„Čolnikov" klopotec straši in odganja ptiče!

Klopotec BenediktPodobno kot povsod po Slovenskih Goricah, Prlekiji in Halozah, so tudi benediški vinogradniki začeli s prireditvijo, ki bo poslej potekala tradicionalno vsako leto. Gre za postavljanje klopotca kot znaka ohranjanja kulturne dediščine, letos pa je postavitev klopotca nekoliko hitrejša, saj grozdje hitro dozoreva in potrebno je čim prej strašiti in odganjati ptiče. Letos ga je Turistično vinogradniško društvo Benedikt, postavilo prvič in sicer nad novim platojem ob svojih brajdah in kleti, ter tik ob Čolnikov domačiji, kjer bo klopotec poslej stal vsako leto. Na veselem dogodku, kjer ni manjkalo niti kulinaričnih in tekočih dobrot, se je zbralo kar nekaj članic in članov društva, ter tudi drugih vinogradnikov in vinogradnic, večino dela na „štangi" pa sta opravila aktualni predsednik, Marjan Farasin, in častni predsednik ter vinski vitez Zlatko Borak.

Postavljanje klopotca, kar so prvič uprizorili tudi benediški vinogradniki, je pravi praznik

Devetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe, kjer je nastopilo rekordnih 19 ekip

Bujta repaV okviru 23. Pomurskega poletnega festivala (PPF), ko se v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi 9. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne in zgodovinske dediščine.

Vinogradniki pred upokojenkami in gostinci

Prišli sta tudi učiteljici Marija in Rozina

Srečanje sošolcev OŠ SJoŠSončna in vroča sobota, zadnja v letošnjem juliju, je bila pravšnji dan za 5. srečanje nekdanjih učencev OŠ Videm ob Ščavnici (sedaj OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici), ki so rojeni leta 1951. Nadvse prijetnega srečanja, ki ga je organiziral Ivan Weindorfer, se je udeležila dobra tretjina nekdanjih učenk in učencev, ki so osnovnošolske klopi greli med leti 1958/65. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je, za pokojne in žive učence, v farni cerkvi Sv. Jurija, daroval duhovni pomočnik Mirko Rakovec. Del srečanja so namenili tudi obisku pokopališča pri Svetemu Juriju, kjer so se poklonili spominu pokojnim sošolcem. Med njimi je tudi nedavno umrli Vlado Kocuvan, ki je bil organizator preteklih tovrstnih srečanj.

Srečali so se sošolci OŠ Videm ob Ščavnici, letniki 1951

Pri Sveti Ani so tekmovali v kuhanju štajerske kisle juhe, zmagala pa je ekipa iz Apaške doline

Kisla juha Sv. AnaV okviru obeleževanja občinskega praznika občine Sveta Ana v Slovenskih goricah - Aninega tedna 2018, je na dvorišču okrepčevalnice Šenk pri Sveti Ani potekalo tradicionalno, 8. tekmovanje v kuhanju štajerske kisle juhe. Ob pomoči nekaterih drugih društev in organizacij, predvsem pa številnih sponzorjev in donatorjev, so zanimiv dogodek odlično pripravili Kulinarično društvo kisla juha Sveta Ana, KO RK Lokavec in Okrepčevalnica Šenk. Žal je letos udeležba bila skromna, saj so tekmovale le štiri (lani: 14) ekipe, kljub temu je vzdušje bilo enkratno, tako da je tudi alfa in omega prireditve Lili Uroševič bila zadovoljna s celotnim dogajanjem, enako tudi nastopajoči kuharji in kuharice. Peta domača ekipa organizatorjev „Kulinarično društvo kisla juha" je skuhala skoraj poln 300-litrski kotel juhe, tako da te priljubljene jedi ni zmanjkalo. Po razglasitvi rezultatov tekmovanja so tako lahko razdelili več kot 300 porcij zanimive jedi iz svinjskih nogic, želodcev, plečke, korenčka, krompirja, čebule...in različnih začimb.

