Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tilen Cvetko "vzel mero" favorizirani Iliriji!

 

Namizni tenis/ Nadaljevalo se je ligaško DP

Tilen CvetkoLjubljana – Največje presenečenje 6. kroga v I. moški namiznoteniški ligi se je gotovo pripetilo v Novem mestu, kjer je druga ekipa Krke premagala favorizirano ekipo Ilirije, ki je pred tednom dni gladko 5:0 slavila pri ekipi z največ naslovi v samostojni Sloveniji, ŽNTK Mariboru. Tokrat so varovanci ljubljanskega trenerja Boruta Verna naleteli na razigrane dolenjske mladce, pri katerih je bil še posebej razpoložen Tilen Cvetko.

Mladi Korošec v vrstah Krke je namreč premagal vse tri gostujoče igralce, med katerimi tokrat ni bilo britanske okrepitve Kima Daybella. Morebiti so Ljubljančani računali, da lahko zmagajo tudi brez Britanca, kar se jim je maščevalo. Tako sedaj s samimi zmagami ostajata samo finalista lanskega play offa, Krka I in Kema Puconci.
V tem krogu so aktualni državni prvaki, igralci Krke I pričakovano visoko slavili v Mengšu, kjer je edino Klemen Jazbič ugnal Tilna Novaka za eno točko gostov, vse drugo pa je pripadlo prvakom. In znova sta bila neusmiljena Uroš Slatinšek in Darko Jazbić, katera realno pričakujeta novo, tretjo državno krono zapovrstjo. Svojo prvo zmago v prvenstvu je dosegla ekipa izolskega Arrigonija, in sicer na gostovanju pri novincu v ligi, na Gorenjskem. Seveda je za prvi par primorskih točk najbolj zaslužen mladi Erik Paulin, ki je ugnal vse tri domačine. Nekoliko bolj negotovo in dramatično je bilo za pričakovati na Kodeljevem, kjer pa so Korošci brez večjih težav osvojili prvi par točk med elito. Gostitelji so osvojili dve točki po zmagah proti Ožbeju Poročniku, po drugi strani pa sta bila Janez Petrovčič in Darko Jamšek premočna za igralce Kajuh Slovana.
Derbi tega kroga bo na sporedu v torek, 17.11. ko bo v Puconcih tradicionalni prekmursko – štajerski spopad. Po nepričakovano gladkem porazu pred tednom dni proti Iliriji, bodo Mariborčani skušali presenetiti igralce Keme, toda varovanci trenerja Štefana Kovača so vsekakor v prednosti in vse razen njihove zmage bi bilo veliko presenečenje.
V 4. krogu 1. ženske lige bi se lahko veliko presenečenje pripetilo na primorskem spopadu v Vrtojbi, kjer so favorizirane Izolčanke slavile le tesno 5:4. Gostiteljice so nepričakovano povedle 4:2, nato pa so se očitno prestrašile zmage, kar so gostje z Obale izkoristile in s tremi zadnjimi točkami, prišle do zmage. Zaloška Vesna, ki je pred tednom dni visoko poražena v Izoli, je tokrat potrdila svojo moč proti skromni ekipi Kajuh Slovana. Gostje so uspele osvojiti le nekaj nizov, vse drugo pa je pripadlo Založankam. Nepremagljiva Muta pa je tako in tako razred zase, tako da gostje iz Ptuja, na torkovem gostovanju na Koroškem, nimajo kaj iskati.
Rezultati 6. kroga v I. SNTL, moški:
Krka II – Ilirija 5:4 (Hribar – Roudi 0:3, Cvetko – Tvrtkovič 3:0, Šmaljcelj – Šfiligoj 0:3, Cvetko – Roudi 3:2, Hribar – Šfiligoj 3:2, Šmaljcelj – Tvrtokvič 2:3, Cvetko – Šfiligoj 3:0, Šmaljcelj – Roudi 1:3, Hribar – Tvrtkovič 3:2).
Kajuh Slovan – Fužinar Interdiskont 2:5 (Peperko – Jamšek 1:3, Novak – Poročnik 3:0, Pintar – Petrovčič 1:3, Novak – Jamšek 2:3, Peperko – Petrovčič 0:3, Pintar – Poročnik 3:1, Novak – Petrovčič 0:3).
Krka I – Mengeš 5:1 (Novak – Avbelj 3:1, Slatinšek – Orešnik 3:0, Jorgić – Jazbič 3:0, Slatinšek – Avbelj 3:0, Novak – Jazbič 2:3, Jorgić – Orešnik 3:0).
Križe – Arrigoni Izola 2:5 (Mrak – Frank 1:3, Stojanović – Vigini 2:3, Steiner – Paulin 0:3, Stojanović – Frank 3:2, Mrak – Paulin 0:3, Steiner – Vigini 3:1, Stojanović – Paulin 1:3).
Kema Puconci – ŽNTK Maribor (preloženo na torek, 17.11. ob 17,00).
Vrstni red: 1. Krka I 12, 2. Kema Puconci (-1) 10, 3. Ilirija 10, 4. ŽNTK Maribor (-1) 8, 5. Krka II 6, 6. Kajuh Slovan 4, 7. Mengeš 4, 7. Fužinar Interdiskont 2, 9. Arrigoni Izola 2, 10. Križe 0.
Rezultati 4. kroga v I. SNTL, ženske:
Vesna Zalog – Kajuh Slovan 5:0 (Supanič – Kozamernik 3:2, Rahotin – Benčina 3:0, Zera – Opeka 3:1, Rahotin – Kosamernik 3:0, Supanič – Opeka 3:2).
Letrika – Arrigoni Izola 4:5 (Mozetič – Sterchi 3:2, Pavlin – Čokelj 3:2, Mavri – Ludvik 0:3, Pavlin – Sterchi 3:2, Mozetič – Ludvik 0:3, Mavri – Čokelj 3:1, Pavlin – Ludvik 1:3, Mavri – Sterchi 2:3, Mozetič – Čokelj 2:3).
Muta – Ptuj (prelošeno na torek, 17.11. ob 17,00).
Prosta je bila ekipa Logatca.
Vrstni red: 1. Muta (-1) 6, 2. Arrigoni Izola 6, 3. Vesna Zalog 4, 4. Logatec 4, 5. Ptuj 2, 6. Letrika 0, 7. Kajuh Slovan 0.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Tilen Cvetko "vzel mero" favorizirani Iliriji!