Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Pozdravil jih je tudi novi župan Roman Leljak

Gasilski veteraniTik ob izteku leta 2018 je PGD Janžev Vrh organiziral in gostil tradicionalno srečanje gasilskih veteranov in gasilskih veterank Gasilske zveze občine Radenci. Gre za tradicionalno srečanje, ki poteka vsako leto ob koncu leta in ga vsako leto gosti drugo društvo. Letošnjega tradicionalnega srečanja v gasilskem domu Janžev Vrh se je udeležila stotnija gasilskih veteranov in veterank, katere sta pozdravila Franc Bratkovič, predsednik veteranov GZ Radenci, in prvič novi župan občine Radenci, Roman Leljak. Slednji je v svojem nagovoru izpostavil pomen gasilstva in tudi pomen dela gasilskih veteranov. Predstavil je tudi nekatere naloge, ki jih namerava občina Radenci realizirati v naslednjem letu.

Stotnija gasilskih veteranov GZ Radenci na Janževem Vrhu

Zavijanje daril je lahko zabava in ohranjanje okolja

Rastišče - zavijalnicaPo izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve, je radgonska Iniciativa Rastišče, prav v času prazničnega obdarovanja, pripravila novo akcijo, tokrat z naslovom Zavijalnica - zavijanje daril na trajnostni način. V prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona se je zbralo več deset zainteresiranih, ki se zavedajo, da lahko na najrazličnejših področjih svojega vsakdana znatno prispevamo k varovanju okolja. „V Iniciativi Rastišče si prizadevamo nuditi alternativo uveljavljenim, do narave škodljivim navadam.

Iniciativa Rastišče pripravila prikaz zavijanja daril na trajnostni način

Vesela je čestitk župana in predsednika upokojencev

Marija ŽnidaričTako kot je že vrsto let običaj v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ko odgovorni obiskujejo in obdarijo jubilante, so tamkajšnji župan Anton Slana, ter predsednica in aktivistka KO RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Cvetka Fiala in Rozina Kraner, obiskali in obdarili Marijo Žnidarič, ki je tik pred iztekom leta 2018 obeležila 90. življenjski jubilej. Kot nam je povedala je bila obiska nadvse vesela. Po čestitkah, izročenih darilih in zapeti Zdravljici, v kateri so sodelovali tudi hčerka Marija z življenjskim sopotnikom Darkom, in sin Franc z ženo Zdenko, je ob bogato obloženi mizi, ki jo je pripravila njena snaha Zdenka, sledil prijeten klepet in druženje. Ob kramljanju ji je lepo čestitko za jubilej prinesel še poštar, poslala pa sta ji jo predsednik in tajnica DU Sv. Jurij ob Ščavnici Marjan in Jožica Korelc.

Marija Žnidarič iz Žihlave obeležila lep življenjski jubilej, 90. rojstni dan

Potrošniki za gostilno iz Križevcev, stroka za gostilno iz Bakovcev

Zlata ponevPomurski tednik Vestnik je drugo leto zapored pripravil izbor „Zlata ponev Pomurja". Slovenske pokrajine si namreč prizadevajo, da bi izboljšale gostinsko ponudbo, ki je eden od temeljev turističnega prizadevanja naše države. In v omenjeni medijski hiši so pripravili izbor in ocenjevanje gostiln, restavracij in turističnih kmetij v regiji. Bralci Vestnika in širša javnost je z glasovnicami in oddajo glasov na spletni strani izbrala najbolj popularno gostilno v Pomurju.

Zlata ponev za gostilni Zorko in Rajh

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Znova nezaslišano in nepojmljivo trpinčenje psov

 

V BiH prestolnici Sarajevu so zazidali desetine živih psov, ki umirajo v groznih mukah. Mnogi so zaprti brez hrane in vode, zaradi česar se zgražajo tudi tisti, ki jim živali niso posebej pri srcu

Zaprti psi v SarajevuSarajevo - Tudi v teh pomladnih dneh, ko se bliža najlepši mesec v letu - maj, mesec ljubezni in prijateljstva, prihajajo v javnost žalostne zgodbe o neodgovornem trpinčenju in zanemarjanju nedolžnih živih bitij. V tem primeru gre za uboge pse, ki ne krivi ne dolžni morajo trpeti človeško krutost, kateri ni meja.

