MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Gasilci pred gostinci in upokojenci!

Kisla juha RadenciPodobo kot že v več kot dveh desetletjih, so tudi letos, v okviru praznovanja 24. radenskega občinskega praznika, pripravili številne takšne in drugačne dogodke in prireditve. Seveda ni šlo niti brez kuharskega tekmovanja, saj so pripravili tudi 21. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je organiziralo TD Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, zlasti za otroke, kjer je potekal tridnevni festival „Mačje mesto", tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje). Bilo je resda zelo vroče, a težav vseeno ni bilo, saj so suha drva s kurišč ogrevala (in kadila) še bolj kot sonce, ki se je težko prebijalo skozi krošnje dreves.

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Košnja NegovaKakor pravi slovenska ljudska pesem: »Ko se dela svit grejo fantje kosit«, so tudi »fantje« in eno »dekle«, na grajskem hribu v Negovi »šli kosit«. Letošnje košnjo, ki jo že več kot 10 let pripravlja Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, se je udeležilo 14 koscev, med njimi je bila tudi ženska. Kakor je bila v preteklosti navada, je tudi tokrat gospodar, tega je poosebljal Alojz Firbas, koscem najprej ponudil »štanperl žganice«, ki je dala koscem energijo in zagon. In že so kosci nabrusili kose, ter se v redu, kot nekoč, podali na košnjo strmega brega, na katerem so odcvetele in dozorele narcise.

Grajsko pobočje v Negovi pokosili

Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Prekmurci in Štajerci brez milosti

 

Namizni tenis/ Odigran 4. krog v I. SNTL

Ljubljana – Po daljšem premoru, potekalo je namreč evropsko prvenstvo ter še nekatera mednarodna in domača tekmovanja, se je konec tedna nadaljevalo ligaško namiznoteniško državno prvenstvo. Pri fantih so v ospredju Pucončani in Mariborčani, ki vse nasprotnike „meljejo“ brez milosti, in so očitno tudi letos edini kandidati za naslov prvaka, med dekleti pa so še tri ekipe (Logatec, Fužinar Interdiskont in Iskra Letrika) z maksimalnim izkupičkom.

Osrednji derbi 4. kroga v 1. moški ligi, med Krko in Zavarovalnico Maribor, je bil odigran že med tednom, in v Novem mestu so aktualni državni prvaki iz Maribora pričakovano dosegli še eno zmago. Štajerci so proti Krki imeli še lažje delo kot so mnogi pričakovali, saj so domači, razen Uroša Slatinška bili nedorasel nasprotnik. Posebej je razočaral izkušeni Neven Karković, ki se ni mogel resneje upirati Zafoštniku in Plohlu, mladinec Novak pa je v treh dvobojih osvojil en sam niz. Z novo zmago so Mariborčani samo potrdili, da znova ciljajo na državni naslov, Dolenjci pa se bodo očitno morali spet zadovoljiti z največ tretjim mestom. Vodilna prva ekipa Keme Puconci tokrat ni imela nobenih težav v Velenju, saj so Mitja Horvat, Bojan Ropoša in Dominik Škraban, ki so zaigrali zelo profesionalno, domačo ekipo premagali še lažje kot so sami pričakovali. Dva niza, ki sta ju proti Ropoši osvojila Jure Slatinšek in Patrik Rosc je dejansko malo.

Izjemno dramatično je bilo v Spodnji Šiški, kjer pa je Ilirija na koncu le strla odpor žilavih Ptujčanov. Gostje so celo vodili 3:1 in nato izenačili na 4:4, toda Mirza Tvrtkovič je na koncu le premagal Luko Krušiča za tesno zmago in dve točki ter potrditev 4. mesta na lestvici. Še bolj negotovo je bilo v Vrtojbi, kjer sta na nasprotnih straneh nastopila naša najboljša mladinca, Ludvik Peršolja in Patrik Sukič. Skupno je bil uspešnejši Peršolja, ki je osvojil vse tri točke, kar je bilo odločilno tudi pri končnem rezultatu. Tesno so namreč slavili gostitelji, odločilno točko pa je pri izidu 4:4 zagotovil Brešan, ki je premagal Horvata, sicer tokrat najslabšega prekmurskega igralca. Kar 170 minut je trajal tudi derbi začelja v Mengšu, kjer je domači Edigs osvojil prvi dve točki v tem prvenstvu. Sobočani so sicer nastopili kompletni, a tudi to ni pomagalo proti Klemnu Jazbiču, ki je osvojil dve ter zlasti Davidu Orešniku, ki je za gostitelje osvojil kar tri točke. Prekmurci so sicer začeli boljše, a je vodstvo 2:0 bilo premalo za končno veselje.

