Adventni venec ob 400-letni modri kavčini

Advent CerkvenjakTuristično društvo Cerkvenjak, ki predvsem skrbi za promocijo kraja in omenjene občine v Slovenskih goricah, skozi vse leto izvaja številne aktivnosti ter pripravlja takšne in drugačne dogodke in prireditve. Med njimi je gotovo najodmevnejša košnja na stari način, svoje dejavnosti pa ob koncu leta zaključijo z izdelavo in postavitvijo adventnega venca v središču Cerkvenjaka, in postavitvijo božičnih jaslic ob cerkvi Sv. Antona. Adventni venec člani društva izdelujejo pri svojem predsedniku Alojzu Zorku in tako je bilo tudi letos.

Ob Johanezovi kapeli v Cerkvenjaku so prižgali prvo svečko

Na ogled so tudi jaslice v kapniški jami

Advent pri MirjaniTudi ob letošnjem začetku adventnega časa je bilo zanimivo, veselo in prijetno v (in ob) Cvetličarni Mirjana, na gornjem grisu v Gornji Radgoni. Zadnji konec tedna v novembru so namreč, v sodelovanju z domačim vrtcem Manka Golarja, pripravili zanimive, že 17. tradicionalne adventne delavnice z izdelavo adventno-božičnih aranžmajev, spominkov in okraskov. Kot nam je povedala Mirjana Kavčič so adventne aktivnosti v cvetličarni, na dvorišču in kapniški jami potekale skozi cele dneve, le adventne delavnice so bile v popoldanskem oz. večernem času, ko so na svoje prišli otroci ter njihovi starši, dedki in babice.

Otroci so ustvarjali v adventnih delavnicah

Pripravili so prvo izmenjevalnico oblačil, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

IzmenjevalnicaPrav v času, ko se je, ne le v ZDA temveč po vsem svetu in tudi pri nas, največ govorilo o „črnem petku" ter zapravljanju in razsipništvu, se je v Mladinskem centru Gornja Radgona odvijala nadvse koristna akcija, ki jo je pripravila Iniciativa za zelene ideje „Rastišče". Šlo je za prvo izmenjevalnico oblačil v tem delu države, na katero so številni Prleki, Prekmurci, Štajerci in drugi prinesli kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge, katerih več ne uporablja kdo drug.

Zamenjali so oblačila in obutev

Kmečke ženske v Hiši dišečega traminca

Kmečke ženske pri SteyerjuDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga vodi Ema Škrobar, in ki deluje že 29 let, vsa leta svojega obstoja, ob koncu leta, pripravlja novoletno-božično srečanje članic društva, s katerim se jim zahvalijo za njihovo delovanje v društvu skozi vso leto. To je pravzaprav prijetno druženje, katerega se članice rade udeležujejo. In tako je bilo tudi tokrat, ko se je srečanja v znameniti Hiši dišečega traminca, na posestvu Steyer v Plitvici, udeležilo 38 članic. Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Ema Škrobar, ki se je članicam zahvalila za celoletno delo v društvu. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so se tako množično udeležile srečanja, ki je ob občnem zboru, njihovo največje srečanje in druženje.

Članice DKŽ Apače so imele novoletno srečanje pri Steyerju

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

SikaluZOOPodobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, bodo tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v „Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si bodo lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledali edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi.

Lučkolandija – pravljična dežela za otroke odpira vrata

Vrtni center Kurbus v znamenju velike adventne razstave in prazničnih lučk

Vrtni center KurbusTik ob regionalni cesti so na izhodu iz Gornje Radgone, v smeri Radencev, v Vrtnem centru Kurbus odprli že šesto veliko adventno razstavo, na kateri je božično novoletna dekoracija na ogled v soju lučk. Vstop na razstavo je brezplačen, saj je vse razstavljene artikle moč tudi kupiti. S tem v Vrtnem centru Kurbus prodajnemu prostoru vdihnejo nove vsebine, obiskovalcem pa ponudijo številne ideje za krasitev doma ter poskrbijo, da pozabijo na skrbi in začutijo čarobnost adventnega časa.

Zaživela je „Zimska pravljica

Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Namizni tenis/ Končano 55. EP za mladino

 

Dve dvojici najbližje medalji       

Dunaj – S finalnimi dvoboji posameznikov in dvojic se je v namiznoteniškem centru Schwechat v bližini avstrijske prestolnice, končalo 55. evropsko prvenstvo za namiznoteniške kadete, kadetinje, mladince in mladinke. In med okrog 600 mladih igralcev in igralk iz več kot 40 držav je nastopilo tudi 16 slovenskih kadetov, kadetinj, mladincev in mladink, čigavi dosežki so nekje v mejah pričakovanj.