Žalostno je namreč, a tudi resnično, da tudi tiste živali, ki bi si na prostosti našle vsaj hrano in vodo ter tako preživele, morajo trpeti in umirati zaradi človeške nesramnosti in neodgovornosti. Zato so vedno bolj žalostni, ogorčeni in zgroženi, aktivisti v društvih za zaščito živali, enako vsi slovenski ljubitelji živali in tudi drugi ljudje dobre volje, ko kljub mnogim preventivnim in tudi represivnim aktivnostim, po vsej državi, srečujejo vedno več žalostnih primerov nezaslišanega in nečloveškega trpinčenja nemočnih živih bitij. Ob vsakodnevnem trpinčenju, zlorabi, zanemarjanju in tudi ubijanju nedolžnih živali, ki smo jim priča po vsej državi, so vse pogostejša vprašanja ljubiteljev živali in drugih ljudi: Kam gre naš svet? Ne le ljubiteljem živali temveč tudi vsem ljudem z zdravim razumom po vsej državi, praktično vsakodnevno zastaja dih ob človeški krutosti in podlosti, ki ji očitno ni konca. Prepričani so, da bi samo poostritev zakonodaje stanje nekoliko spremenilo, še zlasti če bi odgovorni izvajali zakonodajo, saj brez hujšega „udarca po žepu“, zlasti pa zapora ali prisilnega dela z živalmi, nikoli ne bomo dočakali, da bi se nekateri lastniki (ali kot jih imenujejo: krvniki) spremenili pri obnašanju do psov, mačk in drugih nemočnih in nedolžnih živih bitij.

Žal pa je drugje, praktično v naši soseščini še huje. Grozljivo prizorišče so namreč odkrili v središču prestolnice Bosne in Hercegovine Sarajeva. V razpadajoči se stavbi v Pruščakovi ulici 3, so namreč odkrili na desetine, če ne stotine, lačnih, žejnih in drugače trpinčenih, domnevno potepuških psov. Slednji so žalostno lajali in cvilili, vstopa v prostore pa ni bilo, saj je vse bilo zaklenjeno z debelo ključavnico – obešanko. Kot so poročali BiH mediji, naj bi živali po ulicah prestolnice zbirala in zapirala lastnica objekta, S. Š., ki naj bi celo bila ugledna odvetnica. Zavijanje, cviljenje in lajanje revežev pa je možno slišati le skozi dve luknjici v stenah, skozi katere se širi tudi neznosen smrad, skozi pa je moč videti pasje gobčke, kot da bi jih žive zazidali. Kot so v pogovoru s stanovalci sosednjih objektov izvedeli kolegi iz sarajevskega „Dnevnega aviza“, je problem v njihovem okolju prisoten že več let, a ga nihče ne rešuje. „Zgradba je polna smeti, smrad pa je čedalje bolj neznosljiv. Žal mi je teh ubogih živali. S. Š. je vseskozi nekako čudna in ne razumem kako nihče od odgovornih že vrsto let ne reagira. Razen velikega trpinčenja nedolžnih živali, obstaja tudi veliko tveganje od kužnih bolezni, ki so lahko usodne tudi za ljudi ne samo za živali“, je povedala ena izmed sosed, ki ni želela biti imenovana.

Sicer pa je prva za neverjetno trpinčenje štirinožcev izvedela ljubiteljica živali Jelena Paunović, ki že dalj časa pomaga psom, ter zbira dokaze o trpinčenju, ki ga doživljajo nesrečne živali. „S. Š. lovi pse po ulicah, jih pripelje v svojo zasebno zgradbo, kje jih zapira in trpinči. Nihče jih ne hrani razen nas nekaj prostovoljcev, ki jim skozi luknje na fasadi vržemo kaj hrane in kolikor lahko, damo še vodo. Obračala sem se na vse odgovorne, od sanitarne inšpekcije, Komunalne in Veterinarske inšpekcije, do policije in lokalne oblasti, a se žal nič ne premakne“, žalostno razlaga Jelena Paunović. V Kantonalni upravi za inšpekcijske zadeve so potrdili, da jim je primer dobro poznan. „Povedali so mi, da bi jaz morala v zadevo vključiti vse inšpekcije, potem psihiatrijo, Center za socialno delo, sami pa ne naredijo ničesar. Pred dnevi so mi na inšpekciji povedali, da so bili na terenu, a ničesar niso mogli narediti“, dodaja Paunovićeva.

