Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Pevska skupina Vrelec Radenci obeležila 20-letnico delovanja

 

Lepa pesem srce in dušo razvedri

Pevska skupina IzvirV Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih je potekal poseben svečani koncert ob 20-letnici delovanja Pevske skupine Vrelec Radenci. Poleg slavljenk in slavljencev, so na koncertu, ki ga je povezovala Simona Pirc Katalinič, nastopili še: Ljudski pevci „Grozdek" DU Janžev Vrh, Vokalni kvintet Klopotec Kapela, KD godcev in pevcev „Mürski godci" Petanjci, Pevci Vrelec in Klopotec, za konec pa so vse pevske skupine, ki so nastopile, zapele pesem: Zabučale gore. Že pred tem so podelili Gallusove značke za večletno delovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti, trem pevkam skupine Vrelec, in sicer, srebrno Sonji Kuhar ter zlato Lojzki Kovačič in Anici Klemenčič. Vsi ostali pevke in pevci Pevske skupine Vrelec so zlate Gallusove značke prejeli pred petimi leti, na koncertu ob 15-letnici delovanja.

Voditeljica Simona Pirc Katalinič, ki je orisala pot, ki so jo v tem času prehodili jubilanti iz Vrelca, je med drugim dejala, da so sprva pevke in pevci prepevali kot skupina Pevci ljudskih pesmi pod okriljem KUD Bubla Radenci, katerega ustanoviteljica je bila Marija Marič. Skupina je imela prvo vajo 25. marca 1999 v glasbeni učilnici OŠ Radenci. Prva mentorica skupine je bila Barbara Grum, čez nekaj mesecev je mentorstvo prevzela Renata Makovec, nato Betka Leopold, potem še Vanja Rantaša, Nenad Marinovič, Tonček Divjak, Ivica Stolnik in zadnje leto je vodja PS Vrelec Sonja Kuhar. Zanimivo, za nakup enotnih oblačil je sredstva prispevalo Turistično društvo Radenci in Krajevna skupnost Radenci. Spomladi leta 2006 so pevke in pevci posneli zgoščenko z naslovom „Po naših stezicah", na njej so ohranjene ljudske pesmi, ki bodo ostale v trajen spomin našim zanamcem. Vsako leto je skupina opravila vsaj deset ali več nastopov, najpogosteje na kulturnih prireditvah, ki jih je organiziralo društvo Bubla. Vsaj petkrat letno so se s pesmijo predstavili gostom Zdravilišča Radenci. Sedem let so s pevskim programom sodelovali na tradicionalni prireditvi „Pozdrav pomladi" in v decembru „Za kmečko pečjo", organizator obeh je KD Janko Divjak Kapela, pri katerem je bila skupina včlanjena tri leta. Kot samostojno društvo Pevska skupna Vrelec deluje zadnjih šest let.
Vseh 20 let pri PS Vrelec pojejo: Peter Belec, Anica Klemenčič, Radmila Nešić, Ivica Stolnik in Albin Marinič. Pozneje so se jim pridružili še: Anica Šoštarič, Ivan Šoštarič, Anton Divjak, Lojzka Kovačič, Sonja Kuhar in Vlasta Marič. V minulih letih pa so v skupini prepevali še: Ana Borkovič, Marija De Corti, Ivanka Dundek, Cvetka Hajdar, Antonija Kaučič, Milan Kralj, Dragica Križanič, Betka Leopold, Marija Marič, Helena Mašič, Slavko Roškar, Ema Sredenšek, Slavica Velner in Breda Zamuda. Na svojem slavnostnem koncertu so slavljenci zapeli pesmi: Čej so tiste stezice; Ko so fantje proti vasi šli in Kje so tisti mladi fantje. Ljudski pevci „Grozdek", ki delujejo pod okriljem Društva upokojencev Janžev Vrh, so zapeli: Mlada Micka; Nocoj, ko vse je mirno in V Slovenskih Goricah vasica leži. Pod okriljem PS Vrelec deluje od leta 2013 tudi Moški vokalni kvintet Klopotec Kapela, ki ga vodi Anton Divjak, in fantje so zapeli pesmi: Podoknica; Zdravica; Pobratimija. Za veselo razpoloženje so jubilanti v goste povabili tudi „Mörske godce" iz Petanjcev, ki igrajo na predvsem doma narejena glasbila. Prisotne so razvedrili s pesmimi: Rastejo v strmi gori; Zvezde žarijo, in Štirge pojge špilajo. Združeni pevci PS Vrelec in Moškega vokalnega kvinteta Klopotec so zapeli: San se šetau; Roža na vrtu zelenem cvete; in Rož, Podjuna, Zila. Slavljencem je, ob odsotnosti župana in podžupana občine Radenci, čestitala predsednica KUD Bubla Marija Marič.
