Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Čriček poje 2019

 

Na srečanju „Čriček poje 2019" je nastopilo 16 otroških in mladinskih zborov, ki so s srcem in ponosom prepevali domače slovenske pesmi.

Pevski zbor MPZ RadgonaV organizaciji Območne izpostave JSKD in OŠ Gornja Radgona, je bila na sporedu tradicionalna območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov (OPZ in MPZ) občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici „Čriček poje 2017". In podobno kot že vrsto let, sta velika avla in jedilnica radgonske osnovne šole bili skoraj premajhni, da bi sprejeli vse, ki so želeli prisluhniti nastopom mladih pevk in pevcev, kateri so se predstavili z enkratnim petjem. Zbralo se je namreč več sto obiskovalcev in gostov, na enem mestu pa je čudovito zapelo okoli 600 mladih, učencev in varovancev vseh sedmih osnovnih šol in tudi vrtcev iz štirih omenjenih občin, in sicer sestavljenih iz kar 16 zborov. V času petja, katerega so zaradi prevelike gneče razdelili na dva dela, je bilo gotovo mnogim obiskovalcem in gostom toplo in prijetno pri srcu.

Kako tudi ne, ko pa so otroci, skupaj s svojimi zborovodkinjami in zborovodji ter spremljevalci na inštrumentih, pripravili enkraten spored, mladi pevci in pevke, ki so sestavljali 16 zborov pa so zapeli kar 48 pesmi mnogih domačih in tujih skladateljev, pesnikov in glasbenikov, pa ljudskih pesmi ipd. Ob mnogih mladih pevcih in pevkah, ki so s svojim ubranim petjem navduševali pa nikakor ne gre pozabiti na spremljevalce na inštrumentih, ki so bili tudi sovrstniki mladih pevcev in pevk, zraven pa so bili tudi mnogi odrasli strokovni spremljevalci z različnimi inštrumenti. Zborovodkinje in zborovodje si zaslužijo vse pohvale, saj so najbolj zaslužni, ne le za lepo petje, temveč marsikje še za obstoj zborov, in brez katerih bi tovrstne prireditve težko pripravili. Vsekakor pa kaže omeniti tudi odlično moderiranje Vere Granfol, prof., ki je vse skupaj povezala v svojem pesniškem slogu, kar se za slavistko tudi spodobi.
Na letošnji reviji otroških in mladinskih pevskih zborov na radgonskem območju je udeležence pozdravil tudi podžupan Gornje Radgone David Roškar, ki je pohvalil vse ustvarjalce odličnega petja z besedami, da „kdor lepo poje tudi misli lepo". Sam se je po pesmi Borisa Kopitarja, spraševal: "Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi?", v nadaljevanju pa so mlade pevke in pevci, s čudovitim petjem to  potrdili. Poleg Roškarja sta prisotne pozdravila tudi gostitelj, ravnatelj OŠ Gornja Radgona, Dejan Kokol, ter predsednica sveta OI JSKD Gornja Radgona Slavica Kovačič, ki sta vsem zborovodkinjam in zborovodjem, podeljevala priznanja in rože. Na sami reviji, ki je bila uspešna v vsakem pogledu, smo med drugim slišali, kako nas pesem plemeniti in bogati, in da kljub domnevno prenatrpanemu šolskemu urniku mora ostati čas tudi za redno zborovsko petje na šolah. Imamo zelo dobre otroške in mladinske zbore, kakovostne in usposobljene zborovodkinje. Žal pa je vse nekako premalo poguma in tudi olimpijskega duha, kjer je važno sodelovati. Za zborovsko petje je potrebno nameniti tudi nekaj več sredstev, kajti to ni navadna interesna dejavnost v šoli, temveč je tukaj potrebno veliko odrekanj in vsega drugega. Ne glede na vse, na radgonskem območju so lahko ponosni, da imajo toliko pevskih zborov, kar jim ne bi uspelo brez zborovodij, pa tudi brez ostalih strokovnih sodelavcev, ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, predvsem pa brez otrok in njihovih staršev.
Revija, katero je ocenjevala strokovna spremljevalka Katja Gruber, je potrdila, da je priljubljenost petja že od nekdaj doma v slovenskih srcih, in da smo po duši in navadi narod, ki rad prepeva je zagotovo znano tudi izven naših meja. Prav zato, torej da se tradicija petja ohranja predvsem v otroških in mladinskih zborih v šolah, se med drugim organizirajo tudi takšna in drugačna srečanja mladih pevk in pevcev. Za petje moraš imeti veliko posluha, volje in odrekanja, predvsem pa podpore. In prav vsi ti mladi številno pevci so dokaz, da z vztrajnostjo in veseljem, petje ne bo pozabljeno.
Kakorkoli že, s po tremi skladbami so se predstavili: OPZ Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, pod vodstvom: Nuše Mencigar Matiš in Sabina Steyer Debeljak; OPZ Vrtca Sonček, Sv. Jurij ob Ščavnici, pod vodstvom Mateje Maguša; OPZ »Mehurčki« Vrtca Radenci - Radenski mehurčki, pod vodstvom: Tadeje Mulec in Alenke Krajnc; OPZ »Mlinčki« OŠ in Vrtca Apače, pod vodstvom Daniele Urbanič; OPZ OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, pod vodstvom Simona Alatiča: OPZ OŠ Gornja Radgona I, pod vodstvom Janje Šinko; OPZ OŠ Kapela, pod vodstvom Karine Miklaužič; OPZ OŠ Apače, zborovodkinja Andrejka Kurbus; OPZ OŠ Kajetana Koviča Radenci, pod vodstvom Karine Miklaužič; OPZ OŠ Gornja Radgona II, pod vodstvom Janje Šinko; OPZ OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, zbor vodi: Aleksander Šijanec; MPZ OŠ Gornja Radgona, pod vodstvom Kristjana Borovšaka; MPZ OŠ Kapela, pod vodstvom Karine Miklaužič; MPZ OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, pod vodstvom Aleksandar Šijanca; MPZ OŠ Apače, pod vodstvom Marije Čepin; MPZ OŠ Kajetana Koviča Radenci, pod vodstvom Karine Miklaužič.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Čriček poje 2019