Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Znova nezaslišano in nepojmljivo trpinčenje psov

 

V BiH prestolnici Sarajevu so zazidali desetine živih psov, ki umirajo v groznih mukah. Mnogi so zaprti brez hrane in vode, zaradi česar se zgražajo tudi tisti, ki jim živali niso posebej pri srcu

Zaprti psi v SarajevuSarajevo - Tudi v teh pomladnih dneh, ko se bliža najlepši mesec v letu - maj, mesec ljubezni in prijateljstva, prihajajo v javnost žalostne zgodbe o neodgovornem trpinčenju in zanemarjanju nedolžnih živih bitij. V tem primeru gre za uboge pse, ki ne krivi ne dolžni morajo trpeti človeško krutost, kateri ni meja.

Žalostno je namreč, a tudi resnično, da tudi tiste živali, ki bi si na prostosti našle vsaj hrano in vodo ter tako preživele, morajo trpeti in umirati zaradi človeške nesramnosti in neodgovornosti. Zato so vedno bolj žalostni, ogorčeni in zgroženi, aktivisti v društvih za zaščito živali, enako vsi slovenski ljubitelji živali in tudi drugi ljudje dobre volje, ko kljub mnogim preventivnim in tudi represivnim aktivnostim, po vsej državi, srečujejo vedno več žalostnih primerov nezaslišanega in nečloveškega trpinčenja nemočnih živih bitij. Ob vsakodnevnem trpinčenju, zlorabi, zanemarjanju in tudi ubijanju nedolžnih živali, ki smo jim priča po vsej državi, so vse pogostejša vprašanja ljubiteljev živali in drugih ljudi: Kam gre naš svet? Ne le ljubiteljem živali temveč tudi vsem ljudem z zdravim razumom po vsej državi, praktično vsakodnevno zastaja dih ob človeški krutosti in podlosti, ki ji očitno ni konca. Prepričani so, da bi samo poostritev zakonodaje stanje nekoliko spremenilo, še zlasti če bi odgovorni izvajali zakonodajo, saj brez hujšega „udarca po žepu“, zlasti pa zapora ali prisilnega dela z živalmi, nikoli ne bomo dočakali, da bi se nekateri lastniki (ali kot jih imenujejo: krvniki) spremenili pri obnašanju do psov, mačk in drugih nemočnih in nedolžnih živih bitij.

Žal pa je drugje, praktično v naši soseščini še huje. Grozljivo prizorišče so namreč odkrili v središču prestolnice Bosne in Hercegovine Sarajeva. V razpadajoči se stavbi v Pruščakovi ulici 3, so namreč odkrili na desetine, če ne stotine, lačnih, žejnih in drugače trpinčenih, domnevno potepuških psov. Slednji so žalostno lajali in cvilili, vstopa v prostore pa ni bilo, saj je vse bilo zaklenjeno z debelo ključavnico – obešanko. Kot so poročali BiH mediji, naj bi živali po ulicah prestolnice zbirala in zapirala lastnica objekta, S. Š., ki naj bi celo bila ugledna odvetnica. Zavijanje, cviljenje in lajanje revežev pa je možno slišati le skozi dve luknjici v stenah, skozi katere se širi tudi neznosen smrad, skozi pa je moč videti pasje gobčke, kot da bi jih žive zazidali. Kot so v pogovoru s stanovalci sosednjih objektov izvedeli kolegi iz sarajevskega „Dnevnega aviza“, je problem v njihovem okolju prisoten že več let, a ga nihče ne rešuje. „Zgradba je polna smeti, smrad pa je čedalje bolj neznosljiv. Žal mi je teh ubogih živali. S. Š. je vseskozi nekako čudna in ne razumem kako nihče od odgovornih že vrsto let ne reagira. Razen velikega trpinčenja nedolžnih živali, obstaja tudi veliko tveganje od kužnih bolezni, ki so lahko usodne tudi za ljudi ne samo za živali“, je povedala ena izmed sosed, ki ni želela biti imenovana.

Sicer pa je prva za neverjetno trpinčenje štirinožcev izvedela ljubiteljica živali Jelena Paunović, ki že dalj časa pomaga psom, ter zbira dokaze o trpinčenju, ki ga doživljajo nesrečne živali. „S. Š. lovi pse po ulicah, jih pripelje v svojo zasebno zgradbo, kje jih zapira in trpinči. Nihče jih ne hrani razen nas nekaj prostovoljcev, ki jim skozi luknje na fasadi vržemo kaj hrane in kolikor lahko, damo še vodo. Obračala sem se na vse odgovorne, od sanitarne inšpekcije, Komunalne in Veterinarske inšpekcije, do policije in lokalne oblasti, a se žal nič ne premakne“, žalostno razlaga Jelena Paunović. V Kantonalni upravi za inšpekcijske zadeve so potrdili, da jim je primer dobro poznan. „Povedali so mi, da bi jaz morala v zadevo vključiti vse inšpekcije, potem psihiatrijo, Center za socialno delo, sami pa ne naredijo ničesar. Pred dnevi so mi na inšpekciji povedali, da so bili na terenu, a ničesar niso mogli narediti“, dodaja Paunovićeva.

