Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mladi godbeniki jamstvo za prihodnost

 

Pomurski pihalni orkestri na srečanju v Gornji Radgoni

Godbeniki GRV tem času, ko se na radgonskem območju vrstijo takšne in drugačne kulturne prireditve in dogodki, pripada eno častnih mest tudi „Srečanju pihalnih orkestrov", ki ga je ob pomoči OŠ Gornja Radgona in Pihalnega orkestra Gornja Radgona, pripravila radgonska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Velika avla, skupaj s šolsko jedilnico, OŠ Gornja Radgona, je namreč pokala po šivih, saj je veliko število pihalnih godb in orkestrov, želelo prisluhniti šestim pihalnim orkestrom, ki so se predstavili s skupaj 24 melodijami.

Že pred nastopom približno 200 godbenikov vseh starosti z območja občin: Apače, Gornja Radgona, Ljutomer in Sveti Jurij ob Ščavnici, je nastopajoče in poslušalce pozdravil tudi radgonski župan Stanislav Rojko, ki se je še posebej zahvalil glasbenikom za velika odrekanja in skrb za slovensko glasbeno tradicijo. Obljubil je tudi, da bo občina Gornja Radgona tudi v bodoče, tako moralno, kot še posebej finančno, podpirala vse tovrstne projekte.
Srečanje pihalnih orkestrov, ki ga je vodila Simona Pirc Katalinič, si je ogledal tudi strokovni spremljevalec Gregor Kovačič, ki je bil zadovoljen z videnim in zlasti slišanim. Najprej je s svojim repertoarjem nastopil Pihalni orkester ZGŠ Maestro Gornja Radgona (Forrest L. Buchtel: Heroic; Edvard Grieg: Peer Gynt Suite no. 1; 1.st. Morning Mood, 2.st. The Death of Ase, 4.st. In the Hallof the Mountain King; J. W. Stole, Del Roma: I Will Follow Him), dirigent: Rudi Vulc. Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, pod dirigentsko palico Simona Novaka, se je predstavil s skladbama Štefan Škrajnar: Pozdrav Ljutomeru; Lorenzo Pusceddu: tri epizode. Sledil je nastop Društva Pihalni orkester Apače (Alfre Bösendorfer: Slovenia; Emil Glavnik: Martin Krpan, 2.del: Na cesarskem dvoru, 3. del: Na bojišču), dirigentka Dijana Oman. Najštevilčnejši udeležec Pihalni orkester Glasbene šole Gornja Radgona (Vinko Štrucl: Mladinska koračnica; Ramin Djawadi: Game of Thorones; Thomas Doss: A Little Suite of Horror: 1. Friday the 13th, 3. Wurdalak), se je predstavil pod vodstvom dirigenta Roka Volka. V drugem delu programa pa sta nastopila: KD Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici (Ervin Hartman: Trobentica; Lorenzo Pusceddu: Decennial Suite; John Williams: Superman Theme), dirigent: Slavko Ahlin, in KD Pihalni orkester Gornja Radgona (Johan Wichers: Mars der Medici; Jaka Puciher: Radi igramo; John Fogerty: Proud Mary), dirigent: Franek Radolič.
Sicer pa glede na to, da sta na srečanju nastopila dva orkestra iz glasbenih šol, torej s samo mladino, ob tem pa imajo tudi ostali orkestri veliko mladih, je gotovo, da tovrstna glasba v Pomurju ne bo zamrla. Mladi godbeniki so namreč jamstvo za prihodnost.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Mladi godbeniki jamstvo za prihodnost