Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Prekmurci in Štajerci brez milosti

 

Namizni tenis/ Odigran 4. krog v I. SNTL

Ljubljana – Po daljšem premoru, potekalo je namreč evropsko prvenstvo ter še nekatera mednarodna in domača tekmovanja, se je konec tedna nadaljevalo ligaško namiznoteniško državno prvenstvo. Pri fantih so v ospredju Pucončani in Mariborčani, ki vse nasprotnike „meljejo“ brez milosti, in so očitno tudi letos edini kandidati za naslov prvaka, med dekleti pa so še tri ekipe (Logatec, Fužinar Interdiskont in Iskra Letrika) z maksimalnim izkupičkom.

Osrednji derbi 4. kroga v 1. moški ligi, med Krko in Zavarovalnico Maribor, je bil odigran že med tednom, in v Novem mestu so aktualni državni prvaki iz Maribora pričakovano dosegli še eno zmago. Štajerci so proti Krki imeli še lažje delo kot so mnogi pričakovali, saj so domači, razen Uroša Slatinška bili nedorasel nasprotnik. Posebej je razočaral izkušeni Neven Karković, ki se ni mogel resneje upirati Zafoštniku in Plohlu, mladinec Novak pa je v treh dvobojih osvojil en sam niz. Z novo zmago so Mariborčani samo potrdili, da znova ciljajo na državni naslov, Dolenjci pa se bodo očitno morali spet zadovoljiti z največ tretjim mestom. Vodilna prva ekipa Keme Puconci tokrat ni imela nobenih težav v Velenju, saj so Mitja Horvat, Bojan Ropoša in Dominik Škraban, ki so zaigrali zelo profesionalno, domačo ekipo premagali še lažje kot so sami pričakovali. Dva niza, ki sta ju proti Ropoši osvojila Jure Slatinšek in Patrik Rosc je dejansko malo.

Izjemno dramatično je bilo v Spodnji Šiški, kjer pa je Ilirija na koncu le strla odpor žilavih Ptujčanov. Gostje so celo vodili 3:1 in nato izenačili na 4:4, toda Mirza Tvrtkovič je na koncu le premagal Luko Krušiča za tesno zmago in dve točki ter potrditev 4. mesta na lestvici. Še bolj negotovo je bilo v Vrtojbi, kjer sta na nasprotnih straneh nastopila naša najboljša mladinca, Ludvik Peršolja in Patrik Sukič. Skupno je bil uspešnejši Peršolja, ki je osvojil vse tri točke, kar je bilo odločilno tudi pri končnem rezultatu. Tesno so namreč slavili gostitelji, odločilno točko pa je pri izidu 4:4 zagotovil Brešan, ki je premagal Horvata, sicer tokrat najslabšega prekmurskega igralca. Kar 170 minut je trajal tudi derbi začelja v Mengšu, kjer je domači Edigs osvojil prvi dve točki v tem prvenstvu. Sobočani so sicer nastopili kompletni, a tudi to ni pomagalo proti Klemnu Jazbiču, ki je osvojil dve ter zlasti Davidu Orešniku, ki je za gostitelje osvojil kar tri točke. Prekmurci so sicer začeli boljše, a je vodstvo 2:0 bilo premalo za končno veselje.

Med dekleti so najlažje delo imele aktualne državne prvakinje, ki so v Ravnah na Koroškem gostile pomlajeno ekipo Arrigonija iz Izole. Samo Katrina Sterchi je uspela osvojiti dva niza za Primorke, vse drugo pa je ostalo na Koroškem. Enako lahko nalogo je imela tudi druga koroška ekipa, saj je Muta na gostovanju pri skromnih igralkah Vesne dosegla prepričljivo zmago. Samo Rebeka Lukič je uspela premagati mlado Gajo Paradiž, s čimer je osvojila sploh prvo igro za Vesno v tem prvenstvu, vse drugo pa je pripadlo Korošicam. Vodilne na lestvici Notranjke so potrdile vlogo favoritinj proti gostjam s Kodeljevega, čeprav je izkušena Špela Polončič tudi v Logatcu osvojila dve točki. Toda to je bilo premalo za morebitno presenečenje, saj njene soigralke niso uspele osvojiti niti ene točke. Pa tudi sama Špela je morala priznati premoč mlade reprezentantke Nine Zupančič, ki je osvojila vse tri točke za gostiteljice. Spopad obeh oslabljenih ljubljanskih ekip je po pričakovanju pripadel „železničarkam“, ki so tako zabeležile prvo zmago v tem prvenstvu, lani pa so se potegovale za sam vrh razpredelnice. Tokrat sta Ivana Zera in Tjaša Založnik bili premočni za gostje iz Spodnje Šiške, ki tako ostajajo brez osvojene točke. Tokrat pa sta Vesna Terbuc in Tina Zalezina uspeli osvojiti po eno točko proti mladima gostiteljicama Štulanovičevi in Breskvarjevi.

