Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ob Gregorjevem so spoznavali ptice in izdelovali gnezdilnice

 

Ptički se ženijo v Beltincih, Ljutomeru in Radgoni

Opazovanje ptic GRPoleg dneva žena, materinskega dneva, ter štirideset mučenikov, v mesecu marcu obeležujemo tudi Gregorjevo, ki je povezano z ženitvijo ptičev. Zato smo se ob tej priložnosti pridružili aktivistom Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), ki so na treh lokacijah ob reki Muri, v Beltincih, Ljutomeru in Gornji Radgoni postavili posebne stojnice, kjer so seznanjali ljudi s pomenom skrbi za ptice. Na stojnicah so delili informativne zloženke, revije in posterje, ki jih izdaja društvo, ob tem so za zainteresirane po parkih in okoliških gozdičkih pripravili tudi vodeno opazovanje (in fotografiranje) ptic, ki jih srečujemo v deželi ob reki Muri. S pomočjo izkušenih ornitologov so spoznavali „domače" pernate prebivalce, pojasnjevali so jim tudi, katero ptičje petje pripada kateri od ptičjih vrst.

„Člani DOPPS smo, skupaj z drugimi ljubitelji ptic in narave, organizirali akcijo Gregorjevo ali ptički se ženijo. S pomočjo stojnic v Beltincih, Ljutomeru in Gornji Radgoni, smo med 9. in 12. uro obiskovalce seznanjali s pestrostjo ptic pri nas, z izdelavo primernih gnezdilnic, delili smo članske revije Svet ptic in Acrocephalus, plakate s pticami ter zloženke o naših aktivnostih in delu v društvu. Vsako polno uro smo zainteresirane vodili po mestnih parkih v Beltincih in Ljutomeru ter po poti od meje ob Muri do gradu v Gornji Radgoni. Na vodenih izletih so udeleženci, s pomočjo izkušenih ornitologov spoznavali ptice okrog nas, kot so detli, žolne, sinice in druge vrste, ki čez zimo ostanejo pri nas in ptice, kot so škorci, ki marca med prvimi priletijo nazaj v Pomurje iz sredozemskih ali afriških držav", sta nam razložila aktivistka pomurske sekcije DOPPS, Nataša Bavec in Gregor Domanjko, ki sta za sodelovanje hvaležna tudi TD Beltinci, Zavodu Logarica ter Društvu Kopriva Gornja Radgona.
Istega dne, v popoldanskem času so v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci izvedli še delavnico izdelovanja gnezdilnic za ptice, tako imenovane sekundarne duplarje, kot sta smrdokavra in veliki skovik ter ptice pevke. Izdelali so štiri gnezdilnice, ki jih bodo v naslednjih tednih namestili po Slovenskih goricah, kjer se še pojavlja smrdokavra. Na delavnici so zbranim predstavili, zakaj sploh nameščajo gnezdilnice, kaj je pri nameščanju potrebno paziti, kdaj jih pregledujemo in zakaj jih je potrebno vsako leto čistiti. Izkušeni ornitologi so prisotnim tudi svetovali, da moramo poskrbet za ptičke..., sicer kaj bo ostalo našim vnukom?
Zakaj Gregorjevo? Po starem ljudskem izročilu je 12. marec dan, ko se ptički ženijo. Dekleta so se nekoč na Gregorjevo ozirala v nebo in prva ptica, ki so jo videle naj bi naznanila, kakšen bo njihov mož. Prve ptice selivke (mestne lastovke, žerjavi...) pa nam že naznanjajo prihod pomladi, dnevi se daljšajo, drevje zeleni in nekateri ptički se ženijo. Po starem julijanskem koledarju je bilo Gregorjevo na prvi pomladni dan, z uveljavitvijo gregorijanskega koledarja pa se je premaknilo na 12. marec in tako ni več prvi koledarski spomladanski dan. Kljub temu pa že naznanja pomlad in spremembe v naravi, ki se jih vsi veselimo. Se na Gregorjevo ptički res ženijo? Večina vrst ptic gnezdi spomladi od aprila do junija. Nekatere ptice že skrbno izbirajo mesta za gradnjo gnezd, medtem ko se druge še niso vrnile iz prezimovališč.
Sicer pa je svet ptic v pomurskih parkih in gozdičkih je zelo pester. V tem času so najpogostejše: siva vrana, kavka, škrjanček, škorec, domači golob, vrabec, ščinkavec, velika sinica, zelenec, grlica in plavček, najdemo pa tudi zeleno žolno, kosa, velikega in srednjega detla, postovko in sovo. Tukaj je tudi taščica, kanja, lišček, šoja ipd. Samo ob reki Muri je sicer popisanih okoli 220 vrst ptic. Ptiči so nekoliko ogroženi zaradi intenzivnega kmetovanja in drugih posegov v naravo, predvsem se jim krči življenjski prostor. Stari parki in sadovnjaki so sicer zelo pomembni zaradi svojih starih dreves, imajo namreč ogromno dupel, ki so pomembna za ptice, netopirje in druge živali, zato je pomembno, da se jih pušča v parku. Nasploh, po mnenju biologov in ornitologov, pretirano negovani parki za živali v njih niso vedno najbolj prijazni. Žuželke, ki so pomembna hrana pticam, potrebujejo nekoliko višjo travo, dobro je, da odpadlo listje ostane kar na tleh. Pomembno za ptice je tudi ustrezno razmerje med listavci in iglavci ter da je v parku poleg tega še grmovje. Na hrup, ki ga povzročajo ljudje in promet, pa so vrste, ki živijo v parkih, navajene...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Male živali Ob Gregorjevem so spoznavali ptice in izdelovali gnezdilnice