Dodatni problem je tudi v tem, da S. Š. redko kdo videva, nikomur naj ne bi bil znan niti njen aktualni naslov bivališča. Meščani so povedali, da jo občasni opazijo, ko na vratih ni ključavnice, takrat pokličejo policijo, da bi hitro ukrepali, a se še vedno ni nič spremenilo. „Ker hranim te pse, se pogosto znajdem v Pruščakovi ulici. In tako sem pred nedavnim tudi sama srečala S. Š., ki mi je povedala, da s svojim možem pelje pse na „ranč“, ki se nahaja v naselju Hotonj, v okraju Vogošča kjer jih koljejo! Ostala sem šokirana, a žal ničesar ne morem narediti - rekla je Paunovićeva. Tudi glavna veterinarska inšpektorica BiH Joka Hlubna je za "Dnevni avaz" potrdila, da ji je primerj dobro znan. Potrdila je tudi, da so večkrat posredovali, ter da so psi dejansko zelo ogroženi. „Neuradno smo izvedeli, da je v objektu najmanj 70 psov. In potem, ko smo prejeli nekaj prijav, smo naložili Sanitarni službi, da zadevo preveri S. gospodarstvu v Vogošći. Žal je nekdo vse pse zastrupil, torej se tam dogaja marsikaj krutega in žalostnega. In potem se je vse ponovilo. Ona pobira pse po ulicah, jih pospravi v svoj privatni prostor, kjer ne dovoljuje vstopa. S. Š. je pravnica in dobro je dobro seznanjena, da ni pristopa do zasebnega prostora brez sodnega naloga“, je povedala Joka Hlubna.

ŠINTARJI SO SKOZI NA PREŽI

Ne le zaradi dogajanja v Sarajevu, temveč tudi širše po BiH so žalostni slovenski ljubitelji živali, enako tudi drugi ljudje, ki so jim živali vsaj malo pri srcu, ter praktično vsi, ki imajo vsaj malo zdravega razuma. Svetovno gospodarsko krizo in recesijo namreč še posebej grozno doživljajo živali, tako komercialne, kot še bolj hišni in drugi ljubljenčki, ki dejansko niso krivi za dogajanje okrog sebe. In dokler je v nekoliko bolj civiliziranem svetu, kamor naj bi sodila tudi Slovenija, a žal pogosto temu ne moremo pritrditi, za živali dokaj poskrbljeno, pa so ponekod še daleč od civilizacije. Tam so živali, še zlasti psi in mačke, samo predmeti in številke, s katerimi je dovoljeno vse. In če zanemarimo Kitajsko in še nekatere eksotične države, se grozovite reči povezane z živalmi dogajajo tudi v naši bližini, natančneje v Bosni in Hercegovini.

In prav slednjim, vsaj v svojih močeh, skušajo sedaj pomagati slovenski ljubitelji živali, ki iščejo vsaj začasno rešitev za kar nekaj štirinožcev - kužkov, ki jih menda čaka grozna smrt. „Morda ne veste, ampak v Bosni in Hercegovini nimajo azilov za male živali, temveč samo šinteraje, v katerih bolani ljudje mučijo in zlorabljajo pse do smrti! Pretepajo jih s koli, obešajo, zastrupljajo ali pa kar z golimi rokami raztrgajo in pokončajo! Prosimo vsaj za začasen dom, iz katerega bodo nemočni psi naprej iskali stalnega. Pomagali vam bomo s hrano, morebitnimi veterinarskimi stroški in seveda z oglaševanjem, da bodo čim prej našli nov dom. V koliko jim lahko ponudite stalen dom, pa toliko bolje! Prosim odprite svoja srca in pokličite! Prevoz v Slovenijo je urejen!“ sporočajo iz slovenskih društev za zaščito živali, kjer opozarjajo, da bodo mnogi tako lepi in nedolžni psički končali v šinteraj, kjer so šintarji nenehno na preži!

A ni celotna zadeva skorajda neverjetna, saj je očitno, da so psi na slikah v dobri formi, in dejansko človeku z razumom ni jasno, zakaj bi morali končati med šintarji, kjer jih čakajo hude muke in nadvse nehumana smrt...

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Male živali Znova nezaslišano in nepojmljivo trpinčenje psov