Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Znova nezaslišano in nepojmljivo trpinčenje psov

 

V BiH prestolnici Sarajevu so zazidali desetine živih psov, ki umirajo v groznih mukah. Mnogi so zaprti brez hrane in vode, zaradi česar se zgražajo tudi tisti, ki jim živali niso posebej pri srcu

Zaprti psi v SarajevuSarajevo - Tudi v teh pomladnih dneh, ko se bliža najlepši mesec v letu - maj, mesec ljubezni in prijateljstva, prihajajo v javnost žalostne zgodbe o neodgovornem trpinčenju in zanemarjanju nedolžnih živih bitij. V tem primeru gre za uboge pse, ki ne krivi ne dolžni morajo trpeti človeško krutost, kateri ni meja.

Žalostno je namreč, a tudi resnično, da tudi tiste živali, ki bi si na prostosti našle vsaj hrano in vodo ter tako preživele, morajo trpeti in umirati zaradi človeške nesramnosti in neodgovornosti. Zato so vedno bolj žalostni, ogorčeni in zgroženi, aktivisti v društvih za zaščito živali, enako vsi slovenski ljubitelji živali in tudi drugi ljudje dobre volje, ko kljub mnogim preventivnim in tudi represivnim aktivnostim, po vsej državi, srečujejo vedno več žalostnih primerov nezaslišanega in nečloveškega trpinčenja nemočnih živih bitij. Ob vsakodnevnem trpinčenju, zlorabi, zanemarjanju in tudi ubijanju nedolžnih živali, ki smo jim priča po vsej državi, so vse pogostejša vprašanja ljubiteljev živali in drugih ljudi: Kam gre naš svet? Ne le ljubiteljem živali temveč tudi vsem ljudem z zdravim razumom po vsej državi, praktično vsakodnevno zastaja dih ob človeški krutosti in podlosti, ki ji očitno ni konca. Prepričani so, da bi samo poostritev zakonodaje stanje nekoliko spremenilo, še zlasti če bi odgovorni izvajali zakonodajo, saj brez hujšega „udarca po žepu“, zlasti pa zapora ali prisilnega dela z živalmi, nikoli ne bomo dočakali, da bi se nekateri lastniki (ali kot jih imenujejo: krvniki) spremenili pri obnašanju do psov, mačk in drugih nemočnih in nedolžnih živih bitij.

Žal pa je drugje, praktično v naši soseščini še huje. Grozljivo prizorišče so namreč odkrili v središču prestolnice Bosne in Hercegovine Sarajeva. V razpadajoči se stavbi v Pruščakovi ulici 3, so namreč odkrili na desetine, če ne stotine, lačnih, žejnih in drugače trpinčenih, domnevno potepuških psov. Slednji so žalostno lajali in cvilili, vstopa v prostore pa ni bilo, saj je vse bilo zaklenjeno z debelo ključavnico – obešanko. Kot so poročali BiH mediji, naj bi živali po ulicah prestolnice zbirala in zapirala lastnica objekta, S. Š., ki naj bi celo bila ugledna odvetnica. Zavijanje, cviljenje in lajanje revežev pa je možno slišati le skozi dve luknjici v stenah, skozi katere se širi tudi neznosen smrad, skozi pa je moč videti pasje gobčke, kot da bi jih žive zazidali. Kot so v pogovoru s stanovalci sosednjih objektov izvedeli kolegi iz sarajevskega „Dnevnega aviza“, je problem v njihovem okolju prisoten že več let, a ga nihče ne rešuje. „Zgradba je polna smeti, smrad pa je čedalje bolj neznosljiv. Žal mi je teh ubogih živali. S. Š. je vseskozi nekako čudna in ne razumem kako nihče od odgovornih že vrsto let ne reagira. Razen velikega trpinčenja nedolžnih živali, obstaja tudi veliko tveganje od kužnih bolezni, ki so lahko usodne tudi za ljudi ne samo za živali“, je povedala ena izmed sosed, ki ni želela biti imenovana.

Sicer pa je prva za neverjetno trpinčenje štirinožcev izvedela ljubiteljica živali Jelena Paunović, ki že dalj časa pomaga psom, ter zbira dokaze o trpinčenju, ki ga doživljajo nesrečne živali. „S. Š. lovi pse po ulicah, jih pripelje v svojo zasebno zgradbo, kje jih zapira in trpinči. Nihče jih ne hrani razen nas nekaj prostovoljcev, ki jim skozi luknje na fasadi vržemo kaj hrane in kolikor lahko, damo še vodo. Obračala sem se na vse odgovorne, od sanitarne inšpekcije, Komunalne in Veterinarske inšpekcije, do policije in lokalne oblasti, a se žal nič ne premakne“, žalostno razlaga Jelena Paunović. V Kantonalni upravi za inšpekcijske zadeve so potrdili, da jim je primer dobro poznan. „Povedali so mi, da bi jaz morala v zadevo vključiti vse inšpekcije, potem psihiatrijo, Center za socialno delo, sami pa ne naredijo ničesar. Pred dnevi so mi na inšpekciji povedali, da so bili na terenu, a ničesar niso mogli narediti“, dodaja Paunovićeva.

