Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Najboljša Tomaž Pelcar in Zala Veronik

 

Namizni tenis/ Skromna udeležba na II. OT (U-21)

Ravne na Koroškem – Že tretji konec tedna zapovrstjo je NTK Fužinar Interdiskont v svojih Ravnah gostil pomembno namiznoteniško tekmovanje. Po TOP turnirju za člane in članice, ter finalnem turnirju 22. ekipnega DP za mladinke in mladince, je tokrat na Koroškem potekal še 2. odprti turnir za igralke in igralce do 21. leta starosti (U-21). Žal je tokrat udeležba, predvsem zaradi nastopa mnogih mladih na MP Češke, a žal tudi zaradi ignorance posameznih klubov, bila izjemno skromna. Nastopilo je namreč le devet fantov in sedem deklet, med katerimi ni bilo številnih najboljših v tej starostni kategoriji. Zato se je igralo po sistemu vsak z vsakim, saj bi v nasportnem morali tekmovanje odpovedati.

In v takšni konkurenci sta slavila Prekmurec Tomaž Pelcar in Korošica Zala Veronik. Pelcar je na osmih dvobojih izgubil le štiri nize, in sicer proti Horvatu dva ter po enega proti Grm Urbančiču in Krušiču. Zato je njegov naslov povsem zaslužen, slavil pa je pred Tilnom Novakom in Gorazdom Horvatom. Prav tako je mlada gostiteljica Zala Veronik premagala vseh šest tekmic, a je imela tudi kar nekaj težav. Izgubila je namreč pet nizov, in sicer po dva proti Nini Pavlin in Rebeki Lukič, enega pa proti zadnjeuvrščeni Sari Kozamernik. Za Zalo sta se uvrstili njena sestra-dvojčica Nika ter Rebeka Lukič, ki je bila najboljša v krogu treh igralk s polovičnim uspehom, torej s po tremi zmagami in porazi.

Zanimivo je omeniti, da tokratnih zmagovalcev ni bilo med osmimi najboljšimi na prvem tovrstnem turnirju na Kodeljevem v Ljubljani. Takrat je nastopilo 24 fantov in 17 deklet, zmagala pa sta najboljša mlada Slovenca, Nina Zupančič in Ludvik Peršolja.

Končni vrstni red, ženske: 1. Zala Veronik 6:0, 2. Nika Veronik (obe Fužinar Interdiskont) 5:1, 3. Rebeka Lukič (Vesna Zalog) 3:3, 4. Katja Šapek (Fužinar Interdiskont) 3:3, 5. Nina Pavlin (Iskra Letrika) 3:3, 6. Pia Urbančič Grm (Olimpija) 1:5, 7. Sara Kozamernik (Kajuh Slovan) 0:6.

Končni vrstni red, moški: 1. Tomaž Pelcar (Kema Puconci) 8:0, 2. Tilen Novak (Krka) 7:1, 3. Gorazd Horvat (Kema Puconci) 6:2, 4. Denis Pintar (Ilirija) 5:3, 5. Luka Krušič (Ptuj) 4:4, 6. Črt Urbančič Grm (Olimpija) 3:5, 7. Žan Korelec 2:6, 8. Matevž Peterka (oba Vesna Zalog) 1:7, 9. Miha Černe (Kajuh Slovan) 0:8.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Najboljša Tomaž Pelcar in Zala Veronik