Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Namizni tenis/ Slovenci zapuščajo MP Madžarske

 

Chen premočen za Lasna

Budimpešta – V madžarski prestolnici poteka prvi letošnji namiznoteniški turnir iz svetovne serije - pro tour, Mednarodno prvenstvo Madžarske, na katerem so med 222 igralci in 129 igralkami iz celega sveta nastopajo tudi štirje slovenski igralci: Saš Lasan, Jan Žibrat, Mitja Horvat in Gregor Zafoštnik.

Žal se je iz kvalifikacijske skupine v nadaljevanje kvalifikacij prebil samo najizkušenejši Saš Lasan, ki je edini dosegel obe zmagi v svoji skupini. Eno zmago je dosegel še Mitja Horvat, ki pa se ni uspel prebiti v nadaljnje kvalifikacije, enako kot tudi Gregor Zafoštnik in Jan Žibrat, ki sta utrpela po dva poraza. V dodatnih kvalifikacijah je Lasan igral proti Kanadčanu kitajskega rodu Chenu, ki je v predtekmovanju premagal Gregorja Zafoštnika. In našemu „defanzivcu“ je uspel veliki met, saj je kar gladko premagal Chena in se uvrstil na glavni turnir, kjer je nastopalo 64 najboljših igralcev. In med njimi je bil tudi še pred nekaj dnevi, 38. s svetovne jakostne lestvice, Avstrijec kitajskega rodu, ki je za Lasna (200. na svetovni lestvici) le bil pretrd oreh. Saš je uspel le izenačiti na 1:1 v nizih potem pa so trije nizi pripadli Avstrijcu.

Dodati je potrebno, da sta v 2. krogu kvalifikacij nastopila oba slovenska para, in sicer:Lasan/Zafoštnik in Horvat/Žibrat, ki nista imela veliko sreče pri žrebu in sta po pričakovanju visoko izgubila ter se poslovila. Podobno se je poslovil tudi naš najmlajši udeleženec tekmovanja Jan Žibrat, ki je nastopil tudi v ločenem tekmovanju igralcev do 21. let starosti. Potem ko je v kvalifikacijski skupini dosegel dve zmagi in se kot zmagovalec skupine prebil na glavni turnir, med 32 najboljših, je zanj že v šestnajstini finala bil usoden češki vrstnik, Pavel Siruček, ki ga je premagal že v kvalifikacijah članskega turnirja.

Rezultati slovenskih predstavnikov, posamično, kvalifikacije: Gregor Zafoštnik – Tsuboi (Brazilija) 1:4, Jan Žibrat – Szudi (Madžarska) 3:4, Mitja Horvat – Leitgeb (Avstrija) 4:1, Lasan – Kriston (Madžarska) 4:1, Zafoštnik – Chen (Kanada) 1:4, Žibrat – Siruček (Češka) 1:4, Horvat – Wang (Kanada) 0:4, Lasan – Tse Ka (Hongkong) 4:1; dodatne kvalifikacije: Lasan – Chen (Kanada) 4:1; glavni turnir, 1. kolo: Lasan - Weixing Chen (Avstrija) 1:4. U-21, kvalifikacije: Jan Žibrat – Moricz (Madžarska) 2:0, Žibrat – Barabanov (Belorusija) 3:0, glavni turnir, 1. kolo: Žibrat – Siruček (Češka) 0:3.

Dvojice, kvalifikacije, 2. krog: Mitja Horvat/Jan Žibrat - Sharath Kamal Achanta/Amalraj Anthony (Indija) 1:3, Saš Lasan/Gregor Zafoštnik - Mihai Bobocica/Niagol Stoyanov (Italija) 0:3.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Namizni tenis/ Slovenci zapuščajo MP Madžarske