Prišli sta tudi učiteljici Marija in Rozina

Srečanje sošolcev OŠ SJoŠSončna in vroča sobota, zadnja v letošnjem juliju, je bila pravšnji dan za 5. srečanje nekdanjih učencev OŠ Videm ob Ščavnici (sedaj OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici), ki so rojeni leta 1951. Nadvse prijetnega srečanja, ki ga je organiziral Ivan Weindorfer, se je udeležila dobra tretjina nekdanjih učenk in učencev, ki so osnovnošolske klopi greli med leti 1958/65. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je, za pokojne in žive učence, v farni cerkvi Sv. Jurija, daroval duhovni pomočnik Mirko Rakovec. Del srečanja so namenili tudi obisku pokopališča pri Svetemu Juriju, kjer so se poklonili spominu pokojnim sošolcem. Med njimi je tudi nedavno umrli Vlado Kocuvan, ki je bil organizator preteklih tovrstnih srečanj.

Srečali so se sošolci OŠ Videm ob Ščavnici, letniki 1951

Pri Sveti Ani so tekmovali v kuhanju štajerske kisle juhe, zmagala pa je ekipa iz Apaške doline

Kisla juha Sv. AnaV okviru obeleževanja občinskega praznika občine Sveta Ana v Slovenskih goricah - Aninega tedna 2018, je na dvorišču okrepčevalnice Šenk pri Sveti Ani potekalo tradicionalno, 8. tekmovanje v kuhanju štajerske kisle juhe. Ob pomoči nekaterih drugih društev in organizacij, predvsem pa številnih sponzorjev in donatorjev, so zanimiv dogodek odlično pripravili Kulinarično društvo kisla juha Sveta Ana, KO RK Lokavec in Okrepčevalnica Šenk. Žal je letos udeležba bila skromna, saj so tekmovale le štiri (lani: 14) ekipe, kljub temu je vzdušje bilo enkratno, tako da je tudi alfa in omega prireditve Lili Uroševič bila zadovoljna s celotnim dogajanjem, enako tudi nastopajoči kuharji in kuharice. Peta domača ekipa organizatorjev „Kulinarično društvo kisla juha" je skuhala skoraj poln 300-litrski kotel juhe, tako da te priljubljene jedi ni zmanjkalo. Po razglasitvi rezultatov tekmovanja so tako lahko razdelili več kot 300 porcij zanimive jedi iz svinjskih nogic, želodcev, plečke, korenčka, krompirja, čebule...in različnih začimb.

Črnci pred Gospodinjami in Pogledom

Pokazali so kako se je nekoč želo in kosilo

Žetev Spodnja ŠčavnicaMesec julij je čas počitnic, dopustov, velike vročine, različnih prireditev in dogodkov, pa tudi čas žetve zlatega zrnja. Prav v tem času je v organizaciji Društva podeželskih žena Gornja Radgona, kateremu so pomagali KZ Radgona, Občina in KSS Radgona, ob vaško gasilskem domu v Spodnji Ščavnici potekal, že 36. po vrsti, tradicionalni praznik žetve, ki iz leta v leto sicer potrjuje, da je tovrstno ohranjanje starih kmečkih običajev in opravil, vedno dobrodošlo, a žal se ga mlajši redko udeležujejo, da bi se česa naučili. In čeprav je v zadnjih letih vedno več takšnih in drugačnih prireditev povezanih z žetvijo, je tista v Spodnji Ščavnici nekaj posebnega, saj sodi med začetnike na tem področju, ob tem pa je to prireditev, ki vsako leto pritegne nekaj žanjic in koscev, zraven pa veliko več obiskovalcev.

Društvo podeželskih žena Gornja Radgona ohranja in obuja najpomembnejšo kmečko opravilo, ročno žetev pšenice

Milena Benko z maksimalnim številom točk

Naj kvašeni rogljičkiV okviru 36. dneva žetve v Spodnji Ščavnici sta Društvo podeželskih žena (DPŽ) Gornja Radgona in Zveza kmetic Slovenije (ZKS) pripravila I. državno razstavo in ocenjevanje kvašenih rogljičkov (kifelcev). Na prvem tovrstnem dogodku, ki ga lahko poimenujemo tudi državno prvenstvo, je strokovna komisija, katero je vodila predsednica Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule (zraven sta bili še Nada Flegar in Celestina Strajnšek) z Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani, ocenila osem vzorcev te priljubljene sladice oz. sladkega prigrizka.

