Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vodstvo KGZ Murska Sobota sprejelo mlade tekmovalce

 

Nihče se ne more kosati z mladimi iz DPM Sveti Jurij ob Ščavnici

Mladi - kmetijstvoV Domu penine družbe Radgonske gorice, je potekala posebna slovesnost, ko je Franc Režonja, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, s sodelavci, pripravil sprejem za ekipo Društva podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki je najboljša v Pomurju in ena najboljših v Sloveniji, ko gre za tekmovanja „Mladi in kmetijstvo". Gre za ekipo DPM Sveti Jurij ob Ščavnici, ki letos obeležuje četrt stoletja obstoja in delovanja in je v tem času vseskozi zmagovala na območnem tekmovanju za Pomurje, štirikrat pa je bila ekipa tudi državna prvakinja.

Na sprejemu, ki so se ga ob direktorju Režonji, udeležili tudi vodja Kmetijsko svetovalne službe KGZ Murska Sobota, dr. Stanko Kapun, potem Anton Slana, vodja svetovalne službe izpostava Gornja Radgona, ter kmetijska svetovalca iz radgonske izpostave: Metka Marinič in Alojz Topolovec, so bili člani ekipe, ki se je uvrstila na letošnje državno tekmovanje, kjer branijo naslov državnega prvaka: Žan Gregorec, Rok Lančič in Tomaž Vrzel, zraven pa še predsednica omenjenega društva Veronika Vrzel.
Direktor KGZ Murska Sobota Franc Režonja je mladim iz občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ob nazdravljanju z Zlato radgonsko penino, čestital za vse dosedanje dosežke in za uspešno zastopanje Pomurja po Sloveniji. Ob tem jim je izročil priložnostna darila in zaželel novo zmago na državnem tekmovanju, ki bo 21. aprila letos v Mirni Peči na Dolenjskem. „Pravzaprav bi moralo državno tekmovanje potekati pri nas v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, a ker smo ga organizirali tudi lani, ko smo drugič zapovrstjo (skupaj četrtič) osvojili 1. mesto, smo organizacijo ponudili lanskim podprvakom iz Mirne Peči. Oni so to sprejeli in sedaj bo tekmovanje na Dolenjskem, a to ne pomeni, da naša ekipa ne bo spet šla na zmago in peti naslov, kar bi nam ob letošnjem jubileju bilo še posebej v zadovoljstvo", nam je povedala predsednica DPM Sveti Jurij ob Ščavnici Veronika Vrzel, ki dodaja, da so se fantje iz ekipe odlično pripravili.
„Pravzaprav se oni nenehno učijo in veliko vedo. Zato jim že vrsto let nihče v Sloveniji ni kos", je dodal kmetijski svetovalec Anton Slana, ki izvira za iste občine, ki se je hkrati zahvalil tudi sodelavki Metki Marinič, ki najbolj skrbi in pomaga mladim tekmovalcem. Zanimivo je, da iz leta v leto za DPM Sveti Jurij ob Ščavnici tekmujejo sami bodoči kmetijski strokovnjaki in prevzemniki kmetij v omenjeni občini.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Vodstvo KGZ Murska Sobota sprejelo mlade tekmovalce