Začela se je sezona kresovanj in prijetnih druženj

Kres Lisjakova strugaPodobno kot že 17 minulih let, so radgonski ribiči ter njihovi družinski člani in simpatizerji ter tudi drugi gostje, veliki petek preživeli ob „tabornem ognju" in slastnih pečenih ribah. Že leta 2000 so namreč radgonski ribiči združili spomladansko čistilno akcijo ob svojem ribniku in ribiški hiši, v Lisjakovi strugi, kjer je spomladi veliko suhega vejevja in neuporabnega lesa, s prižigom kresa. Od začetka so prireditev imenovali „Srečanje ob tabornem ognju", ker pa je prireditev vsako leto za velikonočne praznike, natančneje na „postni" Veliki petek, sedaj temu rečejo „Velikonočno kresovanje".

Ribiči so zakurili v Lisjakovi strugi

Pomurci in Štajerci med 571 igralci, dobili novega kralja družabne kartaške igre

Kartanje šnopsaDolgi in mrzli zimski večeri, zlasti ob vikendih, so za mnoge Prekmurce, Prleke in Štajerce, poleg pikada, fliperja, namiznega nogometa in biljarda, namenjeni predvsem kartaškim (šnops) turnirjem in še nekaterim družabnim igram, ki so dobrodošle za druženje in krajšanje časa. Prav s takšnimi dogodki, predvsem družabnimi igrami in sploh druženji, se ukvarjajo mladi in manj mladi na skrajnjem severovzhodu države, s čimer potrjujejo, da televizija, internet, FB in sploh računalniki le niso povsem zastrupili večine ljudi, ki so se bolj kot ne prenehali družiti s prijatelji, sosedi, znanci in celo s svojimi domačimi.

Milan Niderl iz Gederovcev „Kralj šnopsa 2018

Ob druženju še izobraževanje kmečkih žensk

Društvo kmečkih žena ApačeDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga že dolgo vodi predsednica Ema Škrobar, med drugim skrbi tudi za dobro počutje svojih članic, ki jih je v društvu okoli 80. Tako vsako leto v začetku marca, nekako pred dnevom žena, pripravijo srečanje, ki predstavlja prijetno druženje in tudi izobraževanje članic društva. Tokrat so srečanje, ki je potekalo na Turistični kmetiji Marko v Nasovi, začeli z enim takšnim izobraževanje, in sicer s predavanjem vrtnarske strokovnjakinje Brigita Bukovec iz Vrtnarstva Kurbus. Predavala je o presajanju balkonskih rož in vzdrževanje orhidej, katere so v „Tropskem raju" pri Kurbusu na Meleh na ogled vse do 18. marca.

V Nasovi je potekalo prijetno srečanje članic DKŽ Apače

Na tradicionalno pustno rajanje prišli skorajda vsi krajani

Pust MahovciŠportno turistično društvo (ŠTD) Mahovci, vasice z nekaj več kot sto prebivalcev, je v sodelovanju z Vaškim odborom Mahovci tudi letos pripravilo tradicionalno pustno prireditev »Kurentovanje v Mahovcih«. Prireditev, ki se je pričela zgodaj popoldan, so letos s svojim obiskom počastili kurenti KUD Polanec iz Starš na Dravskem polju, ki imajo v svojih vrstah tudi člana ŠTD Mahovci Davida Habjaniča. V lepem zimskem vremenu se je na športnem centru v Mahovcih zbralo zelo veliko obiskovalcev, praktično več kot je v vasi prebivalcev, kateri so nestrpno pričakovali kurente. Slednji so se najprej ustavili na kmetiji Jančar, kjer so se okrepčali in pripravili za pohod po vasi.

»Kurentovanje v Mahovcih« spet navdušilo

Moj kraj Radgona

Za prikaz vremena omogočite piškotke na zavihku "Zasebnost"!

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Letos rekordnih 74 solističnih in orkestrskih nastopov

 

Sedemindvajset pedagogov poučuje kar 354 učencev na GŠ GR

GŠGRGlasbena šola Gornja Radgona (GŠ GR) sodi med srednje velike samostojne javno glasbeno vzgojno-izobraževalne zavode, kjer pa so lahko izjemno ponosni na svoje poslanstvo. In tako je tudi letos, ko so letni delovni načrt (LDN) za šolsko leto 2012/13 v celoti realizirali, oz. ga tudi presegli. Z raznimi nastopi, prireditvami in drugimi promocijskimi oblikami so obvezni vsebini dodali še nekaj več. So eden največjih organizatorjev glasbeno kulturnih prireditev na območju cele Upravne enote Gornja Radgona in tako tudi promotor vseh štirih občin ustanoviteljic v ožji in širši regiji ter tudi izven meja naše države, saj nastopajo tudi v Avstriji, Italiji, Hrvaški in Srbiji. V tem šolskem letu so tako skupno izvedli kar 74 solističnih in orkestrskih nastopov učencev in učiteljev.

„V tem šolskem letu je bilo vpisanih v naše programe 354 učencev in 27 zaposlenih pedagoških delavcev je zaslužnih, da vsi uspešno zaključujejo razred, kar je za prostovoljno šolanje tudi pričakovano. Utrdili in razširili smo oddelek solopetja, plesa - baleta in ljudskih glasbil – citer. Smo edina glasbena šola v Pomurju, ki poučuje citre. Z delom zagnano nadaljuje MePZ GŠ GR, ki ga sestavljajo starši sedanjih in bivših učencev naše šole. Zbor presega vsa pričakovanja, tako na kvantitetni in kvalitetni ravni. Ker so nam tri občine ustanoviteljice, in sicer Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici omogočile dolgoročni najem novih prostorov, smo lahko nadaljevali z izvajanjem in širitvijo baletnega oddelka in instrumentalnega pouka, tako da smo izvajali tri plesne pripravnice in že pet razredov baleta. S to širitvijo bomo nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu“, pravi ravnatelj GŠ GR, mag. Tomaž Polak.

