Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Še pet jih je s samimi zmagami!

 

Namizni tenis/Odigran 5. krog državnega prvenstva

Ljubljana – Tudi po petem krogu v obeh prvih namiznoteniških ligah, z maksimalnim izkupičkom ostaja pet ekip. Med fanti so to Pucončani in Mariborčani, ki bodo o prvaku odločali v medsebojnem dvoboju, ki se igra v zadnjem krogu prvenstva, med dekleti pa so s samimi zmagami ekipe: Logatca, Fužinar Interdiskont in Iskre Letrika. V 5. krogu tekmovanja v 1. moški namiznoteniški ligi so na svoje predvsem prišli ljubitelji bele žogice v Prekmurju, kjer so na sporedu bile kar tri (od petih) tekme.

Vodilna prva ekipa Keme, ki resno cilja na državni naslov, ni imela nobenih težav proti gostom iz Mengša. Tako kot vedno so Mitja Horvat, Bojan Ropoša in Dominik Škraban, zaigrali na vso moč in profesionalno, tako da Mengšani, ki so tudi bili kompletni, niso uspeli osvojiti niti enega niza. Je pa se zgodilo veliko presenečenje v isti dvorani, ko je druga ekipa Keme premagala favorizirano Krko, ki je tako utrpela že drugi poraz v tem prvenstvu. Uroš Slatinšek je uspel osvojiti tri svoje točke, toda odpovedal je Neven Karković, ki je od treh osvojil le eno, in Tilen Novak, ki ni osvojil niti ene točke. Zato pa sta Patrik Sukič in Gorazd Horvat osvojila po dve točki, še eno za presenetljivo zmago Prekmurcev pa je prispeval Primož Pelcar. Na tretjem dvoboju v Prekmurju, tistem v Murski Soboti, so vlogo favoritov potrdili gostje iz Spodnje Šiške. Ljubljančani so slavili, a ne bi bilo presenečenje tudi, če bi točki ostali v Prekmurju, saj so gotovo redki tisti, ki so pričakovali, da bo Dejan Stojanović ugnal Gregorja Kocuvana, enako da bo ljubljanski rezervist Denis Pintar premagal Ožbeja Poročnika. Po drugi strani pa je mladi Mario Kolbl nekoliko nepričakovano ugnal Mirzo Tvrtkoviča. Edino dovčerajšnji Sobočan je pričakovano osvojil vse tri točke za goste iz prestolnice.

Aktualni državni prvaki Mariborčani, ki so tokrat gostili velenjski Tempo so pričakovano dosegli še eno gladko zmago. Gregor Zafoštnik, Grega Komac in Zvonko Plohl so brez težav ugnali vse velenjske igralce, edino točko za goste pa je dosegel Žiga Jazbec proti mariborksemu rezervistu Primožu Črepnjaku. Tako so Mariborčani še naprej z maksimalnim izkupičkom, Velenjčani pa so ostali na eni sami zmagi. Čeprav so mnogi pričakovali, da bo najbolj negotovo na Ptuju, kjer bi gostitelji morali biti v rahli prednosti proti novincem iz Vrtojbe, se je zgodilo ravno nasprotno. Čeprav so nastopili brez Luca Bressana, katerega je zamenjal mladi rezervist Kristjan Peršolja, so gostje iz Vrtojbe bili prepričljivi. Še posebej se je izkazal mladi reprezentant Ludvik Peršolja, ki je premagal vse tri gostitelje, dve točki za suvereno zmago pa je prispeval že izkušeni Janez Tomše. Gostitelji od katerih se je pričakovalo veliko več so uspeli osvojiti le dve točki, ko sta Bojan Pavič in Matic Slodej ugnala rezervista Kristjana Peršoljo.

Med dekleti sta bila v ospredju spopada v Ljubljani, kjer sta vodilni ekipi Logatca in Fužinar Interdiskonta gostovali pri Iliriji oz. Kajuh Slovanu. In na obeh dvobojih se je potrdilo, da so Notranjke in aktualne državne prvakinje s Koroške tačas bistveno močnejše od ljubljanski ekip. Ilirija je proti Logatčankam osvojila eno točko, ko je Tina Zalezina ugnala Sanjo Smiljanič, vse drugo pa je pripadlo gostjam. Na Kodeljevem pa gostiteljice niso uspele osvojiti niti eno samo igro. Najbližje ji je bila izkušena Špela Polončič, a ker je tesno izgubila proti aktualni slovenski reprezentantki Manci Fajmut, je vse bilo jasno. Korošice so namreč v nadaljevanju vse štiri igre dobile brez izgubljenega niza. Zanimivo je tudi, da aktualne prvakinje v prvih štirih krogih niso izgubile niti eno samo igro, temveč so vse tekme dobile z gladkih 5:0.

