Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Slovenci upajo na vrnitev v elito

 

Namizni tenis/ Začelo se bo Evropsko ekipno prvenstvo

Ljubljana – To sredo, 24. septembra se bo v portugalski prestolnici Lizboni začelo Evropsko ekipno prvenstvo, na katerem bo nastopilo 42 moških in 37 ženskih reprezentanc. In med njimi bosta tudi najboljši slovenski ekipi, za kateri bo to drugo veliko tekmovanje v letošnjem letu. Po ekipnem svetovnem prvenstvu maja letos v Tokiu, bo sedaj med 24. in 28. septembrom, še ekipno EP. Oba naša selektorja sta se odločila za preverjene igralce z izkušnjami s tovrstnih tekmovanj. Bojan Rak bo znova računal na Bojana Tokića, Saša Lasana, Jana Žibrata in Uroša Slatinška, medtem ko se je Vesna Ojsteršek odločila, da poleg Mance Fajmut, Jane Tomazini in Alex Galič tokrat priložnost ponudi 16-letni Tamari Pavčnik. Cilj naših reprezentanc, ki igrajo v 2. diviziji, med 17. in 32. mestom, je sicer uvrstitev med elito, torej med 16 najboljših ekip Evrope, toda to bo vse prej kot lahka naloga.

Na lanskem prvenstvu v Schwechatu je moška ekipa osvojila 18. mesto, ženske so bile 21., vse skupaj pa pomeni, da bosta obe naši ekipi v Lizboni nastopali v 2. diviziji. Moški se bodo v predtekmovalni skupini F kot nosilci pomerili s Švico, Bolgarijo in Irsko, ženske pa čakajo obračuni s Srbijo, Švico in Finsko. Selektor Rak kljub ugodnemu žrebu opozarja na neobremenjene tekmece, ki utegnejo proti našim fantom loviti presenečenje. Že v prvi tekmi proti Bolgarom, ki bo na sporedu v sredo ob 13h, bo potrebno iti na polno: „Lahkega žreba ni, prav vse ekipe bodo na prvenstvo prišle s svojo računico in bodo nevarne. Mi bomo seveda znova računali na vedno odličnega Tokića in nepogrešljivega Lasana, nekoliko pa skrbi zdravstveno stanje Žibrata, ki zaradi poškodbe prepone v zadnjih tednih ni mogel opravljati sistematičnega treninga." Dekleta prvenstvo odpirajo v sredo ob 10h proti Finkam, boju za 2. mesto v skupini pa utegne biti odločilna tekma proti Švici, ki bo na sporedu v četrtek ob 13h. Selektorka Ojsteršek se zaveda izziva in računa na dober pristop svojih varovank: „Vse reprezentance so nam dobro poznane. Proti Finski in Švici smo na papirju favoriti, toda to bo potrebno potrditi tudi za mizo. S Švicarkami smo v pretekli sezoni sicer slavile, vendar so bile vse tekmo izredno tesne, zato je potrebno, da bodo dekleta v ring prišla angažirana in pripravljena na hud boj".
Letošnje EP bo prvo veliko tekmovanje na katerem se bo igralo z novimi plastičnimi žogicami, ki so julija zamenjale stare celuloidne. Našemu najboljšemu igralcu Tokić tranzicija v začetku sezone, v primerjavi z Lasnom, ni povzročala večjih težav: „S svojo formo sem zadovoljen. Malo sem razočaran, ker je v moji igri trenutno preveč nihanj, vendar že res nestrpno pričakujem novo priložnost za igranje v slovenskem dresu in verjamem, da bom v Lizboni znova igral odlično".
V elitno divizijo, kamor želijo naši, vodita prvi dve mesti. V tem boju znova lahko pričakujemo naše fante, njihova glavna konkurenca pa bodo Srbi, Ukrajinci, Danci in Angleži, ter celo Belgijci in Turki. Izločilni boji bodo na sporedu v petek, soboto in nedeljo, ko bodo okronani tudi evropski prvaki. Naslov z lanskega prvenstva v moški in ženski konkurenci branita ekipi Nemčije.
