Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ob varoji, ogroža čebele tudi mali panjski hrošč

 

Člani Društva čebelarjev Apače spregovorili o svojem delu

Čebelarji ApačeČeprav je zelo mlado, ustanovljeno je namreč šele pred tremi leti, je Čebelarsko društvo Apače, ki šteje 34 članov, zelo dejavno. To je osrednja ugotovitev občnega zbora članstva, ki je potekal v prostorih Gostilne Zver v Apačah. Zbora apaških čebelarjev, na katerem je s poročilom o delu v lanskem letu spregovoril predsednik društva Anton Tropenauer, so se udeležili tudi nekateri gostje, predstavnika čebelarskih društev Negova in Radenci, ter strokovni svetovalec Čebelarske zveze Slovenije, Avgust Sinič. Prav tako so se prisotni na zboru, z minuto molka, poklonili spominu na tri velike čebelarje z radgonskega konca: Stanka Korošca, Martina Žnidariča in Franca Topolovca, člane Čebelarskega društva Peter Dajnko Gornja Radgona, v katero so bili pred ustanovitvijo svojega društva vključeni tudi čebelarji, ki so sedaj člani ČD Apače.

»Leto 2014 za čebele in čebelarje ni bilo prijazno. Lahko bi celo rekli,da je bilo katastrofalno. Tako slabih razmer ne pomnijo niti najstarejši čebelarji. V januarju so visoke temperature vabile čebele iz panjev, naslednji mesec pa so zopet nizke temperature podaljšale zimo in zdesetkale čebelje družine. V pomlad smo stopili z oslabelimi čebeljimi družinami, ki niso bile sposobne nabrati dovolj cvetnega prahu in medičine, da bi čebelarji lahko točili cvetlični med. Slabo vreme se je vleklo skozi celo sezono medenja akacije, lipe in kostanja tako, da smo čebelarji ostali skoraj brez medu. Vmes pa je bilo treba čebele izdatno krmiti.« je v svojem poročilu, med drugim dejal, predsednik Tropenauer, ki je nanizal tudi nekatere aktivnosti, ki so jih zlasti na področju izobraževanja izvajali člani društva.
Strinjali so se, da je aktivnosti bilo veliko, in da so realizirali vse, kar so si pred letom dni zamislili. Posebno skrb so čebelarji namenjali zdravljenju čebel, kjer jim je s predavanjem in nasveti o zdravstvenem varstvu čebel pomagala veterinarka, mag. Lidija Matavž. Člani društva pa so se udeležili tudi drugih predavanj, ki so bila organizirana pri drugih društvih ali v okviru Čebelarske zveze društev Pomurja. Društvo posebno pozornost namenja tudi krožku mladih čebelarjev, ki deluje na OŠ Apače. V šolski čebelnjak, v dvojni panj, ki ga je podaril župan in čebelar Franc Pižmoht, je predsednik Tropenauer naselil dve čebelji družini. Nabavili so nekaj osnovnih pripomočkov za čebelarjenje v šolskem čebelnjaku. Sodelovali so tudi pri Slovenskem zajtrku na OŠ in Vrtcu Apače, kjer so čebelarji (Breznik, Vučko, Vnuk, Tropenauer, Frelih in Rožman) darovali potrebni med. Pripravili so tradicionalno Ambroževo mašo, ki je bila dobro obiskana...
Predsednik Tropenauer je tudi predstavil tudi program dela za leto 2015, ki je zelo obsežen, in spet bodo posebno skrb posvečali zdravljenju čebel, sajenju medonosnih rastlin in sodelovanju s sosednjimi čebelarskimi društvi, ter tudi z drugimi društvi v občini in širše. Čebelarje posebej žalosti, da so njihove pridne delavke vedno ogrožene. Zato so menili, da bodo morali bolj tvorno sodelovati pri zatiranju varoje in nove nadloge »malega panjskega hrošča«, ki preti z uničenjem čebel po Evropi. Mimogrede pa so na zboru, v društvo sprejeli nekaj novih članov.

ZAŠČITA MEDONOSNIH ČEBEL V EVROPI
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, pogosto evropske kolege opozarja na pomen čebel in čebelarstva, dejavnike tveganja, ki povzročajo izgube čebeljih družin in s tem skuša doseči boljšo zaščito čebel. Po njegovem so čebele in čebelarstvo v Evropi zelo ogroženi, zlasti zaradi podnebnih sprememb, pa tudi zaradi človekovega ravnanja.
„Medonosna čebela v Evropi je ogrožena, njen obstoj pa je zelo odvisen od ravnanja človeka in okoljskih dejavnikov, nova kritična področja, ki vplivajo na medonosno čebelo, pa zahtevajo dodaten pristop k reševanju tega problema. Ukrepanje posameznih članic EU je omejeno zaradi pomanjkljivih pravnih podlag na področju ukrepanja v primeru naravnih nesreč z vidika nacionalnih pomoči. Kljub temu si v Sloveniji prizadevamo za ohranitev in zaščito čebel. Rešitve Slovenija vidi znotraj štirih trajnostnih razvojnih okvirov EU – ohranjanja biodiverzitete, okoljskih globalnih sprememb, varne hrane in promocije", pravi minister mag. Dejan Židan, ki izpostavlja pomen čebel v uspešni kmetijski proizvodnji, ki zagotavlja varnost preskrbe s hrano.
»Ravno varnosti preskrbe s hrano daje Evropska Komisija poseben pomen v Sporočilu Komisije o SKP 2020, ki je usmerjena v zagotavljanje proizvodnje hrane, vendar na način, da bo ta proizvodnja spoštljiva do naravnih virov in biotske raznovrstnosti. Skrbi me dejstvo, da so se v zadnjem času pojavila nova kritična področja, ki vplivajo na medonosno čebelo in zahtevajo dodaten pristop k reševanju. Prav zaradi tega smo skupaj s strokovnimi institucijami predlagali rešitve.« Židan je povedal še, da smo v Sloveniji zaradi zaščite kranjske čebele pripravili Resolucijo o zaščiti kranjske čebele, ki je dopolnila že obstoječe ukrepe za čebelarstvo...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Ob varoji, ogroža čebele tudi mali panjski hrošč