Črnci pred Gospodinjami in Pogledom

Pokazali so kako se je nekoč želo in kosilo

Žetev Spodnja ŠčavnicaMesec julij je čas počitnic, dopustov, velike vročine, različnih prireditev in dogodkov, pa tudi čas žetve zlatega zrnja. Prav v tem času je v organizaciji Društva podeželskih žena Gornja Radgona, kateremu so pomagali KZ Radgona, Občina in KSS Radgona, ob vaško gasilskem domu v Spodnji Ščavnici potekal, že 36. po vrsti, tradicionalni praznik žetve, ki iz leta v leto sicer potrjuje, da je tovrstno ohranjanje starih kmečkih običajev in opravil, vedno dobrodošlo, a žal se ga mlajši redko udeležujejo, da bi se česa naučili. In čeprav je v zadnjih letih vedno več takšnih in drugačnih prireditev povezanih z žetvijo, je tista v Spodnji Ščavnici nekaj posebnega, saj sodi med začetnike na tem področju, ob tem pa je to prireditev, ki vsako leto pritegne nekaj žanjic in koscev, zraven pa veliko več obiskovalcev.

Društvo podeželskih žena Gornja Radgona ohranja in obuja najpomembnejšo kmečko opravilo, ročno žetev pšenice

Milena Benko z maksimalnim številom točk

Naj kvašeni rogljičkiV okviru 36. dneva žetve v Spodnji Ščavnici sta Društvo podeželskih žena (DPŽ) Gornja Radgona in Zveza kmetic Slovenije (ZKS) pripravila I. državno razstavo in ocenjevanje kvašenih rogljičkov (kifelcev). Na prvem tovrstnem dogodku, ki ga lahko poimenujemo tudi državno prvenstvo, je strokovna komisija, katero je vodila predsednica Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule (zraven sta bili še Nada Flegar in Celestina Strajnšek) z Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani, ocenila osem vzorcev te priljubljene sladice oz. sladkega prigrizka.

Pripravili so prvo državno razstavo in ocenjevanje kvašenih rogljičkov

Ob svečani otvoritvi prenovljenega ŠRC Nemčavci, tudi zanimiva nogometna tekma

ŠRC NemčavciV okviru praznovanja letošnjega občinskega praznika MO Murska Sobota, so posebno zadovoljstvo doživeli prebivalci primestne KS Nemčavci, kjer v 85 gospodinjstvih živi okoli 300 ljudi. V kompleksu vaško-gasilskega doma in ŠRC Nemčavci, tik ob regionalki, ki iz Murske Sobote vodi proti madžarski meji, je namreč potekala slovesna otvoritev Športno rekreacijske turistične točke Nemčavci. Gre za projekt, ki so ga pridobili iz programa LAS (Lokalna akcijska skupina) Goričko 2020 in ga financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja - Evropa investira v podeželje. S položitvijo umetne trave na bivšem teniškem igrišču so v Nemčavcih tako pridobili eno igrišče za tenis in večnamensko igrišče za košarko, rokomet, odbojko in mali nogomet. Prednost umetne trave pred opečno podlago, ki je bila prej na teniškem igrišču, je predvsem v vzdrževanju in možnosti uporabe skozi celo leto.

Nemčavci imajo čudovit športno-rekreacijski center

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kadeti in kadetinje solidni, mladinci razočarali

 

Namizni tenis/Končuje se ekipni del EP

Dunaj – Danes (torek) se bo v namiznoteniškem centru Schwechat v bližini Dunaja končal ekipni del 55. evropskega prvenstva za namiznoteniško mladino. Slovenske ekipe so doslej dosegle polovičen uspeh, saj bosta obe kadetski ekipi dosegli kar solidne uvrstitve, torej ne moreta biti slabše od 12. mesta v Evropi, kar je v takšni konkurenci nad pričakovanji.

Žal pa so popolnoma odpovedali mladinci, ki v najboljšem primeru lahko osvojijo končno 29. mesto, torej pred sebe so pustili kar nekaj „eksotičnih“ reprezentanc. Seveda niti mladinke niso navdušile, a so se vsaj približale prvi jakostni skupini, kjer jim je vsekakor mesto.