V ekipnem delu so nas razveselili kadetinje (10. mesto) in kadeti (11.), razočarale pa mladinke (21.) in še posebej mladinci (30.), med posamezniki in dvojicami pa sta ob koncu prvenstva splošni vtis nekoliko popravili dvojici kadetov (Darko Jorgič/Tom Šfiligoj) ter mladink (Alex Galič/Nina Zupančič). Oba para sta prišla do četrtfinala, kar sta najboljši slovenski uvrstitvi na tem prvenstvu sploh, več pa se ni dalo doseči, saj so oboji izpadli proti tačas težko premagljivih dvojic. Najboljši posamični dosežek pa je uvrstitev Darka Jorgiča med 16, ter Alex Galič in Patrika Sukiča med 32 najboljših v Evropi. Vsekakor je potrebno omeniti tudi prvo mesto Denija Kožula in drugo mesto Tamare Pavčnik na tolažilnem turnirju.

Seveda, po vsaki vojni je najlažje biti general, zato je najbolje, če ustrezne analize naredijo strokovnjaki, ki gotovo ne bodo mogli spregledati, da bi naša zasedba lahko dosegla več. To še zlasti velja za mladinko Nina Zupančič, ki je že članska reprezentantka Slovenije. Enako se je posamično in v dvojicah več pričakovalo od kadetinj Zala in Nika Veronik ter Tamare Pavčnik. Vsekakor bi več lahko dosegla tudi Alex Galič, pa tudi naš prvi mladinec Ludvik Peršolja ni uresničil pričakovanj, nekateri posamezniki, predvsem Tilen Novak in Denis Pintar pa sploh niso upravičili potovanja na EP. Pozitivno sta presenetila kadetska „rezervista“ Erik Paulin in Gaja Paradiž, ostali pa bolj kot ne po pričakovanjih.

Rezultati slovenskih igralcev, 9. dan:

Posamezno, glavni turnir: Darko Jorgič – Sipos (Romunija) 4:3, Alex Galič – Balint (Romunija) 2:4, Patrik Sukič – Hachard (Francija) 1:4, osmina finala: Darko Jorgič – Chapligin (Rusija) 2:4.

Dvojice: Darko Jorgič/Tom Šfiligoj – Lawrence/Mabey (Anglija) 3:2, Erik Paulin/Deni Kožul – Sipos/Manole (Romunija) 3:0, Alex Galič/Nina Zupančič – Stefcova/Mynarova (Češka) 3:2, osmina finala: Darko Jorgič/Tom Šfiligoj – Angelakis/Antoniadis (Grčija) 3:0, Erik Paulin/Deni Kožul – Polansky/Weeresinghe (Češka/Anglija) 1:3, Alex Galič/Nina Zupančič – Blažko/Tubikanec (Rusija/Hrvaška) 3:0, četrtfinale: Alex Galič/Nina Zupančič – Szocs/Solja (Romunija/Nemčija) 2:3, Darko Jorgič/Tom Šfiligoj – Werecky/Zatowka (Poljska) 1:3.

Posamezno, tolažilni turnir: Ludvik Peršolja – Debizhansky (Ukrajina) 2:3, Tjaša Založnik – Selicka (Slovaška) 2:3, Erik Paulin – Hristonov (Ciper) 0:3, Deni Kožul – Mladenovič (Luksemburg) 3:0, Zala Veronik – Belopotočanova (Slovaška) 3:2, Nika Veronik – Tsikhanova (Belorusija) 3:1, Tamara Pavčnik – Eng (Norveška) 3:0, Tamara Pavčnik – Gaydey (Ukrajina) 3:0, Nika Veronik – Šurjan (Srbija) 3:2, Zala Veronik – Millbert (Švedska) 3:1, ¼ finale: Nika Veronik – Bikeva (Rusija) 1:3, Tamara Pavčnik – Shoifer (Izrael) 3:0, Zala Veronik – Rusinova (Latvija) 0:3; ½ finale: Deni Kožul – Pletea (Romunija) 3:0, Tamara Pavčnik - Rusinova (Latvija) 3:2,; Finale: Deni Kožul – Mustapić (Hrvaška) 3:1, Tamara Pavčnik – Bikeva (Rusija) 2:3.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Namizni tenis/ Končano 55. EP za mladino