Dodatni problem je tudi v tem, da S. Š. redko kdo videva, nikomur naj ne bi bil znan niti njen aktualni naslov bivališča. Meščani so povedali, da jo občasni opazijo, ko na vratih ni ključavnice, takrat pokličejo policijo, da bi hitro ukrepali, a se še vedno ni nič spremenilo. „Ker hranim te pse, se pogosto znajdem v Pruščakovi ulici. In tako sem pred nedavnim tudi sama srečala S. Š., ki mi je povedala, da s svojim možem pelje pse na „ranč“, ki se nahaja v naselju Hotonj, v okraju Vogošča kjer jih koljejo! Ostala sem šokirana, a žal ničesar ne morem narediti - rekla je Paunovićeva. Tudi glavna veterinarska inšpektorica BiH Joka Hlubna je za "Dnevni avaz" potrdila, da ji je primerj dobro znan. Potrdila je tudi, da so večkrat posredovali, ter da so psi dejansko zelo ogroženi. „Neuradno smo izvedeli, da je v objektu najmanj 70 psov. In potem, ko smo prejeli nekaj prijav, smo naložili Sanitarni službi, da zadevo preveri S. gospodarstvu v Vogošći. Žal je nekdo vse pse zastrupil, torej se tam dogaja marsikaj krutega in žalostnega. In potem se je vse ponovilo. Ona pobira pse po ulicah, jih pospravi v svoj privatni prostor, kjer ne dovoljuje vstopa. S. Š. je pravnica in dobro je dobro seznanjena, da ni pristopa do zasebnega prostora brez sodnega naloga“, je povedala Joka Hlubna.

ŠINTARJI SO SKOZI NA PREŽI

Ne le zaradi dogajanja v Sarajevu, temveč tudi širše po BiH so žalostni slovenski ljubitelji živali, enako tudi drugi ljudje, ki so jim živali vsaj malo pri srcu, ter praktično vsi, ki imajo vsaj malo zdravega razuma. Svetovno gospodarsko krizo in recesijo namreč še posebej grozno doživljajo živali, tako komercialne, kot še bolj hišni in drugi ljubljenčki, ki dejansko niso krivi za dogajanje okrog sebe. In dokler je v nekoliko bolj civiliziranem svetu, kamor naj bi sodila tudi Slovenija, a žal pogosto temu ne moremo pritrditi, za živali dokaj poskrbljeno, pa so ponekod še daleč od civilizacije. Tam so živali, še zlasti psi in mačke, samo predmeti in številke, s katerimi je dovoljeno vse. In če zanemarimo Kitajsko in še nekatere eksotične države, se grozovite reči povezane z živalmi dogajajo tudi v naši bližini, natančneje v Bosni in Hercegovini.

In prav slednjim, vsaj v svojih močeh, skušajo sedaj pomagati slovenski ljubitelji živali, ki iščejo vsaj začasno rešitev za kar nekaj štirinožcev - kužkov, ki jih menda čaka grozna smrt. „Morda ne veste, ampak v Bosni in Hercegovini nimajo azilov za male živali, temveč samo šinteraje, v katerih bolani ljudje mučijo in zlorabljajo pse do smrti! Pretepajo jih s koli, obešajo, zastrupljajo ali pa kar z golimi rokami raztrgajo in pokončajo! Prosimo vsaj za začasen dom, iz katerega bodo nemočni psi naprej iskali stalnega. Pomagali vam bomo s hrano, morebitnimi veterinarskimi stroški in seveda z oglaševanjem, da bodo čim prej našli nov dom. V koliko jim lahko ponudite stalen dom, pa toliko bolje! Prosim odprite svoja srca in pokličite! Prevoz v Slovenijo je urejen!“ sporočajo iz slovenskih društev za zaščito živali, kjer opozarjajo, da bodo mnogi tako lepi in nedolžni psički končali v šinteraj, kjer so šintarji nenehno na preži!

A ni celotna zadeva skorajda neverjetna, saj je očitno, da so psi na slikah v dobri formi, in dejansko človeku z razumom ni jasno, zakaj bi morali končati med šintarji, kjer jih čakajo hude muke in nadvse nehumana smrt...

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Male živali Znova nezaslišano in nepojmljivo trpinčenje psov