Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Letos rekordnih 74 solističnih in orkestrskih nastopov

 

Sedemindvajset pedagogov poučuje kar 354 učencev na GŠ GR

GŠGRGlasbena šola Gornja Radgona (GŠ GR) sodi med srednje velike samostojne javno glasbeno vzgojno-izobraževalne zavode, kjer pa so lahko izjemno ponosni na svoje poslanstvo. In tako je tudi letos, ko so letni delovni načrt (LDN) za šolsko leto 2012/13 v celoti realizirali, oz. ga tudi presegli. Z raznimi nastopi, prireditvami in drugimi promocijskimi oblikami so obvezni vsebini dodali še nekaj več. So eden največjih organizatorjev glasbeno kulturnih prireditev na območju cele Upravne enote Gornja Radgona in tako tudi promotor vseh štirih občin ustanoviteljic v ožji in širši regiji ter tudi izven meja naše države, saj nastopajo tudi v Avstriji, Italiji, Hrvaški in Srbiji. V tem šolskem letu so tako skupno izvedli kar 74 solističnih in orkestrskih nastopov učencev in učiteljev.

„V tem šolskem letu je bilo vpisanih v naše programe 354 učencev in 27 zaposlenih pedagoških delavcev je zaslužnih, da vsi uspešno zaključujejo razred, kar je za prostovoljno šolanje tudi pričakovano. Utrdili in razširili smo oddelek solopetja, plesa - baleta in ljudskih glasbil – citer. Smo edina glasbena šola v Pomurju, ki poučuje citre. Z delom zagnano nadaljuje MePZ GŠ GR, ki ga sestavljajo starši sedanjih in bivših učencev naše šole. Zbor presega vsa pričakovanja, tako na kvantitetni in kvalitetni ravni. Ker so nam tri občine ustanoviteljice, in sicer Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici omogočile dolgoročni najem novih prostorov, smo lahko nadaljevali z izvajanjem in širitvijo baletnega oddelka in instrumentalnega pouka, tako da smo izvajali tri plesne pripravnice in že pet razredov baleta. S to širitvijo bomo nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu“, pravi ravnatelj GŠ GR, mag. Tomaž Polak.

Polak je ponosen tudi na povezovanje z okoljem, z ustanovami in zavodi, z osnovnimi šolami ter s sosednjimi glasbenimi šolami, ki je zelo dobro. Izvedli so kar nekaj tradicionalnih oblik koncertov, kot npr. vsakoletno srečanje glasbenih šol Pomurja in glasbenih šol severovzhodne regije v Mariboru, velikonočni koncert, božično-novoletni koncert, zaključni javni nastop učencev, dobrodelni Miklavžev koncert, koncert učiteljev, glasbeno-baletni večer, samostojne baletne predstave, ipd. Vsi se radi spomnimo baleta »Pepelka«, ki je v odlični izvedbi našega baletnega oddelka (78 nastopajočih) doživel kar 12 ponovitev v UE Gornja Radgona. Letos pa so ob koncu meseca maja, skupaj z občino Gornja Radgona, prvič postavili na noge »festival glasbe in ljubezni«, ki bo postal tradicionalen, z namenom privabiti ljudi v mestni park Radgona na druženje ob glasbi.

„Uspešnost šole se kaže predvsem skozi vrsto in kvaliteto različnih nastopov učencev in učiteljev. Še pomembnejši pokazatelj uspešnosti dela šole pa so prav dosežki na tekmovanjih in na teh že nekaj let naši varovanci posegajo po najvišjih odličjih. V šolskem letu 2012/13 je 23 učencev tekmovalcev, 23 članic OPZ in 45 članic in članov PO GŠGR, sodelovalo na skupaj 12 regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih in posegli so po najvišjih nagradah. Prejeli so 34 odličij, od tega 15 zlatih, 15 srebrnih in 4 bronaste plakete ter 7. mesto na mednarodnem tekmovanju. Posebej bi izpostavil učenca saksofona Vida Velnarja, ki je na državnem tekmovanju prejel I. nagrado in 1. mesto ter na mednarodnem tekmovanju v Beogradu posebno nagrado – Laureat in seveda 1. mesto. Ob tem se še posebej spomnimo vrhunskega dosežka pihalnega orkestra naše šole, ki je prejel na prestižnem tekmovanju v Italiji II. nagrado in posebno nagrado - instrument trobento. Letos še pričenjamo s šolskim klavirskim tekmovanjem, ki bo 15. junija 2013, v naši šolski dvorani. Prijavljenih je kar 25 naših učencev klavirja. Ob tej priložnosti iskreno čestitam vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem za dosežene odlične rezultate in se hkrati zahvaljujem za ves vložen trud in opravljen dodatni pouk, ki je potekal velikokrat tudi ob vikendih“, dodaja ravnatelj Polak.

GŠ GR je tako znova dokazala, da vključuje sposobne učence in da v tem javnem zavodu poučujejo strokovno izobraženi in zelo motivirani učitelji. Cilj sodelovanja na tekmovanjih pa niso samo osvojeni rezultati, ampak odkrivanje in vzpodbujanje mladih talentov in predstavitev njihovih sposobnosti, spodbujanje učencev k dodatnemu delu in poglobitev znanja ter izmenjava pedagoških izkušenj in znanj med učitelji, kar je ključnega pomena za nadaljnje uspešno pedagoško delo. Nenazadnje pa so rezultati iz tekmovanj ravnatelju dober kompas, ki kaže, v katero smer in s kakšno dinamiko se odvija njihovo pedagoško poslanstvo.

„Vsako leto zadovoljni beležimo vse večje zanimanje za naše programe. Vzrok tega je naše dobro delo in sodelovanje z občinami ustanoviteljicami, dobiček pa žanjejo prav najmlajši občani. Kot ravnatelj šole sem upravičeno ponosen na naše učence in seveda na strokovno pedagoške delavce GŠ GR, s katerimi v dobri harmoniji dokazujemo, da smo javni glasbeni zavod vreden zaupanja, ki uspešno izpolnjuje zastavljeno vizijo. V največje zadovoljstvo pa nam je, da z našimi učenci skupaj gojimo ljubezen in smisel do glasbe in glasbenega izražanja. Nato glasbeno izobraženi otroci svoje znanje in izkušnje prenašajo v delovanje domačih zasedb, kulturna društva in tako pripomorejo k osebni kulturni rasti in tudi kulturni podobi svojega kraja in občine. V mesecu maju smo izvedli vpis novincev za naslednje šolsko leto. S sprejemom bomo razveselili kar 39 mladih, glasbe željnih umetnikov. Ob koncu šolskega leta čestitam vsem učenkam in učencem za uspešno končanje šol. leta in želim veliko zadovoljnih trenutkov ob najboljši prijateljici, glasbi. Vsem 27 pedagoškim delavcem pa zahvala za trud in vso požrtvovalnost ter entuziazem, ki nam ga ne zmanjka. Vse pa nas naj povezuje slogan: GŠ GR, v harmoniji z glasbo in ljudmi“, je še dejal Tomaž Polak, mag. manag.; prof., ravnatelj GŠ GR.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Letos rekordnih 74 solističnih in orkestrskih nastopov