Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ob 21. Kmečkem dnevu tudi tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, za pokal Pomurskega sejma »Agra 2019«

 

Darko med plugu krajniki, Štefan med obračalniki

Orači Prekmurje - PrlekijaNa Gornjih Slavečih v občini Kuzma je minuli konec tedna potekal tradicionalni, že 21. Kmečki dan, kjer je hkrati potekalo tudi tekmovanje oračev Pomurja. Ob koncu žetve se kmetovalci po spravilu žitaric že vrsto let srečujejo z namenom, da se prijetno združi z koristnim. In zato je dogodek na Goričko privabil veliko ljudi zlasti tistih, ki živijo od ali s kmetijstvom in prav je tako, lepega vzdušja in množičnega obiska ni zmotila niti ploha, saj so organizatorji poskrbeli tudi za to. Pomurski orači so se na tekmovanje pripravili že dva dni prej na pripravah, ki ga organizira Društvo oračev Pomurja in Biotehniška šola Rakičan v okviru Tabora oračev. Kmečki dan pa so uspešno pripravili Govedorejsko društvo skupaj z Kmetijsko svetovalno službo. Tako so se predstavila društva in posamezniki na stojnicah Krajinskega parka Goričko. Obiskovalci so imeli možnost ogleda sodobne kmetijske mehanizacije za obdelavo tal.

Orači so se zjutraj zbrali pri Hajdinjakovi kmetiji kjer so jim postregli z domačo šunko in tako v povorki skupaj s starodobniki krenili na tekmovalne parcele. Med prvim in drugim štartom je bila uradna otvoritev celotne prireditve kjer so vse prisotne pozdravili vodja tekmovanja Slavko Krpič, direktor Kmetijske zbornice Franc Režonja, predsednik sindikata kmetov, Franc Kučan, Boris Nikolas Erjavec pa je spregovoril v imenu Kmetijsko živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Spregovorili sta še ravnateljica Biotehniške šole Rakičan Simona Potočnik in direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik, v imenu Govedorejskega društva pa predsednik Franc Zavec. Da občine podpirajo prireditve pa so spregovorili domači župan občine Kuzma Jože Škalič, župani občin Rogašovci, Edvard Miholič, Cankove, Danilo Kacjan, Puconci Ludvik Novak in Tišine Franc Horvta, ter podžupan občine Grad, Janez Ferko. Župan občine Dobrovnik, Marjan Kardinar pa je prisotne pozdravil tudi v imenu Društva oračev Pomurja, Zveze za tehniško kulturo Slovenije in Svetovne organizacije oračev ter predstavil pomen oranja in tekmovalne pogoje.
Ves čas prireditve, razstave, domače tržnice in tekmovanja so se obiskovalci lahko popeljali z fijakerjem in zato pripravljenimi kolami in starodobniki. V šotoru pa je bilo poskrbljeno za jedačo in pijačo ter veselo druženje ob zvokih domačega ansambla Coctail. Tekmovanje oračev na dvobrazdnih plugih krajnikih, obračalnih plugih, navadnih plugih in starodobnikih so se preizkusili v znanju in spretnosti tehnike kvalitetnega oranja, ki so jih ocenili sodniki. 22 oračev med njimi tudi ena tekmovalka Kumin Romana iz Biotehniške šole sicer doma iz Berkovcev so se potegovali za naslove najboljših v Prekmurju in Prlekiji in istočasno za pokal Kmetijsko živilskega sejma »AGRA«. Vsi udeleženci oranja pa so dobili poleg pisnih priznanj tudi praktične nagrade, najboljši trije v vseh kategorijah pa pokale ki bodo še uradno podeljeni 24. avgusta na dan otvoritve sejma »AGRA«.
Rezultati tekmovanja za generalno uvrstitev, dvobrazdni plugi krajniki: 1. Darko Tibaut (Mala Polana), 2. Primož Sukič (Gornji Slaveči), 3. Jože Zver (Brezovici) itd.; Obračalni plugi: 1.Štefan Bakan (Gradišče), 2. Tilen Fujs (Sp. Ščavnica), 3. Tilen Vogrinčič (Puconci) itd.; Navadni plugi:
1. Primož Sukič (Gornji Slaveči), 2. Peter Kramar (Mala Polana), 3. Miha Serec (Gradišče) itd.; Starodobniki: 1. Franc Hajdinjak, 2. Vili Pozvek (oba Gornji Slaveči), 3. Franc Buček (Serdica) itd.; Priznanja in praktične nagrade sta ob prisotnosti ravnateljice BTŠ Rakičan Simone Potočnik, podelila najboljša orača Slovenije Matej Sinic iz Puževcev in Igor Pate iz Zgornje Kamenje pri Novem mestu. Sicer pa, slovenska orača Matej Sinic in Uroš Pate bosta skupaj s tehnično ekipo v sestavi: Jože Sinic, Igor Pate, Igor Hrovatič in Marjan Kardinar, odpotovala v ZDA – Minnesota, na Svetovno tekmovanje oračev. Mimogrede pa bo 13. in 14. septembra 2019 še Državno tekmovanje oračev Slovenije, in sicer na posestvu Panvite v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah, ko bomo praznovali tudi 10 - obletnico Svetovnega prvenstva oračev leta 2009. Poleg slovenskih oračev organizatorji pričakujemo tudi orače iz Hrvaške, Avstrije in Madžarske.
Kakorkoli že, na tekmovanji na Gornjih Slavečih se je potrdilo, da sta najboljša v Prekmurju, z dvobrazdnimi plugi krajniki Darko Tibaut, na obračalnih pa Štefan Bakan, v Prlekiji pa s krajniki Matjaž Nedok in obračalnih Tilen Fujs. „Pomembno je poudariti, da se je letos udeležila skoraj polovica mladih oračev kar je zelo vzpodbudo in obetajoče da prihaja nova mlada generacija tekmovalk in tekmovalcev, ki bodo nasledili naše najboljše pomurske orače, udeležence svetovnih in evropskih tekmovanj v preteklosti:, kot so Štefan in Blanka Bukvič, Bela Brglez, Anton Gider, Jože Režonja, Jože Zver, Štefan Panker, Anton Nežič, Štefan Bakan, Štefan Cigut ter Matej Sinic. Dobro strokovno delo v Biotehniški šoli Rakičan tako že daje dobre rezultate in upamo samo da bo Tabor oračev pod vodstvom Dejana Kočiša in strokovnih mentorjev naših najboljših oračev še vztrajal naprej z prenosom znanja na mlade generacije", je zadovoljen po dogodku na Gornjih Slavečih povedal predsednik Društva oračev Marjan Kardinar, ki je omenil tudi pomen oranja v kmetijstvu za optimalno pridelavo kmetijskih pridelkov in preskrbo s hrano. Na tovrstnih tekmovanjih se namreč izmenjujejo izkušnje, znanje in osvajanje novih tehnologij, kar je pomembno za uspešno delo v kmetijstvu in ekonomski rezultat celotne pridelave hrane. Zaželel si je, da bi se mojstrstvo dobrega oranja prenašalo na čim širši krog kmetov, zlasti mladih, zato je pomembno, da se v tekmovanja vključujejo tudi kmetijske šole. Oranje je namreč eno izmed najstarejših kmetijskih opravil, iznajdba pluga pa je ena od najpomembnejših iznajdb v zgodovini človeštva, saj je plug omogočil, da so ljudje pridelali dovolj hrane za preživetje.

