V Gasilskem domu Zbigovci se je trlo otrok in njihovih spremljevalcev

Majolkin MiklavžPodobno kot vsako leto, ko se začne veseli december z obiskom prvega dobrega moža Miklavža, so zraven tudi letos bili aktivisti Turističnega društva Majolka. V sodelovanju s PGD Zbigovci so namreč spet pripravili lep dogodek za najmlajše iz Zbigovcev in okolice. Tokrat se je prireditve z obiskom sv. Miklavža in obdaritvijo udeležilo kar 105 otrok, ki so v prostore domačega gasilskega doma prišli s svojimi starši, dedki, babicami...

„Majolkin

Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Praznik vina in perecov namenili odprtju vinoteke

 

Perspektiva dobrovniške občine in širšega območja je v ekologiji, turizmu ter s tem povezanim vinom in kulinariko

Vinoteka DobrovnikV organizaciji Zavoda za okolje in turizem, Turističnega društva, Društvo vinogradnikov, MSNS občine Dobrovnik in Občina Dobrovnik, je v dobrovniškem kulturnem domu in pred njim potekala tradicionalna prireditev Praznik vina in perecov, ki je letos bila nekaj več, saj so hkrati predali namenu novo vinoteko. Slavnostni govornik na zanimivi in dobro obiskani prireditvi je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je s sodelavci in domačim županom Marjanom Kardinarjem, ves dan preživel med Dobrovčani, saj si je ogledal njihove turistične in druge znamenitosti.

Prisotnim na prireditvi, številnim gostom od blizu in daleč, vinski kraljici, vinskim vitezom, zlasti pa vinogradnikom, vinogradnicam in domačinom iz vseh treh vasi občine Dobrovnik, pa je med drugim dejal: „Po podrobnem ogledu vaše občine sem se prepričal da ima Dobrovnik velike razvojne potenciale in tudi ljudi, ki bodo dobro vodili prihodnje projekte. Na vseh področjih so velike možnosti, zlasti na področju turizma in s tem povezanega vinarstva in gastronomije". Minister Zdravko Počivalšek je tudi povedal, da je bil navdušen nad turistično ponudbo, veliko pa je še potencialov, še posebej v povezavi s termalno ponudbo v okolici. Vse to je mogoče nadgraditi v zlato pravljico zdravega turizma, seveda ob dobrem sodelovanju. Domačo kulinariko, s katero se prav tako lahko pohvalijo v dobrovniški občini, so v vladi prepoznali kot temelj promocije Slovenije.
Obiskovalce so nagovorili še: Prekmurska vinska kraljica Špela Casar, predsednik Društva vinogradnikov Dobrovnik Bojan Horvat, direktorica Zavoda za turizem in okolje občine Dobrovnik Elizabeta Horvat in dobrovniški župan Marjan Kardinar. V kulturnem programu so nastopili ljudski pevci iz Dobrovnika Dobronaki Notazok in harmonikarka Janet Neubauer. Novo vinoteko so sicer uredili v prostorih kulturnega doma, v njej pa so vina vinogradnikov iz dobrovniške občine, med njimi so tudi arhivska vina, ki so stara petdeset let in več. Čeprav so v njej vina vseh domačih vinogradnikov in vinogradnic, tako iz dobrovniškega kot strehovskega društva, a zraven je tudi nekaj vin drugih vinogradnikov iz Pomurja. Kot je povedal Bojan Horvat bodo vinoteko še naprej dopolnjevali, že sedaj pa se jo izplača ogledati in tudi kaj poskusiti oziroma kupiti. Prostor bo poleg promocij domačih vin, namenjen tudi degustaciji vin in druženju. Ob odprtju je vinoteko in vina v njej blagoslovil domači župnik Simon Štihec.
Praznik vina in perecov v Dobrovniku je sicer tradicionalna vinogradniška prireditev, ki jo organizirajo z namenom druženja in zabave. Dela v vinogradu se počasi končujejo in bo treba z delom nadaljevati v kleti. „Današnji praznik vina in perecov je bil še posebej slavnosten in pomemben, saj smo lahko pokušali vina naših vinogradnikov. Vinogradniška in ostala društva iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške so se pomerila v vinogradniških igrah. Tekmovali so tudi v zmernem uživanju domačega špricarja. Vrhunec današnje prireditve pa je gotovo bil otvoritev vinoteke v prostorih kulturnega doma. V prvi fazi smo uredili gradbena dela, za drugo fazo pa je Zavod za okolje in turizem bil uspešen na razpisu Interreg Slovenija – Madžarska in tako smo dobili nove urejene prostore za razstavo, promocijo in degustacijo domačih vin in vin naših poslovnih partnerjev", nam je povedal predsednik dobrovniških vinogradnikov Dobrovnik, ki je bilo ustanovljeno leta 1995, in vinski vitez Bojan Horvat.
Sicer pa, poleg vina so lahko obiskovalci degustirali tudi perece, manjkalo pa ni niti drugih dobrot. Pa tudi veselo je bilo, čeprav je proti večeru nekoliko „zalilo" dobrovniško ravnico in hribčke, za zabavo pa so poskrbeli člani ansambla Aktual iz Moravskih Toplic in okolice.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Lokalno Praznik vina in perecov namenili odprtju vinoteke