Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kema v Ljubljani, Krka v Mariboru

 

Namizni tenis/ Nadaljuje se ligaško DP

Tomaž RoudiLjubljana – Že sedmi krog tekmovanja v 1. moški SNTL, ki je na sporedu ta konec tedna, bo ponudil najverjetnejša polfinalna dvoboja play offa. Na sporedu sta namreč medsebojna spopada članov „velike četverice", saj vodilna Kema Puconci gostuje pri Iliriji v Ljubljani, prav tako neporažena, aktualna državna prvakinja, Krka gostuje pri devetkratnem državnem prvaku v Mariboru. In medtem ko so Dolenjci veliki favoriti v štajerski prestolnici, kjer se Mariborčanom obeta tretji zaporedni poraz, bo gotovo bolj dramatično v Spodnji Šiški. Po nepričakovanem porazu pri drugi ekipi Krke, si varovanci ljubljanskega stratega Boruta Verna ne upajo privoščiti še drugega poraza. Če bodo Ljubljančani nastopili v kompletni postavi, kjer bi poleg Tomaža Roudija in Toma Šfiligoja, bil še Kim Daybell, potem bi se lahko zgodilo marsikaj, v nasprotnem pa bodo Prekmurci zanesljivo zabeležili še sedmo zaporedno zmago.

Enako bo zanesljivo še sedmič slavila prva ekipa Krke, kajti Mariborčani le niso dorasel nasprotnik ekipi, v kateri nastopata Uroš Slatinšek in Darko Jorgič. V tem krogu bo gotovo drugo zmago dosegla tudi ekipa Fužinarja Interdiskonta, ki v spopadu novincev med elito, ne bi smela imeti večjih težav proti gorenjskim Križam. Nekoliko bolj zanimivo in dramatično bo gotovo v Izoli, kjer pri domačem Arrigoniju gostuje druga ekipa Krke, ki je pred tednom dni presenetila favorizirano Ilirijo. Tudi tokrat so mladi Dolenjci favoriti, toda nikakor ne smemo podcenjevati gostiteljev, še zlasti Erika Paulina ne. V vnaprej odigrani tekmi v Mengšu so gostitelji po pričakovanju prizadejali nov poraz ekipi Kajuh Slovana. Gostitelji so odlično začeli in že vodili 3:0, toda po zmagah Peperka nad Jazbičem in Pintarja nad Avbeljem, se je ekipa Kajuh Slovana vrnila v igro. Gostje so do konca uspeli osvojiti le še eno igro, ko je Pintar premagal Jazbiča, David Orešnik pa je ugnal Novaka in Peperka ter gostiteljem prinesel pričakovano zmago.
Med dekleti bo v 5. krogu v ospredju spopad v Logatcu, kjer pa mlade gostiteljice le nimajo nobenih možnosti proti odlični ekipi Mute, ki z dvojčicama Zalo in Niko Veronik, najverjetneje ne bo imela nobenih težav na poti do prvega državnega naslova. Tudi na spopadu na Ptuju so v prednosti gostje, kajti mlada domača ekipa nima nobenih možnosti proti zaloški Vesni. Nekoliko bolj dramatično bi lahko bilo na ljubljanskem Kodeljevem, a tudi tukaj so v prednosti gostje, kajti nekdanje državne prvakinje iz Vrtojbe so gotovo boljše nasprotnice.
Pari 7. kroga v I. SNTL, moški (sobota, 21.11. ob 17,00): Ilirija – Kema Puconci, ŽNTK Maribor – Krka I, Arrigoni Izola – Krka II, Fužinar Interdiskont – Križe, že odigrano: Mengeš – Kajuh Slovan 5:3 (Avbelj – Peperko 3:2, Jazbič – Novak 3:0, Orešnik – Pintar 3:2, Jazbič – Peperko 2:3, Avbelj – Pintar 1:3, Orešnik – Novak 3:1, Jazbič – Pintar 1:3, Orešnik – Peperko 3:0).
Pari 5. kroga v I. SNTL, ženske (sobota, 21.11. ob 17,00): Logatec – Muta, Ptuj – Vesna Zalog, Kajuh Slovan – Letrika, prosta je ekipa Arrigonija Izola.
Pari 4. kroga v I. SNTL, moški (sobota, 21.11. ob 10,00): Logatec – PPK Rakek, Ptuj – Melamin Kočevje, Muta – Olimpija, Kajuh Slovan – Sobota, Vesna Zalog – Kema Puconci II, ob 16,00: Ptuj – Olimpija, Muta – Melamin Kočevje, Kajuh Slovan – Kema Puconci II, Vesna Zalog – Sobota.
Pari 3. kroga v II. SNTL, ženske (sobota, 21.11. ob 10,00): Preserje – Fužinar Interdiskont, Ljubljana – Šternmatik Cirkovce, Kema Puconci – Jesenice, Sobota – Križe, ob 16,00: Preserje – Šternmatik Cirkovce, Ljubljana – Fužinar Interdiskont, Kema Puconci – Križe, Sobota – Jesenice.
Pari 4. kroga v III. SNTL, moški (sobota, 21.11. ob 10,00): Gorica – Royal Beach Škofja Loka, Preserje – Prebold, Savinja – Metlika, ob 16,00: Šternmatik Cirkovce – Metlika, Gorica – Prebold, Preserje – Royal Beach Škofja Loka, že odigrano: Fužinar Interdiskont – Tempo Velenje 4:5.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Kema v Ljubljani, Krka v Mariboru