Oranje
„Zgodovina oranja se je tudi na Goričkem začela s kamnitim orodjem, t.i. kamnito sekiro pred več tisočletji in se postopoma modernizirala, najprej z vleko živali, nato z vleko z manjšimi in nato z večjimi traktorji, najprej plitko, nato vse globlje - in zmeraj v kožo Zemlje, ki nas hrani. In prst je čudežna, živa, tvarina, ki je nastajala tisočletja zato, da iz nje raste in daje hrano vsem, ki hodimo in se vozimo po njej. Od tega kako ravnamo s prstjo, tlemi je in bo odvisen obstoj človeka in vsega živega. In samo človek jo zna tudi uničiti, zastrupiti in onesnažiti z rastlinami, ki mu postanejo nadležne kot npr. pelinolistna ambrozija", pravi direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik, ki je bila ponosna, da so na dogodku bile tudi stojnice „Goričkoga drüjštva za lepše vütro", ki so jih pripeljali in postavili delavci JZ Krajinski park Goričko. Na 10 stojnicah je bila na voljo ponudba slavečkih in okoliških kmetij, vmes se je predstavil tudi JZ Krajinski park Goričko z razstavo živih, najpogostejših tujerodnih invazivnih rastlin, ki so "preplavile" Goričko.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Ob 21. Kmečkem dnevu tudi tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, za pokal Pomurskega sejma »Agra 2019«