Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Svetovna legenda biodinamike Alex Podolinsky v Prlekiji

 

V Veržeju, na kmetiji Alojza Topolovca se je mudil znani starosta biodinamike in ohranjanja rodovitnosti tal iz Avstralije, ki je prav v Veržeju upihnil svečke za 93. rojstni dan

Alex PodolinskyNa svoji vnovični poti po Evropi je Prlekijo obiskal Alex Podolinsky, pionir biodinamike, ki z rezultati na svojem posestvu v avstralski Viktoriji navdušuje številne biodinamike po vsem svetu. Še vedno čili Alex, ki ga lahko mirno postavimo ob bok očetu biodinamike, dr. Rudolfu Steinerju, utemeljitelju waldorfske pedagogike, antropozofske medicine in evritmije, ki je leta 1924 na osmih predavanjih Kmetijskega tečaja v Koberwitzu kmete opozoril, da zemlja umira in da je naloga človeka, da jo oživi, sedaj živi in dela v Avstraliji in je častitljive starosti. Prav v Veržeju, pri Topolovčevih, kjer je upihnil svečke na torti, je dopolnil 93 let, še vedno pa se ukvarja z oživljanjem kmetijske zemlje s pomočjo biodinamičnih metod in alternativno minimalno obdelavo tal. Tokrat je eno vodilnih imen biodinamike in biodinamičnega kmetovanja iz Avstralije, že tretje leto zapored obiskal ekološko kmetijo Alojza Topolovca v Veržeju.

