Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Čriček poje 2019

 

Na srečanju „Čriček poje 2019" je nastopilo 16 otroških in mladinskih zborov, ki so s srcem in ponosom prepevali domače slovenske pesmi.

Pevski zbor MPZ RadgonaV organizaciji Območne izpostave JSKD in OŠ Gornja Radgona, je bila na sporedu tradicionalna območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov (OPZ in MPZ) občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici „Čriček poje 2017". In podobno kot že vrsto let, sta velika avla in jedilnica radgonske osnovne šole bili skoraj premajhni, da bi sprejeli vse, ki so želeli prisluhniti nastopom mladih pevk in pevcev, kateri so se predstavili z enkratnim petjem. Zbralo se je namreč več sto obiskovalcev in gostov, na enem mestu pa je čudovito zapelo okoli 600 mladih, učencev in varovancev vseh sedmih osnovnih šol in tudi vrtcev iz štirih omenjenih občin, in sicer sestavljenih iz kar 16 zborov. V času petja, katerega so zaradi prevelike gneče razdelili na dva dela, je bilo gotovo mnogim obiskovalcem in gostom toplo in prijetno pri srcu.

Kako tudi ne, ko pa so otroci, skupaj s svojimi zborovodkinjami in zborovodji ter spremljevalci na inštrumentih, pripravili enkraten spored, mladi pevci in pevke, ki so sestavljali 16 zborov pa so zapeli kar 48 pesmi mnogih domačih in tujih skladateljev, pesnikov in glasbenikov, pa ljudskih pesmi ipd. Ob mnogih mladih pevcih in pevkah, ki so s svojim ubranim petjem navduševali pa nikakor ne gre pozabiti na spremljevalce na inštrumentih, ki so bili tudi sovrstniki mladih pevcev in pevk, zraven pa so bili tudi mnogi odrasli strokovni spremljevalci z različnimi inštrumenti. Zborovodkinje in zborovodje si zaslužijo vse pohvale, saj so najbolj zaslužni, ne le za lepo petje, temveč marsikje še za obstoj zborov, in brez katerih bi tovrstne prireditve težko pripravili. Vsekakor pa kaže omeniti tudi odlično moderiranje Vere Granfol, prof., ki je vse skupaj povezala v svojem pesniškem slogu, kar se za slavistko tudi spodobi.
Na letošnji reviji otroških in mladinskih pevskih zborov na radgonskem območju je udeležence pozdravil tudi podžupan Gornje Radgone David Roškar, ki je pohvalil vse ustvarjalce odličnega petja z besedami, da „kdor lepo poje tudi misli lepo". Sam se je po pesmi Borisa Kopitarja, spraševal: "Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi?", v nadaljevanju pa so mlade pevke in pevci, s čudovitim petjem to  potrdili. Poleg Roškarja sta prisotne pozdravila tudi gostitelj, ravnatelj OŠ Gornja Radgona, Dejan Kokol, ter predsednica sveta OI JSKD Gornja Radgona Slavica Kovačič, ki sta vsem zborovodkinjam in zborovodjem, podeljevala priznanja in rože. Na sami reviji, ki je bila uspešna v vsakem pogledu, smo med drugim slišali, kako nas pesem plemeniti in bogati, in da kljub domnevno prenatrpanemu šolskemu urniku mora ostati čas tudi za redno zborovsko petje na šolah. Imamo zelo dobre otroške in mladinske zbore, kakovostne in usposobljene zborovodkinje. Žal pa je vse nekako premalo poguma in tudi olimpijskega duha, kjer je važno sodelovati. Za zborovsko petje je potrebno nameniti tudi nekaj več sredstev, kajti to ni navadna interesna dejavnost v šoli, temveč je tukaj potrebno veliko odrekanj in vsega drugega. Ne glede na vse, na radgonskem območju so lahko ponosni, da imajo toliko pevskih zborov, kar jim ne bi uspelo brez zborovodij, pa tudi brez ostalih strokovnih sodelavcev, ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, predvsem pa brez otrok in njihovih staršev.
Revija, katero je ocenjevala strokovna spremljevalka Katja Gruber, je potrdila, da je priljubljenost petja že od nekdaj doma v slovenskih srcih, in da smo po duši in navadi narod, ki rad prepeva je zagotovo znano tudi izven naših meja. Prav zato, torej da se tradicija petja ohranja predvsem v otroških in mladinskih zborih v šolah, se med drugim organizirajo tudi takšna in drugačna srečanja mladih pevk in pevcev. Za petje moraš imeti veliko posluha, volje in odrekanja, predvsem pa podpore. In prav vsi ti mladi številno pevci so dokaz, da z vztrajnostjo in veseljem, petje ne bo pozabljeno.
Kakorkoli že, s po tremi skladbami so se predstavili: OPZ Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, pod vodstvom: Nuše Mencigar Matiš in Sabina Steyer Debeljak; OPZ Vrtca Sonček, Sv. Jurij ob Ščavnici, pod vodstvom Mateje Maguša; OPZ »Mehurčki« Vrtca Radenci - Radenski mehurčki, pod vodstvom: Tadeje Mulec in Alenke Krajnc; OPZ »Mlinčki« OŠ in Vrtca Apače, pod vodstvom Daniele Urbanič; OPZ OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, pod vodstvom Simona Alatiča: OPZ OŠ Gornja Radgona I, pod vodstvom Janje Šinko; OPZ OŠ Kapela, pod vodstvom Karine Miklaužič; OPZ OŠ Apače, zborovodkinja Andrejka Kurbus; OPZ OŠ Kajetana Koviča Radenci, pod vodstvom Karine Miklaužič; OPZ OŠ Gornja Radgona II, pod vodstvom Janje Šinko; OPZ OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, zbor vodi: Aleksander Šijanec; MPZ OŠ Gornja Radgona, pod vodstvom Kristjana Borovšaka; MPZ OŠ Kapela, pod vodstvom Karine Miklaužič; MPZ OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, pod vodstvom Aleksandar Šijanca; MPZ OŠ Apače, pod vodstvom Marije Čepin; MPZ OŠ Kajetana Koviča Radenci, pod vodstvom Karine Miklaužič.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Čriček poje 2019