Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Profesorica + zlatar = odlična ekološka olja in čaji

 

Kako sta Dejan in Danijel predelala star kombajn, zdaj primeren za žetev konoplje?

Olje SukičKo je Zveza podeželske mladine Slovenije pred nedavnim izbirala najbolj inovativnega mladega kmeta Slovenije (IMK 2017), je med šestimi nominiranci bil tudi Dejan Sukič iz Podgrada pri Gornji Radgoni, ki ga je predlagalo Društvo podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici. In čeprav je na koncu IMK 2017 postal Matic Vizjak iz Šmarja pri Jelšah, je zadovoljen tudi Dejan Sukič, ki je sicer zlatarski mojster, a se s partnerko Karlo, slednja je profesorica, ukvarja tudi s kmetovanjem. Na 15 hektarjev veliki kmetiji, ki je usmerjena v prašičerejo in pridelovanje poljščin, se je Dejan posvetil pridelavi ekoloških olj in čajev. Na kmetiji imajo svojo stiskalnico za hladno stiskana olja, hladilnico ter sušilnico na topel zrak.

Mladi kmet Dejan je iskal učinkovit način za spravilo delov rastlin, ki jih lahko uporabi za pridelavo ekoloških čajev. Ker primernega stroja na trgu ni našel, je s prijateljem Danijelom Vogrincem z Noričkega Vrha pri Gornji Radgoni poiskal rešitev: kupila sta star žitni kombajn in ga predelala do te mere, da lahko z njim uspešno pobirajo konopljine vršičke, oz. cvetove kamilice in ajde. Mlatilni mehanizem sta zamenjala s tekočim trakom, ki sega od nastavljivega hedra do novega prekucnega zbiralnika. S tem so na kmetiji prihranili predvsem pri porabi delovnega časa, saj sedaj veliko hitreje poberejo surovino za pridelavo čajev, ki ima na kmetiji vedno večji tržni pomen.
Sprva je bila ideja, da bi naredila stroj za hitrejšo in učinkovitejše delo, ki bi bil predvsem primeren za žetje industrijske konoplje. "Za to potezo smo se odločili, ker smo želeli skrajšati čas žetve in si olajšati delo na kmetiji. Kombajn sva začela predelovati oktobra 2016, letos pa je bila z njim opravljena tudi prva žetev. Na ta način se da povečati tudi pridelek konoplje," pravi Dejan, ki dodaja, da se je s tem čas žetve zmanjšal za osemkrat, kapaciteta zbiralnika je pet kubičnih metrov. "Prej, ko smo imeli traktor in koso smo za nek določen izplen porabili dve uri in pol. Za enako površino sedaj porabimo zgolj petnajst minut". Od predhodnega starega kombajna, ki je služil kot osnova je ostalo ohišje, šasija in motor. Mlatilni mehanizem sta zamenjala in ga nadomestila s tekočim trakom ter dodala zbiralnik, ki zbira cvetove. Kombajn uporabljajo predvsem zase, a obstaja tudi povpraševanje po izposoji. Dejan pravi, da povpraševanje ostaja, problem pa je logistika.
"V našem okolišu se lahko vozimo, kaj več pa je že prevelik strošek transporta, da bi ga kar tako pošiljali nekam naprej", razlaga naš sogovornik, ki dodaja, da predelati kombajn ni bil mačji kašelj, saj sta sama veliko prostega časa namenila predelovanju. "V ta kombajn je vloženih čez tisoč ur dela in 20 tisoč evrov, ki so šli za material. Seveda pa nama ni žal, da sva se odločila za ta korak. Na to sva gledala kot na velik izziv. Kombajn sva predelovala celo zimo. Ko je bilo zunaj minus petnajst, sva imela improvizirano delavnico in ob tem uživala. Takšnega kombajna, vsaj kolikor vem, v Sloveniji ni". Ob tem Dejan, na vprašanje zakaj ukvarjanje s konopljo pove: "S konopljo se ukvarjamo že šest let in jo pridelujemo na ekološki način. Konoplja trka na velika vrata, to je kultura prihodnosti. Menim, da je ukvarjanje s konopljo lahko rešitev za male kmetije, ki bi jim konoplja dala neko dodano vrednost".
Dejan in njegova Karla, oče in mama deklice in fantka, na kmetiji Sukič v Podgradu, s tem nedvomno pišeta ekološko zgodbo o uspehu, kajti zlatarski mojster, ki že desetletje vodi svojo zlatarno v Lenartu in njegova življenjska sopotnica Karla, sicer profesorica sociologije in zgodovine, na kmetiji Dejanovega očeta, že potrjujeta pravilnost svoje odločitve, da zdrava zemlja vodi do zdravih ljudi in v končni fazi do zdrave skupnosti! S tem želijo poskrbeti tudi za zdravo prihodnost svojih malčkov Zale in Žige. „Bolj ko se sprašujemo od kod naša hrana, kje in kako se proizvaja, bolj spoznavamo prednosti lastne ekološke pridelave in predelave, pravi Dejan, ki je med drugim tudi veliki ljubitelj iskrivih konj – kasačev in odličen tekmovalec v kasaškem športu.
