Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mariborčane lahko reši le še čudež

 

Namizni tenis/ Končuje se ligaško državno prvenstvo

Ljubljana – Minuli konec tedna, ko je odigran 16. krog ligaškega tekmovanja v I. moški namiznoteniški ligi, so praktično določene štiri ekipe, ki bodo letos igrale v play offu. In doseženi rezultati, ko sta na sporedu bila dva velika derbija, v Puconcih in Novem mestu, so privedli do tega, da v končnici skoraj zanesljivo ne bo najuspešnejše ekipe po osamosvojitvi, ŽNTK Maribor. Teoretične možnosti še obstajajo, toda čeprav se dogajajo tudi čudeži, so možnosti varovancev štajerskega trenerja Mirka Milovančeviča: Gregorja Zafoštnika, Matica Slodeja in Matevža Črepnjaka, več kot minimalne.

Igralci ŽNTK Maribor so svojo prvo meč žogico zapravili na Valentinovo, ko so po kar treh urah dramatičnega in razburljivega dvoboja izgubili na tradicionalnem prekmursko – štajerskem derbiju, v Puconcih bi Mariborčani morali premagati domačo Keme če bi želeli računati na play off, toda svojo računico za dokončno osvojitev 2. mesta pred play offom so imeli tudi varovanci domačega trenerja Štefana Kovača. Junak dvoboja je bil vsekakor Dominik Škraban, ki je premagal vse tri štajerske igralce, vse ostalo pa je bila samo rutina, kajti, čeprav se je zelo boril je tretji mariborski igralec Črepnjak izgubil še proti Bojanu Ropoši in Patriku Sukiču, kar je bilo dovolj za zmago gostiteljev, ki prihodnji konec tedna, v Puconcih gosti še Ilirijo, ki se je že uvrstila v play off, v zadnjem krogu pa gostuje pri vodilni Krki. Prav nepremagljiva Krka to soboto gostuje v Mariboru.
Drugi spopad ekip iz zgornjega dela lestvice, v 16. krogu je odigran v Novem mestu, kjer je vseh skrbi razbremenjena domača Krka, po pričakovanju visoko premagala goste iz Vrtojbe. Spopad Krke in Letrike bo najverjetneje tudi en izmed polfinalnih parov play offa, in že ta tekma je potrdila, kdo je bolj zrel za finale. Za Letriko je edino točko osvojil Janez Tomše, ki je gladko premagal utrujenega Darka Jorgića, vse drugo pa je ostalo na Dolenjskem, kjer se je ob tradicionalno odlčinem Slatinšku, tokrat izkazal tudi veteran Karković. Ostali dvoboji tega kroga niso odločali o ničemer, kljub temu pa je bilo v Izoli, kjer je Olimpija imela možnosti osvojiti prvi par točk, sila dramatično. Čeprav sta Boldin in Grm Urbančič igrala odlično ter osvojila po dve točki, je to bilo premalo za prvi uspeh v tem prvenstvu. Mladi Paulin je ob pomoči Franka in Viginija, uspel osvojiti dovolj točk za tesno zmago domačega Arrigonija. Mengeš je še enkrat razočaral, saj je brez Orešnika, visoko izgubil proti gostom iz Cirkovc. Po zmagi mladega Erjavca so Mengšani sicer povedli, pozneje pa je vseh pet točk pripadlo gostom izpod Ptujske Gore. Veliko težav je tokrat imela Ilirija, ki si je zagotovila play off, a je proti drugi ekipe Keme, komajda dosegla tesno zmago 5:4, potem ko so Prekmurci že vodili 4:3...