In kot je ob koncu dejala vodja JSKD OI Gornja Radgona, Simona Pirc Katalinič: „Ne pozabite, da pesem sprošča in zdravi... zato pojte... vedno, povsod... Sicer pa, če drevesu porežeš veje, spet ozeleni in zaživi, če pa mu porežeš korenine, drevo usahne. PV Vrelec ima močne korenine, zato ne bo usahnila nikoli. „Drage pevke in pevci, želim vam, da boste vedno znova ozeleneli in cveteli, ohranjali slovensko ljudsko ter tudi umetno pesem ter nas še dolgo razveseljevali s svojimi nastopi ter koncerti, kot je bil današnji. Iskrene čestitke ob vašem jubileju!" je dodala Pirc Kataliničeca, ki se je tudi obiskovalcem zahvalila za obisk, z upanjem, da so „začutili pripadnost slovenski pesmi in našemu narodu"...
Najstarejše, najpristnejše in najlepše glasbilo, kateremu se mora današnja glasba zahvaliti, da je sploh tu, je človeški glas. Ljudske pesmi so tiste, ki so nastale spontano, se spreminjajo in hkrati ohranjajo sestavine iz preteklosti. Vsaka ljudska pesem ima melodijo, ohranja in prenaša se iz roda v rod s petjem po spominu kot ustno izročilo. Petje je balzam za dušo in telo. Navdušenje srca se nehote izraža s pesmijo. Če boste peli, se boste razvedrili in boste bolj zdravi. Petje v možganih sprošča hormone sreče, ti pa ustvarjajo prijetno počutje. V nasprotju z umetno pesmijo, ljudske pesmi niso same sebi namen, temveč imajo vedno določeno vlogo: za razvedrilo, za posebne priložnosti ali kot sestavni del različnih šeg. V Sloveniji, deželi veselih ljudi, so bile ljudske pesmi sestavni del vsakdanjega in prazničnega življenja na podeželju. Spremljale so pomembne dogodke iz obdobja človekovega osebnega življenja. Slovenske ljudske pesmi in običaji so del slovenske kulturne dediščine, kulturne preteklosti, ki smo jo dolžni ohranjati za prihodnje rodove. Pevci so vrelci narodovega bogastva, slovenska pesem pa bogata zakladnica kulture, vrednota, ki jo moramo negovati, saj zveni tako, da nam je lepo. S petjem pevci bogatimo sebe in druge.
„Slovenska ljudska pesem, kako si lepa, bogata in polna notranje topline. V svoji vsebini nosiš ljubezen, veselje, žalost, trpljenje, bolečino. Nastajala si z ljudstvom skozi čas. Znala si ljudi potolažiti, jim vlivala pogum za nadaljnje življenje, jih plemenitila in združevala, oblikovala v dobre in poštene ljudi. Kako prijetno je bilo ob zimskih večerih, ko je zapela vsa družina. Petje je bilo vezano na različne priložnosti: ob košnji, trgatvi, kožühanju, luščenju bučnih semen. Pesem se je slišala ob odhodu mladih fantov k vojakom, s pesmijo se poslavljamo ob smrti. Prihajala si iz srca za srce in dušo. Rodovi so te gojili s ponosom in ljubeznijo, zato si naša, Slovenska. V Sloveniji, deželi veselih ljudi, so bile ljudske pesmi sestavni del vsakdanjega in prazničnega življenja na podeželju. Spremljale so pomembne dogodke in obdobja človekovega osebnega življenja (rojstvo, poroka, pogreb), koledarske praznike in druge priložnosti", pa je ljudsko petje opisala, že desetletja, ena nosilk tovrstnega petja v Pomurju in tudi v sosednji avstrijski Štajerski, Ivica Stolnik.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Koncerti Pevska skupina Vrelec Radenci obeležila 20-letnico delovanja