Pripravili so prvo državno razstavo in ocenjevanje kvašenih rogljičkov

Ob svečani otvoritvi prenovljenega ŠRC Nemčavci, tudi zanimiva nogometna tekma

ŠRC NemčavciV okviru praznovanja letošnjega občinskega praznika MO Murska Sobota, so posebno zadovoljstvo doživeli prebivalci primestne KS Nemčavci, kjer v 85 gospodinjstvih živi okoli 300 ljudi. V kompleksu vaško-gasilskega doma in ŠRC Nemčavci, tik ob regionalki, ki iz Murske Sobote vodi proti madžarski meji, je namreč potekala slovesna otvoritev Športno rekreacijske turistične točke Nemčavci. Gre za projekt, ki so ga pridobili iz programa LAS (Lokalna akcijska skupina) Goričko 2020 in ga financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja - Evropa investira v podeželje. S položitvijo umetne trave na bivšem teniškem igrišču so v Nemčavcih tako pridobili eno igrišče za tenis in večnamensko igrišče za košarko, rokomet, odbojko in mali nogomet. Prednost umetne trave pred opečno podlago, ki je bila prej na teniškem igrišču, je predvsem v vzdrževanju in možnosti uporabe skozi celo leto.

Nemčavci imajo čudovit športno-rekreacijski center

Na 4. vaških igrah v Lutvercih je kar 41 dekletov in fantov streljajo s fračo

Vaške igre LutverciKrajevno vaški odbor Lutverci (Apaška dolina), ki ga vodi predsednik Viktor Sterniša, je konec minulega tedna, na domačem nogometnem igrišču v Lutvercih, pripravil 4. šaljive vaške igre ter streljanje s fračo, na katerih so v šestih zabavnih nalogah tekmovale štiri ekipe. Organizatorji so jih pričakovali nekoliko več, a tudi tako je bilo sila veselo in zabavno. Na igrah, ki so poleg nastopajočih, pritegnile veliko obiskovalcev iz Lutvercev in sosednjih vasi, so nastopili: PGD Lutverci (Jolanda Čerin, Tina Rojc, Patricija Flisar, Jana Kardinar, Tomas Slekovec, Danijel Kotnik, Niko Mulec), PGD Sveta Ana (Nejc Zorec, Matjaž Urošević, Domen Grajfoner, Sašo Zemljič, Valentina Konrad, Nataša Vodan), ekipa Kmetije 2017 (Sabina Mlakar, Maja Alič, Katja Poljanšek, Tomaž Begovič, Monika Košenina, Jan Klobasa, Mitja Roban) in "Dobrovoljčki" (Doris Sterniša, Jože Sterniša, Dani Sterniša, Anže Žnuderl, Milica Hozjan, Matjaž Soklič, Dejan Jaušovec, Doroteja Belna), katere člani prihajajo iz Prlekije. Posebni magnet za obiskovalce, zlasti tiste mlajše, so bili člani ekipe šova „Kmetija 2017", med katerimi je bil tudi domačin iz Gornje Radgone Jan Klobasa.

PGD Sveta Ana pred ekipo šova „Kmetija 2017

Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ludvik in Nina najboljša v državi!

 

Namizni tenis/ Odigrano 9. Državno prvenstvo U-21

Ljubljana - V organizaciji NTK Vesna Zalog je v športni dvorani Srednje administrativne šole v Ljubljani odigrano 9. Državno prvenstvo RS za člane in članice do 21 let, ki so se pomerili za državne naslove v konkurenci posameznikov in dvojic. Posamična naslova sta po pričakovanju pripadla tačas najboljšima mladima Slovencema, Ludviku Peršolji in Nini Zupančič.