Polak je ponosen tudi na povezovanje z okoljem, z ustanovami in zavodi, z osnovnimi šolami ter s sosednjimi glasbenimi šolami, ki je zelo dobro. Izvedli so kar nekaj tradicionalnih oblik koncertov, kot npr. vsakoletno srečanje glasbenih šol Pomurja in glasbenih šol severovzhodne regije v Mariboru, velikonočni koncert, božično-novoletni koncert, zaključni javni nastop učencev, dobrodelni Miklavžev koncert, koncert učiteljev, glasbeno-baletni večer, samostojne baletne predstave, ipd. Vsi se radi spomnimo baleta »Pepelka«, ki je v odlični izvedbi našega baletnega oddelka (78 nastopajočih) doživel kar 12 ponovitev v UE Gornja Radgona. Letos pa so ob koncu meseca maja, skupaj z občino Gornja Radgona, prvič postavili na noge »festival glasbe in ljubezni«, ki bo postal tradicionalen, z namenom privabiti ljudi v mestni park Radgona na druženje ob glasbi.

„Uspešnost šole se kaže predvsem skozi vrsto in kvaliteto različnih nastopov učencev in učiteljev. Še pomembnejši pokazatelj uspešnosti dela šole pa so prav dosežki na tekmovanjih in na teh že nekaj let naši varovanci posegajo po najvišjih odličjih. V šolskem letu 2012/13 je 23 učencev tekmovalcev, 23 članic OPZ in 45 članic in članov PO GŠGR, sodelovalo na skupaj 12 regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih in posegli so po najvišjih nagradah. Prejeli so 34 odličij, od tega 15 zlatih, 15 srebrnih in 4 bronaste plakete ter 7. mesto na mednarodnem tekmovanju. Posebej bi izpostavil učenca saksofona Vida Velnarja, ki je na državnem tekmovanju prejel I. nagrado in 1. mesto ter na mednarodnem tekmovanju v Beogradu posebno nagrado – Laureat in seveda 1. mesto. Ob tem se še posebej spomnimo vrhunskega dosežka pihalnega orkestra naše šole, ki je prejel na prestižnem tekmovanju v Italiji II. nagrado in posebno nagrado - instrument trobento. Letos še pričenjamo s šolskim klavirskim tekmovanjem, ki bo 15. junija 2013, v naši šolski dvorani. Prijavljenih je kar 25 naših učencev klavirja. Ob tej priložnosti iskreno čestitam vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem za dosežene odlične rezultate in se hkrati zahvaljujem za ves vložen trud in opravljen dodatni pouk, ki je potekal velikokrat tudi ob vikendih“, dodaja ravnatelj Polak.

GŠ GR je tako znova dokazala, da vključuje sposobne učence in da v tem javnem zavodu poučujejo strokovno izobraženi in zelo motivirani učitelji. Cilj sodelovanja na tekmovanjih pa niso samo osvojeni rezultati, ampak odkrivanje in vzpodbujanje mladih talentov in predstavitev njihovih sposobnosti, spodbujanje učencev k dodatnemu delu in poglobitev znanja ter izmenjava pedagoških izkušenj in znanj med učitelji, kar je ključnega pomena za nadaljnje uspešno pedagoško delo. Nenazadnje pa so rezultati iz tekmovanj ravnatelju dober kompas, ki kaže, v katero smer in s kakšno dinamiko se odvija njihovo pedagoško poslanstvo.

„Vsako leto zadovoljni beležimo vse večje zanimanje za naše programe. Vzrok tega je naše dobro delo in sodelovanje z občinami ustanoviteljicami, dobiček pa žanjejo prav najmlajši občani. Kot ravnatelj šole sem upravičeno ponosen na naše učence in seveda na strokovno pedagoške delavce GŠ GR, s katerimi v dobri harmoniji dokazujemo, da smo javni glasbeni zavod vreden zaupanja, ki uspešno izpolnjuje zastavljeno vizijo. V največje zadovoljstvo pa nam je, da z našimi učenci skupaj gojimo ljubezen in smisel do glasbe in glasbenega izražanja. Nato glasbeno izobraženi otroci svoje znanje in izkušnje prenašajo v delovanje domačih zasedb, kulturna društva in tako pripomorejo k osebni kulturni rasti in tudi kulturni podobi svojega kraja in občine. V mesecu maju smo izvedli vpis novincev za naslednje šolsko leto. S sprejemom bomo razveselili kar 39 mladih, glasbe željnih umetnikov. Ob koncu šolskega leta čestitam vsem učenkam in učencem za uspešno končanje šol. leta in želim veliko zadovoljnih trenutkov ob najboljši prijateljici, glasbi. Vsem 27 pedagoškim delavcem pa zahvala za trud in vso požrtvovalnost ter entuziazem, ki nam ga ne zmanjka. Vse pa nas naj povezuje slogan: GŠ GR, v harmoniji z glasbo in ljudmi“, je še dejal Tomaž Polak, mag. manag.; prof., ravnatelj GŠ GR.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Letos rekordnih 74 solističnih in orkestrskih nastopov