Dokaj zanimivo je bilo v Vrtojbi, kjer pa so nekdanje večkratne državne prvakinje po pričakovanju bile premočne in so dosegle še četrto zmago. Za ljubljanske „železničarke“ je dve točki dosegla Ivana Zera, ki je ugnala Tino Silič in Saško Kodermac, vse ostalo pa je bilo v domeni domačih igralk, pri katerih se je s tremi zmagami še posebej izkazala mlada reprezentantka Nina Pavlin. Na derbiju začelja v Izoli so gostiteljice bile premočne skromni ekipi Vesne. In ker se je sedaj za zelene mizice vrnila odlična Janja Ludvik, Izolčanke več ne bodo v spodnjem delu lestvice. Porodniški dopust je mimo in Janja ponovno igra odlično, v kar sta se prepričali Tjaša Supanič in Ana Ristevski, ki nista uspeli osvojiti niti niza. Edino točko za Založanke je osvojila Supaničeva, ki je ugnala mlado Urško Čokelj, vse drugo pa je ostalo doma.

Rezultati 5. kroga v I. SNTL, moški:

Kema Puconci I – Edigs Mengeš 5:0 (Škraban – Orešnik 3:0, Ropoša – Avbelj 3:0, M. Horvat – Jazbič 3:0, Ropoša – Orešnik 3:0, Škraban – Jazbič 3:0).

Zavarovalnica Maribor – Tempo Velenje 5:1 (Plohl – Kljajič 3:1, Komac – J. Slatinšek 3:0, Zafoštnik – Rosc 3:1, Črepnjak – Jazbec 1:3, Plohl – Rosc 3:1, Založnik – J. Slatinšek 3:1).

Kema Puconci II – Krka 5:4 (G. Horvat – Kakrović 3:1, Sukič – Novak 3:0, Pelcar – U. Slatinšek 0:3, Sukič – Karković 3:1, G. Horvat – U. Slatinšek 1:3, Pelcar – Novak 3:0, Sukič – U. Slatinšek 1:3, Pelcar – Karković 1:3, G. Horvat – Novak 3:1).

Sobota – Ilirija 3:5 (Kolbl – Tvrtkovič 3:1, Kocuvan – Stojanović 1:3, Poročnik – Roudi 0:3, Kocuvan – Pintar 3:1, Kolbl – Roudi 1:3, Poročnik – Stojanović 3:2, Kocuvan – Roudi 1:3, Poročnik – Pintar 0:3).

Ptuj – Iskra Letrika 2:5 (Krušič – Tomše 1:3, Pavič – K. Peršolja 3:0, Slodej – L. Peršolja 0:3, Pavič – Tomše 1:3, Krušič – L. Peršolja 0:3, Slodej – K. Peršolja 3:0, Pavič – L. Peršolja 1:3).

Lestvica:

1. Kema Puconci I 5 5 0 25:1 10

2. Zavarovalnica Maribor 5 5 0 25:9 10

3. Krka 5 3 2 21:17 6

4. Ilirija 5 3 2 23:21 6

5. Iskra Letrika 5 3 2 18:20 6

6. Kema Puconci II 5 2 3 18:20 4

7. Ptuj 5 1 4 16:21 2

8. Tempo Velenje 5 1 4 11:21 2

9. Sobota 5 1 4 12:24 2

10. Edigs Mengeš 5 1 4 8:23 2

Rezultati 5. kroga v I. SNTL, ženske:

Ilirija – Logatec 1:5 (Kapušin – Zupančič 0:3, Zalezina – Smiljanič 3:1, Terbuc – Gutnik 1:3, Zalezina – Zupančič 0:3, Kapušin – Gutnik 0:3, Terbuc – Smiljanič 0:3).

Kajuh Slovan – Fužinar Interdiskont 0:5 (Polončič – Fajmut 2:3, Benčina – Kasabova 0:3, Kozamernik – Šapek 0:3, Benčina – Fajmut 0:3, Najdič Andrin – Šapek 0:3).

Iskra Letrika – Ljubljana 5:2 (Kodermac – Založnik 3:1, Pavlin – Štulanovič 3:0, Silič – Zera 0:3, Pavlin – Založnik 3:2, Kodermac – Zera 1:3, Silič – Štulanovič 3:0, Pavlin – Zera 3:0).

Arrigoni Izola – Vesna Zalog 5:1 (Čokelj – Lukič 3:0, Sterchi – Ristovski 3:0, Ludvik – Supanič 3:0, Milenkovski – Lukič 3:1, Čokelj – Supanič 2:3, Ludvik – Ristovski 3:0).

Prosta je bila ekipa Mute.

Lestvica:

1. Logatec 5 5 0 25:6 10

2. Fužinar Interdiskont 4 4 0 20:0 8

3. Iskra Letrika 4 4 0 20:7 8

4. Muta 4 2 2 12:14 4

5. Kajuh Slovan 5 2 3 14:21 4

6. Arrigoni Izola 5 2 3 12:19 4

7. Ljubljana 5 1 4 17:22 2

8. Ilirija 4 0 4 7:20 0

9. Vesna Zalog 4 0 4 2:20 0

 

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Še pet jih je s samimi zmagami!