Med dekleti so najlažje delo imele aktualne državne prvakinje, ki so v Ravnah na Koroškem gostile pomlajeno ekipo Arrigonija iz Izole. Samo Katrina Sterchi je uspela osvojiti dva niza za Primorke, vse drugo pa je ostalo na Koroškem. Enako lahko nalogo je imela tudi druga koroška ekipa, saj je Muta na gostovanju pri skromnih igralkah Vesne dosegla prepričljivo zmago. Samo Rebeka Lukič je uspela premagati mlado Gajo Paradiž, s čimer je osvojila sploh prvo igro za Vesno v tem prvenstvu, vse drugo pa je pripadlo Korošicam. Vodilne na lestvici Notranjke so potrdile vlogo favoritinj proti gostjam s Kodeljevega, čeprav je izkušena Špela Polončič tudi v Logatcu osvojila dve točki. Toda to je bilo premalo za morebitno presenečenje, saj njene soigralke niso uspele osvojiti niti ene točke. Pa tudi sama Špela je morala priznati premoč mlade reprezentantke Nine Zupančič, ki je osvojila vse tri točke za gostiteljice. Spopad obeh oslabljenih ljubljanskih ekip je po pričakovanju pripadel „železničarkam“, ki so tako zabeležile prvo zmago v tem prvenstvu, lani pa so se potegovale za sam vrh razpredelnice. Tokrat sta Ivana Zera in Tjaša Založnik bili premočni za gostje iz Spodnje Šiške, ki tako ostajajo brez osvojene točke. Tokrat pa sta Vesna Terbuc in Tina Zalezina uspeli osvojiti po eno točko proti mladima gostiteljicama Štulanovičevi in Breskvarjevi.

Rezultati 4. kroga v I. SNTL, moški:

Tempo Velenje – Kema Puconci I 0:5 (Kljajič – M. Horvat 0:3, Rosc – Škraban 0:3, J. Slatinšek – Ropoša 1:3, Rosc – M. Horvat 0:3, Kljajič – Ropoša 1:3).

Ilirija – Ptuj 5:4 (Tvrtkovič – Pavič 0:3, Roudi – Krušič 3:0, Stojanović – Slodej 2:3, Roudi – Pavič 1:3, Tvrtkovič – Slodej 3:1, Stojanović – Krušič 3:2, Roudi – Slodej 3:1, Stojanović – Pavič 1:3, Tvrtkovič – Krušič 3:0)

Iskra Letrika – Kema Puconci II 5:4 (Brešan – Pelcar 2:3, Peršolja – Horvat 3:2, Tomše – Sukič 2:3, Peršolja – Pelcar 3:0, Brešan – Sukič 2:3, Tomše – Horvat 3:0, Peršolja – Sukič 3:2, Tomše – Pelcar 2:3, Brešan – Horvat 3:2).

Edigs Mengeš – Sobota 5:3 (Avbelj – Kocuvan 1:3, Jazbič – Kolbl 2:3, Orešnik – Poročnik 3:2, Jazbič – Kocuvan 3:0, Avbelj – Poročnik 1:3, Orešnik – Kolbl 3:2, Jazbič – Poročnik 3:2, Orešnik – Kocuvan 3:1).

Krka – Zavarovalnica Maribor 2:5 (Karković – Zafoštnik 1:3, Novak – Komac 0:3, Slatinšek – Plohl 3:1, Novak – Zafoštnik 0:3, Karković – Plohl 0:3, Slatinšek – Komac 3:2, Novak – Plohl 1:3).

Lestvica:

1. Kema Puconci I 4 4 0 20:1 8

2. Zavarovalnica Maribor 4 4 0 20:8 8

3. Krka 4 3 1 17:12 6

4. Ilirija 4 2 2 18:18 4

5. Iskra Letrika 4 2 2 13:18 4

6. Tempo Velenje 4 1 3 10:16 2

7. Ptuj 4 1 3 14:16 2

8. Kema Puconci II 4 1 3 13:16 2

9. Sobota 4 1 3 9:19 2

10. Edigs Mengeš 4 0 4 8:18 2

Rezultati 4. kroga v I. SNTL, ženske:

Fužinar Interdiskont . Arrigoni Izola 5:0 (Šapek – Milenkovski 3:0, Kasabova – Ačimovič 3:0, Fajmut – Sterchi 3:1, Kasabova – Milenkovski 3:0, Šapek – Sterchi 3:1).

Logatec – Kajuh Slovan 5:2 (Smiljanič – Matis 3:2, Zupančič – Benčina 3:0, Gutnik – Polončič 0:3, Zupančič – Matis 3:0, Smiljanič – Polončič 0:3, Gutnik – Nemarnik 3:0, Zupančič – Polončič 3:1).

Vesna Zalog – Muta 1:5 (Supanič – Paradiž 1:3, Lukič – Rojko 2:3, Malavasič – Verhnjak 0:3, Lukič – Paradiž 3:0, Supanič – Verhnjak 0:3, Malavasič – Rojko 0:3).

Ljubljana – Ilirija 5:2 (Štulanovič – Zalezina 0:3, Zera – Hudnik 3:0, Založnik – Terbuc 3:2, Zera – Zalezina 3:1, Breskvar – Terbuc 0:3, Založnik – Hudnik 3:0, Zera – Terbuc 3:1).

Prosta je bila ekipa Iskre Letrika.

Lestvica:

1. Logatec 4 4 0 20:5 8

2. Fužinar Interdiskont 3 3 0 15:0 6

3. Iskra Letrika 3 3 0 15:5 6

4. Kajuh Slovan 4 2 2 14:16 4

5. Muta 4 2 2 13:15 4

6. Ljubljana 4 1 3 15:17 2

7. Arrigoni Izola 4 1 3 7:18 2

8. Ilirija 3 0 3 6:15 0

Vesna Zalog 3 0 3 1:15 0

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Prekmurci in Štajerci brez milosti