Ko sta se podjetna Dejan in Karla odločila, da se bosta začela ukvarjati z ekološkim kmetijstvom, jima je Dejanov oče, z veseljem odstopil več hektarjev obdelovalne zemlje, za katere sta mlada pridelovalca hitro dobila ekološki certifikat. V poletnih mesecih tako na njihovih njivah v Podgradu cvetijo lan, sončnice, riček, industrijska konoplja, črna kumina, buče ipd. Vsa semena doma sami prečistijo in posušijo na čim manjši temperaturi, saj se zavedajo, da morajo biti, za kvalitetno hladno stiskano olje, vsi postopki pridelave in predelave kvalitetno izpeljani! Da bi semena ostala čim bolj kvalitetna, so si omislili tudi svojo hladilnico, kjer hranijo ves semenski material, pa tudi svoje končne izdelke. Vsa olja stiskajo sami, na visoko kvalitetni stiskalnici, ki omogoča, da iz semena stisnejo zares kvalitetno olje! „Veliko sva se izobraževali na temo olj, tudi našim kupcem poskušamo predati znanje o hladno stiskanih oljih in njihovem pomenu za naše zdravje. Zavedati se moramo da, kvalitetna, sveža, hladno stiskana olja, poleg veliko vitaminov, vsebujejo tudi veliko omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, ki jih naše telo, ne more samo proizvesti, zato jih moramo vnesti z hrano", pravi Karla in poudarja, da so olja zdrava, če so sveža.
Izpostavljenost svetlobi in kisiku, povzroča oksidacijo olj, in stara olja so našemu zdravju dokazano škodljiva. Ravno iz tega razloga so se odločili, da olja stiskajo vsak teden sproti. Priporočajo torej, da raje kot da posegate po oljih v trgovinskih centrih, pridete na Kmetijo Sukič, kjer potrošnikom postrežejo s svežimi, 100% ekološkimi hladno stiskanimi olji! V njihovi ponudbi najdemo konopljino, laneno, sončnično, orehovo, ričkovo olje, konopljin čaj, moke, ekološka semena, tudi seme črne kumine. Karla in Dejan sta združila svojo znanje tudi v posebni liniji olja z lističi jedilnega zlata, kar je prava atrakcija tako za oči, kot brbončice.
„Vsi ljudje si želimo, da bi bili zdravi in da bi naša zemlja bila zdrava, svetujem vam, naj čim več ljudi stopa po stopinjah ekoloških pridelovalcev, ali vsaj kupuje domače ekološke produkte", pove Karla, ki je vesela, da je zadnja leta v Sloveniji vedno več pridelovalcev industrijske konoplje. Seme te konoplje poleg aminokislin namreč vsebuje kar četrtino visoko kakovostnih beljakovin, ki jih naše telo izkoristi predvsem pri ohranjanju imunskega sistema in hormonskega ravnovesja. Blagodejne učinkovine se ohranijo v hladno stiskanem olju. „Uživanje hladno stiskanih olj je za naše zdravje izrednega pomena! Prepričajte se le, da so olja zares sveža. Le sveža olja vsebujejo zdravilne sestavine. Mi smo se dela lotili z vso odgovornostjo!", zagotavlja Karla in nadaljuje: "Smo kmetija s statusom preusmeritve v eko kmetijo. Ta vrsta kmetovanja je zelo prijazna do živali in potrošnikov, ker lahko kupijo zdravo hrano. Spoštuje se zemlja, zrak, voda in rastline. Ekološko kmetovanje skrbi za rodovitnost tal, za čisto vodo in čist zrak ter za biotsko raznovrstnost.
Postopki pridelave in predelave ustrezajo strogim predpisom, ki jih nadzorujejo kontrolne organizacije. Vsi izdelki vsebujejo le ekološke dovoljene snovi. Pri kmetovanju pa se lahko uporabljajo snovi, ki ne onesnažujejo okolja, ne rušijo ravnovesja v naravi in ne uničujejo rastlinskih in živalskih vrst. »Bodimo eko« ker je dobro za nas in ker je dobro za okolje! Ekološka hrana ni draga ampak dragocena!", poudarjajo na Eko kmetiji Sukič, kjer ponujajo: semena (konopljino, sončnično, laneno), hladno stiskana olja (konopljino, sončnično, laneno) ter naravno sušen čaj iz mladih konopljinih vršičkov, pa bio in ekološke čaje...

Save

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Profesorica + zlatar = odlična ekološka olja in čaji