MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Gasilci pred gostinci in upokojenci!

Kisla juha RadenciPodobo kot že v več kot dveh desetletjih, so tudi letos, v okviru praznovanja 24. radenskega občinskega praznika, pripravili številne takšne in drugačne dogodke in prireditve. Seveda ni šlo niti brez kuharskega tekmovanja, saj so pripravili tudi 21. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je organiziralo TD Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, zlasti za otroke, kjer je potekal tridnevni festival „Mačje mesto", tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje). Bilo je resda zelo vroče, a težav vseeno ni bilo, saj so suha drva s kurišč ogrevala (in kadila) še bolj kot sonce, ki se je težko prebijalo skozi krošnje dreves.

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Košnja NegovaKakor pravi slovenska ljudska pesem: »Ko se dela svit grejo fantje kosit«, so tudi »fantje« in eno »dekle«, na grajskem hribu v Negovi »šli kosit«. Letošnje košnjo, ki jo že več kot 10 let pripravlja Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, se je udeležilo 14 koscev, med njimi je bila tudi ženska. Kakor je bila v preteklosti navada, je tudi tokrat gospodar, tega je poosebljal Alojz Firbas, koscem najprej ponudil »štanperl žganice«, ki je dala koscem energijo in zagon. In že so kosci nabrusili kose, ter se v redu, kot nekoč, podali na košnjo strmega brega, na katerem so odcvetele in dozorele narcise.

Grajsko pobočje v Negovi pokosili

Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Najboljša Uroš Slatinšek in Asya Kasabova

 

Namizni tenis/ Odigran I. odprti turnir RS za člane in članice 

Ravne na Koroškem - S prvim Odprtim turnirjem RS za članice in člane, se je konec tedna, v dvorani Doma telesne kulture v Ravnah na Koroškem, začela nova članska namiznoteniška sezona v Sloveniji. Teden dni pred pričetkom novega ligaškega državnega prvenstva se je namreč v organizaciji NTK Fužinar Interdiskont na turnirju pomerilo skromnih 4o članov in le 17 članic. Žal se ponavlja praksa iz prejšnjih let, ko nekateri klubi in posamezniki enostavno ignorirajo najpomembnejša domača tekmovanja. Kljub skromni udeležbi, o čem bodo odgovorni v NTZS morali razmisliti, so ljubitelji bele žogice na Koroškem spremljali kar nekaj zanimivih in tudi kakovostnih dvobojev.

Med fanti, kjer kljub prijavi ni nastopil prvi nosilec Mitja Horvat, je slavil izkušeni Uroš Slatinšek, ki s svojimi igrami potrjuje, da mu je še vedno mesto tudi v slovenski reprezentanci. Vsi drugi udeleženci so dosegli pričakovane uvrstitve, najprijetneje pa sta presenetila Prekmurca Bojan Ropoša, ki je v polfinalu izločil 1. nosilca Gregorja Zafošnika, in Tomaž Roudi, ki se je iz Sobote preselil v Ilirijo. Med skromno zasedbo deklet so po pričakovanju v ospredju bile gostiteljice iz Fužinarja Interdiskonta, saj so se me osem najboljših uvrstile kar štiri. O naslovu sta prav tako po pričakovanju odločali Asya Kasabova in Manca Fajmut, kjer je bolgarska reprezentantka, ki na celem turnirju ni oddala niti enega samega niza, prepričljivo osvojila 1. mesto. Za Manco Fajmut sta se uvrstili še dve mladi slovenski reprezentantki Nina Zupančič in Nina Pavlin, prijetno pa sta presenetili tudi mladi Korošici, sestri dvojčici Zala in Nika Veronik, ki sta jima pot v polfinale preprečili klubski soigralki, ki sta zasedli prvo oz. drugo mesto.

Rezultati, člani, Ľ finale: Zafoštnik – Slodej 4:0, Pavič – Ropoša 0:4, Roudi – Petrovčič 4:2, Peršolja – Slatinšek 1:4, ˝ finale: Zafoštnik – Ropoša 3:4, Roudi – Slatinšek 0:4, finale: Ropoša – Slatinšek 2:4 (10:12, 7:11, 12:10, 11:5, 8:11, 6:11).

Končni vrstni red: 1. Uroš Slatinšek (Krka), 2. Bojan Ropoša (Kema Puconci), 3.- 4. Tomaž Roudi (Ilirija) in Gregor Zafoštnik (Zavarovalnica Maribor), 5.- 8. Ludvik Peršolja (Iskra Avtoelektrika), Matic Slodej, Bojan Ropoša (oba Ptuj) in Janez Petrovčič (Preserje) itd.

Rezultati, članice, Ľ finale: Fajmut – Z. Veronik 4:2, Založnik – Pavlin 0:4, Rojko – Kasabova 0:4, N. Veronik – Zupančič 1:4, ˝ finale: Fajmut – Pavlin 4:0, Kasabova – Zupančič 4:0, finale: Fajmut – Kasabova 0:4 (9:11, 6:11, 3:11, 4:11).

Končni vrstni red: 1. Asya Kasabova, 2. Manca Fajmut (obe Fužinar Interdiskont), 3.- 4. na Pavlin (Iskra Avtoelektrika) in Nina Zupančič (Logatec), 5.- 8. Vesna Rojko (Muta), Zala Veronik, Nika Veronik (obe Fužinar Interdiskont) in Tjaša Založnik (Ljubljana) itd.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Najboljša Uroš Slatinšek in Asya Kasabova