MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Gasilci pred gostinci in upokojenci!

Kisla juha RadenciPodobo kot že v več kot dveh desetletjih, so tudi letos, v okviru praznovanja 24. radenskega občinskega praznika, pripravili številne takšne in drugačne dogodke in prireditve. Seveda ni šlo niti brez kuharskega tekmovanja, saj so pripravili tudi 21. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je organiziralo TD Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, zlasti za otroke, kjer je potekal tridnevni festival „Mačje mesto", tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje). Bilo je resda zelo vroče, a težav vseeno ni bilo, saj so suha drva s kurišč ogrevala (in kadila) še bolj kot sonce, ki se je težko prebijalo skozi krošnje dreves.

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Košnja NegovaKakor pravi slovenska ljudska pesem: »Ko se dela svit grejo fantje kosit«, so tudi »fantje« in eno »dekle«, na grajskem hribu v Negovi »šli kosit«. Letošnje košnjo, ki jo že več kot 10 let pripravlja Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, se je udeležilo 14 koscev, med njimi je bila tudi ženska. Kakor je bila v preteklosti navada, je tudi tokrat gospodar, tega je poosebljal Alojz Firbas, koscem najprej ponudil »štanperl žganice«, ki je dala koscem energijo in zagon. In že so kosci nabrusili kose, ter se v redu, kot nekoč, podali na košnjo strmega brega, na katerem so odcvetele in dozorele narcise.

Grajsko pobočje v Negovi pokosili

Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Letos skupno deset priznanj in zahval

 

Kos, Fleisinger in Coklin dobijo zlati, srebrni in bronasti grb Gornje Radgone

KosKar nekaj težav so imeli člani komisije za priznanja, pohvale in nagrade občine Gornja Radgona, ki so na svoji 3. redni seji, med kar dvema ducatoma predlogov, morali izbrati posameznike, društva in ustanove, ki bi jim ob letošnjem občinskem prazniku podelili občinska priznanja.

In potem, ko so najprej nekoliko uskladili osnutek spremenjenega odloka o občinskih priznanjih, ki se je bistveno spremenil v primerjavi z dosedanjim odlokom, sprejetim pred štirinajstimi leti, ki so ga poslali občinskemu svetu v 1. obravnavo, so nekako le izbrali štiri posameznike, ki bodo prejeli občinska priznanja, ter šest društev in ustanov, ki bodo prejela posebne zahvalnice. Pri vseh predlogih sicer ni šlo vse povsem soglasno, a so člani komisije na koncu le bili uspešni.

Tako so v potrditev občinskemu svetu poslali skupno deset predlogov, ki naj bi jim župan Anton Kampuš, ob letošnjem občinskem prazniku, 1. oktobru, podelil priznanja oz. zahvale. Komisija letos sploh ni razpisala obeh najvišjih občinskih nagrad, naslov „častni občan“ in Trstenjakovo nagrado, bodo pa tokrat podeljeni trije (zlati, srebrni in bronasti) občinski grbi, Listina občine Gornja Radgona, ter še šest posebnih zahval za uspešno delovanje ob okroglem jubileju društev in ustanov. In če občinski svet ne bo imel kakšnih pomislekov, kar je težko verjeti, bodo omenjene zahvale prejeli: PGD Stavešinci (za 90 letnico), Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona (75), PGD Spodnji Ivanjci (75), PGD Črešnjevci (60), PGD Zbigovci (60) in Podvodno reševalna ekipa GA-PO-RA (35).

Prav tako, če bo občinski svet potrdil predloge komisije, bo Zlati občinski grb prejel, 84 – letni Jože Kos, nekdanji miličnik in komandir Ljudske milice, aktivist na različnih področjih ter aktualni predsednik Krajevnega odbora Zveze borcev za vrednote NOB Gornja Radgona. Srebrni grb občine Gornja Radgona je namenjen za 79 – letnega Karla Fleisingerja, upokojenega kmetovalca in vsestranskega aktivista iz Spodnjih Ivanjcev. Za bronasti občinski grb je komisija predlagala , 59 – letnega Andreja Coklina iz Gornje Radgone, dolgoletnega novinarja in urednika, kulturnika in priznanega zeliščarja. Letošnja občinska listina pa je namenjena 62 – letni Antoniji Vogrin iz Spodnjih Ivanjcev, nekdanji podjetnici, sicer aktivistki v turističnem in gasilskem društvu, rdečemu križu, društvu upokojencev...

Tukaj si lahko ogledate slike.

{jgototop}{/jgototop}

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kultura Letos skupno deset priznanj in zahval