Pozdravil jih je tudi novi župan Roman Leljak

Gasilski veteraniTik ob izteku leta 2018 je PGD Janžev Vrh organiziral in gostil tradicionalno srečanje gasilskih veteranov in gasilskih veterank Gasilske zveze občine Radenci. Gre za tradicionalno srečanje, ki poteka vsako leto ob koncu leta in ga vsako leto gosti drugo društvo. Letošnjega tradicionalnega srečanja v gasilskem domu Janžev Vrh se je udeležila stotnija gasilskih veteranov in veterank, katere sta pozdravila Franc Bratkovič, predsednik veteranov GZ Radenci, in prvič novi župan občine Radenci, Roman Leljak. Slednji je v svojem nagovoru izpostavil pomen gasilstva in tudi pomen dela gasilskih veteranov. Predstavil je tudi nekatere naloge, ki jih namerava občina Radenci realizirati v naslednjem letu.

Stotnija gasilskih veteranov GZ Radenci na Janževem Vrhu

Zavijanje daril je lahko zabava in ohranjanje okolja

Rastišče - zavijalnicaPo izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve, je radgonska Iniciativa Rastišče, prav v času prazničnega obdarovanja, pripravila novo akcijo, tokrat z naslovom Zavijalnica - zavijanje daril na trajnostni način. V prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona se je zbralo več deset zainteresiranih, ki se zavedajo, da lahko na najrazličnejših področjih svojega vsakdana znatno prispevamo k varovanju okolja. „V Iniciativi Rastišče si prizadevamo nuditi alternativo uveljavljenim, do narave škodljivim navadam.

Iniciativa Rastišče pripravila prikaz zavijanja daril na trajnostni način

Vesela je čestitk župana in predsednika upokojencev

Marija ŽnidaričTako kot je že vrsto let običaj v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ko odgovorni obiskujejo in obdarijo jubilante, so tamkajšnji župan Anton Slana, ter predsednica in aktivistka KO RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Cvetka Fiala in Rozina Kraner, obiskali in obdarili Marijo Žnidarič, ki je tik pred iztekom leta 2018 obeležila 90. življenjski jubilej. Kot nam je povedala je bila obiska nadvse vesela. Po čestitkah, izročenih darilih in zapeti Zdravljici, v kateri so sodelovali tudi hčerka Marija z življenjskim sopotnikom Darkom, in sin Franc z ženo Zdenko, je ob bogato obloženi mizi, ki jo je pripravila njena snaha Zdenka, sledil prijeten klepet in druženje. Ob kramljanju ji je lepo čestitko za jubilej prinesel še poštar, poslala pa sta ji jo predsednik in tajnica DU Sv. Jurij ob Ščavnici Marjan in Jožica Korelc.

Marija Žnidarič iz Žihlave obeležila lep življenjski jubilej, 90. rojstni dan

Potrošniki za gostilno iz Križevcev, stroka za gostilno iz Bakovcev

Zlata ponevPomurski tednik Vestnik je drugo leto zapored pripravil izbor „Zlata ponev Pomurja". Slovenske pokrajine si namreč prizadevajo, da bi izboljšale gostinsko ponudbo, ki je eden od temeljev turističnega prizadevanja naše države. In v omenjeni medijski hiši so pripravili izbor in ocenjevanje gostiln, restavracij in turističnih kmetij v regiji. Bralci Vestnika in širša javnost je z glasovnicami in oddajo glasov na spletni strani izbrala najbolj popularno gostilno v Pomurju.

Zlata ponev za gostilni Zorko in Rajh

Veliko malčkov in njihovih spremljevalcev v avli radgonskega Maximusa

Božiček MaximusPo obisku Trgovskega centra Maximus v Murski Soboti, je Božiček obiskal tudi Trgovski center Maximus v Gornji Radgoni, kjer se je trlo malčkov in njihovih spremljevalcev, tako mamic in očkov, kot dedkov in babic.

Božiček obdaril pridne radgonske otroke

Božiček je obdaril 61 otrok

Božiček IvanjciPodobno kot že četrt stoletja, sta Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci in Krajevna skupnost Spodnji Ivanjci v občini Gornja Radgona, tudi letos pripravila prireditev na kateri je Božiček obdaril otroke. Kakor vsako leto je prireditev, na kateri je letos bilo obdarjenih 61 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, potekala v prostorih gostilne Šenekar, kjer so organizatorji pripravili tudi igrico za otroke. V igrici, ki sta jo pripravili in vodili Mojca Lukaček in Nataša Kramberger, so nastopali prav otroci iz Spodnjih Ivanjcev. Z nadvse prijetnim nastopom in petjem je skupna mladih »gledališčnikov«, navdušila obiskovalce, predvsem otroke.

