Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Metaljot Raspaljot, nova festivalska zvezda metalske scene

 

Laško nekaj dni pred velikim „Pivo & Cvetje" doživelo naboj energije

Metaljot raspaljotMinuli petek so lahko v Laškem odvečno energijo sproščali metalci iz vse Slovenije in sosednjih držav. Na prvem festivalu z zvenečim imenom Metaljot Raspaljot open air se jih je zbralo več kot 500, kar je postavilo Laško ob bok Tolminu kot metalski meki. Mladi zanesenjaki iz društva Šmocl so ob nekajletnih izkušnjah organiziranja koncertov dvignili letev višje, ter se lotili tveganega projekta, kar se jim je obrestovalo. V mestece ob Savinji so z dobro promocijo ter z nekaj zvenečimi imeni privabili domače ljubitelje metalske glasbe. Predvsem za tiste, ki v zadnjih letih predvsem zaradi cen drugih festivalov niso imeli možnosti obiska takšnega dogodka, se je pot v mesto piva obrestovala.

Po besedah glavnega organizatorja Boštjana Klemenčiča je prav pomanjkanje tujih skupin na domači sceni botrovalo k neuspešnosti takih dogodkov v Sloveniji, zato so kot glavni „band" povabili velikane death metala poljake Decapitated. Ti so si po več kot 20 letnem delovanju ustvarili ime na svetovni metal sceni in upravičili želje večine obiskovalcev po poletni sprostitvi ob trdih zvokih kitar in bobnov ter krikih pevca Rafala. Prav on ter ostali trije člani skupine so lani polnili tuje medije z vestmi o domnevni ugrabitvi in posilstvu oboževalke na turneji po ZDA, ki pa so se izkazale kot neresnične, zato lahko skupina normalno nadaljuje svojo uspešno glasbeno pot.
Na idilični lokaciji graščinskega dvorišča sredi Laškega so svojo dolgoletno glasbeno kariero „domnevno" zaključili tudi domači Interceptor. Slednji so na sceni že vse od leta 1991 in z nekaj pavzami s karizmatičnim pevcem Gregorjem „Master" Čulkom uspešno polnijo domače koncerte. Posebnost nastopa je bil edini skupni koncert s še enimi domačimi velikani, skupino Noctiferia. Te lahko z njihovo več kot 20 letno kariero štejemo med veterane in verjetno najuspešnejšo domačo metal zasedbo. Njihov pevec Gianni Poposki se je za nekaj trenutkov na odru pridružil članom Interceptorja in z njimi nekaj časa navduševal obiskovalce. »Super je bilo videti Giannija s Interceptorji saj so naredili pravi potres« je zaupal Andrej iz Ljubljane, ki je pohvalil organizacijo, cene ter nastopajoče, a je pripomnil, da bi si želel šotoriti nekje v bližini, a ni bilo možnosti »a se bom pač peljal domov z vlakom, saj je direktna povezava« je še pritrdil študent informatike.

Že dolgo etabliranim skupinam so s tehničnim death/thrash metalom družbo delali savinjčani Paragoria, ki so predstavili svež avtorski material. Po nekaj letih neaktivnosti so se spet izkazali velenjčani Kaoz, ki so ob svojem materialu poslušalce navdušili tudi s priredbo Raign in Blood legendarnih Slayer. Ljubljanski thrasherji Panikk, metliški groove veterani Sarcom, ter idrijčani Valuk so s poganskim black metalom naredili odličen uvod v prvo metalsko festivalsko rajanje.

Organizatorji so izrazili željo in cilj, da bi naslednje leto festival podaljšali na dva dni, za kar bo urejen tudi prostor za taborjenje. Ob takšnem interesu, ter morda kakšnem novem velikem imenu bo Metaljot Raspaljot tudi naslednje leto zagotovo privabil ljubitelje metala na Štajersko, saj festival po toliko sušnih letih v ta del Slovenije prinaša svežino in pestrost.

foto: Tilen Bakal

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Metaljot Raspaljot, nova festivalska zvezda metalske scene