Rezultati 4. kroga v I. SNTL, moški:

Tempo Velenje – Kema Puconci I 0:5 (Kljajič – M. Horvat 0:3, Rosc – Škraban 0:3, J. Slatinšek – Ropoša 1:3, Rosc – M. Horvat 0:3, Kljajič – Ropoša 1:3).

Ilirija – Ptuj 5:4 (Tvrtkovič – Pavič 0:3, Roudi – Krušič 3:0, Stojanović – Slodej 2:3, Roudi – Pavič 1:3, Tvrtkovič – Slodej 3:1, Stojanović – Krušič 3:2, Roudi – Slodej 3:1, Stojanović – Pavič 1:3, Tvrtkovič – Krušič 3:0)

Iskra Letrika – Kema Puconci II 5:4 (Brešan – Pelcar 2:3, Peršolja – Horvat 3:2, Tomše – Sukič 2:3, Peršolja – Pelcar 3:0, Brešan – Sukič 2:3, Tomše – Horvat 3:0, Peršolja – Sukič 3:2, Tomše – Pelcar 2:3, Brešan – Horvat 3:2).

Edigs Mengeš – Sobota 5:3 (Avbelj – Kocuvan 1:3, Jazbič – Kolbl 2:3, Orešnik – Poročnik 3:2, Jazbič – Kocuvan 3:0, Avbelj – Poročnik 1:3, Orešnik – Kolbl 3:2, Jazbič – Poročnik 3:2, Orešnik – Kocuvan 3:1).

Krka – Zavarovalnica Maribor 2:5 (Karković – Zafoštnik 1:3, Novak – Komac 0:3, Slatinšek – Plohl 3:1, Novak – Zafoštnik 0:3, Karković – Plohl 0:3, Slatinšek – Komac 3:2, Novak – Plohl 1:3).

Lestvica:

1. Kema Puconci I 4 4 0 20:1 8

2. Zavarovalnica Maribor 4 4 0 20:8 8

3. Krka 4 3 1 17:12 6

4. Ilirija 4 2 2 18:18 4

5. Iskra Letrika 4 2 2 13:18 4

6. Tempo Velenje 4 1 3 10:16 2

7. Ptuj 4 1 3 14:16 2

8. Kema Puconci II 4 1 3 13:16 2

9. Sobota 4 1 3 9:19 2

10. Edigs Mengeš 4 0 4 8:18 2

Rezultati 4. kroga v I. SNTL, ženske:

Fužinar Interdiskont . Arrigoni Izola 5:0 (Šapek – Milenkovski 3:0, Kasabova – Ačimovič 3:0, Fajmut – Sterchi 3:1, Kasabova – Milenkovski 3:0, Šapek – Sterchi 3:1).

Logatec – Kajuh Slovan 5:2 (Smiljanič – Matis 3:2, Zupančič – Benčina 3:0, Gutnik – Polončič 0:3, Zupančič – Matis 3:0, Smiljanič – Polončič 0:3, Gutnik – Nemarnik 3:0, Zupančič – Polončič 3:1).

Vesna Zalog – Muta 1:5 (Supanič – Paradiž 1:3, Lukič – Rojko 2:3, Malavasič – Verhnjak 0:3, Lukič – Paradiž 3:0, Supanič – Verhnjak 0:3, Malavasič – Rojko 0:3).

Ljubljana – Ilirija 5:2 (Štulanovič – Zalezina 0:3, Zera – Hudnik 3:0, Založnik – Terbuc 3:2, Zera – Zalezina 3:1, Breskvar – Terbuc 0:3, Založnik – Hudnik 3:0, Zera – Terbuc 3:1).

Prosta je bila ekipa Iskre Letrika.

Lestvica:

1. Logatec 4 4 0 20:5 8

2. Fužinar Interdiskont 3 3 0 15:0 6

3. Iskra Letrika 3 3 0 15:5 6

4. Kajuh Slovan 4 2 2 14:16 4

5. Muta 4 2 2 13:15 4

6. Ljubljana 4 1 3 15:17 2

7. Arrigoni Izola 4 1 3 7:18 2

8. Ilirija 3 0 3 6:15 0

Vesna Zalog 3 0 3 1:15 0

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Prekmurci in Štajerci brez milosti