Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Pozdravil jih je tudi novi župan Roman Leljak

Gasilski veteraniTik ob izteku leta 2018 je PGD Janžev Vrh organiziral in gostil tradicionalno srečanje gasilskih veteranov in gasilskih veterank Gasilske zveze občine Radenci. Gre za tradicionalno srečanje, ki poteka vsako leto ob koncu leta in ga vsako leto gosti drugo društvo. Letošnjega tradicionalnega srečanja v gasilskem domu Janžev Vrh se je udeležila stotnija gasilskih veteranov in veterank, katere sta pozdravila Franc Bratkovič, predsednik veteranov GZ Radenci, in prvič novi župan občine Radenci, Roman Leljak. Slednji je v svojem nagovoru izpostavil pomen gasilstva in tudi pomen dela gasilskih veteranov. Predstavil je tudi nekatere naloge, ki jih namerava občina Radenci realizirati v naslednjem letu.

Stotnija gasilskih veteranov GZ Radenci na Janževem Vrhu

Zavijanje daril je lahko zabava in ohranjanje okolja

Rastišče - zavijalnicaPo izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve, je radgonska Iniciativa Rastišče, prav v času prazničnega obdarovanja, pripravila novo akcijo, tokrat z naslovom Zavijalnica - zavijanje daril na trajnostni način. V prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona se je zbralo več deset zainteresiranih, ki se zavedajo, da lahko na najrazličnejših področjih svojega vsakdana znatno prispevamo k varovanju okolja. „V Iniciativi Rastišče si prizadevamo nuditi alternativo uveljavljenim, do narave škodljivim navadam.

Iniciativa Rastišče pripravila prikaz zavijanja daril na trajnostni način

Vesela je čestitk župana in predsednika upokojencev

Marija ŽnidaričTako kot je že vrsto let običaj v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ko odgovorni obiskujejo in obdarijo jubilante, so tamkajšnji župan Anton Slana, ter predsednica in aktivistka KO RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Cvetka Fiala in Rozina Kraner, obiskali in obdarili Marijo Žnidarič, ki je tik pred iztekom leta 2018 obeležila 90. življenjski jubilej. Kot nam je povedala je bila obiska nadvse vesela. Po čestitkah, izročenih darilih in zapeti Zdravljici, v kateri so sodelovali tudi hčerka Marija z življenjskim sopotnikom Darkom, in sin Franc z ženo Zdenko, je ob bogato obloženi mizi, ki jo je pripravila njena snaha Zdenka, sledil prijeten klepet in druženje. Ob kramljanju ji je lepo čestitko za jubilej prinesel še poštar, poslala pa sta ji jo predsednik in tajnica DU Sv. Jurij ob Ščavnici Marjan in Jožica Korelc.

Marija Žnidarič iz Žihlave obeležila lep življenjski jubilej, 90. rojstni dan

Potrošniki za gostilno iz Križevcev, stroka za gostilno iz Bakovcev

Zlata ponevPomurski tednik Vestnik je drugo leto zapored pripravil izbor „Zlata ponev Pomurja". Slovenske pokrajine si namreč prizadevajo, da bi izboljšale gostinsko ponudbo, ki je eden od temeljev turističnega prizadevanja naše države. In v omenjeni medijski hiši so pripravili izbor in ocenjevanje gostiln, restavracij in turističnih kmetij v regiji. Bralci Vestnika in širša javnost je z glasovnicami in oddajo glasov na spletni strani izbrala najbolj popularno gostilno v Pomurju.

Zlata ponev za gostilni Zorko in Rajh

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Letos rekordnih 74 solističnih in orkestrskih nastopov

 

Sedemindvajset pedagogov poučuje kar 354 učencev na GŠ GR

GŠGRGlasbena šola Gornja Radgona (GŠ GR) sodi med srednje velike samostojne javno glasbeno vzgojno-izobraževalne zavode, kjer pa so lahko izjemno ponosni na svoje poslanstvo. In tako je tudi letos, ko so letni delovni načrt (LDN) za šolsko leto 2012/13 v celoti realizirali, oz. ga tudi presegli. Z raznimi nastopi, prireditvami in drugimi promocijskimi oblikami so obvezni vsebini dodali še nekaj več. So eden največjih organizatorjev glasbeno kulturnih prireditev na območju cele Upravne enote Gornja Radgona in tako tudi promotor vseh štirih občin ustanoviteljic v ožji in širši regiji ter tudi izven meja naše države, saj nastopajo tudi v Avstriji, Italiji, Hrvaški in Srbiji. V tem šolskem letu so tako skupno izvedli kar 74 solističnih in orkestrskih nastopov učencev in učiteljev.

„V tem šolskem letu je bilo vpisanih v naše programe 354 učencev in 27 zaposlenih pedagoških delavcev je zaslužnih, da vsi uspešno zaključujejo razred, kar je za prostovoljno šolanje tudi pričakovano. Utrdili in razširili smo oddelek solopetja, plesa - baleta in ljudskih glasbil – citer. Smo edina glasbena šola v Pomurju, ki poučuje citre. Z delom zagnano nadaljuje MePZ GŠ GR, ki ga sestavljajo starši sedanjih in bivših učencev naše šole. Zbor presega vsa pričakovanja, tako na kvantitetni in kvalitetni ravni. Ker so nam tri občine ustanoviteljice, in sicer Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici omogočile dolgoročni najem novih prostorov, smo lahko nadaljevali z izvajanjem in širitvijo baletnega oddelka in instrumentalnega pouka, tako da smo izvajali tri plesne pripravnice in že pet razredov baleta. S to širitvijo bomo nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu“, pravi ravnatelj GŠ GR, mag. Tomaž Polak.