Alex Podolinsky je potomec ruskih plemičev, ki so po prvi svetovni vojni pobegnili v Nemčijo. Sam pa je po drugi svetovni vojni odšel v Avstralijo. Z biodinamičnim kmetovanjem se je začel ukvarjati na praktični ravni, ko je začel z oživljanjem najslabše zemlje, ki jo je dobil ob prihodu v Avstralijo. V sadovnjaku, preoranim z buldožerjem, vrhnje rodovitne plasti skorajda ni bilo. Zemljo je rahljal in jo obdelal s preparatom 500, torej z dinamičnim aktivatorjem zemlje. Priprava je enostavna – kravji rog se napolni s kravjim gnojem in to vsebino zakoplje v zemljo, kjer ostane od 30 do 50 dni. Za hektar je potrebnih 88 gramov tega preparata. V dveh letih so krave na njegovi farmi imele bistveno več maslene maščobe kot krave v konvencionalnih rejah. To je potrdila in priznala tudi vladna komisija. S to izkušnjo in vsemi svojimi dognanji še danes potuje po svetu in s svojim znanjem in izkušnjami pomaga biodinamičnim kmetom.
Na njivah Antona Topolovca je lansko leto preverjal »vzdrževanje prsti« in ohranjanje mikroorganizmov na njivah, tokrat pa je bilo nekoliko drugače, najprej se je ob svojem rojstnem dnevu pustil malo razvajati in počastiti. Zatem pa so se z ekološkimi kmeti, ki se postopoma usmerjajo v biodinamično kmetovanje, odpravili na njivo in testiral dva podrahljača za biodinamično obdelavo zemlje. Podolinsky zagovarja in preverja globino obdelave »zračenja« tal. Ta je ključnega pomena za življenje in razvoj mikroorganizmov. Ocenil je tudi biodiverziteto rastlin, zasejanih na njivi za obnavljanje humusne plasti. Podolinsky je dokazal, da ni pomembna biodiverziteta rastlin v kolobarju, ampak pri enem posevku. Ob demonstraciji dveh strojev za obdelavo tal – enega je izdelalo podjetje Vega je bil izredno pozoren na globino podrahljavanja in hitrost gibanja stroja. Ta ne ne dovoljuje večje hitrosti od štirih kilometrov na uro. Metoda počasi dobiva podpornike in potencialne praktike med vinogradniki. Metodo biodinamične obdelave bo preizkusil tudi znani slovenski vinogradnik Danilo Steyer iz okolice Gornje Radgone.
„Konvencionalno kmetijstvo je tako uničilo tla, da niso sposobna več vpijati vode. Vse več se je steče v reke in to je razlog za dvig gladine morij in za velike naravne katastrofe, ki se ji je mogoče izogniti. Po dveh letih biodinamične priprave bi tla spet normalno vpijala vodo," trdi Alex Podolinsky, ki je kljub visokim letom še vedno brihten in živahen, kot le malokdo, pa čeprav ne uživa nobenih posebnih dodatkov, superhrane in nikdar ni obiskoval tečajev za obdelavo telesa in duha. Vse njegovo zdravje, trdi, prihaja iz zemlje. Iz ljubečega dela z njo. Alex je doma v Avstraliji legenda. Na internetni strani Biodinamičnega združenja Australian Demeter se lahko prebere: „Bio-dinamično (BD) kmetovanje sta v Avstraliji povzročila dve osebi. Prvi, bolj posredno, dr. Rudolf Steiner, oče biodinamične metode kmetovanja in Alex Podolinsky. A slednji je tisti, ki je v Avstralijo, kot eden od učencev biodionamike uvedel metode Biodinamike za profesionalni nivo in jo potem razširil celo po vsem svetu. Na noge je leta 1960 postavil tudi združenje biodinamikov Avstralije z glavnim ciljem, ki ni bil večji dobiček ali pridelek, ampak kako pomladiti zemljo in naravo, da s tem zagotovijo trdno prihodnost za zemljo in za proizvodnjo zdrave hrane. Leta 1967 je postala s pomočjo Alexa znana tudi blagovna znamka Demeter, da so potrošniki dobili zagotovilo glede izvora in načina pridelave".
Toda Alex je naredil še dosti več od tega in če je verjeti vsemu, kar smo lahko slišali v Veržeju, mu bo svet gotovo zelo hvaležen. Denimo, tudi za to, kako je "skrbel" za svoj nasad češenj, da tudi, ko na ostalih češnjah ni bilo pridelka in čeprav je pihal veter s sporami tudi skozi "njegove" krošnje, je tržišču vedno ponudil pridelek. Pogosto edini! Že sredi leta 1950 se je preselil na večjo, propadlo in opuščeno farmo krompirja. Spremenil jo je v živinorejsko farmo. V nekaj letih je zemljo popolnoma obnovil. Pridelal je 10 cm vrhnje organske plasti in brez posebnih dodatkov v hrano živalim, tedanji običajni postopek, začel presegati vse obstoječe standarde pridelave. Vsem je padel v oči in zanj so se začeli zanimati vsi. Od strokovnjakov, do kmetov. Zato je začel učiti kmete, ki so bili zainteresirani za "bolj zdrav odnos do zemlje" in ustanovil združenje za Biodinamiko Avstralije. Vedno je učil zastonj. Znotraj združenja je celo glasoval za to, da mora biti učenje znotraj združenj zastonj, edino za preparat 500 so računali člani po 60 centov za liter, kar pa je proti ceni "kemije" še vedno ustrezno. Če pa pomislimo na vse delo, ki ga zahteva preparat 500, pa je praktično zastonj.
Alexovo osnovno vodilo za delo je pogovor s kmeti in praksa v vseh pogledih. Iz tega izhaja vse njegovo učenje. Zato si je v Prlekiji znova ogledal primer biodinamične kmetije in na pogovoru z zainteresiranimi podal svoje poglede na opravljeno delo in predstavil njegove predloge ukrepov za naprej. Alex resnično nikakor ne deluje, kot kak strokovnjak ali legenda. Ko hodi čez polje in vrt, se zdi neutruden in mladosten. Njegovo majhno, žilavo telo je polno hitrosti in enostavnosti. Njegovo opazovanje, ki ga on imenuje "Aktivna Percepcija", pa nenehno v delovanju. Zato po kmetijah ne zapravlja časa. Pride, pove in gre. Morda na pogled brezglavo, a ta človek ostro opazi s tistimi malimi okroglimi očalci na 20 do 30 metrov daleč vse. Sicer pa mnogi ocenjujejo, da je najboljši dokaz uspešnosti Alexovih metod biodinamike izven Avstralije farma AgriLatina v Italiji. Biodinamična kmetija, ki prehranjuje na stotine potrošnikov, z obdelavo cca 30 hektarjev pokritih zemljišč (rastlinjaki) in 250 krav. Mogoče bo nekoč tudi pri nas, v Prlekiji, ali kje drugje tako uspešno...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Svetovna legenda biodinamike Alex Podolinsky v Prlekiji