Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ob 21. Kmečkem dnevu tudi tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, za pokal Pomurskega sejma »Agra 2019«

 

Darko med plugu krajniki, Štefan med obračalniki

Orači Prekmurje - PrlekijaNa Gornjih Slavečih v občini Kuzma je minuli konec tedna potekal tradicionalni, že 21. Kmečki dan, kjer je hkrati potekalo tudi tekmovanje oračev Pomurja. Ob koncu žetve se kmetovalci po spravilu žitaric že vrsto let srečujejo z namenom, da se prijetno združi z koristnim. In zato je dogodek na Goričko privabil veliko ljudi zlasti tistih, ki živijo od ali s kmetijstvom in prav je tako, lepega vzdušja in množičnega obiska ni zmotila niti ploha, saj so organizatorji poskrbeli tudi za to. Pomurski orači so se na tekmovanje pripravili že dva dni prej na pripravah, ki ga organizira Društvo oračev Pomurja in Biotehniška šola Rakičan v okviru Tabora oračev. Kmečki dan pa so uspešno pripravili Govedorejsko društvo skupaj z Kmetijsko svetovalno službo. Tako so se predstavila društva in posamezniki na stojnicah Krajinskega parka Goričko. Obiskovalci so imeli možnost ogleda sodobne kmetijske mehanizacije za obdelavo tal.

Orači so se zjutraj zbrali pri Hajdinjakovi kmetiji kjer so jim postregli z domačo šunko in tako v povorki skupaj s starodobniki krenili na tekmovalne parcele. Med prvim in drugim štartom je bila uradna otvoritev celotne prireditve kjer so vse prisotne pozdravili vodja tekmovanja Slavko Krpič, direktor Kmetijske zbornice Franc Režonja, predsednik sindikata kmetov, Franc Kučan, Boris Nikolas Erjavec pa je spregovoril v imenu Kmetijsko živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Spregovorili sta še ravnateljica Biotehniške šole Rakičan Simona Potočnik in direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik, v imenu Govedorejskega društva pa predsednik Franc Zavec. Da občine podpirajo prireditve pa so spregovorili domači župan občine Kuzma Jože Škalič, župani občin Rogašovci, Edvard Miholič, Cankove, Danilo Kacjan, Puconci Ludvik Novak in Tišine Franc Horvta, ter podžupan občine Grad, Janez Ferko. Župan občine Dobrovnik, Marjan Kardinar pa je prisotne pozdravil tudi v imenu Društva oračev Pomurja, Zveze za tehniško kulturo Slovenije in Svetovne organizacije oračev ter predstavil pomen oranja in tekmovalne pogoje.
Ves čas prireditve, razstave, domače tržnice in tekmovanja so se obiskovalci lahko popeljali z fijakerjem in zato pripravljenimi kolami in starodobniki. V šotoru pa je bilo poskrbljeno za jedačo in pijačo ter veselo druženje ob zvokih domačega ansambla Coctail. Tekmovanje oračev na dvobrazdnih plugih krajnikih, obračalnih plugih, navadnih plugih in starodobnikih so se preizkusili v znanju in spretnosti tehnike kvalitetnega oranja, ki so jih ocenili sodniki. 22 oračev med njimi tudi ena tekmovalka Kumin Romana iz Biotehniške šole sicer doma iz Berkovcev so se potegovali za naslove najboljših v Prekmurju in Prlekiji in istočasno za pokal Kmetijsko živilskega sejma »AGRA«. Vsi udeleženci oranja pa so dobili poleg pisnih priznanj tudi praktične nagrade, najboljši trije v vseh kategorijah pa pokale ki bodo še uradno podeljeni 24. avgusta na dan otvoritve sejma »AGRA«.
Rezultati tekmovanja za generalno uvrstitev, dvobrazdni plugi krajniki: 1. Darko Tibaut (Mala Polana), 2. Primož Sukič (Gornji Slaveči), 3. Jože Zver (Brezovici) itd.; Obračalni plugi: 1.Štefan Bakan (Gradišče), 2. Tilen Fujs (Sp. Ščavnica), 3. Tilen Vogrinčič (Puconci) itd.; Navadni plugi:
1. Primož Sukič (Gornji Slaveči), 2. Peter Kramar (Mala Polana), 3. Miha Serec (Gradišče) itd.; Starodobniki: 1. Franc Hajdinjak, 2. Vili Pozvek (oba Gornji Slaveči), 3. Franc Buček (Serdica) itd.; Priznanja in praktične nagrade sta ob prisotnosti ravnateljice BTŠ Rakičan Simone Potočnik, podelila najboljša orača Slovenije Matej Sinic iz Puževcev in Igor Pate iz Zgornje Kamenje pri Novem mestu. Sicer pa, slovenska orača Matej Sinic in Uroš Pate bosta skupaj s tehnično ekipo v sestavi: Jože Sinic, Igor Pate, Igor Hrovatič in Marjan Kardinar, odpotovala v ZDA – Minnesota, na Svetovno tekmovanje oračev. Mimogrede pa bo 13. in 14. septembra 2019 še Državno tekmovanje oračev Slovenije, in sicer na posestvu Panvite v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah, ko bomo praznovali tudi 10 - obletnico Svetovnega prvenstva oračev leta 2009. Poleg slovenskih oračev organizatorji pričakujemo tudi orače iz Hrvaške, Avstrije in Madžarske.
Kakorkoli že, na tekmovanji na Gornjih Slavečih se je potrdilo, da sta najboljša v Prekmurju, z dvobrazdnimi plugi krajniki Darko Tibaut, na obračalnih pa Štefan Bakan, v Prlekiji pa s krajniki Matjaž Nedok in obračalnih Tilen Fujs. „Pomembno je poudariti, da se je letos udeležila skoraj polovica mladih oračev kar je zelo vzpodbudo in obetajoče da prihaja nova mlada generacija tekmovalk in tekmovalcev, ki bodo nasledili naše najboljše pomurske orače, udeležence svetovnih in evropskih tekmovanj v preteklosti:, kot so Štefan in Blanka Bukvič, Bela Brglez, Anton Gider, Jože Režonja, Jože Zver, Štefan Panker, Anton Nežič, Štefan Bakan, Štefan Cigut ter Matej Sinic. Dobro strokovno delo v Biotehniški šoli Rakičan tako že daje dobre rezultate in upamo samo da bo Tabor oračev pod vodstvom Dejana Kočiša in strokovnih mentorjev naših najboljših oračev še vztrajal naprej z prenosom znanja na mlade generacije", je zadovoljen po dogodku na Gornjih Slavečih povedal predsednik Društva oračev Marjan Kardinar, ki je omenil tudi pomen oranja v kmetijstvu za optimalno pridelavo kmetijskih pridelkov in preskrbo s hrano. Na tovrstnih tekmovanjih se namreč izmenjujejo izkušnje, znanje in osvajanje novih tehnologij, kar je pomembno za uspešno delo v kmetijstvu in ekonomski rezultat celotne pridelave hrane. Zaželel si je, da bi se mojstrstvo dobrega oranja prenašalo na čim širši krog kmetov, zlasti mladih, zato je pomembno, da se v tekmovanja vključujejo tudi kmetijske šole. Oranje je namreč eno izmed najstarejših kmetijskih opravil, iznajdba pluga pa je ena od najpomembnejših iznajdb v zgodovini človeštva, saj je plug omogočil, da so ljudje pridelali dovolj hrane za preživetje.

