Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Čebelarji ČD Peter Dajnko Gornja Radgona zadovoljni s svojim delom

 

V ospredju izobraževanje in zatiranje bolezni čebel

Čebelarji GRČebelarsko društvo Peter Dajnko Gornja Radgona, ki ga vodi Igor Litrop, ima več kot 67 letno tradicijo. Društvo je ime dobilo po znamenitem Slovencu Petru Dajnku, ki je bil leta 1787 rojen v Črešnjevcih, umrl pa 90 let pozneje pri Mali Nedelji, kjer je tudi pokopan. Bil je plodovit pisec in velik čebelar, ki je prvi v slovenščini napisal in izdal knjigo o čebelarstvu, leta 1831 je izšla z naslovom Čelarstvo. Knjigo je v print tehniki ob 50 letnici društva izdala še občina Gornja Radgona. Člani društva so na Turistični kmetiji Hari v Spodnji Ščavnici, imeli svoj redni letni občni zbor, ki se ga je udeležila približno polovica od 42 članov in članic. Ob tem so s svojim obiskom zbor počastili predsednik ČZ društev Pomurja Janko Rožman, svetovalec za čebelarstvo pri ČZ Slovenije Jakob Madjar, ter predstavniki sosednjih čebelarskih društev Radenci, Negova, Sv. Jurij ob Ščavnici in Apače.

Navzoče je uvodoma pozdravil predsednik društva Litrop, ki je po izvolitvi predsedstva zbora, ki ga je tekoče vodila Ljuba Rajh, podal poročilo o delu društva in načrtih za prihodnje. Tako je med drugim dejal: „Kakor prejšnja leta je nam spet zagodlo vreme s spomladansko pozebo in dežjem. Letina 2017 je bila ena izmed najbolj katastrofalnih, kar smo jih imeli zadnjih nekaj let. Po dokaj dobri cvetlični paši v marcu in aprilu je prišla v naše kraje pozeba, ki ni prizanesla akaciji ter smo ostali še brez dveh paš, in sicer lipe in kostanja, saj so se temperature zaradi deževja spustile tudi pod 20ºC. Čebele smo zato morali krmiti skozi vso pašno sezono do jeseni, ko smo jih pripravili na zimo." je dejal Litrop in nanizal številne aktivnosti, ki jih je v preteklem letu bilo kar nekaj. Posebni poudarek je bil na zatiranju varoje, ki je tačas največja nadloga pri čebelarjih. Pri tem jim pomaga svetovalna služba, ki deluje v okviru NVI Murska Sobota, pod vodstvom Mateje Ritoznojnik, ki je nadomestila znano veterinarko, lani umrlo, mag. Lidijo Matavž. Ob njeni podpori se čebelarji zoperstavljajo tej za čebele pogubnemu zajedalcu.
V društvu so zadovoljni, da na OŠ Gornja Radgona deluje šolski čebelarski krožek, katerega vodita mentorja Dragica Vereš in veterinar Jože Matavž. Mladi čebelarji so se udeležili tekmovanja mladih čebelarjev v Metliki, kjer so prejeli zlata, srebrna in bronasta priznanja. Tega so v društvu veseli, saj je šolski krožek »kalilnica« bodočih čebelarjev. Veliko skrb je društvo posvečalo izobraževanju članstva. Izobraževanje pripravljajo skupaj s sosednimi društvi, da je tako udeležba številčnejša. Tako društvo sodeluje s sosednjimi društvi tudi pri izvedbi strokovnih ekskurzij. Čebelarji so sodelovali tudi v akciji Slovenski tradicionalni zajtrk v vrtcu in šoli v Gornji Radgoni, kjer so člani društva podarili med. Društvo je lani organiziralo nakup medovitih rastlin, ki so jih v svojem okolju posadili čebelarji. Menijo, da je to pomembna dejavnost društva, saj je, zaradi intenzivnega kmetijstva, vse manj paše za čebele. Društvo sodeluje tudi z drugimi »nečebelarskimi« društvi, ki delujejo v občini Gornja Radgona. Člani se predstavljajo tudi na raznih prireditvah, kot je Petrov in Leopoldov sejem v Gornji Radgoni, AGRA in še kje. Kot je dodal predsednik društva Igor Litrop, ki je obenem podpredsednik ČZ društev Pomurja, bodo tudi v letu 2018 čebelarji opravljali podobne aktivnosti kot v preteklosti. Kot prvo načrtujejo v pomladnih mesecih obisk Čebelarskega sejma v Bjelovarju.
Prisotne je pozdravil tudi predsednik ČZP Janko Rožman, ki je čebelarjem predstavil težave, ki jih doživljajo organizirani čebelarji. Svetovalec Jakob Madjar pa je veliko besed namenil zatiranju varoje, ki je tačas, ob letošnjem pomanjkanju čebelje paše, največja nadlega čebel. Predsednik društva je na zboru prebral poročilo veterinarke Mateje Ratiznojnik, ki se ni mogla udeležiti zbora. V svojem poročilu je predstavila pomen in način zatiranja varoje. V preteklem letu pa je bilo odkritih tudi nekaj žarišč hude gnilobe čebelje zalege, ki je prav tako nevarna bolezen čebel. Bolezen so z določenimi ukrepi odpravili. Ob koncu so v svoje vrste sprejeli novega člana Sandija Ješovnika. Želeli pa bi si, da bi se za čebelarjenje odločilo več mladih.

Foto: Ludvik Kramberger

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Čebelarji ČD Peter Dajnko Gornja Radgona zadovoljni s svojim delom