Pri mlajših članih je namreč slavil Ludvik Peršolja z Goriškega, ki je v finalu gladko 4:0 odpravil presenetljivega finalista Denisa Pintarja. Pintar, si je mesto v finalu priboril s polfinalno zmago nad prvim nosilcem Tilnom Novakom, Peršolja pa z zmago nad drugim nosilcem Tomažem Pelcarjem. Za največje presenečenje je sicer poskrbel mladi Primorec Erik Paulin, ki je že v osmini finala, torej v 1. krogu finalnega dela brez izločil drugega najboljšega mladega igralca Patrika Sukiča. Med dvojicama sta slavila Sukičeva soigralca Gorazd Horvat in Tomaž Pelcar.

Svojo prevlado do 21 let starosti je z naslovom državne prvakinje kronala mlada članska državna slovenska reprezentantka Nina Zupančič, ki je v finalu premagala prav tako odlično Zalo Veronik. Tretje mesto sta si razdelili prva nosilka Tamara Pavčnik in Zalina sestra dvojčica Nika Veronik, ki je bila druga nosilka. Tudi v dvojicah je naslov šel v Logatec, saj sta slavili Nina Zupančič in Katja Gutnik.

Rezultati, člani, posamezno, ¼ finale: Novak – Kožul 4:2, Pintar – Paulin 4:3, Peršolja – Horvat 4:1, Urbanc – Pelcar 1:4, 1/2 finale: Novak – Pintar 3:4, Peršolja – Pelcar 4:2, finale: Pintar – Peršolja 0:4 (9:11, 8:11, 6:11, 4:11).

Končni vrstni red: 1. Ludvik Peršolja (Iskra Letrika), 2. Denis Pintar (Ilirija), 3.- 4. Tomaž Pelcar (Kema Puconci) in Tilen Novak (Krka), 5.- 8. Deni Kožul (Logatec), Erik Paulin (Arrigoni Izola), Gorazd Horvat (Kema Puconci) in Žiga Urbanc (PPK Rakek) itd.

Dvojice, ½ finale: Pelcar/Horvat – Paulin/Kožul 3:1, Pintar/Novak – Sukič/Peršolja 3:0, finale: Pelcar/Horvat – Pintar/Novak 3:2 (6:11, 11:9, 10:12, 11:8, 11:6).

Končni vrstni red: 1. Tomaž Pelcar/Gorazd Horvat (Kema Puconci), 2. Denis Pintar/Tilen Novak (Krka/Ilirija), 3.- 4. Erik Paulin/Deni Kožul (Arrigoni Izola/PPK Rakek) in Patrik Sukič/Ludvik Peršolja (Kema Puconci/Iskra Letrika) itd.

Rezultati, članice, ¼ finale: Pavčnik – Založnik 4:2, Z. Veronik – Gutnik 4:1, Lukič – Zupančič 0:4, Pavlin – N. Veronik 3:4, ½ finale: Pavčnik – Z. Veronik 3:4, Zupančič – N. Veronik 4:2, finale: Z. Veronik – Zupančič 2:4 (3:11, 11:7, 11:8, 10:12, 6:11, 9:11).

Končni vrstni red: 1. Nina Zupančič (Logatec), 2. Zala Veronik, 3.- 4. Nika Veronik (obe Fužinar Interdiskont) in Tamara Pavčnik (Hrastnik), 5.- 8. Tjaša Založnik (Ljubljana), Rebeka Lukič (Vesna Zalog), Katja Gutnik (Logatec) in Nina Pavlin (Iskra Letrika) itd.

Dvojice, ½ finale: Šapek/Pavlin – Mihevc/Založnik 2:3, Zupančič/Gutnik – Veronik/Veronik 3:1, finale: Mihevc/Založnik – Zupančič/Gutnik 0:3 (4:11, 6:11, 4:11).

Končni vrstni red: 1. Nina Zupančič/Katja Gutnik (Logatec), 2. Tjaša Mihevc/Tjaša Založnik (Logatec/Ljubljana), 3.- 4. Katja Šapek/Nina Pavlin (Fužinar Interdiskont/Iskra Letrika) in Nina Veronik/Zala Veronik (Fužinar Interdiskont) itd.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Ludvik in Nina najboljša v državi!