V Spodnjih Ivanjcih Božiček že 25 let razveseljuje in obdaruje otroke

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

S skupnimi močmi zaščititi živali

 

Policisti, lokalne skupnosti, veterinarji, nevladne organizacije, ljubitelji živali... na okrogli mizi o zaščiti živali

Mučenje živaliMurska Sobota – Glede na to, da je na skrajnjem severovzhodu države še vedno veliko (menda največ v državi sploh) primerov mučenja, trpinčenja, zanemarjanja in tudi protizakonitega ubijanja živali, so vedno dobrodošle aktivnosti, ki bi to stanje izboljšale. In zato so Policijska uprava Murska Sobota, IPA Regionalni klub za Pomurje in Društvo za zaščito živali Pomurja, s skupnimi močmi, pripravili odmevno in dobro obiskano okroglo mizo z naslovom »Zaščita živali«.

Na dogodku, ki je potekal na Policijski postaji v Murski Soboti, in katerega se je udeležilo veliko poslušalcev in razpravljalcev, so svoje poglede in razmišljanja predstavili policisti (direktor PU Murska Sobota Drago Ribaš, in policijski inšpektor, vodja enote za službene pse Drago Kocbek), veterinarji (direktor Veterinarie Murska Sobota in zavetišča Mala hiša Marjan Ivan Kerčmar, dr. vet. med. in Xsena Curkov Novak, dr. vet. med, vodja Veterinarske inšpekcije – izpostava Murska Sobota), predstavnici Društva za zaščito živali Pomurja (Breda Habjanič in Petra Gjureć), predstavnik zavetišča za živali, predstavnik lokalnih skupnosti (direktor uprave Mestne občine Murska Sobota Bojan Petrijan) idr.

Vsem skupaj je bil enak cilj: boljša skrb in odgovornost lastnikov do živali. Vsi skupaj so se tudi strinjali, da se na področju zaščite živali lahko stori še marsikaj. Bili so še enotnega mnenja, da je Zakon o zaščiti živali potreben, predvsem ga je treba še dopolniti. Kot je bilo slišati, je tudi na tem področju eno teorija, druga pa praksa. „V Pomurju v zadnjem času ugotavljamo problematiko na področju varstva in zaščite živali,” je povedal direktor PU Murska Sobota Drago Ribaš. Prvi mož soboške policijske uprave meni, da so težave predvsem na področju informiranosti glede organa, ki je pristojen za področje zaščite živali, s tovrstnimi dogodki in javnimi debatami pa se izboljšuje stanje odgovornosti pri lastnikih hišnih ljubljenčkov ter skrbnikih živali. Največja težava pri zaščiti živali je po besedah direktorja PU Murska Sobota Draga Ribaša zakonodaja, predvsem področje pristojnosti in obravnavanja primerov kršitev.

„Razlog za izvedbo dogodka je še vedno neurejeno stanje na področju zaščite živali, tako v Sloveniji, kakor tudi v Pomurju, kjer je še za korak slabša situacija kakor v Sloveniji nasploh. Da so psi vsakodnevno zaprti v bokse brez rednega gibanja, brez redne oskrbe, brez pravilne hrane, takšne stvari se danes ne bi smele dogajati. V primeru nepravilnega ravnanja ali mučenja živali je v prvi vrsti pristojen VURS ,” je pojasnila predsednica društva za zaščito živali Pomurja Breda Habjanič, ki meni, da je zakonodaja dobra, želijo pa si izboljšanje stanja na področju nege in skrbništva predvsem domačih živali. Zato je eden izmed razlogov za izvedbo tokratne javne debate, po besedah Habjaničeve tudi izboljšanje relacij med organi, ki posredujejo pri tovrstnih zlorabah in kršitvah.

Zbrani gostje in predavatelji so se dotaknili tako teoretičnega oz. zakonodajnega dela, kot praktičnega dela zaščite in varstva živali, manjkalo pa ni niti napotkov o pravilnem ravnanju lastnikov v določenih primerih, ko se skrbnik s svojim hišnim ljubljenčkom poda med ljudi.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Male živali S skupnimi močmi zaščititi živali