Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Slovenci upajo na vrnitev v elito

 

Namizni tenis/ Začelo se bo Evropsko ekipno prvenstvo

Ljubljana – To sredo, 24. septembra se bo v portugalski prestolnici Lizboni začelo Evropsko ekipno prvenstvo, na katerem bo nastopilo 42 moških in 37 ženskih reprezentanc. In med njimi bosta tudi najboljši slovenski ekipi, za kateri bo to drugo veliko tekmovanje v letošnjem letu. Po ekipnem svetovnem prvenstvu maja letos v Tokiu, bo sedaj med 24. in 28. septembrom, še ekipno EP. Oba naša selektorja sta se odločila za preverjene igralce z izkušnjami s tovrstnih tekmovanj. Bojan Rak bo znova računal na Bojana Tokića, Saša Lasana, Jana Žibrata in Uroša Slatinška, medtem ko se je Vesna Ojsteršek odločila, da poleg Mance Fajmut, Jane Tomazini in Alex Galič tokrat priložnost ponudi 16-letni Tamari Pavčnik. Cilj naših reprezentanc, ki igrajo v 2. diviziji, med 17. in 32. mestom, je sicer uvrstitev med elito, torej med 16 najboljših ekip Evrope, toda to bo vse prej kot lahka naloga.

Na lanskem prvenstvu v Schwechatu je moška ekipa osvojila 18. mesto, ženske so bile 21., vse skupaj pa pomeni, da bosta obe naši ekipi v Lizboni nastopali v 2. diviziji. Moški se bodo v predtekmovalni skupini F kot nosilci pomerili s Švico, Bolgarijo in Irsko, ženske pa čakajo obračuni s Srbijo, Švico in Finsko. Selektor Rak kljub ugodnemu žrebu opozarja na neobremenjene tekmece, ki utegnejo proti našim fantom loviti presenečenje. Že v prvi tekmi proti Bolgarom, ki bo na sporedu v sredo ob 13h, bo potrebno iti na polno: „Lahkega žreba ni, prav vse ekipe bodo na prvenstvo prišle s svojo računico in bodo nevarne. Mi bomo seveda znova računali na vedno odličnega Tokića in nepogrešljivega Lasana, nekoliko pa skrbi zdravstveno stanje Žibrata, ki zaradi poškodbe prepone v zadnjih tednih ni mogel opravljati sistematičnega treninga." Dekleta prvenstvo odpirajo v sredo ob 10h proti Finkam, boju za 2. mesto v skupini pa utegne biti odločilna tekma proti Švici, ki bo na sporedu v četrtek ob 13h. Selektorka Ojsteršek se zaveda izziva in računa na dober pristop svojih varovank: „Vse reprezentance so nam dobro poznane. Proti Finski in Švici smo na papirju favoriti, toda to bo potrebno potrditi tudi za mizo. S Švicarkami smo v pretekli sezoni sicer slavile, vendar so bile vse tekmo izredno tesne, zato je potrebno, da bodo dekleta v ring prišla angažirana in pripravljena na hud boj".
Letošnje EP bo prvo veliko tekmovanje na katerem se bo igralo z novimi plastičnimi žogicami, ki so julija zamenjale stare celuloidne. Našemu najboljšemu igralcu Tokić tranzicija v začetku sezone, v primerjavi z Lasnom, ni povzročala večjih težav: „S svojo formo sem zadovoljen. Malo sem razočaran, ker je v moji igri trenutno preveč nihanj, vendar že res nestrpno pričakujem novo priložnost za igranje v slovenskem dresu in verjamem, da bom v Lizboni znova igral odlično".
V elitno divizijo, kamor želijo naši, vodita prvi dve mesti. V tem boju znova lahko pričakujemo naše fante, njihova glavna konkurenca pa bodo Srbi, Ukrajinci, Danci in Angleži, ter celo Belgijci in Turki. Izločilni boji bodo na sporedu v petek, soboto in nedeljo, ko bodo okronani tudi evropski prvaki. Naslov z lanskega prvenstva v moški in ženski konkurenci branita ekipi Nemčije.
