Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Namizni tenis/ Začelo se bo Svetovno ekipno prvenstvo(Dortmund, 25.3. - 1.4.2012)

 

Ob Bojanu, Gregorju in Urošu, odpovedala tudi Martina     

 Ljubljana – Ta petek, 23. marca se bosta najboljši slovenski namiznoteniški reprezentanci odpravili na Svetovno ekipno prvenstvo, ki se bo odvijalo od 25. marca do 1. aprila 2012 v nemškem Dortmundu.

Na največji ekipni namiznoteniški prireditvi na svetu bo nastopilo več kot 800 igralcev iz 50 držav, med njimi pa tudi obe naši ekipi. Žal pa slovenske barve ne bodo zastopane tako kot bi si želeli, saj sta selektorja Bojan Rak in Vesna Ojsteršek Drnovšek, pri sestavi ekip imela veliko težav. Najprej je zaradi preutrujenosti in bojazni, da bo po nepotrebnem izgubil kar nekaj točk za svetovno jakostno lestvico, odpovedal naš prvi lopar Bojan Tokič. Podobno sta zaradi službenih obveznosti odpovedala še Gregor Zafoštnik in Uroš Slatinšek, zaradi poškodbe pa je nastop odpovedala še prva slovenska igralka Martina Pohar, ki ne bo mogla nastopiti niti na kvalifikacijah za olimpijske igre v Londonu, kamor se je Tokič mimogrede že neposredno uvrstil.

Tako bo moška reprezentanca Slovenije pod vodstvom selektorja Bojana Raka, v postavi: Saš Lasan, Jan Žibrat, Mitja Horvat in Ludvik Peršolja, nastopala v elitni prvi jakostni skupini in se pomerila s samimi velikani tega športa, in sicer so to: Kitajska, Hong Kong, Švedska, Grčija in Južna Koreja, kjer bo težko doseči kakšno zmago, še posebej sedaj, ko je ekipa močno zdesetkana. Tako bolj ali manj lahko pričakujemo, da se bodo naši fantje spet vrnili v 2. jakostno skupino, vse drugo pa bi bil pravi podvig. Kakorkoli že, svojo prvo priložnost za nastop na Svetovnem prvenstvu bo tako dobil mladinec iz Nove Gorice, Ludvik Peršolja. „V reprezentanci ni prvega igralca in dobitnika dveh bronastih medalj z zadnjega Evropskega prvenstva, Bojana Tokiča. V dogovoru s predsednikom NTZS, Marjanom Hribarjem je bilo sklenjeno, da Bojan zaradi naporne sezone (14 dodatnih tekem) in bližajočih se Olimpijskih iger v Londonu, kljub pomembnosti ekipnega prvenstva in majhnih možnostih, da tudi z njegovo pomočjo ostanemo v elitni skupini, le to izpusti. Prav tako bi moral vse dvoboje, razen s kitajskimi nasprotniki, dobiti, da bi ohranil pozicijo na svetovni lestvici in s tem tudi položaj nosilca na prihajajočih Olimpijskih igrah. Zavedamo se, da je ima to zelo velik vpliv na ekipo, vendar vsak set, ki ga bomo dobili bo za nas pomenil kot zmaga. Reprezentanci sta se zaradi službenih obveznosti odrekla Gregor Zafošnik in Uroš Slatinšek, zato je kot 4. igralec poklican prvi mladinec, Ludvik Peršolja. Za nas bi torej vsaka osvojena točka bil lep dosežek“, pravi selektor Bojan Rak, ki dodaja: „Pri sestavi reprezentance sem torej imel veliko težav, tako da moramo biti realni tudi do rezultata na SP. Že sama uvrstitev v elitno skupino je bil za nas izjemen, vrhunski rezultat. Pričakovanja niso velika, tudi nerealno je težko pričakovati da zadržimo status prvo kategornika, vendar sem prepričan, da bomo dali vse od sebe in pokazali vso znanje ki ga v tem danem trenutku premoremo“.

Žensko reprezentanco v sestavi Jana Tomazini, Manca Fajmut, Alex Galič in Nina Zupančič, bo v Dortmund pospremila selektorica Vesna Ojsteršek Drnovšek. Dekleta bodo igrala v II. diviziji skupaj s Portugalsko, Luksemburgom, Venezuelo in Švico, a glede na odpoved nastopa poškodovane Martine Pohar je težko verjeti, da bi se dekleta lahko borila za napredovanje... „Žal v reprezentanci ni Tine Pohar, zaradi poškodbe hrbta, katera je veliko resnejša kot smo na začetku pričakovali. To je tudi razlog zakaj Tina ni prijavljena na Evropske kvalifikacije za Olimpijske igre v Luksemburgu. Igramo proti nam že zelo znanim Portugalkam in Luksemburžankam, kateri ekipi imata v svojih vrstah kitajsko igralko, Brazilkami, ki prav tako igrajo z azijskimi igralkami ter Venezuelo in Švico. Že v ponedeljek, 26.3. igramo dve tekmi in sicer z Luksemburgom in Portugalsko, tako, da bo igra zelo odvisno od trenutne forme, vzdržljivosti, motivacije in seveda psihičnega stanja oziroma pritiska. Prvotno so bile moje želje in cilji uvrstitev med prve tri ekipe v skupini in nekako preboj naprej, vendar zaradi odpovedi Martine, sedaj odhajamo na SP zelo pomlajeni z dvema mladinkama, tako, da bom vsake zmage vesele. Seveda upam na najboljše, mogoče pa nam lahko uspe to storiti tudi z mladimi igralkami, saj bodo v ring stopile popolnoma neobremenjene z veliko željo po zmagi. Svetovno prvenstvo je tudi za našo Manco Fajmut zadnje tekmovanje pred kvalifikacijam za OI v Luksemburgu, to bo vsekakor dober pokazatelj, kakšne so realne možnosti za našo Manco“, je povedala selektorica Vesna Ojsteršek Drnovšek.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Namizni tenis/ Začelo se bo Svetovno ekipno prvenstvo(Dortmund, 25.3. - 1.4.2012)