Oranje
„Zgodovina oranja se je tudi na Goričkem začela s kamnitim orodjem, t.i. kamnito sekiro pred več tisočletji in se postopoma modernizirala, najprej z vleko živali, nato z vleko z manjšimi in nato z večjimi traktorji, najprej plitko, nato vse globlje - in zmeraj v kožo Zemlje, ki nas hrani. In prst je čudežna, živa, tvarina, ki je nastajala tisočletja zato, da iz nje raste in daje hrano vsem, ki hodimo in se vozimo po njej. Od tega kako ravnamo s prstjo, tlemi je in bo odvisen obstoj človeka in vsega živega. In samo človek jo zna tudi uničiti, zastrupiti in onesnažiti z rastlinami, ki mu postanejo nadležne kot npr. pelinolistna ambrozija", pravi direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik, ki je bila ponosna, da so na dogodku bile tudi stojnice „Goričkoga drüjštva za lepše vütro", ki so jih pripeljali in postavili delavci JZ Krajinski park Goričko. Na 10 stojnicah je bila na voljo ponudba slavečkih in okoliških kmetij, vmes se je predstavil tudi JZ Krajinski park Goričko z razstavo živih, najpogostejših tujerodnih invazivnih rastlin, ki so "preplavile" Goričko.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Ob 21. Kmečkem dnevu tudi tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, za pokal Pomurskega sejma »Agra 2019«