Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Znova nezaslišano in nepojmljivo trpinčenje psov

 

V BiH prestolnici Sarajevu so zazidali desetine živih psov, ki umirajo v groznih mukah. Mnogi so zaprti brez hrane in vode, zaradi česar se zgražajo tudi tisti, ki jim živali niso posebej pri srcu

Zaprti psi v SarajevuSarajevo - Tudi v teh pomladnih dneh, ko se bliža najlepši mesec v letu - maj, mesec ljubezni in prijateljstva, prihajajo v javnost žalostne zgodbe o neodgovornem trpinčenju in zanemarjanju nedolžnih živih bitij. V tem primeru gre za uboge pse, ki ne krivi ne dolžni morajo trpeti človeško krutost, kateri ni meja.

Žalostno je namreč, a tudi resnično, da tudi tiste živali, ki bi si na prostosti našle vsaj hrano in vodo ter tako preživele, morajo trpeti in umirati zaradi človeške nesramnosti in neodgovornosti. Zato so vedno bolj žalostni, ogorčeni in zgroženi, aktivisti v društvih za zaščito živali, enako vsi slovenski ljubitelji živali in tudi drugi ljudje dobre volje, ko kljub mnogim preventivnim in tudi represivnim aktivnostim, po vsej državi, srečujejo vedno več žalostnih primerov nezaslišanega in nečloveškega trpinčenja nemočnih živih bitij. Ob vsakodnevnem trpinčenju, zlorabi, zanemarjanju in tudi ubijanju nedolžnih živali, ki smo jim priča po vsej državi, so vse pogostejša vprašanja ljubiteljev živali in drugih ljudi: Kam gre naš svet? Ne le ljubiteljem živali temveč tudi vsem ljudem z zdravim razumom po vsej državi, praktično vsakodnevno zastaja dih ob človeški krutosti in podlosti, ki ji očitno ni konca. Prepričani so, da bi samo poostritev zakonodaje stanje nekoliko spremenilo, še zlasti če bi odgovorni izvajali zakonodajo, saj brez hujšega „udarca po žepu“, zlasti pa zapora ali prisilnega dela z živalmi, nikoli ne bomo dočakali, da bi se nekateri lastniki (ali kot jih imenujejo: krvniki) spremenili pri obnašanju do psov, mačk in drugih nemočnih in nedolžnih živih bitij.

Žal pa je drugje, praktično v naši soseščini še huje. Grozljivo prizorišče so namreč odkrili v središču prestolnice Bosne in Hercegovine Sarajeva. V razpadajoči se stavbi v Pruščakovi ulici 3, so namreč odkrili na desetine, če ne stotine, lačnih, žejnih in drugače trpinčenih, domnevno potepuških psov. Slednji so žalostno lajali in cvilili, vstopa v prostore pa ni bilo, saj je vse bilo zaklenjeno z debelo ključavnico – obešanko. Kot so poročali BiH mediji, naj bi živali po ulicah prestolnice zbirala in zapirala lastnica objekta, S. Š., ki naj bi celo bila ugledna odvetnica. Zavijanje, cviljenje in lajanje revežev pa je možno slišati le skozi dve luknjici v stenah, skozi katere se širi tudi neznosen smrad, skozi pa je moč videti pasje gobčke, kot da bi jih žive zazidali. Kot so v pogovoru s stanovalci sosednjih objektov izvedeli kolegi iz sarajevskega „Dnevnega aviza“, je problem v njihovem okolju prisoten že več let, a ga nihče ne rešuje. „Zgradba je polna smeti, smrad pa je čedalje bolj neznosljiv. Žal mi je teh ubogih živali. S. Š. je vseskozi nekako čudna in ne razumem kako nihče od odgovornih že vrsto let ne reagira. Razen velikega trpinčenja nedolžnih živali, obstaja tudi veliko tveganje od kužnih bolezni, ki so lahko usodne tudi za ljudi ne samo za živali“, je povedala ena izmed sosed, ki ni želela biti imenovana.

Sicer pa je prva za neverjetno trpinčenje štirinožcev izvedela ljubiteljica živali Jelena Paunović, ki že dalj časa pomaga psom, ter zbira dokaze o trpinčenju, ki ga doživljajo nesrečne živali. „S. Š. lovi pse po ulicah, jih pripelje v svojo zasebno zgradbo, kje jih zapira in trpinči. Nihče jih ne hrani razen nas nekaj prostovoljcev, ki jim skozi luknje na fasadi vržemo kaj hrane in kolikor lahko, damo še vodo. Obračala sem se na vse odgovorne, od sanitarne inšpekcije, Komunalne in Veterinarske inšpekcije, do policije in lokalne oblasti, a se žal nič ne premakne“, žalostno razlaga Jelena Paunović. V Kantonalni upravi za inšpekcijske zadeve so potrdili, da jim je primer dobro poznan. „Povedali so mi, da bi jaz morala v zadevo vključiti vse inšpekcije, potem psihiatrijo, Center za socialno delo, sami pa ne naredijo ničesar. Pred dnevi so mi na inšpekciji povedali, da so bili na terenu, a ničesar niso mogli narediti“, dodaja Paunovićeva.

