Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Letos rekordnih 74 solističnih in orkestrskih nastopov

 

Sedemindvajset pedagogov poučuje kar 354 učencev na GŠ GR

GŠGRGlasbena šola Gornja Radgona (GŠ GR) sodi med srednje velike samostojne javno glasbeno vzgojno-izobraževalne zavode, kjer pa so lahko izjemno ponosni na svoje poslanstvo. In tako je tudi letos, ko so letni delovni načrt (LDN) za šolsko leto 2012/13 v celoti realizirali, oz. ga tudi presegli. Z raznimi nastopi, prireditvami in drugimi promocijskimi oblikami so obvezni vsebini dodali še nekaj več. So eden največjih organizatorjev glasbeno kulturnih prireditev na območju cele Upravne enote Gornja Radgona in tako tudi promotor vseh štirih občin ustanoviteljic v ožji in širši regiji ter tudi izven meja naše države, saj nastopajo tudi v Avstriji, Italiji, Hrvaški in Srbiji. V tem šolskem letu so tako skupno izvedli kar 74 solističnih in orkestrskih nastopov učencev in učiteljev.

„V tem šolskem letu je bilo vpisanih v naše programe 354 učencev in 27 zaposlenih pedagoških delavcev je zaslužnih, da vsi uspešno zaključujejo razred, kar je za prostovoljno šolanje tudi pričakovano. Utrdili in razširili smo oddelek solopetja, plesa - baleta in ljudskih glasbil – citer. Smo edina glasbena šola v Pomurju, ki poučuje citre. Z delom zagnano nadaljuje MePZ GŠ GR, ki ga sestavljajo starši sedanjih in bivših učencev naše šole. Zbor presega vsa pričakovanja, tako na kvantitetni in kvalitetni ravni. Ker so nam tri občine ustanoviteljice, in sicer Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici omogočile dolgoročni najem novih prostorov, smo lahko nadaljevali z izvajanjem in širitvijo baletnega oddelka in instrumentalnega pouka, tako da smo izvajali tri plesne pripravnice in že pet razredov baleta. S to širitvijo bomo nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu“, pravi ravnatelj GŠ GR, mag. Tomaž Polak.

Polak je ponosen tudi na povezovanje z okoljem, z ustanovami in zavodi, z osnovnimi šolami ter s sosednjimi glasbenimi šolami, ki je zelo dobro. Izvedli so kar nekaj tradicionalnih oblik koncertov, kot npr. vsakoletno srečanje glasbenih šol Pomurja in glasbenih šol severovzhodne regije v Mariboru, velikonočni koncert, božično-novoletni koncert, zaključni javni nastop učencev, dobrodelni Miklavžev koncert, koncert učiteljev, glasbeno-baletni večer, samostojne baletne predstave, ipd. Vsi se radi spomnimo baleta »Pepelka«, ki je v odlični izvedbi našega baletnega oddelka (78 nastopajočih) doživel kar 12 ponovitev v UE Gornja Radgona. Letos pa so ob koncu meseca maja, skupaj z občino Gornja Radgona, prvič postavili na noge »festival glasbe in ljubezni«, ki bo postal tradicionalen, z namenom privabiti ljudi v mestni park Radgona na druženje ob glasbi.

„Uspešnost šole se kaže predvsem skozi vrsto in kvaliteto različnih nastopov učencev in učiteljev. Še pomembnejši pokazatelj uspešnosti dela šole pa so prav dosežki na tekmovanjih in na teh že nekaj let naši varovanci posegajo po najvišjih odličjih. V šolskem letu 2012/13 je 23 učencev tekmovalcev, 23 članic OPZ in 45 članic in članov PO GŠGR, sodelovalo na skupaj 12 regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih in posegli so po najvišjih nagradah. Prejeli so 34 odličij, od tega 15 zlatih, 15 srebrnih in 4 bronaste plakete ter 7. mesto na mednarodnem tekmovanju. Posebej bi izpostavil učenca saksofona Vida Velnarja, ki je na državnem tekmovanju prejel I. nagrado in 1. mesto ter na mednarodnem tekmovanju v Beogradu posebno nagrado – Laureat in seveda 1. mesto. Ob tem se še posebej spomnimo vrhunskega dosežka pihalnega orkestra naše šole, ki je prejel na prestižnem tekmovanju v Italiji II. nagrado in posebno nagrado - instrument trobento. Letos še pričenjamo s šolskim klavirskim tekmovanjem, ki bo 15. junija 2013, v naši šolski dvorani. Prijavljenih je kar 25 naših učencev klavirja. Ob tej priložnosti iskreno čestitam vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem za dosežene odlične rezultate in se hkrati zahvaljujem za ves vložen trud in opravljen dodatni pouk, ki je potekal velikokrat tudi ob vikendih“, dodaja ravnatelj Polak.

GŠ GR je tako znova dokazala, da vključuje sposobne učence in da v tem javnem zavodu poučujejo strokovno izobraženi in zelo motivirani učitelji. Cilj sodelovanja na tekmovanjih pa niso samo osvojeni rezultati, ampak odkrivanje in vzpodbujanje mladih talentov in predstavitev njihovih sposobnosti, spodbujanje učencev k dodatnemu delu in poglobitev znanja ter izmenjava pedagoških izkušenj in znanj med učitelji, kar je ključnega pomena za nadaljnje uspešno pedagoško delo. Nenazadnje pa so rezultati iz tekmovanj ravnatelju dober kompas, ki kaže, v katero smer in s kakšno dinamiko se odvija njihovo pedagoško poslanstvo.

„Vsako leto zadovoljni beležimo vse večje zanimanje za naše programe. Vzrok tega je naše dobro delo in sodelovanje z občinami ustanoviteljicami, dobiček pa žanjejo prav najmlajši občani. Kot ravnatelj šole sem upravičeno ponosen na naše učence in seveda na strokovno pedagoške delavce GŠ GR, s katerimi v dobri harmoniji dokazujemo, da smo javni glasbeni zavod vreden zaupanja, ki uspešno izpolnjuje zastavljeno vizijo. V največje zadovoljstvo pa nam je, da z našimi učenci skupaj gojimo ljubezen in smisel do glasbe in glasbenega izražanja. Nato glasbeno izobraženi otroci svoje znanje in izkušnje prenašajo v delovanje domačih zasedb, kulturna društva in tako pripomorejo k osebni kulturni rasti in tudi kulturni podobi svojega kraja in občine. V mesecu maju smo izvedli vpis novincev za naslednje šolsko leto. S sprejemom bomo razveselili kar 39 mladih, glasbe željnih umetnikov. Ob koncu šolskega leta čestitam vsem učenkam in učencem za uspešno končanje šol. leta in želim veliko zadovoljnih trenutkov ob najboljši prijateljici, glasbi. Vsem 27 pedagoškim delavcem pa zahvala za trud in vso požrtvovalnost ter entuziazem, ki nam ga ne zmanjka. Vse pa nas naj povezuje slogan: GŠ GR, v harmoniji z glasbo in ljudmi“, je še dejal Tomaž Polak, mag. manag.; prof., ravnatelj GŠ GR.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Letos rekordnih 74 solističnih in orkestrskih nastopov