Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Drugič so se srečali rodbini Holc – Kolarič in spet je bilo prijetno, veselo in razigrano

Rodbina Holc - KolaričDandanes, ko vsi nekam hitimo, in nimam časa niti za najbližje, da ne govorimo o prijateljih, znancih in sosedih, je vsako srečanje med ljudmi lepo doživetje. Že v sami slovenski besedi »srečanje« se skriva besedica sreča. Da je temu tako, smo se lahko prepričali, ko smo obiskali udeležence 2. srečanja rodbine Holc iz Stare Gore pri Sv. Juriju ob Ščavnici in rodbine Kolarič z Noričkega Vrha pri Gornji Radgoni. Osrednji del dogodka je potekal na Stari Gori, začelo pa se je z zbiranjem na Negovskem gradu. Tam sta udeležence sprejela letošnja organizatorja Nada in Vincenc Holc iz Maribora. Skupaj z zaposlenimi sta na grajski zelenici pripravila mize in stole za sprejem gostov in prvo dobrodošlico. Po kratki pogostitvi s sladkimi dobrotami, ki so jih spekle posamezne udeleženke, se jih je večina podala v župnijsko cerkev Marijinega rojstva v Negovi k sveti maši. Ob duhovniku dr. Antonu Ožingerju jo je daroval župnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici Boštjan Ošlaj.

Holčevi z gore in Kolaričevi z vrha

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Srbski in domači glasbeniki navdušili Radgončane

 

Učitelji glasbenih šol iz Gornje Radgone in Mladenovca napolnili dvorano

Nastop glasbenikovČeprav je prvi skupni koncert  učiteljev Glasbene šole Gornja Radgona in pobratene šole iz Madenovca v Srbiji, potekal med tednom je velika dvorana Kulturnega doma Gornja Radgona skoraj pokala po šivih. Prišli so ljubitelji prijetnih melodij in harmonij, ter poznavalci glasbe, izobraženi glasbeniki iz Srbije in Slovenije pa so jih navdušili z odličnim muziciranjem. Zraven so vsekakor bili tudi številni gostje, saj sta prisotne, med katerimi je bila tudi ravnateljica Osnovne Glasbene šole „Stevan Hristić" iz Mladenovca Nada Torbica Đokić, med drugimi pozdravila tudi radgonski podžupan Vinko Rous in ravnatelj GŠ GR Tomaž Polak.

Občini Gornja Radgona in Mladenovac sta pobrateni že od leta 1974, kar sta obnovili tudi po osamosvojitvi. Zgledno sodelovanje na več področjih je bilo lansko letno okronano z visokim priznanjem, podeljenim Antonu Kampušu, županu občine Gornja Radgona; podeljen mu je namreč bil naziv Častni meščan mestne občine Mladenovac, kar je izjemna redkost. To javno priznanje se v obliki simboličnega ključa mesta Mladenovac izjemoma podeljuje za dosežke in dela, ki imajo pomen za izreden doprinos razvoju in splošnemu napredku mestne občine Mladenovac, vzpostavljanje humanih odnosov med ljudmi, razvoj sodelovanja, prijateljskih, gospodarskih, kulturnih odnosov med mestno občino Mladenovac in drugimi občinami in mesti v državi ali tujini.

Ravno kulturnim odnosom med občinama so na skupnem koncertu dali še večjo veljavo ter prednost, in tako ponovno v glasbenem jeziku počastili zgledno sodelovanje med glasbenima šolama; saj so učenci in učitelji GŠGR leta 2007 obiskali GŠ "Stevan Hristić" v Mladenovcu ter tam skupaj izvedli prijeten koncert, celoten obisk pa je spremljalo veliko druženja, izmenjava pedagoških praks in na vse to nas še vedno vežejo prijetni spomini. Tokrat pa je radgonska GŠ imela čast, da je prvič gostila učitelje GŠ "Stevan Hristić" in njihovo ravnateljico. Druženje so zaokrožili s skupnim koncertom. Pred začetkom koncerta, ki ga so ga odprli gostje iz Srbije, pa so v nekaj besedah predstavili GŠ "Stevan Hristić", Mladenovac: Osnovna Glasbena šola "Stevan Hristić" Mladenovac je bila ustanovljena leta 1994, zahvaljujoč Aci Paniću, prvemu ravnatelju. Število vpisanih učencev v glasbeno šolo je nekje med 160 - 170 učencev, ki jih poučuje skupaj 23 učiteljev. Od leta 1996 je ravnateljica Nada Torbica Đokić, sicer učiteljica klavirja. V letu 2006 so šolo razširili, dve leti pozneje pa je z ustrezno opremo in nabavljenimi inštrumenti na novo zaživela z desetimi učilnicami ter dvorano s koncertnim klavirjem...GŠ GR ni bilo potrebno posebej predstavljati, saj je z nenehnim delovanjem v kulturi domačemu prostoru precej poznana. GŠ GR deluje neprekinjeno že 64. leto, z vzgojno-izobraževalnimi programi pa pokriva celotno območje UE Gornja Radgona. Učitelji ob napornem in tudi časovno obsežnem pedagoškem delu najdejo še čas za umetniško ustvarjanje. In prav te pridobljene izkušnje so ključnega pomena pri poučevanju najmlajših. Poudarek se daje kvalitetno opravljenemu delu, ki je posvečeno v glavnem otroku, mlademu človeku, njegovemu razvoju ter psihični, kulturni in estetski rasti...

Na koncertu, katerega sta povezovala prav tako profesorja glasbe Andrej Tibaut v slovenščini in Marija Đurić v srbščini, so tako zaigrali: Nenad Paunović, klavir (F. Liszt: Funerailles); Jelene Ivković, violina – Jelena Vujičić, klavir (P. Sarasate: Romanza Andaluza); klavirski duo: Nenad Paunović, Jelena Vujičič (A. Dvorak: Slovenska igra op. 72, št. 2); Nenad Paunović, klavir – Miroslav Nikolić, trobenta (V. Monti: Czadras); klavirski duo Nenad Paunović, Jelena Vujičić (Gavrili: Tarantelo); Dušan Slaček, kitara (F. Schubert: Lob der Thränen); Danilo Kostevšek, petje – Božena Pirjavec, klavir (P. I. Čajkovski: iz opere Evgenij Onjegin, arija Lenskega: Kuda, kuda); Natalija Mikic, flavta – Anja Kožuh, harfa (Jules Massenet: Meditation from Thais); Kitarski duo Dušan Slaček, Samo Ismajlovič (V. Ivanovič: Mediterranea); Katja Smogavec, klarinet – Božena Pirjavec, klavir (F. Poulenc: Sonata III. st.: Allegro con Fuoco); Jani Lorber, trobenta – Predra Bjelajac, klavir (J.B. Arban: Fantasie Brilliant); Rok Volk (B. Cockroft: Rock me).

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Srbski in domači glasbeniki navdušili Radgončane