Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kema brez težav, Krka se je komaj rešila

 

Namizni tenis/ Nadaljevalo se je ligaško DP

Neven KarkovićLjubljana – Minuli konec tedna, ko je odigran 7. krog tekmovanja v 1. moški SNTL, sta bila na sporedu tudi derbija, saj so se med seboj udarili člani tako imenovane „velike četverice". In medtem, ko je vodilna Kema Puconci, na gostovanju pri močno oslabljeni Iliriji v Ljubljani, gladko slavila, je prav tako zdesetkana, aktualna državna prvakinja, Krka komajda zmagala v Mariboru. Ker se naš najboljši mladinec Darko Jorgić, tik pred odhodom na mladinsko SP ubada z zdravstvenimi težavami, je moral izpustiti tekmo v Mariboru in domači ŽNTK Maribor je to s pridom izkoristil.

Matic Slodej, Matevž Črepnjak in Danilo Piljak so na Tilnu Novaku naredili tri točke, Piljak je bil s 3:2 boljši še od Nevena Karkovića. Uroš Slatinšek si ni privoščil poraza in to je pomenilo, da je o zmagovalcu odločala zadnja tekma. Izkušeni Karković se je tokrat v pravem trenutku zbral in je branilcem naslova prinesel še sedmo zmago v sezoni. V deveti tekmi je s 3:1 ugnal Slodeja, ter s tem preprečil veliko presenečenje.
Podobno dramatičen dvoboj so nekateri pričakovali tudi v Ljubljani, kjer je gostovala Kema. Toda gostitelji so nastopili brez Toma Šfiligoja, ki ima težave s poškodbo, poleg tega pa ni bilo niti Kima Daybella, tako da Prekmurci niso imeli večjih težav. Edino točko za Ilirijo je prav v prvem dvoboju dosegel Prekmurec v vrstah Ilirije, ki je premagal prvega igralca Keme Bojana Ropošo. To pa je bilo tudi vse kar so gostitelji osvojili, kajti Škraban, Pelcar in Ropoša niso dovolili Ilirijanom osvojiti niti ene točke več. Tako Kema, skupaj s prvo ekipo Krke, ostaja s samimi zmagami na vrhu lestvice in njun medsebojni dvoboj v 9. krogu (5.12.) bo odločal o naslovu jesenskega prvaka.
V tem krogu je drugo zmago dosegla ekipa Fužinarja Interdiskonta, ki v spopadu novincev med elito, ni imela nobenih težav proti gorenjskim Križam. Za goste je edino točko osvojil Dejan Stojanović, ki je premagal Ožbeja Poročnika, vse drugo pa je pripadlo Korošcem. Nekoliko bolj zanimivo in dramatično je bilo v Izoli, kjer je pri domačem Arrigoniju gostovala druga ekipa Krke, ki je pred tednom dni presenetila favorizirano Ilirijo. Tudi tokrat so bili mladi Dolenjci favoriti, toda s tem se Primorci niso strinjali, saj je Erik Paulin še enkrat zaigral izvrstno ter premagal vse tri igralce Krke, še dve točki je prispeval Simon Frank, tako da je zaslužena zmaga ostala v Izoli. V Mengšu so gostitelji po pričakovanju prizadejali nov poraz ekipi Kajuh Slovana. Gostitelji so odlično začeli in že vodili 3:0, toda po zmagah Peperka nad Jazbičem in Pintarja nad Avbeljem, se je ekipa Kajuh Slovana vrnila v igro. Toda gostje so do konca uspeli osvojiti le še eno igro, ko je Pintar premagal Jazbiča, David Orešnik pa je ugnal Novaka in Peperka ter gostiteljem prinesel pričakovano zmago.
Med dekleti, v 5. krogu, ni bilo nobenih dvomov, saj so na vseh treh dvobojih dosežene visoke zmage gostujočih ekip. Muta, Vesna Zalog in Letrika so namreč s po 5:0 slavile v Logatcu, na Ptuju ter na ljubljanskem Kodeljevem.
Rezultati 7. kroga v I. SNTL, moški:
Ilirija – Kema Puconci 1:5 (Roudi – Ropoša 3:0, Tvrtkovič – Pelcar 2:3, Vidmar – Škraban 0:3, Tvrtkovič – Ropoša 0:3, Roudi – Škraban 0:3, Vidmar – Pelcar 0:3).
ŽNTK Maribor – Krka I 4:5 (Slodej – Novak 3:0, Piljak – Karković 3:2, Črepnjak – Slatinšek 0:3, Piljak – Novak 3:0, Slodej – Slatinšek 0:3, Črepnjak – Karković 0:3, Piljak – Slatinšek 0:3, Črepnjak – Novak 3:1, Slodej – Karković 1:3).
Arrigoni Izola – Krka II 5:3 (Vigini – Hribar 0:3, Frank – Šmaljcelj 3:2, Paulin – Cvetko 3:0, Frank – Hribar 3:0, Vigini – Cvetko 0:3, Paulin – Šmaljcelj 3:0, Frank – Cvetko 0:3, Pazlin – Hribar 3:2).
Fužinar Interdiskont – Križe 5:1 (Poročnik – Steiner 3:0, Petrovčič – Mrak 3:0, Jamšek – Stojanović 3:1, Petrovčič – Steiner 3:2, Poročnik – Stojanović 2:3, Jamšek – Mrak 3:0).
Mengeš – Kajuh Slovan 5:3 (Avbelj – Peperko 3:2, Jazbič – Novak 3:0, Orešnik – Pintar 3:2, Jazbič – Peperko 2:3, Avbelj – Pintar 1:3, Orešnik – Novak 3:1, Jazbič – Pintar 1:3, Orešnik – Peperko 3:0).
Vrstni red: 1. Kema Puconci 14, 2. Krka I 14, 3. Ilirija 10, 4. ŽNTK Maribor 8, 5. Krka II 6, 6. Mengeš 6, 7. Fužinar Interdiskont 4, 8. Kajuh Slovan 4, 9. Arrigoni Izola 4, 10. Križe 0.
Rezultati 5. kroga v I. SNTL, ženske:
Logatec – Muta 0:5 (Mihevc – Rojko 1:3, Gutnik – Verhnjak 0:3, Okorn – Z. Veronik 0:3, Gutnik – Rojko 0:3, Mihevc – Z. Veronik 0:3).
Ptuj – Vesna Zalog 0:5 (Tomanič Butkovska – Zera 0:3, Bezjak – Rahotin 1:3, Krajnc – Trelec 2:3, Bezjak – Zera 1:3, Tomanič Butkovska – Supanič 2:3).
Kajuh Slovan – Letrika 0:5 (Kozamernik – Mozetič 0:3, Benčina – Mavri 0:3, Šabanov – Pavlin 0:3, Benčina – Mozetič 0:3, Adamek – Pavlin 1:3).
Prosta je bila ekipa Arrigonija Izola.
Vrstni red: 1.Muta 10, 2. Vesna Zalog 6, 3. Arrigoni Izola 6, 4. Logatec 4, 5. Letrika 2, 6. Ptuj 2, 7. Kajuh Slovan 0.
Rezultati 4. kroga v I. SNTL, moški: Logatec – PPK Rakek 5:4, Ptuj – Melamin Kočevje 5:4, Muta – Olimpija 1:5, Kajuh Slovan II – Sobota 1:5, Vesna Zalog – Kema Puconci II 5:4, Ptuj – Olimpija 2:5, Muta – Melamin Kočevje 5:3, Kajuh Slovan II – Kema Puconci II 0:5, Vesna Zalog – Sobota 0:5.
Vrstni red: 1. Sobota 16, 2. Logatec 12, 3. Olimpija 10, 4. Kema Puconci II 10, 5. Muta 8, 6. Vesna Zalog 8, 7. Ptuj 4, 8. Melamin Kočevje 2, 9. PPK Rakek 2, 10. Kajuh Slovan II 0.
Rezultati 3. kroga v II. SNTL, ženske: Preserje – Fužinar Interdiskont 5:2, Ljubljana – Šternmatik Cirkovce 1:5, Kema Puconci – Jesenice 5:0, Sobota – Križe 0:5, Preserje – Šternmatik Cirkovce 2:5, Ljubljana – Fužinar Interdiskont 1:5, Kema Puconci – Križe 2:5, Sobota – Jesenice 3:5.
Vrstni red: 1. Križe 12, 2. Kema Puconci 10, 3. Jesenice 8, 4. Fužinar Interdiskont 6, 5. Šternmatik Cirkovce 6, 6. Preserje 4, 7. Ljubljana 2, 8. Sobota 0.
Rezultati 4. kroga v III. SNTL, moški: Gorica – Royal Beach Škofja Loka 5:2, Preserje – Prebold 0:5, Savinja – Metlika 5:0, Šternmatik Cirkovce – Metlika 0:5, Gorica – Prebold 1:5, Preserje – Royal Beach Škofja Loka 4:5, Fužinar Interdiskont – Tempo Velenje 4:5.
Vrstni red: 1. Savinja 12, 2. Prebold 12, 3. Tempo Velenje 8, 4. Metlika 8, 5. Fužinar Interidkont 6, 6. Gorica 6, 7. Preserje 2, 8. Royal Beach Škofja Loka 2, 9. Cirkovce 0.

Foto: NT svet

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Kema brez težav, Krka se je komaj rešila