Polak je ponosen tudi na povezovanje z okoljem, z ustanovami in zavodi, z osnovnimi šolami ter s sosednjimi glasbenimi šolami, ki je zelo dobro. Izvedli so kar nekaj tradicionalnih oblik koncertov, kot npr. vsakoletno srečanje glasbenih šol Pomurja in glasbenih šol severovzhodne regije v Mariboru, velikonočni koncert, božično-novoletni koncert, zaključni javni nastop učencev, dobrodelni Miklavžev koncert, koncert učiteljev, glasbeno-baletni večer, samostojne baletne predstave, ipd. Vsi se radi spomnimo baleta »Pepelka«, ki je v odlični izvedbi našega baletnega oddelka (78 nastopajočih) doživel kar 12 ponovitev v UE Gornja Radgona. Letos pa so ob koncu meseca maja, skupaj z občino Gornja Radgona, prvič postavili na noge »festival glasbe in ljubezni«, ki bo postal tradicionalen, z namenom privabiti ljudi v mestni park Radgona na druženje ob glasbi.

„Uspešnost šole se kaže predvsem skozi vrsto in kvaliteto različnih nastopov učencev in učiteljev. Še pomembnejši pokazatelj uspešnosti dela šole pa so prav dosežki na tekmovanjih in na teh že nekaj let naši varovanci posegajo po najvišjih odličjih. V šolskem letu 2012/13 je 23 učencev tekmovalcev, 23 članic OPZ in 45 članic in članov PO GŠGR, sodelovalo na skupaj 12 regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih in posegli so po najvišjih nagradah. Prejeli so 34 odličij, od tega 15 zlatih, 15 srebrnih in 4 bronaste plakete ter 7. mesto na mednarodnem tekmovanju. Posebej bi izpostavil učenca saksofona Vida Velnarja, ki je na državnem tekmovanju prejel I. nagrado in 1. mesto ter na mednarodnem tekmovanju v Beogradu posebno nagrado – Laureat in seveda 1. mesto. Ob tem se še posebej spomnimo vrhunskega dosežka pihalnega orkestra naše šole, ki je prejel na prestižnem tekmovanju v Italiji II. nagrado in posebno nagrado - instrument trobento. Letos še pričenjamo s šolskim klavirskim tekmovanjem, ki bo 15. junija 2013, v naši šolski dvorani. Prijavljenih je kar 25 naših učencev klavirja. Ob tej priložnosti iskreno čestitam vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem za dosežene odlične rezultate in se hkrati zahvaljujem za ves vložen trud in opravljen dodatni pouk, ki je potekal velikokrat tudi ob vikendih“, dodaja ravnatelj Polak.

GŠ GR je tako znova dokazala, da vključuje sposobne učence in da v tem javnem zavodu poučujejo strokovno izobraženi in zelo motivirani učitelji. Cilj sodelovanja na tekmovanjih pa niso samo osvojeni rezultati, ampak odkrivanje in vzpodbujanje mladih talentov in predstavitev njihovih sposobnosti, spodbujanje učencev k dodatnemu delu in poglobitev znanja ter izmenjava pedagoških izkušenj in znanj med učitelji, kar je ključnega pomena za nadaljnje uspešno pedagoško delo. Nenazadnje pa so rezultati iz tekmovanj ravnatelju dober kompas, ki kaže, v katero smer in s kakšno dinamiko se odvija njihovo pedagoško poslanstvo.

„Vsako leto zadovoljni beležimo vse večje zanimanje za naše programe. Vzrok tega je naše dobro delo in sodelovanje z občinami ustanoviteljicami, dobiček pa žanjejo prav najmlajši občani. Kot ravnatelj šole sem upravičeno ponosen na naše učence in seveda na strokovno pedagoške delavce GŠ GR, s katerimi v dobri harmoniji dokazujemo, da smo javni glasbeni zavod vreden zaupanja, ki uspešno izpolnjuje zastavljeno vizijo. V največje zadovoljstvo pa nam je, da z našimi učenci skupaj gojimo ljubezen in smisel do glasbe in glasbenega izražanja. Nato glasbeno izobraženi otroci svoje znanje in izkušnje prenašajo v delovanje domačih zasedb, kulturna društva in tako pripomorejo k osebni kulturni rasti in tudi kulturni podobi svojega kraja in občine. V mesecu maju smo izvedli vpis novincev za naslednje šolsko leto. S sprejemom bomo razveselili kar 39 mladih, glasbe željnih umetnikov. Ob koncu šolskega leta čestitam vsem učenkam in učencem za uspešno končanje šol. leta in želim veliko zadovoljnih trenutkov ob najboljši prijateljici, glasbi. Vsem 27 pedagoškim delavcem pa zahvala za trud in vso požrtvovalnost ter entuziazem, ki nam ga ne zmanjka. Vse pa nas naj povezuje slogan: GŠ GR, v harmoniji z glasbo in ljudmi“, je še dejal Tomaž Polak, mag. manag.; prof., ravnatelj GŠ GR.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Letos rekordnih 74 solističnih in orkestrskih nastopov