Bojan Rak, selektor moške reprezentance pred odhodom na Portugalsko posebej žaluje, da se že na drugem prvenstvu zapovrstjo ubadajo z zdravstvenimi težavami. „Jan Žibrat nikakor ne uspe v celoti sanirati poškodbe prepone. Če počiva je v redu, ko začne s treningi, pa je situacija znova kritična. Rad bi bil, da bi bili vsi stoodstotno pripravljeni, vendar se nas nekako drži smola. Znova bo potrebno ekipo maksimalno zmotivirati in videti, kaj je v tem trenutku mogoče. Po celi Evropi so se ta vikend še igrala ligaška prvenstva, tako da pred samim prvenstvom skupnih priprav ni bilo moč izvesti. Skupne bazične priprave smo opravili avgusta na Otočcu, sedaj pa igralci predvsem lovijo formo na tekmah v tujini. Kljub vsemu tudi tokrat bomo seveda skušali priti v elitno divizijo. Ko sredi turnirja vidim priložnost, naredim vse, da jo tudi izkoristimo. Če se bo priložnost pokazala v Lizboni, jo bom zagrabil z obema rokama, obljubim borbo do zadnje točke", pravi Rak.
Selektorica ženske ekipe Vesna Ojsteršek pa tudi obljublja, da bodo dekleta v vsak dvoboj šla maksimalno angažirana, pripravljene na vse in upa, da bodo z dobro igro prišla do želenega rezultata. Težko bo proti Švici, še posebej pa proti Srbiji, ki je favoriizirana skupina, a se ne mislijo predati in verjame, da je lahko dvoboj odprt vse do konca. „Glede na to, da smo še na začetku sezone, in se igralci še privajajo na plastične žogice, je težko napovedati formo deklet. Trening je povsem nekaj drugega kot tako pomembno tekmovanje. Manca, Alex in Jana so že na prvih mednarodnih turnirjih (Češka, Belgija in ETTU pokal) pokazale odlično igro, vendar tudi nekaj pomanjkljivosti, katere bo treba v zadnjih treningih pred EP še odpraviti. Vsa tri dekleta so profesionalke, zato verjamem v njih, da bodo dale svoj maksimum. Za Tamaro Pavčnik sem se odločila iz preprostega razloga, enostavno verjamem vanjo. To je naša najbolj obetavna mlada igralka z zelo perspektivno igro, predvsem pa je igralka, katera ve, kaj hoče", pravi selektorica.
„Situacija je takšna, da v 2. kakovostni skupini na EP nastopajo tri reprezentance iz prve divizije SP (Ukrajina, Srbija in Danska ), Anglija pa se je v Tokiu med elito uvrstila. Hočem samo poudariti, kako močna je 2. divizija na letošnjem EP. Naš cilj je seveda, da osvojimo 1. mesto v skupini, potem pa bomo videli, kaj lahko storimo v izločilnih bojih. Seveda lahko pridemo med štiri najboljše reprezentance od 16. do 20. mesta, ni pa realno pričakovat, da se bomo borili za zmago v 2. skupini in mesto, ki vodi na evropske igre v Bakuju. S svojo formo sem zadovoljen. Malo sem razočaran, ker igram toplo-hladno. V večji meri sem bil v celotni karieri konstanten igralec in nisem izgubljal z igralci slabšimi od sebe, tako da sta me malo prizadela oz. zmedla poraza v Ligi prvakov s Simončikom in v Bundesligi s Hilscherjem. Veselim se nastopov za reprezentanco. Tam vedno igram dobro in upam, da bo v Lizboni tudi tako. Jan je v zadnjih štirih tednih imel veliko težav s poškodbo prepone in ni bil v pravem trening procesu, tako da bo vsak njegov doprinos ekipi (kakršnakoli zmaga) ogromen. Lasan je naš standardni igralec na katerega se lahko vedno zanesemo", nam je povedal naš najboljši igralec in največji selektorjev up Bojan Tokić.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Slovenci upajo na vrnitev v elito