Med dekleti kjer ni več neznank, je vodilna ekipa Fužinarja Interdiskonta, v tekmi 12. kroga pričakovano, gladko premagala gostje iz Logatca. Dvoboj na Ptuju, ki ni odločal o ničemer, so suvereno dobile igralke zaloške Vesne, čeprav zraven spet ni bilo izkušene Krstine Rahotin. Najbolj zanimivo pa je bilo nedvomno v Izoli, kjer se je neposredno odločalo o končnem 3. mestu pred play offom in s tem lažjim delom v končnici. V izredno dramatičnem in zanimivem dvoboju so tesno 5:4 slavile gostiteljice, čeprav so pred tem že izgubljale kar 1:4. Korošice so v štirih tekmah potrebovale eno samo točko, a so vsi dvoboji pripadli Izolčankam, kot dodatna zanimivost pa so bili vsi štirje dvoboji končani šele po petih nizih...
Rezultati 16. kroga v I. SNTL, moški:
Mengeš - Šternmatik Cirkovce 1:5 (Erjavec – Koban 3:1, Jazbič – Kocuvan 2:3, Avbelj – Piljak 0:3, Jazbič – Koban 1:3, Erjavec – Piljak 0:3, Avbelj – Kocuvan 1:3).
Arrigoni Izola - Olimpija 5:4 (Frank – Grm Urbančič 0:3, Paulin – Flajs 3:0, Vigini – Boldin 2:3, Paulin – Grm Urbančič 3:0, Frank - Boldin 0:3, Vigini – Flajs 3:1, Paulin – Boldin 3:0, Vigini – Grm Urbančič 2:3, Frank – Flajs 3:2).
Kema Puconci I – ŽNTK Maribor 5:3 (Sukič – Črepnjak 3:2, Ropoša – Slodej 1:3, Škraban – Zafoštnik 3:1, Ropoša – Črepnjak 3:2, Sukič – Zafoštnik 2:3, Škraban – Slodej 3:0, Ropoša – Zafoštnik 2:3, Škraban – Črepnjak 3:1).
Ilirija - Kema Puconci II 5:4 (Tvrtkovič – Horvat 3:1, Šfiligoj – Horvat 3:1, Roudi – Pelcar 0:3, Šfiligoj – Horvat 1:3, Tvrtkovič – Pelcar 0:3, Roudi – Unger 3:2, Šfiligoj – Pelcar 1:3, Roudi – Horvat 3:1, Tvrtkovič – Unger 3:1).
Krka – Letrika 5:1 (Jorgić – Peršolja 3:1, Slatinšek – Petrovčič 3:0, Karković – Tomše 3:2, Slatinšek – Peršolja 3:0, Jorgić – Tomše 0:3, Karković – Petrovčič 3:2).
Lestvica:
1.Krka 16 16 0 80:25 32
2. Kema Puconci I 16 14 2 77:22 28
3. Ilirija 16 12 4 63:42 24
4. Letrika 16 11 5 66:37 22
5. ŽNTK Maribor 16 10 6 65:40 20
6. Cirkovce Štermatik 16 7 9 44:56 14
7. Kema Puconci II 16 4 12 39:67 8
8. Mengeš 16 4 12 34:66 8
9. Arrigoni Izola 16 2 14 22:77 4
10. Olimpija 16 0 16 22:80 0
Rezultati 12. kroga, ženske:
Ptuj - Vesna Zalog 3:5 (Tomanič Butkovska – Lukič 0:3, Bezjak – Supanič 3:0, Krajnc - Zera 1:3, Bezjak – Lukič 3:1, Tomanič Butkovska – Zera 0:3, Krajnc – Supanič 3:0, Bezjak – Zera 1:3, Krajnc – Lukič 0:3).
Fužinar Intergiskont - Logatec 5:0 (Fajmut – Okorn 3:0, Z. Veronik – P. Mihevc 3:2, N. Veronik – T. Mihevc 3:0, Z. Veronik – Okorn 3:0, Fajmut – T. Mihevc 3:0).
Arrigoni Izola – Muta 5:4 (Paulin – Verhnjak 0:3, Čokelj – Naglič 1:3, Sterchi – Rojko 3:0, Čokelj – Verhnjak 2:3, Paulin – Rojko 0:3, Sterchi – Naglič 3:2, Čokelj – Rojko 3:2, Sterchi – Verhnjak 3:2, Paulin – Naglič 3:2).
Prosta je bila ekipa Kajuh Slovana.
Lestvica:
1. Fužinar Interdiskont 10 10 0 50: 4 20
2. Vesna Zalog 11 9 2 48:27 18
3. Arrigoni Izola 11 7 4 45:35 14
4.Muta 10 6 4 43:34 12
5. Ptuj 10 3 7 23:41 6
6. Logatec 10 1 9 19:40 2
7. Kajuh Slovan 10 0 10 10:50 0

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Mariborčane lahko reši le še čudež