Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Lokalne dobrote poslej na domačem pragu

 

Trinajst lokalnih pridelovalcev in proizvajalcev odprlo trgovinico z domačimi dobrotami

Kmetija PaldaufPrleška vasica Vučja vas, ki jo Slovenci v zadnjih letih poznajo tudi zaradi avtocestnega izvoza, je od konca minulega tedna bogatejša za pomembno pridobitev, ki je razveselila pridelovalce in proizvajalce, ter tudi potrošnike domačih dobrot. Na kmetiji Paldauf, ki je leta 2011 bila razglašena za „Naj domačijo" Pomurja, so namreč odprli trgovinico z lokalnimi dobrotami. Trgovinica, ki ima naziv BeEko in bo ponujala lokalne dobrote ponudnikov tamkajšnjega prostora, je zagotovo pomembna pridobitev za kraj kot tudi za občino Križevci pri Ljutomeru, ter tudi druge potrošnike, ki so jim pri srcu domače dobrote z vrta, njive, vinograda, sadovnjaka, hleva ipd., saj se nahaja tik ob glavni cesti Gornja Radgona – Ljutomer.

Na otvoritev trgovine BeEko je prišlo veliko ljudi od blizu in daleč, kar nikogar ne preseneča, saj so danes ekološki in domači izdelki in pridelki na trgu vse bolj cenjeni, odpiranje takšnih trgovin pa dodatno pripomore k pomenu domačih produktov. Ob otvoritvi lično urejene trgovinice je zaigral Pihalni orkester KUD Muzika Križevci, ob tem so obiskovalci lahko poskušali domače dobrote in si ogledali prostore novo odprte trgovinice.
Sama trgovinica z lokalnimi dobrotami, BeEko, je sicer plod dolgoletnih sanj in dela družine Paldauf, zgodovina njihove kmetije pa sega vse do leta 1875. Takrat sta stric in teta od dedka in babice današnjega lastnika Igorja Paldaufa, kmetovala na 15 hektarjih obdelovalne zemlje, kar je za takrat predstavljalo eno izmed večjih kmetij. Nato sta tradicijo kmetovanja prevzela dedek in babica, leta 1986 sta kmetijo prevzela oče in mama ter nadaljevala z uspešnim kmetovanjem. Leta 2011 je kmetijo prevzel Igor in nadaljeval dolgoletno tradicijo kmetije. Tega leta so prejeli tudi laskavi naslov „Naj domačija", kar jim je še danes v velik ponos. Kot je ob odprtju trgovinice povedal Igor Paldauf, danes na kmetiji živijo kot šestčlanska razširjena družina, kjer skupaj živijo tri generacije, oče Jože, mama Verica, sin Igor, snaha Jasmina in najmlajša člana družine Evina in Nel. Trenutno obdelujejo 24 hektarjev kmetijskih površin in so s celotno kmetijo v preusmeritvi v ekološko kmetovanje, za kar so se odločili predvsem zato, ker želijo naravi in sebi najboljše, saj „pridelati želimo kar se da zdravo hrano. Naša želja je, da bi pridelke, ki jih pridelamo na njivah tudi predelali v hrano oz. jih porabili za živali na naši kmetiji. Na kmetiji nudimo tudi storitve kot so luščenje pire, mletje žit z mlinom na kamen, hladno stiskanje semen, čiščenje semen ter strojne usluge," je ob nagovoru med drugim povedal Igor Paldauf.
Za ureditev trgovinice so se odločili, ker predelujejo pridelke in imajo končne izdelke, katere bodo sedaj lahko ponudili. Nudijo mlevske izdelke iz pire, ajde, koruze, pšenice, ovsa, ječmena, rži, prosa, sirka, olja iz buč, sončnic ter lana, kokošja jajca proste reje, med, marmelade, sokove, sadje, zelenjavo, mesne in mlečne izdelke ... Sodelujejo oz. so povezani z dvanajstimi lokalnimi kmetijami in tudi drugimi, saj pri njih najdemo tudi izdelke, ki imajo morski pridih, kar je plod sodelovanja s kmetijami s Primorske. V trgovinici je mogoče kupiti izdelke domačih lokalnih pridelovalcev, ki se se ob otvoritvi predstavila na stojnicah. To so Čebelarstvo Divjak iz Dobrave, Domačija Ros iz Vučje vasi, Ekološka kmetija Osterc iz Vučje vasi, Kmetija J.A.N.A. iz Dobrave, Kmetija Kosi iz Ključarovcev, Kmetija Ostanek z Male Pece, Kmetija Vrabelj z Mote, Mesarija Vogrinčič - Hanžel iz Gerlincev, Sadjarstvo Trstenjak iz Stročje vasi, Vino Škrget iz Iljaševcev ter Franjo Bošnjak iz Ankarana.
Poleg gostitelja Igornja Paldaufa je pred slovesnim odprtjem trgovinice zbrane nagovoril tudi župan občine Križevci, mag. Branko Belec, ob zvokih fanfar godbe KUD Križevci pa sta trak simbolno prerezala najmlajša družinska člana Evina in Nel. Družina Paldauf ima posebno vodilo, da: Pomembni in uspešni ljudje mislijo v naprej...in zato si ustvarjajo svojo podobo. Potem se lotijo njenega natančnega uresničevanja, tu svojo podobo dopolnijo...tem nekaj malega spremenijo, kakšno malenkost dodajo,... toda nenehno gradijo... in na koncu uspejo!!! Pravijo, da mora človek, če želi uspeti v življenju, imeti dve stvari: prva je sreča, da se človeku ponudi ugodna priložnost, druga pa je pogum, da izkoristi dano priložnost. In Igor Paldauf z družino je imel obe omenjeni stvari.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Lokalne dobrote poslej na domačem pragu