijo veliko znanja, informacij in praktičnega dela, ki ga lahko doma izkoristijo za izdelavo svojega vrta, polja ali kotička na terasi. Vedno so na voljo kakšne sadike in tudi zdrava, čista zelenjava za domov se dobi"", nam je povedala zeliščarica Tanja.

Dodala je, kako je do sedaj bilo vreme bolj kilavo in rastline niso nič kaj z veseljem rasle. Čez čas pa bo slika na posestvu že čisto drugačna. Permakulturne grede bodo služile svojemu namenu, vrtnine in zelišča bodo v polni rasti. Spet vredno ogleda. Zato v soboto, 14. junija 2014 ponovno vabijo na „Dan odprtih vrat permakulturnega učnega centra". Tokrat se bodo posvetili permakulturi, izdelavi gred, uporabi različnih zastirk, zasajanje vrtnin z dobrimi sosedi, zaščita pred škodljivci, izmenjavali izkušnje, nasvete ipd. Vsekakor pa se spet priporočajo za odvečne sadike, tokrat za sadike vrtnin a tudi zelišč, in tako bodo spet handlali!

„Ko pride jesen in se pokažejo sadovi našega pridnega dela, se zopet srečamo. Na Borzi semen. Zbirali in menjali bomo semena, ki smo jih pridelali sami. S tem bomo prispevali k ohranjanju starih sort vrtnin, ki so dosti bolj kvalitetne in rodne od novih pogruntavščin. Zdrave in koristne za nas in naše družine", je še povedala Tanja Tomažič, ki je za več informacij dosegljiva po telefonu: 031/374-808.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Handlali so sadike zdravilnih zelišč