Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Lokalne dobrote poslej na domačem pragu

 

Trinajst lokalnih pridelovalcev in proizvajalcev odprlo trgovinico z domačimi dobrotami

Kmetija PaldaufPrleška vasica Vučja vas, ki jo Slovenci v zadnjih letih poznajo tudi zaradi avtocestnega izvoza, je od konca minulega tedna bogatejša za pomembno pridobitev, ki je razveselila pridelovalce in proizvajalce, ter tudi potrošnike domačih dobrot. Na kmetiji Paldauf, ki je leta 2011 bila razglašena za „Naj domačijo" Pomurja, so namreč odprli trgovinico z lokalnimi dobrotami. Trgovinica, ki ima naziv BeEko in bo ponujala lokalne dobrote ponudnikov tamkajšnjega prostora, je zagotovo pomembna pridobitev za kraj kot tudi za občino Križevci pri Ljutomeru, ter tudi druge potrošnike, ki so jim pri srcu domače dobrote z vrta, njive, vinograda, sadovnjaka, hleva ipd., saj se nahaja tik ob glavni cesti Gornja Radgona – Ljutomer.

Na otvoritev trgovine BeEko je prišlo veliko ljudi od blizu in daleč, kar nikogar ne preseneča, saj so danes ekološki in domači izdelki in pridelki na trgu vse bolj cenjeni, odpiranje takšnih trgovin pa dodatno pripomore k pomenu domačih produktov. Ob otvoritvi lično urejene trgovinice je zaigral Pihalni orkester KUD Muzika Križevci, ob tem so obiskovalci lahko poskušali domače dobrote in si ogledali prostore novo odprte trgovinice.
Sama trgovinica z lokalnimi dobrotami, BeEko, je sicer plod dolgoletnih sanj in dela družine Paldauf, zgodovina njihove kmetije pa sega vse do leta 1875. Takrat sta stric in teta od dedka in babice današnjega lastnika Igorja Paldaufa, kmetovala na 15 hektarjih obdelovalne zemlje, kar je za takrat predstavljalo eno izmed večjih kmetij. Nato sta tradicijo kmetovanja prevzela dedek in babica, leta 1986 sta kmetijo prevzela oče in mama ter nadaljevala z uspešnim kmetovanjem. Leta 2011 je kmetijo prevzel Igor in nadaljeval dolgoletno tradicijo kmetije. Tega leta so prejeli tudi laskavi naslov „Naj domačija", kar jim je še danes v velik ponos. Kot je ob odprtju trgovinice povedal Igor Paldauf, danes na kmetiji živijo kot šestčlanska razširjena družina, kjer skupaj živijo tri generacije, oče Jože, mama Verica, sin Igor, snaha Jasmina in najmlajša člana družine Evina in Nel. Trenutno obdelujejo 24 hektarjev kmetijskih površin in so s celotno kmetijo v preusmeritvi v ekološko kmetovanje, za kar so se odločili predvsem zato, ker želijo naravi in sebi najboljše, saj „pridelati želimo kar se da zdravo hrano. Naša želja je, da bi pridelke, ki jih pridelamo na njivah tudi predelali v hrano oz. jih porabili za živali na naši kmetiji. Na kmetiji nudimo tudi storitve kot so luščenje pire, mletje žit z mlinom na kamen, hladno stiskanje semen, čiščenje semen ter strojne usluge," je ob nagovoru med drugim povedal Igor Paldauf.
Za ureditev trgovinice so se odločili, ker predelujejo pridelke in imajo končne izdelke, katere bodo sedaj lahko ponudili. Nudijo mlevske izdelke iz pire, ajde, koruze, pšenice, ovsa, ječmena, rži, prosa, sirka, olja iz buč, sončnic ter lana, kokošja jajca proste reje, med, marmelade, sokove, sadje, zelenjavo, mesne in mlečne izdelke ... Sodelujejo oz. so povezani z dvanajstimi lokalnimi kmetijami in tudi drugimi, saj pri njih najdemo tudi izdelke, ki imajo morski pridih, kar je plod sodelovanja s kmetijami s Primorske. V trgovinici je mogoče kupiti izdelke domačih lokalnih pridelovalcev, ki se se ob otvoritvi predstavila na stojnicah. To so Čebelarstvo Divjak iz Dobrave, Domačija Ros iz Vučje vasi, Ekološka kmetija Osterc iz Vučje vasi, Kmetija J.A.N.A. iz Dobrave, Kmetija Kosi iz Ključarovcev, Kmetija Ostanek z Male Pece, Kmetija Vrabelj z Mote, Mesarija Vogrinčič - Hanžel iz Gerlincev, Sadjarstvo Trstenjak iz Stročje vasi, Vino Škrget iz Iljaševcev ter Franjo Bošnjak iz Ankarana.
Poleg gostitelja Igornja Paldaufa je pred slovesnim odprtjem trgovinice zbrane nagovoril tudi župan občine Križevci, mag. Branko Belec, ob zvokih fanfar godbe KUD Križevci pa sta trak simbolno prerezala najmlajša družinska člana Evina in Nel. Družina Paldauf ima posebno vodilo, da: Pomembni in uspešni ljudje mislijo v naprej...in zato si ustvarjajo svojo podobo. Potem se lotijo njenega natančnega uresničevanja, tu svojo podobo dopolnijo...tem nekaj malega spremenijo, kakšno malenkost dodajo,... toda nenehno gradijo... in na koncu uspejo!!! Pravijo, da mora človek, če želi uspeti v življenju, imeti dve stvari: prva je sreča, da se človeku ponudi ugodna priložnost, druga pa je pogum, da izkoristi dano priložnost. In Igor Paldauf z družino je imel obe omenjeni stvari.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Lokalne dobrote poslej na domačem pragu