Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kvalifikacijski turnirji

 

Kvalifikacijski turnirji...

Glede na težko finančno situacijo v klubih je bilo že v pretekli sezoni predlagano, da se sistem ekipnega tekmovanja poenostavi, da se kvalifikacijski turnirji ukinejo itd. Bilo je več predlogov, ki pa so očitno naleteli na gluha ušesa. NTZS in njeni organi se še vedno obnašajo kot da je denarja v klubih na pretek in da vlada blagostanje. Pa na žalost že dolgo ni tako. Nekateri klubi ne zmorejo plačevati redno zaposlenih trenerjev in nimajo niti denarja za plačilo goriva za odhod na tekmovanja.

V smislu varčevanja smo tudi pri nas sklepali, da na kvalifikacijskih turnirjih ni potrebno določati delegate s strani NTZS in naj to opravijo domači delegati, kakor je praksa v ligaškem delu. Poklicali smo ga. Krmelj, ki pa ni popustila in nam je celo očitala, da na turnirju, ki je bil v naši organizaciji nismo hoteli izplačati delegatu kilometrine. Kilometrine res nismo izplačali, ker to ni nikjer določeno, pa tudi predstavnik NTZS je zatrdil, da delegatom pripada povrnitev stroškov javnega prevoza.

Mimogrede naj omenimo, da pri nas že vrsto let nismo izplačali nikomur od klubskih delavcev kilometrine ampak kvečjemu stroške goriva. Prav tako so vsi naši člani, ki pomagajo pri izpeljavi tekmovanj prostovoljci in za svoje delo ne dobijo nikakršnega plačila. Ampak to je naš način dela, ki ga ne vsiljujemo nikomur. Zdi pa se nam smiselno, da vsaj tam kjer lahko prihranimo to tudi storimo. In to je gotovo pri delegatskih taksah, še posebej na kvalifikacijskih turnirjih, kjer delegat nima praktično nobenega dela - žreb itd.

Gospa Krmelj torej vztraja pri doslednem spoštovanju pravilnikov. Torej tudi mi vztrajamo pri doslednem spoštovanju pravil in pravilnikov. In ker smo prav zaradi izplačil delegatskih taks že vrsto let v prekršku - saj kršimo svoj Pravilnik o finančnem in materialnem poslovanju sporočamo TRK in NTZS, da v skladu s tem pravilnikom ne moremo in ne smemo izplačati takse in kilometrine delegatu, ki ste ga določili za kvalifikacijski turnir na Kodeljevem. In torej, če bo imenovani delegat pripravljen to narediti zastonj ni nikakršnega problema. Če pa NTZS še vedno vztraja pri doslednem spoštovanju pravil, je potrebno skleniti podjemno pogodbo – ki naj jo sklene NTZS saj ona delegira delegate, nam pa izstavi račun, ki ga bomo seveda plačali. Vendar pozor! To mora veljati za vsa kvalifikacijska tekmovanja, ki se bodo odvijala na ta dan in tudi v bodoče! Pa bodimo bolj papeški od samega Papeža.

NTD KAJUH – SLOVAN

Skromno plačana delavca:

Miloš Peperko Živkovič

Špela Polončič

In 10 do 15 klubskih prostovoljcev, ki z veseljem pomagajo pri tekmovanjih.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Kvalifikacijski turnirji