Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Prekmurci in Štajerci brez milosti

 

Namizni tenis/ Odigran 4. krog v I. SNTL

Ljubljana – Po daljšem premoru, potekalo je namreč evropsko prvenstvo ter še nekatera mednarodna in domača tekmovanja, se je konec tedna nadaljevalo ligaško namiznoteniško državno prvenstvo. Pri fantih so v ospredju Pucončani in Mariborčani, ki vse nasprotnike „meljejo“ brez milosti, in so očitno tudi letos edini kandidati za naslov prvaka, med dekleti pa so še tri ekipe (Logatec, Fužinar Interdiskont in Iskra Letrika) z maksimalnim izkupičkom.

Osrednji derbi 4. kroga v 1. moški ligi, med Krko in Zavarovalnico Maribor, je bil odigran že med tednom, in v Novem mestu so aktualni državni prvaki iz Maribora pričakovano dosegli še eno zmago. Štajerci so proti Krki imeli še lažje delo kot so mnogi pričakovali, saj so domači, razen Uroša Slatinška bili nedorasel nasprotnik. Posebej je razočaral izkušeni Neven Karković, ki se ni mogel resneje upirati Zafoštniku in Plohlu, mladinec Novak pa je v treh dvobojih osvojil en sam niz. Z novo zmago so Mariborčani samo potrdili, da znova ciljajo na državni naslov, Dolenjci pa se bodo očitno morali spet zadovoljiti z največ tretjim mestom. Vodilna prva ekipa Keme Puconci tokrat ni imela nobenih težav v Velenju, saj so Mitja Horvat, Bojan Ropoša in Dominik Škraban, ki so zaigrali zelo profesionalno, domačo ekipo premagali še lažje kot so sami pričakovali. Dva niza, ki sta ju proti Ropoši osvojila Jure Slatinšek in Patrik Rosc je dejansko malo.

Izjemno dramatično je bilo v Spodnji Šiški, kjer pa je Ilirija na koncu le strla odpor žilavih Ptujčanov. Gostje so celo vodili 3:1 in nato izenačili na 4:4, toda Mirza Tvrtkovič je na koncu le premagal Luko Krušiča za tesno zmago in dve točki ter potrditev 4. mesta na lestvici. Še bolj negotovo je bilo v Vrtojbi, kjer sta na nasprotnih straneh nastopila naša najboljša mladinca, Ludvik Peršolja in Patrik Sukič. Skupno je bil uspešnejši Peršolja, ki je osvojil vse tri točke, kar je bilo odločilno tudi pri končnem rezultatu. Tesno so namreč slavili gostitelji, odločilno točko pa je pri izidu 4:4 zagotovil Brešan, ki je premagal Horvata, sicer tokrat najslabšega prekmurskega igralca. Kar 170 minut je trajal tudi derbi začelja v Mengšu, kjer je domači Edigs osvojil prvi dve točki v tem prvenstvu. Sobočani so sicer nastopili kompletni, a tudi to ni pomagalo proti Klemnu Jazbiču, ki je osvojil dve ter zlasti Davidu Orešniku, ki je za gostitelje osvojil kar tri točke. Prekmurci so sicer začeli boljše, a je vodstvo 2:0 bilo premalo za končno veselje.

Med dekleti so najlažje delo imele aktualne državne prvakinje, ki so v Ravnah na Koroškem gostile pomlajeno ekipo Arrigonija iz Izole. Samo Katrina Sterchi je uspela osvojiti dva niza za Primorke, vse drugo pa je ostalo na Koroškem. Enako lahko nalogo je imela tudi druga koroška ekipa, saj je Muta na gostovanju pri skromnih igralkah Vesne dosegla prepričljivo zmago. Samo Rebeka Lukič je uspela premagati mlado Gajo Paradiž, s čimer je osvojila sploh prvo igro za Vesno v tem prvenstvu, vse drugo pa je pripadlo Korošicam. Vodilne na lestvici Notranjke so potrdile vlogo favoritinj proti gostjam s Kodeljevega, čeprav je izkušena Špela Polončič tudi v Logatcu osvojila dve točki. Toda to je bilo premalo za morebitno presenečenje, saj njene soigralke niso uspele osvojiti niti ene točke. Pa tudi sama Špela je morala priznati premoč mlade reprezentantke Nine Zupančič, ki je osvojila vse tri točke za gostiteljice. Spopad obeh oslabljenih ljubljanskih ekip je po pričakovanju pripadel „železničarkam“, ki so tako zabeležile prvo zmago v tem prvenstvu, lani pa so se potegovale za sam vrh razpredelnice. Tokrat sta Ivana Zera in Tjaša Založnik bili premočni za gostje iz Spodnje Šiške, ki tako ostajajo brez osvojene točke. Tokrat pa sta Vesna Terbuc in Tina Zalezina uspeli osvojiti po eno točko proti mladima gostiteljicama Štulanovičevi in Breskvarjevi.

