Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Zlate medalje za bučna olja pomurskih proizvajalcev

 

Na 2. mednarodnem ocenjevanju bučnih olj „Alpe – Adria 2019" v Varaždinu izmed 45 slovenskih vzorcev najvišja ocena za olje kmetije Vlaj

Bučno oljeV prestolnici Varaždinske županije, ki predseduje Zvezi Alpe-Jadran (AAA) potekajo številne aktivnosti, ki naj bi prispevale tako k prepoznavnosti in priznavanju AAA, kot tudi v korist prebivalcev na tem geografskem območju. In ena izmed aktivnosti je bil tudi 2. mednarodni sejem z ocenjevanjem bučnih olj, ki je potekala v Varaždinu. Sam dogodek je poleg sodelovanja na sejmu in ocenjevanju ter bogatih nagrad za zmagovalce, bil tudi priložnost za izmenjavo izkušenj in spoznavanje novosti, ki so jih predstavili številni ugledni strokovnjaki s tega področja. Zato ne preseneča, da so svoje izdelke na ocenjevanje pripeljali tudi številni slovenski oziroma pomurski predstavniki, ki so prejeli kar nekaj visokih odličij.

Na 2. mednarodnem ocenjevanju bučnih olj Alpe – Adria, ki ga je je organizirala Varaždinska županija, skupaj z Zvezo Alpe – Adria, je potekalo tudi 9. ocenjevanje bučnih olj severozahodne Hrvaške, ki ga je omenjena županija organizirala skupaj z Medžimursko, Krapinsko-zagorsko in Zagrebško županijo ter mestom Zagreb. Na ocenjevanju je bilo prijavljenih 184 vzorcev, kar je občutno več kot leta prej, od tega pa je bilo kar 67 vzorcev iz drugih držav. Kar 45 vzorcev bučnih olj so prispevali pridelovalci iz Slovenije, 14 vzorcev iz pridelovalci Avstrije in osem vzorcev pridelovalci iz Madžarske. Kot so zapisali organizatorji v komentarju po ocenjevanju, je bil največji napredek opazen na področju kemijske analize, tudi splošno gledano pa se je kvaliteta pridelave olj v teh letih izboljšala. Zato ne čudi, da je bilo skupno podeljenih 149 medalj, od tega 32 zlatih, 102 srebrni in 15 bronastih.
V kategoriji nerafiniranih bučnih olj, proizvedenih po tradicionalnih metodah, je bilo kar pet slovenskih oziroma pomurskih predstavnikov, ki so dobili zlato medaljo, in sicer so to: Matej Zupanc (Dobriša vas, Petrovče), Matija Car (Dobrovnik), Brigita Hergan (Pragersko), Denis Vitez (Tešanovci, Moravske Toplice) ter Vlado Vlaj (Bodonci, Puconci). Najvišjo oceno med omenjenimi predstavniki so prejeli vzorci bučnega olja s kmetije Vlaj, ki se torej se nahaja v Bodoncih, na obronkih Goričkega, kjer si hribi in doline podajajo roke. Trenutno kmetijo vodi tretja generacija. Na kmetiji živijo gospodar Vlado z ženo Danico, hčerka Janja in njen fant Mitja ter babica Zlatica. V preteklosti je bila kmetija usmerjena v živinorejo in poljedelstvo. Po letu 2011 so živinorejo opustili, tako da je njihova osnovna dejavnost danes poljedelstvo. Na kmetiji Vlaj se ukvarjajo predvsem s pridelavo in prodajo bučnega olja. Dopolnilno dejavnost na kmetiji za prodajo olja in drugih maščob imajo registrirano od leta 2011. Obdelujejo 7 ha njivskih površin, nekaj imajo travnikov in gozda. Letno na njivah pridelajo največ buč.
Ponujajo bučno olje, pražena bučna semena in orehovo olje. V ponudbi imajo tudi različne darilne pakete z domačimi izdelki, ki so lahko darilo za Vaše najdražje ali pa za poslovne partnerje. Vsebino posameznih paketov prilagodijo željam strank. Za svoje bučno olje so prejeli že več zlatih priznanj. V letu 2016 je kmetija Vlaj prejela tudi pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko. Lani so na 1. mednarodnem ocenjevanju bučnega olja Alpe-Adria v Varaždinu med 136 vzorci bučnega olja prejeli srebrno priznanje, letos pa zlato z najvišjo oceno med vsemi slovenskimi olji.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Zlate medalje za bučna olja pomurskih proizvajalcev