Dodatni problem je tudi v tem, da S. Š. redko kdo videva, nikomur naj ne bi bil znan niti njen aktualni naslov bivališča. Meščani so povedali, da jo občasni opazijo, ko na vratih ni ključavnice, takrat pokličejo policijo, da bi hitro ukrepali, a se še vedno ni nič spremenilo. „Ker hranim te pse, se pogosto znajdem v Pruščakovi ulici. In tako sem pred nedavnim tudi sama srečala S. Š., ki mi je povedala, da s svojim možem pelje pse na „ranč“, ki se nahaja v naselju Hotonj, v okraju Vogošča kjer jih koljejo! Ostala sem šokirana, a žal ničesar ne morem narediti - rekla je Paunovićeva. Tudi glavna veterinarska inšpektorica BiH Joka Hlubna je za "Dnevni avaz" potrdila, da ji je primerj dobro znan. Potrdila je tudi, da so večkrat posredovali, ter da so psi dejansko zelo ogroženi. „Neuradno smo izvedeli, da je v objektu najmanj 70 psov. In potem, ko smo prejeli nekaj prijav, smo naložili Sanitarni službi, da zadevo preveri S. gospodarstvu v Vogošći. Žal je nekdo vse pse zastrupil, torej se tam dogaja marsikaj krutega in žalostnega. In potem se je vse ponovilo. Ona pobira pse po ulicah, jih pospravi v svoj privatni prostor, kjer ne dovoljuje vstopa. S. Š. je pravnica in dobro je dobro seznanjena, da ni pristopa do zasebnega prostora brez sodnega naloga“, je povedala Joka Hlubna.

ŠINTARJI SO SKOZI NA PREŽI

Ne le zaradi dogajanja v Sarajevu, temveč tudi širše po BiH so žalostni slovenski ljubitelji živali, enako tudi drugi ljudje, ki so jim živali vsaj malo pri srcu, ter praktično vsi, ki imajo vsaj malo zdravega razuma. Svetovno gospodarsko krizo in recesijo namreč še posebej grozno doživljajo živali, tako komercialne, kot še bolj hišni in drugi ljubljenčki, ki dejansko niso krivi za dogajanje okrog sebe. In dokler je v nekoliko bolj civiliziranem svetu, kamor naj bi sodila tudi Slovenija, a žal pogosto temu ne moremo pritrditi, za živali dokaj poskrbljeno, pa so ponekod še daleč od civilizacije. Tam so živali, še zlasti psi in mačke, samo predmeti in številke, s katerimi je dovoljeno vse. In če zanemarimo Kitajsko in še nekatere eksotične države, se grozovite reči povezane z živalmi dogajajo tudi v naši bližini, natančneje v Bosni in Hercegovini.

In prav slednjim, vsaj v svojih močeh, skušajo sedaj pomagati slovenski ljubitelji živali, ki iščejo vsaj začasno rešitev za kar nekaj štirinožcev - kužkov, ki jih menda čaka grozna smrt. „Morda ne veste, ampak v Bosni in Hercegovini nimajo azilov za male živali, temveč samo šinteraje, v katerih bolani ljudje mučijo in zlorabljajo pse do smrti! Pretepajo jih s koli, obešajo, zastrupljajo ali pa kar z golimi rokami raztrgajo in pokončajo! Prosimo vsaj za začasen dom, iz katerega bodo nemočni psi naprej iskali stalnega. Pomagali vam bomo s hrano, morebitnimi veterinarskimi stroški in seveda z oglaševanjem, da bodo čim prej našli nov dom. V koliko jim lahko ponudite stalen dom, pa toliko bolje! Prosim odprite svoja srca in pokličite! Prevoz v Slovenijo je urejen!“ sporočajo iz slovenskih društev za zaščito živali, kjer opozarjajo, da bodo mnogi tako lepi in nedolžni psički končali v šinteraj, kjer so šintarji nenehno na preži!

A ni celotna zadeva skorajda neverjetna, saj je očitno, da so psi na slikah v dobri formi, in dejansko človeku z razumom ni jasno, zakaj bi morali končati med šintarji, kjer jih čakajo hude muke in nadvse nehumana smrt...

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Male živali Znova nezaslišano in nepojmljivo trpinčenje psov