Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tina Mauko - Sveta ženska!

 

Ugledna skladateljica in pianistka se predstavlja s svojim avtorskim glasbenim performansom

Tina MaukoV okviru letošnje prireditve „Glasbeni impulzi", ki jo v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana organizira glasbena agencija IM.PULS, je izbrano vodilo - ženska duša. Zato se na štirih večerih predstavljajo naše izstopajoče glasbenice. In danes, zadnji večer letošnjega julija, bo na sporedu poistovetenje s sveto žensko. Skladateljica in pianistka Tina Mauko bo namreč v atriju Mestnega muzeja nastopila z avtorskim glasbenim performansom Sveta ženska, v sklopu katerega se bo na odru poistovetila z zgodovinskim likom Marije Magdalene. Drznost ženske, ki ji je bila skozi zgodovino odvzeta čarovniška, ustvarjalna in zdravilna moč, bo Maukova predstavila z improvizacijo na klavirju ob spremljavi posnetkov lastne glasbe, vse skupaj pa bo dopolnjevala s prostorskimi in gledališkimi intervencijami. Tina Mauko se s tem žanrom spogleduje že nekaj časa. Njen zadnji projekt te vrste Snežna kraljica na osnovi Andersonove pravljice je izveden konec lanskega leta v Rogaški Slatini.

Tina MAUKO, klavir/glasba
1) Prihod svete ženske, božje poslanke.
2) Magdalena spozna svojo čarobno moč. Preko romskega posrednika pošlje glasbo v božanstvo.
3) Svetišče, duše njene dom.
4) Prihod hudiča.
5) Magdalena se očisti zla in na novo vzpostavi svojo žensko moč. Izpove se bolečine in popolnoma preda Bogu. Zaslišimo pesem Elios (grški bog sonca).

„Moja zgodba Svete ženske govori o Mariji Magdaleni in o dva tisoč let starem dojemanju Marije Magdalene kot prostitutki. Moja Sveta ženska zdravi s svojim močnim duhom. Ob tem, ko vanjo mečemo kamne in sproščamo negativno, agresivno energijo, se sprosti zlo in na novo vzpostavi ljubezen. Marija Magdalena se vedno znova "rojeva" in vzpostavlja prvinsko moč. Njen seksipil zdravi, spodbuja in uči. Ona je božja poslanka!", pravi Tina Mauko, kateri se bo v produkciji pridružil Dejan Berden.
Tina Mauko (Gornja Radgona-Murska Sobota, 1982) je leta 2004 diplomirala iz klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri doc. Tomažu Petraču. V času študija se je izpopolnjevala pri priznanih pianistih in pedagogih (Aci Bertoncelj, Sijavuš Gadžijev, Rita Kinka, Arbo Valdma, Igor Dekleva, Aleksander Madžar, Konstantin Bogino). Na tem področju ima dve prvi nagradi z državnega tekmovanja, eno mednarodno (klavirski duo) in eno tretjo nagrado z državnega tekmovanja (solo klavir) v najvišji kategoriji. Julija 2011 je diplomirala iz kompozicije na isti Akademiji pri profesorju Janiju Golobu. Marca 2008 smo lahko prisluhnili krstni izvedbi njene Judovske rapsodije (Barbara Jernejčič - mezzosopran, Klemen Bračko - violina, Matjaž Rebolj - dirigent, besedilo v hebrejščini), ki jo je izvajal mednarodni orkester SAVITRA v Kazinski dvorani v Mariboru in Viteški dvorani v Ljubljani in ki ga je posnel Program ARS - tretji radijski program RTV Slovenija. Oktobra 2008 je njen Glasbeni teater izvedel 3 - dnevno pravljico "Čarobni vžig", ki je napolnila dvorane Cankarjevega doma, Mestnega muzeja in Križank. Kot finale tridnevnega ciklusa, je 25. oktobra 2008 v Slovenski Filharmoniji izvedla večer lastnih skladb, kjer jo je podprlo 24 priznanih slovenskih glasbenikov.
V aprilu 2009 je na Zagrebškem glasbenem bienalu sodobne glasbe ansambel MD7 (umetniški vodja Pavel Mihelčič) pod taktirko Steven Loya izvedel njeno noviteto SENCE. Skladba je bila izvedena v juliju 2009 tudi na Festivalu Ljubljana. V tem obdobju se je zvrstilo mnogo koncertov, od opere Železna gora (libreto Dušan Šarotar), ki jo je posnela tudi TVSLO 1, koncerta tolkalistov Akademije za glasbo Ljubljana v Veliki dvorani Slovenske flharmonije, Capricca za Ano (za klavir) v Veliki dvorani Slovenske flharmonije, do koncerta francoskega pianista Francoisa Weigela (član žirije na tekmovanju Chopinov Zlati prstan), ki je na svojem recitalu izvedel Valček op. 1, ki je bil tudi obvezna skladba za tekmovalce Chopinovega Zlatega prstana. Tina Mauko se strastno posveča tudi filmski glasbi. Med drugim je ustvarila glasbo za film Darilo, režiserja Borisa Bezića.
Leta 2009 je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. V letu 2011 je orkester KGBL izvedel njeno skladbo "Melina" za godalni orkester in kontratenor pod taktirko dirigenta Tomaža Habeta ter "Baletne stihe". Različne komorne skladbe na temo slovenskih ljudskih pesmi so bile podlaga za baletne koreografije konservatorija Ljubljana, ki je imel dve predstavi v Linhartovi dvorani CD. Orkester Akademije za glasbo je na svojem gala koncertu v Gallusovi dvorani CD premierno izvedel Kantato za veliki simfonični orkester in sopran (Katja Konvalinka) "Anna Ahmatova" v ruščini in z dirigentom Markom Letonjo. Dogodek je bil po besedah kritika - Mojce Menart eden vrhuncev sezone.
Za projekt "Murske balade in romance" (F. Lainšček) je Tina Mauko napisala skladbo Najen prt (pesnik Dušan Šarotar). V juliju 2013 se je odvil cikel skladb za sopran, mezzosopran in klavir na temo angleškega pisatelja in pesnika W. H. Audena. Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo RS. Jeseni 2014 bo izvedena filmska skladba za komorni orkester mladih glasbenikov pod vodstvom dirigenta Tilna Drakslerja, ki bo v živo spremljala risanko. V decembru 2013 je bil v Rogaški Slatini izveden njen prvi avtorski glasbeni performans "Snežna kraljica" na temo istoimenske Andersonove pravljice. V letu 2014 je bila izbrana za rezidenco Ministrstva za kulturo RS na Dunaju, kjer bo predstavljala Slovenijo kot ugledna skladateljica in improvizatorka.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Tina Mauko - Sveta ženska!