Dodatni problem je tudi v tem, da S. Š. redko kdo videva, nikomur naj ne bi bil znan niti njen aktualni naslov bivališča. Meščani so povedali, da jo občasni opazijo, ko na vratih ni ključavnice, takrat pokličejo policijo, da bi hitro ukrepali, a se še vedno ni nič spremenilo. „Ker hranim te pse, se pogosto znajdem v Pruščakovi ulici. In tako sem pred nedavnim tudi sama srečala S. Š., ki mi je povedala, da s svojim možem pelje pse na „ranč“, ki se nahaja v naselju Hotonj, v okraju Vogošča kjer jih koljejo! Ostala sem šokirana, a žal ničesar ne morem narediti - rekla je Paunovićeva. Tudi glavna veterinarska inšpektorica BiH Joka Hlubna je za "Dnevni avaz" potrdila, da ji je primerj dobro znan. Potrdila je tudi, da so večkrat posredovali, ter da so psi dejansko zelo ogroženi. „Neuradno smo izvedeli, da je v objektu najmanj 70 psov. In potem, ko smo prejeli nekaj prijav, smo naložili Sanitarni službi, da zadevo preveri S. gospodarstvu v Vogošći. Žal je nekdo vse pse zastrupil, torej se tam dogaja marsikaj krutega in žalostnega. In potem se je vse ponovilo. Ona pobira pse po ulicah, jih pospravi v svoj privatni prostor, kjer ne dovoljuje vstopa. S. Š. je pravnica in dobro je dobro seznanjena, da ni pristopa do zasebnega prostora brez sodnega naloga“, je povedala Joka Hlubna.

ŠINTARJI SO SKOZI NA PREŽI

Ne le zaradi dogajanja v Sarajevu, temveč tudi širše po BiH so žalostni slovenski ljubitelji živali, enako tudi drugi ljudje, ki so jim živali vsaj malo pri srcu, ter praktično vsi, ki imajo vsaj malo zdravega razuma. Svetovno gospodarsko krizo in recesijo namreč še posebej grozno doživljajo živali, tako komercialne, kot še bolj hišni in drugi ljubljenčki, ki dejansko niso krivi za dogajanje okrog sebe. In dokler je v nekoliko bolj civiliziranem svetu, kamor naj bi sodila tudi Slovenija, a žal pogosto temu ne moremo pritrditi, za živali dokaj poskrbljeno, pa so ponekod še daleč od civilizacije. Tam so živali, še zlasti psi in mačke, samo predmeti in številke, s katerimi je dovoljeno vse. In če zanemarimo Kitajsko in še nekatere eksotične države, se grozovite reči povezane z živalmi dogajajo tudi v naši bližini, natančneje v Bosni in Hercegovini.

In prav slednjim, vsaj v svojih močeh, skušajo sedaj pomagati slovenski ljubitelji živali, ki iščejo vsaj začasno rešitev za kar nekaj štirinožcev - kužkov, ki jih menda čaka grozna smrt. „Morda ne veste, ampak v Bosni in Hercegovini nimajo azilov za male živali, temveč samo šinteraje, v katerih bolani ljudje mučijo in zlorabljajo pse do smrti! Pretepajo jih s koli, obešajo, zastrupljajo ali pa kar z golimi rokami raztrgajo in pokončajo! Prosimo vsaj za začasen dom, iz katerega bodo nemočni psi naprej iskali stalnega. Pomagali vam bomo s hrano, morebitnimi veterinarskimi stroški in seveda z oglaševanjem, da bodo čim prej našli nov dom. V koliko jim lahko ponudite stalen dom, pa toliko bolje! Prosim odprite svoja srca in pokličite! Prevoz v Slovenijo je urejen!“ sporočajo iz slovenskih društev za zaščito živali, kjer opozarjajo, da bodo mnogi tako lepi in nedolžni psički končali v šinteraj, kjer so šintarji nenehno na preži!

A ni celotna zadeva skorajda neverjetna, saj je očitno, da so psi na slikah v dobri formi, in dejansko človeku z razumom ni jasno, zakaj bi morali končati med šintarji, kjer jih čakajo hude muke in nadvse nehumana smrt...

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Male živali Znova nezaslišano in nepojmljivo trpinčenje psov