Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ob Gregorjevem so spoznavali ptice in izdelovali gnezdilnice

 

Ptički se ženijo v Beltincih, Ljutomeru in Radgoni

Opazovanje ptic GRPoleg dneva žena, materinskega dneva, ter štirideset mučenikov, v mesecu marcu obeležujemo tudi Gregorjevo, ki je povezano z ženitvijo ptičev. Zato smo se ob tej priložnosti pridružili aktivistom Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), ki so na treh lokacijah ob reki Muri, v Beltincih, Ljutomeru in Gornji Radgoni postavili posebne stojnice, kjer so seznanjali ljudi s pomenom skrbi za ptice. Na stojnicah so delili informativne zloženke, revije in posterje, ki jih izdaja društvo, ob tem so za zainteresirane po parkih in okoliških gozdičkih pripravili tudi vodeno opazovanje (in fotografiranje) ptic, ki jih srečujemo v deželi ob reki Muri. S pomočjo izkušenih ornitologov so spoznavali „domače" pernate prebivalce, pojasnjevali so jim tudi, katero ptičje petje pripada kateri od ptičjih vrst.

„Člani DOPPS smo, skupaj z drugimi ljubitelji ptic in narave, organizirali akcijo Gregorjevo ali ptički se ženijo. S pomočjo stojnic v Beltincih, Ljutomeru in Gornji Radgoni, smo med 9. in 12. uro obiskovalce seznanjali s pestrostjo ptic pri nas, z izdelavo primernih gnezdilnic, delili smo članske revije Svet ptic in Acrocephalus, plakate s pticami ter zloženke o naših aktivnostih in delu v društvu. Vsako polno uro smo zainteresirane vodili po mestnih parkih v Beltincih in Ljutomeru ter po poti od meje ob Muri do gradu v Gornji Radgoni. Na vodenih izletih so udeleženci, s pomočjo izkušenih ornitologov spoznavali ptice okrog nas, kot so detli, žolne, sinice in druge vrste, ki čez zimo ostanejo pri nas in ptice, kot so škorci, ki marca med prvimi priletijo nazaj v Pomurje iz sredozemskih ali afriških držav", sta nam razložila aktivistka pomurske sekcije DOPPS, Nataša Bavec in Gregor Domanjko, ki sta za sodelovanje hvaležna tudi TD Beltinci, Zavodu Logarica ter Društvu Kopriva Gornja Radgona.
Istega dne, v popoldanskem času so v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci izvedli še delavnico izdelovanja gnezdilnic za ptice, tako imenovane sekundarne duplarje, kot sta smrdokavra in veliki skovik ter ptice pevke. Izdelali so štiri gnezdilnice, ki jih bodo v naslednjih tednih namestili po Slovenskih goricah, kjer se še pojavlja smrdokavra. Na delavnici so zbranim predstavili, zakaj sploh nameščajo gnezdilnice, kaj je pri nameščanju potrebno paziti, kdaj jih pregledujemo in zakaj jih je potrebno vsako leto čistiti. Izkušeni ornitologi so prisotnim tudi svetovali, da moramo poskrbet za ptičke..., sicer kaj bo ostalo našim vnukom?
Zakaj Gregorjevo? Po starem ljudskem izročilu je 12. marec dan, ko se ptički ženijo. Dekleta so se nekoč na Gregorjevo ozirala v nebo in prva ptica, ki so jo videle naj bi naznanila, kakšen bo njihov mož. Prve ptice selivke (mestne lastovke, žerjavi...) pa nam že naznanjajo prihod pomladi, dnevi se daljšajo, drevje zeleni in nekateri ptički se ženijo. Po starem julijanskem koledarju je bilo Gregorjevo na prvi pomladni dan, z uveljavitvijo gregorijanskega koledarja pa se je premaknilo na 12. marec in tako ni več prvi koledarski spomladanski dan. Kljub temu pa že naznanja pomlad in spremembe v naravi, ki se jih vsi veselimo. Se na Gregorjevo ptički res ženijo? Večina vrst ptic gnezdi spomladi od aprila do junija. Nekatere ptice že skrbno izbirajo mesta za gradnjo gnezd, medtem ko se druge še niso vrnile iz prezimovališč.
Sicer pa je svet ptic v pomurskih parkih in gozdičkih je zelo pester. V tem času so najpogostejše: siva vrana, kavka, škrjanček, škorec, domači golob, vrabec, ščinkavec, velika sinica, zelenec, grlica in plavček, najdemo pa tudi zeleno žolno, kosa, velikega in srednjega detla, postovko in sovo. Tukaj je tudi taščica, kanja, lišček, šoja ipd. Samo ob reki Muri je sicer popisanih okoli 220 vrst ptic. Ptiči so nekoliko ogroženi zaradi intenzivnega kmetovanja in drugih posegov v naravo, predvsem se jim krči življenjski prostor. Stari parki in sadovnjaki so sicer zelo pomembni zaradi svojih starih dreves, imajo namreč ogromno dupel, ki so pomembna za ptice, netopirje in druge živali, zato je pomembno, da se jih pušča v parku. Nasploh, po mnenju biologov in ornitologov, pretirano negovani parki za živali v njih niso vedno najbolj prijazni. Žuželke, ki so pomembna hrana pticam, potrebujejo nekoliko višjo travo, dobro je, da odpadlo listje ostane kar na tleh. Pomembno za ptice je tudi ustrezno razmerje med listavci in iglavci ter da je v parku poleg tega še grmovje. Na hrup, ki ga povzročajo ljudje in promet, pa so vrste, ki živijo v parkih, navajene...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Male živali Ob Gregorjevem so spoznavali ptice in izdelovali gnezdilnice