Četrti dan prvenstva so kadeti in kadetinje že na prvih nastopih, dosegli najpomembnejši zmagi, ki so jih rešili vseh skrbi glede obstanka med elito. Fantje so ugnali Beloruse, dekleta pa presenetljivo Hrvatice, v popoldanskih dvobojih pa so eni in drugi odločali o tem ali bodo igrali za končno 9. ali 11. mesto. Fantje so za nasprotnike imeli druge nosilce Švede, ob tem so nastopili brez Darka Jorgiča. Kljub temu sta se Kožul in Šfiligoj zelo dobro borila, in čeprav sta že izgubljala 0:2, sta izid izenačila. Več moči ni bilo in so Švedi pričakovano tesno slavili. Kadeti tako igrajo za končno 11. mesto proti Estoncem. Dekleta so prav tako po pričakovanju klonila proti Ukrajinkam in bodo zadnji dan ekipnega dela EP igrale proti Grkinjam za končno 11. mesto.

Mladinci so vse zamudili že v kvalifikacijah ko so zasedli šele 3. mesto v skupini, in s tem izgubili vse možnosti za dobro uvrstitev. Potem sta res prišli zmagi proti BiH ter Armeniji, a niti to ni zadostovalo za uvrstitev med 28 najboljših. Nato so fantje premagali še Moldavijo, sedaj pa je potrebno premagati še Estonijo, da bi potem proti Makedoniji osvojili vsaj 29. mesto, kar bi pomenilo, da bodo prihodnje leto igrali vsaj v 2. jakostni skupini. Mladinke so dobro začele, nato popolnoma odpovedale proti Italijankam, kar jih je že izločilo iz boja za 1. jakostno skupino. Sledila je zmaga proti BiH in pričakovali smo osvojitev 1. mesta v dodatni skupini, kjer je še bil Wales. Žal so naše igralke izgubile, in namesto v boj za končno 17. mesto s čemer bi prihodnje leto v češki Ostravi igrale v prvi jakostni skupini, bodo zadnji dan ekipnega dela prvenstva igrale za končno uvrstitev med 21. in 24. mestom.

Rezultati slovenskih ekip, 4. dan:

Kadeti, 9.- 16. mesta: Slovenija – Belorusija 3:2 (Jorgič – Vilanchyts 3:0, Šfiligoj – Khanin 1:3, Jorgič/Šfiligoj – Vilanchyts/Khanin 3:0, Jorgič – Khanin 1:3, Šfiligoj – Vilanchyts 3:1); 9.- 12. mesta: Slovenija – Švedska 2:3 (Kožul – Khosbakht 1:3, Šfiligoj – Blomqvist 1:3, Jorgič/Šfiligoj – Khosbakht/Blomqvist 3:0, Kožul – Blomqvist 3:1, Šfiligoj – Khosbakht 1:3).

Kadetinje, 9.- 16. mesta: Slovenija – Hrvaška 3:2 (Pavčnik – Srebrnjak 0:3, Z. Veronik – Ombla 3:1, Z. Veronik/N. Veronik – Srebrnjak/Ombla 3:0, Z. Veronik – Srebrnjak 2:3, Pavčnik – Ombla 3:2); 9.- 12. mesta: Slovenija – Ukrajina 1:3 (N. Veronik – Gaydey 1:3, Z. Veronik – Synytsyna 3:0, N. Veronik/Z. Veronik – Kiziuk/Skorobogatko 2:3, Z. Veronik – Gaydey. 0:3).

Mladinci, 29.- 36. mesta: Slovenija – Armenija 3:0 (Sukič – Abrahamyan 3:0), Peršolja – H. Hakobyan 3:0, Novak – T. Hakobyan 3:0); Slovenija – Moldavija 3:1 (Peršolja – Cissa 3:0, Sukič – Mutcoglo 3:0, Pintar – Litovcenco 1:3, Peršolja – Mutcoglo 3:2).

Mladinke, 17.- 28. mesta: Slovenija – Bosna in Hercegovina 3:2 (Galič – Milojica 3:0, Zupančič – Hadžiahmetovič 3:1, Gutnik – Kovač 1:3, Galič – Hadžiahmetovič 2:3, Zupančič – Milojica 3:0); Slovenija – Wales 2:3 (Zupančič – Hall 3:0, Galič – Caray 2:3, Založnik – Phillips 0:3, Galič – Hall 3:0, Zupančič – Caray 2:3).

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Kadeti in kadetinje solidni, mladinci razočarali