Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Letos rekordnih 74 solističnih in orkestrskih nastopov

 

Sedemindvajset pedagogov poučuje kar 354 učencev na GŠ GR

GŠGRGlasbena šola Gornja Radgona (GŠ GR) sodi med srednje velike samostojne javno glasbeno vzgojno-izobraževalne zavode, kjer pa so lahko izjemno ponosni na svoje poslanstvo. In tako je tudi letos, ko so letni delovni načrt (LDN) za šolsko leto 2012/13 v celoti realizirali, oz. ga tudi presegli. Z raznimi nastopi, prireditvami in drugimi promocijskimi oblikami so obvezni vsebini dodali še nekaj več. So eden največjih organizatorjev glasbeno kulturnih prireditev na območju cele Upravne enote Gornja Radgona in tako tudi promotor vseh štirih občin ustanoviteljic v ožji in širši regiji ter tudi izven meja naše države, saj nastopajo tudi v Avstriji, Italiji, Hrvaški in Srbiji. V tem šolskem letu so tako skupno izvedli kar 74 solističnih in orkestrskih nastopov učencev in učiteljev.

„V tem šolskem letu je bilo vpisanih v naše programe 354 učencev in 27 zaposlenih pedagoških delavcev je zaslužnih, da vsi uspešno zaključujejo razred, kar je za prostovoljno šolanje tudi pričakovano. Utrdili in razširili smo oddelek solopetja, plesa - baleta in ljudskih glasbil – citer. Smo edina glasbena šola v Pomurju, ki poučuje citre. Z delom zagnano nadaljuje MePZ GŠ GR, ki ga sestavljajo starši sedanjih in bivših učencev naše šole. Zbor presega vsa pričakovanja, tako na kvantitetni in kvalitetni ravni. Ker so nam tri občine ustanoviteljice, in sicer Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici omogočile dolgoročni najem novih prostorov, smo lahko nadaljevali z izvajanjem in širitvijo baletnega oddelka in instrumentalnega pouka, tako da smo izvajali tri plesne pripravnice in že pet razredov baleta. S to širitvijo bomo nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu“, pravi ravnatelj GŠ GR, mag. Tomaž Polak.

Polak je ponosen tudi na povezovanje z okoljem, z ustanovami in zavodi, z osnovnimi šolami ter s sosednjimi glasbenimi šolami, ki je zelo dobro. Izvedli so kar nekaj tradicionalnih oblik koncertov, kot npr. vsakoletno srečanje glasbenih šol Pomurja in glasbenih šol severovzhodne regije v Mariboru, velikonočni koncert, božično-novoletni koncert, zaključni javni nastop učencev, dobrodelni Miklavžev koncert, koncert učiteljev, glasbeno-baletni večer, samostojne baletne predstave, ipd. Vsi se radi spomnimo baleta »Pepelka«, ki je v odlični izvedbi našega baletnega oddelka (78 nastopajočih) doživel kar 12 ponovitev v UE Gornja Radgona. Letos pa so ob koncu meseca maja, skupaj z občino Gornja Radgona, prvič postavili na noge »festival glasbe in ljubezni«, ki bo postal tradicionalen, z namenom privabiti ljudi v mestni park Radgona na druženje ob glasbi.

„Uspešnost šole se kaže predvsem skozi vrsto in kvaliteto različnih nastopov učencev in učiteljev. Še pomembnejši pokazatelj uspešnosti dela šole pa so prav dosežki na tekmovanjih in na teh že nekaj let naši varovanci posegajo po najvišjih odličjih. V šolskem letu 2012/13 je 23 učencev tekmovalcev, 23 članic OPZ in 45 članic in članov PO GŠGR, sodelovalo na skupaj 12 regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih in posegli so po najvišjih nagradah. Prejeli so 34 odličij, od tega 15 zlatih, 15 srebrnih in 4 bronaste plakete ter 7. mesto na mednarodnem tekmovanju. Posebej bi izpostavil učenca saksofona Vida Velnarja, ki je na državnem tekmovanju prejel I. nagrado in 1. mesto ter na mednarodnem tekmovanju v Beogradu posebno nagrado – Laureat in seveda 1. mesto. Ob tem se še posebej spomnimo vrhunskega dosežka pihalnega orkestra naše šole, ki je prejel na prestižnem tekmovanju v Italiji II. nagrado in posebno nagrado - instrument trobento. Letos še pričenjamo s šolskim klavirskim tekmovanjem, ki bo 15. junija 2013, v naši šolski dvorani. Prijavljenih je kar 25 naših učencev klavirja. Ob tej priložnosti iskreno čestitam vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem za dosežene odlične rezultate in se hkrati zahvaljujem za ves vložen trud in opravljen dodatni pouk, ki je potekal velikokrat tudi ob vikendih“, dodaja ravnatelj Polak.

GŠ GR je tako znova dokazala, da vključuje sposobne učence in da v tem javnem zavodu poučujejo strokovno izobraženi in zelo motivirani učitelji. Cilj sodelovanja na tekmovanjih pa niso samo osvojeni rezultati, ampak odkrivanje in vzpodbujanje mladih talentov in predstavitev njihovih sposobnosti, spodbujanje učencev k dodatnemu delu in poglobitev znanja ter izmenjava pedagoških izkušenj in znanj med učitelji, kar je ključnega pomena za nadaljnje uspešno pedagoško delo. Nenazadnje pa so rezultati iz tekmovanj ravnatelju dober kompas, ki kaže, v katero smer in s kakšno dinamiko se odvija njihovo pedagoško poslanstvo.

„Vsako leto zadovoljni beležimo vse večje zanimanje za naše programe. Vzrok tega je naše dobro delo in sodelovanje z občinami ustanoviteljicami, dobiček pa žanjejo prav najmlajši občani. Kot ravnatelj šole sem upravičeno ponosen na naše učence in seveda na strokovno pedagoške delavce GŠ GR, s katerimi v dobri harmoniji dokazujemo, da smo javni glasbeni zavod vreden zaupanja, ki uspešno izpolnjuje zastavljeno vizijo. V največje zadovoljstvo pa nam je, da z našimi učenci skupaj gojimo ljubezen in smisel do glasbe in glasbenega izražanja. Nato glasbeno izobraženi otroci svoje znanje in izkušnje prenašajo v delovanje domačih zasedb, kulturna društva in tako pripomorejo k osebni kulturni rasti in tudi kulturni podobi svojega kraja in občine. V mesecu maju smo izvedli vpis novincev za naslednje šolsko leto. S sprejemom bomo razveselili kar 39 mladih, glasbe željnih umetnikov. Ob koncu šolskega leta čestitam vsem učenkam in učencem za uspešno končanje šol. leta in želim veliko zadovoljnih trenutkov ob najboljši prijateljici, glasbi. Vsem 27 pedagoškim delavcem pa zahvala za trud in vso požrtvovalnost ter entuziazem, ki nam ga ne zmanjka. Vse pa nas naj povezuje slogan: GŠ GR, v harmoniji z glasbo in ljudmi“, je še dejal Tomaž Polak, mag. manag.; prof., ravnatelj GŠ GR.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Letos rekordnih 74 solističnih in orkestrskih nastopov