Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mariborčane lahko reši le še čudež

 

Namizni tenis/ Končuje se ligaško državno prvenstvo

Ljubljana – Minuli konec tedna, ko je odigran 16. krog ligaškega tekmovanja v I. moški namiznoteniški ligi, so praktično določene štiri ekipe, ki bodo letos igrale v play offu. In doseženi rezultati, ko sta na sporedu bila dva velika derbija, v Puconcih in Novem mestu, so privedli do tega, da v končnici skoraj zanesljivo ne bo najuspešnejše ekipe po osamosvojitvi, ŽNTK Maribor. Teoretične možnosti še obstajajo, toda čeprav se dogajajo tudi čudeži, so možnosti varovancev štajerskega trenerja Mirka Milovančeviča: Gregorja Zafoštnika, Matica Slodeja in Matevža Črepnjaka, več kot minimalne.

Igralci ŽNTK Maribor so svojo prvo meč žogico zapravili na Valentinovo, ko so po kar treh urah dramatičnega in razburljivega dvoboja izgubili na tradicionalnem prekmursko – štajerskem derbiju, v Puconcih bi Mariborčani morali premagati domačo Keme če bi želeli računati na play off, toda svojo računico za dokončno osvojitev 2. mesta pred play offom so imeli tudi varovanci domačega trenerja Štefana Kovača. Junak dvoboja je bil vsekakor Dominik Škraban, ki je premagal vse tri štajerske igralce, vse ostalo pa je bila samo rutina, kajti, čeprav se je zelo boril je tretji mariborski igralec Črepnjak izgubil še proti Bojanu Ropoši in Patriku Sukiču, kar je bilo dovolj za zmago gostiteljev, ki prihodnji konec tedna, v Puconcih gosti še Ilirijo, ki se je že uvrstila v play off, v zadnjem krogu pa gostuje pri vodilni Krki. Prav nepremagljiva Krka to soboto gostuje v Mariboru.
Drugi spopad ekip iz zgornjega dela lestvice, v 16. krogu je odigran v Novem mestu, kjer je vseh skrbi razbremenjena domača Krka, po pričakovanju visoko premagala goste iz Vrtojbe. Spopad Krke in Letrike bo najverjetneje tudi en izmed polfinalnih parov play offa, in že ta tekma je potrdila, kdo je bolj zrel za finale. Za Letriko je edino točko osvojil Janez Tomše, ki je gladko premagal utrujenega Darka Jorgića, vse drugo pa je ostalo na Dolenjskem, kjer se je ob tradicionalno odlčinem Slatinšku, tokrat izkazal tudi veteran Karković. Ostali dvoboji tega kroga niso odločali o ničemer, kljub temu pa je bilo v Izoli, kjer je Olimpija imela možnosti osvojiti prvi par točk, sila dramatično. Čeprav sta Boldin in Grm Urbančič igrala odlično ter osvojila po dve točki, je to bilo premalo za prvi uspeh v tem prvenstvu. Mladi Paulin je ob pomoči Franka in Viginija, uspel osvojiti dovolj točk za tesno zmago domačega Arrigonija. Mengeš je še enkrat razočaral, saj je brez Orešnika, visoko izgubil proti gostom iz Cirkovc. Po zmagi mladega Erjavca so Mengšani sicer povedli, pozneje pa je vseh pet točk pripadlo gostom izpod Ptujske Gore. Veliko težav je tokrat imela Ilirija, ki si je zagotovila play off, a je proti drugi ekipe Keme, komajda dosegla tesno zmago 5:4, potem ko so Prekmurci že vodili 4:3...
