Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kako so nekoč delali jabolčnik (kuklo, tolkanco...)?

 

Spet so pokazali, kako se je v Slovenskih Goricah nekoč pripravljal jabolčnik

Jabolčnik SovjakŠtevilna turistična in druga društva po državi so že zdavnaj dojela, kako pomembno je zanimivo ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter različnih starih kmečkih običajev in opravil. Medtem, ko so slednja starejšim dobrodošla za obujanje spominov na preteklost, pa je mladim zanimivo videti, kaj so nekoč počeli njihovi predniki. In tako TD Sveti Jurij ob Ščavnici, poleg svoje tradicionalne žetve in košnje po starem, ter še nekaterih etnoloških prireditev, pripravljajo še eno izjemno zanimivo dogajanje. V Sovjaku pri Sv. Juriju ob Ščavnici, katerega kraj je v ohranjenih listinah prvič omenjen 1356. leta kot Sabyach, je TD Sv. Jurij ob Ščavnici že desetič pripravilo stiskanje jabolk na stari način, ki so ga poimenovali „kučenje jabolk", ko so iz neškropljenih jabolk starejših sort izdelovali jabolčnik (prleško: jabošnica ali kükla, osrednjeslovensko: tolkanca...).

Na več kot 300 let stari leseni preši so mnogim prisotnim, mladim in starim, prikazali kmečki običaj kakšnega se spominjajo le najstarejši še živeči ljudje na tem območju, in sicer kako so naši predniki s trdim delom „kukli" jabolka in jih nato stisnili za jabolčnik, ki je v preteklosti bila kot osnovna pijača pri vseh kmečkih opravilih čez celo leto. Ob tem so iz tropin ki je ostanek pri proizvodnji jabolčnika, izdelovali domači jabolčni kis, nekaj so uporabili za kisanje repe, ostalo pa za pridobivanje šnopsa. In naj kdo reče, da naši predniki niso bili iznajdljivi in pridni, tako da so uporabili vse kar jim je narava ponudila. Ob vsem so se lepo imeli in zdravo živeli, saj ničesar niso škropili. Zato pa so tudi tokrat v Sovjaku za pridelavo jabolčnika uporabili samo neškropljena (torej: bio) jabolka.

Ob Golnarjevi kljüčaji, oziroma viničarji, kjer je potekalo 10. prešanje jabolk na stari način, nam je predsednik TD Sv. Jurij ob Ščavnici, Janez Mir, med drugim povedal: „Naše društvo ima v svoji dejavnosti v programu ohranjanje starih kmečkih običajev in opravil, kateri gredo v pozabo. Eno takih je prešanje jabolk, ki se izvaja na stari preši v viničariji Antona Golnarja v Sovjaku. Ker so v preteklosti jabolka za prešanje drobili s »pehi«, rekli so da jih »kučejo«, mi rečemo, da opravljamo kučenje jabolk, tako kot so to delali v preteklosti. Na stari način poteka tudi ves postopek stiskanja. Tako stiskamo zdrobljena jabolka v košu z lesenimi obroči. Stiskanje pa opravi prešpan, ki s svojo težo in težo uteži vretena iztisne jabolčni sok, ki se nabira na »krnici«, se pravi v koritu preše, in odteka v kad pod krnico. Za prešanje vsako leto nabiramo jabolka v starih kmečkih sadovnjakih, kjer se ne izvaja škropljenje. Ker letos v teh sadovnjakih sadja ni preveč, nam je v pomoč priskočil sadjar Ivo Senekovič, ki nam je podaril jabolka za prešanje. Moram pa povedati, da bi prireditev ne uspela brez delavnih članov društva, ki so pripravljeni prijeti za delo ob tej in drugih prireditvah, ki jih pripravlja društvo."

Ker se glavno opravilo opravlja na preši, oz. »krnici«, smo tam zmotili pri delu Edija Leskovarja, ki je s svojo ekipo, Tončkom Golnarjem in Terezijo Budja, vodil dela ob postopku prešanja jabolk. „Kot vidite, dela potekajo tako, kot so jih opravljali v preteklosti. Imamo tudi stare rekvizite: leseno šaflo, brezovo metlo in druge še ohranjene predmete, ki so služili pri tem opravilu. Pomembni so bili tudi pehi, s katerimi so z dviganjem in spuščanjem na krnici razmetanimi jabolki, jabolka drobili. Prav to želimo prikazati, saj je bilo to težko in zamudno opravilo. Da bi prešanje prej opravili smo, večji del jabolk zmleli s drobilnikom, ki ga poganja elektro motor. Pri postavitvi koša z obroči, je potrebno paziti, da je koš, kateremu so rekli »cuhta«, na sredi prešpana. Ob polnjenju koša z zdrobljenimi jabolki, je potrebno paziti in da so obroči, zloženi tako, da gredo eden v drugega. Na postavljen koš položimo dveri, nanje pa še plohe ali pejice. Zadnji ploh je maček, na njega z vrtenjem vretena spustimo prešpan. S počasnim spuščanjem skrbimo, da zdrobljena masa jabolk ne brizga iz koša. Za končno stiskanje, z vretenom dvignemo prešpan, ga z rigli zariglamo, da lahko obesimo vago, s katero dosežemo, da se ob počasen stiskanju sok izcedi."

Ker je turistična in etnološka prireditev bila javna in se je je lahko udeležil vsak, ki ga zanima to opravilo, smo med obiskovalci srečali obiskovalce iz Gornjega Gradu in Ptuja, ter tudi iz Maribora. Organizatorji so za vse poskrbeli tudi s pogostitvijo. Za kislo žüpo sta poskrbela Ana in Marjan Veberič, kvasenice je spekel Anton Golnar, za peko kostanjev pa je poskrbel Edi Sedmak. Vino, ki so ga pili gostje pa je darovala kmetija Černel iz Slaptincev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Kot nam je ob koncu prireditve povedal predsednik Janez Mir, je zadovoljen, da je prireditev spremljalo lepo vreme, ter da so člani društva bili pripravljeni opraviti potreba dela ob prešanju in tudi pripravi pogostitve. Zahvalil se je tudi gospodarju za uporabo preše in kljüčaje Antonu Golnarju, kjer se je odvijala prireditev.

Omeniti kaže tudi, da je bilo iz jabolk stisnjenega okoli 300 litrov soka, katerega kletar Anton Golnar v svoji kleti neguje kot jabolčnik, ki je obenem protokolarna pijača občine Sv. Jurij ob Ščavnici.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Kako so nekoč delali jabolčnik (kuklo, tolkanco...)?