Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Štajerska prestolnica je gostila 62. državno prvenstvo oračev Slovenije

 

Državna prvaka prihajata z Dolenjske in iz Prekmurja

OračiNa njivskih površinah v Radvanju pri Mariboru je konec tedna potekalo 62. tekmovanje oračev Slovenije, na katerem so nastopili predstavniki vseh slovenskih regij, ki so si nastop zagotovili z uvrstitvijo na regijskih prvenstvih. Tekmovanje, ki je potekalo v lepem vremenu in v čudovitih pogojih, so organizirali Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Biotehnična šola Maribor, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor in PP Agro, pokrovitelj državnega tekmovanja oračev Slovenije je bilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije. Hkrati s tekmovanjem za absolutne državne naslove je potekalo tudi 24. državno tekmovanje dijakinj in dijakov slovenskih biotehničnih šol.

Najboljši slovenski orači so se pomerili v oranju strnišča in ledine s tekmovalnimi plugi, ženske pa v spretnostni vožnji s traktorjem. Obenem je na tekmovališču oba dneva potekala tudi razstava kmetijske mehanizacije za alternativno obdelavo tal, na stojnicah pa na ogled raznovrstna ponudba lokalnih kmetij.
Nova državna prvaka v oranju sta Uroš Pate iz Dolenjske, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Matej Sinic iz Prekmurja, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki. Oba bosta prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu, ki bo v Minesoti v ZDA. Med ekipami je bila najboljša ekipa iz Bele krajine, ki je slavila pred Prekmurjem. Zmagovalca državnega tekmovanja dijakov biotehniških šol v oranju sta Tilen Fujs, BŠ Rakičan, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Benjamin Kavšek, Grm Novo mesto, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki. Med ekipami je bila najboljša ekipa iz Biotehniške šole Rakičan, ki je slavila pred BŠ Grm Novo mesto. „Osnovni namen in poslanstvo regijskih in državnega tekmovanja oračev je prenašanje znanja o pravilnem oranju in obdelovanju tal na kmete in delavce v kmetijstvu. Sama prireditev je vedno obogatena še s številnimi drugimi dogodki, ki prispevajo k prenosu znanja, informacij in spoznaj v tehnologiji kmetijske obdelave tal in uspešnosti pridelave," poudarjajo organizatorji iz ZTKS.
Tekmovalci so se sicer prvi dan pomerili v oranju na strnišču in drugi dan na ledini. Ekipo sta sestavljala dva tekmovalca v dveh kategorijah oranja. Prvi je oral s plugom krajnikom, drugi pa z obračalnim plugom. Na tekmovanju se je pomerilo 16 tekmovalcev iz osmih slovenskih regij in deset dijakov biotehniških šol. Kvaliteto oranja je ocenjevala 12-članska komisija. Vsak tekmovalec je moral v vsakem nastopu preorati 14 arov veliko parcelo. Skupni rezultat posameznega tekmovalca je sestavljen iz 12 ocenjevalnih elementov.
Rezultati 62. državnega tekmovanja oračev Slovenije, plugi krajniki – strnišče: 1. Matej Sinic, Prekmurje; 2. Jure Filak, Bela krajina; 3. Jože Zver, Prekmurje itd.; Plugi krajniki – ledina: 1. Matej Sinic, Prekmurje; 2. Jure Filak, Bela krajina; 3. Tomaž Divjak, Podravje itd.; Skupno plugi krajniki: 1. Matej Sinic, Prekmurje; 2. Jure Filak, Bela krajina; 3. Jože Zver, Prekmurje itd.; Obračalni plugi – strnišče; 1. Uroš Pate, Dolenjska; 2. Matej Kostevc, Posavje; 3. Miha Filak, Bela krajina itd.; Obračalni plugi – ledina: 1. Miha Filak, Bela krajina; 2. Uroš Pate, Dolenjska;
3. Matej Kostevc, Posavje itd.; Skupno obračalni plugi: 1. Uroš Pate, Dolenjska; 2. Matej Kostevc, Posavje; 3. Miha Filak, Bela krajina itd.; Ekipno: 1. Bela krajina, 2. Prekmurje, 3. Podravje itd.
Rezultati 24. državnega tekmovanja dijakov biotehniških šol, plugi krajniki – strnišče: 1. Benjamin Kavšek, Grm Novo mesto; 2. Aljaž Korenjak, ŠC Ptuj; 3. Romana Kumin, BŠ Rakičan itd.; Plugi krajniki – ledina: 1. Benjamin Kavšek, Grm Novo mesto; 2. Aljaž Korenjak, ŠC Ptuj; 3. Urban Mustafa, BŠ Maribor itd.; Skupno plugi krajniki: 1. Benjamin Kavšek, Grm Novo mesto; 2. Aljaž Korenjak, ŠC Ptuj; 3. Urban Mustafa, BŠ Maribor itd.; Obračalni plugi – strnišče: 1. Tilen Fujs, BŠ Rakičan; 2. Kristjan Jakša, Grm Novo mesto; 3. Aljaž Jurič, ŠC Ptuj itd.; Obračalni plugi – ledina: 1. Tilen Fujs, BŠ Rakičan; 2. Aljaž Jurič, ŠC Ptuj; 3. Kristjan Jakša, Grm Novo mesto itd.; Skupno obračalni plugi: 1. Tilen Fujs, BŠ Rakičan; 2. Aljaž Jurič, ŠC Ptuj; 3. Kristjan Jakša, Grm Novo mesto itd.; Ekipno: 1. BŠ Rakičan; 2. Grm Novo mesto;
3. BŠ Ptuj itd.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Štajerska prestolnica je gostila 62. državno prvenstvo oračev Slovenije