Bojan Rak, selektor moške reprezentance pred odhodom na Portugalsko posebej žaluje, da se že na drugem prvenstvu zapovrstjo ubadajo z zdravstvenimi težavami. „Jan Žibrat nikakor ne uspe v celoti sanirati poškodbe prepone. Če počiva je v redu, ko začne s treningi, pa je situacija znova kritična. Rad bi bil, da bi bili vsi stoodstotno pripravljeni, vendar se nas nekako drži smola. Znova bo potrebno ekipo maksimalno zmotivirati in videti, kaj je v tem trenutku mogoče. Po celi Evropi so se ta vikend še igrala ligaška prvenstva, tako da pred samim prvenstvom skupnih priprav ni bilo moč izvesti. Skupne bazične priprave smo opravili avgusta na Otočcu, sedaj pa igralci predvsem lovijo formo na tekmah v tujini. Kljub vsemu tudi tokrat bomo seveda skušali priti v elitno divizijo. Ko sredi turnirja vidim priložnost, naredim vse, da jo tudi izkoristimo. Če se bo priložnost pokazala v Lizboni, jo bom zagrabil z obema rokama, obljubim borbo do zadnje točke", pravi Rak.
Selektorica ženske ekipe Vesna Ojsteršek pa tudi obljublja, da bodo dekleta v vsak dvoboj šla maksimalno angažirana, pripravljene na vse in upa, da bodo z dobro igro prišla do želenega rezultata. Težko bo proti Švici, še posebej pa proti Srbiji, ki je favoriizirana skupina, a se ne mislijo predati in verjame, da je lahko dvoboj odprt vse do konca. „Glede na to, da smo še na začetku sezone, in se igralci še privajajo na plastične žogice, je težko napovedati formo deklet. Trening je povsem nekaj drugega kot tako pomembno tekmovanje. Manca, Alex in Jana so že na prvih mednarodnih turnirjih (Češka, Belgija in ETTU pokal) pokazale odlično igro, vendar tudi nekaj pomanjkljivosti, katere bo treba v zadnjih treningih pred EP še odpraviti. Vsa tri dekleta so profesionalke, zato verjamem v njih, da bodo dale svoj maksimum. Za Tamaro Pavčnik sem se odločila iz preprostega razloga, enostavno verjamem vanjo. To je naša najbolj obetavna mlada igralka z zelo perspektivno igro, predvsem pa je igralka, katera ve, kaj hoče", pravi selektorica.
„Situacija je takšna, da v 2. kakovostni skupini na EP nastopajo tri reprezentance iz prve divizije SP (Ukrajina, Srbija in Danska ), Anglija pa se je v Tokiu med elito uvrstila. Hočem samo poudariti, kako močna je 2. divizija na letošnjem EP. Naš cilj je seveda, da osvojimo 1. mesto v skupini, potem pa bomo videli, kaj lahko storimo v izločilnih bojih. Seveda lahko pridemo med štiri najboljše reprezentance od 16. do 20. mesta, ni pa realno pričakovat, da se bomo borili za zmago v 2. skupini in mesto, ki vodi na evropske igre v Bakuju. S svojo formo sem zadovoljen. Malo sem razočaran, ker igram toplo-hladno. V večji meri sem bil v celotni karieri konstanten igralec in nisem izgubljal z igralci slabšimi od sebe, tako da sta me malo prizadela oz. zmedla poraza v Ligi prvakov s Simončikom in v Bundesligi s Hilscherjem. Veselim se nastopov za reprezentanco. Tam vedno igram dobro in upam, da bo v Lizboni tudi tako. Jan je v zadnjih štirih tednih imel veliko težav s poškodbo prepone in ni bil v pravem trening procesu, tako da bo vsak njegov doprinos ekipi (kakršnakoli zmaga) ogromen. Lasan je naš standardni igralec na katerega se lahko vedno zanesemo", nam je povedal naš najboljši igralec in največji selektorjev up Bojan Tokić.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Slovenci upajo na vrnitev v elito