Rezultati 4. kroga v I. SNTL, moški:

Tempo Velenje – Kema Puconci I 0:5 (Kljajič – M. Horvat 0:3, Rosc – Škraban 0:3, J. Slatinšek – Ropoša 1:3, Rosc – M. Horvat 0:3, Kljajič – Ropoša 1:3).

Ilirija – Ptuj 5:4 (Tvrtkovič – Pavič 0:3, Roudi – Krušič 3:0, Stojanović – Slodej 2:3, Roudi – Pavič 1:3, Tvrtkovič – Slodej 3:1, Stojanović – Krušič 3:2, Roudi – Slodej 3:1, Stojanović – Pavič 1:3, Tvrtkovič – Krušič 3:0)

Iskra Letrika – Kema Puconci II 5:4 (Brešan – Pelcar 2:3, Peršolja – Horvat 3:2, Tomše – Sukič 2:3, Peršolja – Pelcar 3:0, Brešan – Sukič 2:3, Tomše – Horvat 3:0, Peršolja – Sukič 3:2, Tomše – Pelcar 2:3, Brešan – Horvat 3:2).

Edigs Mengeš – Sobota 5:3 (Avbelj – Kocuvan 1:3, Jazbič – Kolbl 2:3, Orešnik – Poročnik 3:2, Jazbič – Kocuvan 3:0, Avbelj – Poročnik 1:3, Orešnik – Kolbl 3:2, Jazbič – Poročnik 3:2, Orešnik – Kocuvan 3:1).

Krka – Zavarovalnica Maribor 2:5 (Karković – Zafoštnik 1:3, Novak – Komac 0:3, Slatinšek – Plohl 3:1, Novak – Zafoštnik 0:3, Karković – Plohl 0:3, Slatinšek – Komac 3:2, Novak – Plohl 1:3).

Lestvica:

1. Kema Puconci I 4 4 0 20:1 8

2. Zavarovalnica Maribor 4 4 0 20:8 8

3. Krka 4 3 1 17:12 6

4. Ilirija 4 2 2 18:18 4

5. Iskra Letrika 4 2 2 13:18 4

6. Tempo Velenje 4 1 3 10:16 2

7. Ptuj 4 1 3 14:16 2

8. Kema Puconci II 4 1 3 13:16 2

9. Sobota 4 1 3 9:19 2

10. Edigs Mengeš 4 0 4 8:18 2

Rezultati 4. kroga v I. SNTL, ženske:

Fužinar Interdiskont . Arrigoni Izola 5:0 (Šapek – Milenkovski 3:0, Kasabova – Ačimovič 3:0, Fajmut – Sterchi 3:1, Kasabova – Milenkovski 3:0, Šapek – Sterchi 3:1).

Logatec – Kajuh Slovan 5:2 (Smiljanič – Matis 3:2, Zupančič – Benčina 3:0, Gutnik – Polončič 0:3, Zupančič – Matis 3:0, Smiljanič – Polončič 0:3, Gutnik – Nemarnik 3:0, Zupančič – Polončič 3:1).

Vesna Zalog – Muta 1:5 (Supanič – Paradiž 1:3, Lukič – Rojko 2:3, Malavasič – Verhnjak 0:3, Lukič – Paradiž 3:0, Supanič – Verhnjak 0:3, Malavasič – Rojko 0:3).

Ljubljana – Ilirija 5:2 (Štulanovič – Zalezina 0:3, Zera – Hudnik 3:0, Založnik – Terbuc 3:2, Zera – Zalezina 3:1, Breskvar – Terbuc 0:3, Založnik – Hudnik 3:0, Zera – Terbuc 3:1).

Prosta je bila ekipa Iskre Letrika.

Lestvica:

1. Logatec 4 4 0 20:5 8

2. Fužinar Interdiskont 3 3 0 15:0 6

3. Iskra Letrika 3 3 0 15:5 6

4. Kajuh Slovan 4 2 2 14:16 4

5. Muta 4 2 2 13:15 4

6. Ljubljana 4 1 3 15:17 2

7. Arrigoni Izola 4 1 3 7:18 2

8. Ilirija 3 0 3 6:15 0

Vesna Zalog 3 0 3 1:15 0

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Prekmurci in Štajerci brez milosti