Med dekleti kjer ni več neznank, je vodilna ekipa Fužinarja Interdiskonta, v tekmi 12. kroga pričakovano, gladko premagala gostje iz Logatca. Dvoboj na Ptuju, ki ni odločal o ničemer, so suvereno dobile igralke zaloške Vesne, čeprav zraven spet ni bilo izkušene Krstine Rahotin. Najbolj zanimivo pa je bilo nedvomno v Izoli, kjer se je neposredno odločalo o končnem 3. mestu pred play offom in s tem lažjim delom v končnici. V izredno dramatičnem in zanimivem dvoboju so tesno 5:4 slavile gostiteljice, čeprav so pred tem že izgubljale kar 1:4. Korošice so v štirih tekmah potrebovale eno samo točko, a so vsi dvoboji pripadli Izolčankam, kot dodatna zanimivost pa so bili vsi štirje dvoboji končani šele po petih nizih...
Rezultati 16. kroga v I. SNTL, moški:
Mengeš - Šternmatik Cirkovce 1:5 (Erjavec – Koban 3:1, Jazbič – Kocuvan 2:3, Avbelj – Piljak 0:3, Jazbič – Koban 1:3, Erjavec – Piljak 0:3, Avbelj – Kocuvan 1:3).
Arrigoni Izola - Olimpija 5:4 (Frank – Grm Urbančič 0:3, Paulin – Flajs 3:0, Vigini – Boldin 2:3, Paulin – Grm Urbančič 3:0, Frank - Boldin 0:3, Vigini – Flajs 3:1, Paulin – Boldin 3:0, Vigini – Grm Urbančič 2:3, Frank – Flajs 3:2).
Kema Puconci I – ŽNTK Maribor 5:3 (Sukič – Črepnjak 3:2, Ropoša – Slodej 1:3, Škraban – Zafoštnik 3:1, Ropoša – Črepnjak 3:2, Sukič – Zafoštnik 2:3, Škraban – Slodej 3:0, Ropoša – Zafoštnik 2:3, Škraban – Črepnjak 3:1).
Ilirija - Kema Puconci II 5:4 (Tvrtkovič – Horvat 3:1, Šfiligoj – Horvat 3:1, Roudi – Pelcar 0:3, Šfiligoj – Horvat 1:3, Tvrtkovič – Pelcar 0:3, Roudi – Unger 3:2, Šfiligoj – Pelcar 1:3, Roudi – Horvat 3:1, Tvrtkovič – Unger 3:1).
Krka – Letrika 5:1 (Jorgić – Peršolja 3:1, Slatinšek – Petrovčič 3:0, Karković – Tomše 3:2, Slatinšek – Peršolja 3:0, Jorgić – Tomše 0:3, Karković – Petrovčič 3:2).
Lestvica:
1.Krka 16 16 0 80:25 32
2. Kema Puconci I 16 14 2 77:22 28
3. Ilirija 16 12 4 63:42 24
4. Letrika 16 11 5 66:37 22
5. ŽNTK Maribor 16 10 6 65:40 20
6. Cirkovce Štermatik 16 7 9 44:56 14
7. Kema Puconci II 16 4 12 39:67 8
8. Mengeš 16 4 12 34:66 8
9. Arrigoni Izola 16 2 14 22:77 4
10. Olimpija 16 0 16 22:80 0
Rezultati 12. kroga, ženske:
Ptuj - Vesna Zalog 3:5 (Tomanič Butkovska – Lukič 0:3, Bezjak – Supanič 3:0, Krajnc - Zera 1:3, Bezjak – Lukič 3:1, Tomanič Butkovska – Zera 0:3, Krajnc – Supanič 3:0, Bezjak – Zera 1:3, Krajnc – Lukič 0:3).
Fužinar Intergiskont - Logatec 5:0 (Fajmut – Okorn 3:0, Z. Veronik – P. Mihevc 3:2, N. Veronik – T. Mihevc 3:0, Z. Veronik – Okorn 3:0, Fajmut – T. Mihevc 3:0).
Arrigoni Izola – Muta 5:4 (Paulin – Verhnjak 0:3, Čokelj – Naglič 1:3, Sterchi – Rojko 3:0, Čokelj – Verhnjak 2:3, Paulin – Rojko 0:3, Sterchi – Naglič 3:2, Čokelj – Rojko 3:2, Sterchi – Verhnjak 3:2, Paulin – Naglič 3:2).
Prosta je bila ekipa Kajuh Slovana.
Lestvica:
1. Fužinar Interdiskont 10 10 0 50: 4 20
2. Vesna Zalog 11 9 2 48:27 18
3. Arrigoni Izola 11 7 4 45:35 14
4.Muta 10 6 4 43:34 12
5. Ptuj 10 3 7 23:41 6
6. Logatec 10 1 9 19:40 2
7. Kajuh Slovan 10 0 10 10:50 0

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Mariborčane lahko reši le še čudež