Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Künštni Prleki: Glih zej

 

Prleški ljudski godci s prvim CD-jem obdarili svojo 20.letno državo

Künštni PrlekiPodobno kot povsod na severovzhodu države in po celi Sloveniji, so tudi v Prlekiji na različne načine počastili 20 – letnico osamosvojitve Slovenije. Vsesplošnem slavju ob letošnjem dnevu državnosti pa so lep prispevek dodali tudi ljudski godci iz KD „Künštni Prleki“, saj so posneli svoj prvi CD, ki so ga poimenovali „Glih zej“ (Glih zdaj). Na CD - ju je 12 različnih pesmi, ki večinoma predstavljajo prleško dediščino, katero je prispeval ugledni domači glasbenik Alojz Grnjak. Tokrat pa so pesmice predstavljene v izvedbi ljudskih glasbenikov, godcev in pevcev. Dve avtorski pesmi je prispeval tudi Vinko Rakuša, ki ju je tudi zapel skupaj z ostalimi člani, v njegovem studiu je CD posnet prav ob lepem okroglem jubileju samostojne Slovenije.

„Naš prvi CD, ki smo ga posneli skupaj z domačinom Vinkom Rakuša, ki je avtor številnih izjemnih pesmi o Prlekiji in je vodja večih slovenskih ansamblov, je naš prispevek ohranjanju prleške kulturne in zgodovinske dediščine ob 20.obletnici samostojne Slovenije“, nam je povedal alfa in omega KD Künštni Prleki, Milan Belec, ki dodaja, da sta prav posebni dve pesmi, ki so jih zapeli štirje najmlajši člani društva: Blaž Belec,Sara Belec,Maša Kozar in Luka Kozar. S tem se tudi potrjuje, da bodo mladi nadaljevali po stopinjah starejše generacije Prlekov.

Sicer pa bo v kratkem novi CD predstavljen vsem tistim, ki jim je pri srcu ljudska glasba, in, ki so ponosni na Slovenijo in Prlekijo. Najnovejši prleški glasbeni izdelek „Glih zej“ (Ljudski godci Künštni Prleki“ z Vinkom Rakušo) so prispevali: Milan Belec – trompeta, Milan Tomažič – bariton iz vodovodnih cevi, Branko Habjanič - šef (tikev), Minka Munda - stora kohla (stara kuhla), Nandek Šef – pevec, Darko Marinič – harmonika, Franček Tušek - konta bos, Stanko Munda - vražja palca, Marijica Tušek – štopli, Dragica Habjanič – riplenka, Frančka Belec - blaja za meso,

Vinko Rakuša - poje in avtor pesmi; otroški zbor Künštni Prleki: Blaž Belec, Sara Belec, Maša Kozar, Luka Kozar; Posneto v studiu Vinka Rakuša; Fotografije in oblikovanje: Milan Belec.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kultura Künštni Prleki: Glih zej