Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Drugič so se srečali rodbini Holc – Kolarič in spet je bilo prijetno, veselo in razigrano

Rodbina Holc - KolaričDandanes, ko vsi nekam hitimo, in nimam časa niti za najbližje, da ne govorimo o prijateljih, znancih in sosedih, je vsako srečanje med ljudmi lepo doživetje. Že v sami slovenski besedi »srečanje« se skriva besedica sreča. Da je temu tako, smo se lahko prepričali, ko smo obiskali udeležence 2. srečanja rodbine Holc iz Stare Gore pri Sv. Juriju ob Ščavnici in rodbine Kolarič z Noričkega Vrha pri Gornji Radgoni. Osrednji del dogodka je potekal na Stari Gori, začelo pa se je z zbiranjem na Negovskem gradu. Tam sta udeležence sprejela letošnja organizatorja Nada in Vincenc Holc iz Maribora. Skupaj z zaposlenimi sta na grajski zelenici pripravila mize in stole za sprejem gostov in prvo dobrodošlico. Po kratki pogostitvi s sladkimi dobrotami, ki so jih spekle posamezne udeleženke, se jih je večina podala v župnijsko cerkev Marijinega rojstva v Negovi k sveti maši. Ob duhovniku dr. Antonu Ožingerju jo je daroval župnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici Boštjan Ošlaj.

Holčevi z gore in Kolaričevi z vrha

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kema brez težav, Krka se je komaj rešila

 

Namizni tenis/ Nadaljevalo se je ligaško DP

Neven KarkovićLjubljana – Minuli konec tedna, ko je odigran 7. krog tekmovanja v 1. moški SNTL, sta bila na sporedu tudi derbija, saj so se med seboj udarili člani tako imenovane „velike četverice". In medtem, ko je vodilna Kema Puconci, na gostovanju pri močno oslabljeni Iliriji v Ljubljani, gladko slavila, je prav tako zdesetkana, aktualna državna prvakinja, Krka komajda zmagala v Mariboru. Ker se naš najboljši mladinec Darko Jorgić, tik pred odhodom na mladinsko SP ubada z zdravstvenimi težavami, je moral izpustiti tekmo v Mariboru in domači ŽNTK Maribor je to s pridom izkoristil.

Matic Slodej, Matevž Črepnjak in Danilo Piljak so na Tilnu Novaku naredili tri točke, Piljak je bil s 3:2 boljši še od Nevena Karkovića. Uroš Slatinšek si ni privoščil poraza in to je pomenilo, da je o zmagovalcu odločala zadnja tekma. Izkušeni Karković se je tokrat v pravem trenutku zbral in je branilcem naslova prinesel še sedmo zmago v sezoni. V deveti tekmi je s 3:1 ugnal Slodeja, ter s tem preprečil veliko presenečenje.
Podobno dramatičen dvoboj so nekateri pričakovali tudi v Ljubljani, kjer je gostovala Kema. Toda gostitelji so nastopili brez Toma Šfiligoja, ki ima težave s poškodbo, poleg tega pa ni bilo niti Kima Daybella, tako da Prekmurci niso imeli večjih težav. Edino točko za Ilirijo je prav v prvem dvoboju dosegel Prekmurec v vrstah Ilirije, ki je premagal prvega igralca Keme Bojana Ropošo. To pa je bilo tudi vse kar so gostitelji osvojili, kajti Škraban, Pelcar in Ropoša niso dovolili Ilirijanom osvojiti niti ene točke več. Tako Kema, skupaj s prvo ekipo Krke, ostaja s samimi zmagami na vrhu lestvice in njun medsebojni dvoboj v 9. krogu (5.12.) bo odločal o naslovu jesenskega prvaka.
V tem krogu je drugo zmago dosegla ekipa Fužinarja Interdiskonta, ki v spopadu novincev med elito, ni imela nobenih težav proti gorenjskim Križam. Za goste je edino točko osvojil Dejan Stojanović, ki je premagal Ožbeja Poročnika, vse drugo pa je pripadlo Korošcem. Nekoliko bolj zanimivo in dramatično je bilo v Izoli, kjer je pri domačem Arrigoniju gostovala druga ekipa Krke, ki je pred tednom dni presenetila favorizirano Ilirijo. Tudi tokrat so bili mladi Dolenjci favoriti, toda s tem se Primorci niso strinjali, saj je Erik Paulin še enkrat zaigral izvrstno ter premagal vse tri igralce Krke, še dve točki je prispeval Simon Frank, tako da je zaslužena zmaga ostala v Izoli. V Mengšu so gostitelji po pričakovanju prizadejali nov poraz ekipi Kajuh Slovana. Gostitelji so odlično začeli in že vodili 3:0, toda po zmagah Peperka nad Jazbičem in Pintarja nad Avbeljem, se je ekipa Kajuh Slovana vrnila v igro. Toda gostje so do konca uspeli osvojiti le še eno igro, ko je Pintar premagal Jazbiča, David Orešnik pa je ugnal Novaka in Peperka ter gostiteljem prinesel pričakovano zmago.
Med dekleti, v 5. krogu, ni bilo nobenih dvomov, saj so na vseh treh dvobojih dosežene visoke zmage gostujočih ekip. Muta, Vesna Zalog in Letrika so namreč s po 5:0 slavile v Logatcu, na Ptuju ter na ljubljanskem Kodeljevem.
Rezultati 7. kroga v I. SNTL, moški:
Ilirija – Kema Puconci 1:5 (Roudi – Ropoša 3:0, Tvrtkovič – Pelcar 2:3, Vidmar – Škraban 0:3, Tvrtkovič – Ropoša 0:3, Roudi – Škraban 0:3, Vidmar – Pelcar 0:3).
ŽNTK Maribor – Krka I 4:5 (Slodej – Novak 3:0, Piljak – Karković 3:2, Črepnjak – Slatinšek 0:3, Piljak – Novak 3:0, Slodej – Slatinšek 0:3, Črepnjak – Karković 0:3, Piljak – Slatinšek 0:3, Črepnjak – Novak 3:1, Slodej – Karković 1:3).
Arrigoni Izola – Krka II 5:3 (Vigini – Hribar 0:3, Frank – Šmaljcelj 3:2, Paulin – Cvetko 3:0, Frank – Hribar 3:0, Vigini – Cvetko 0:3, Paulin – Šmaljcelj 3:0, Frank – Cvetko 0:3, Pazlin – Hribar 3:2).
Fužinar Interdiskont – Križe 5:1 (Poročnik – Steiner 3:0, Petrovčič – Mrak 3:0, Jamšek – Stojanović 3:1, Petrovčič – Steiner 3:2, Poročnik – Stojanović 2:3, Jamšek – Mrak 3:0).
Mengeš – Kajuh Slovan 5:3 (Avbelj – Peperko 3:2, Jazbič – Novak 3:0, Orešnik – Pintar 3:2, Jazbič – Peperko 2:3, Avbelj – Pintar 1:3, Orešnik – Novak 3:1, Jazbič – Pintar 1:3, Orešnik – Peperko 3:0).
Vrstni red: 1. Kema Puconci 14, 2. Krka I 14, 3. Ilirija 10, 4. ŽNTK Maribor 8, 5. Krka II 6, 6. Mengeš 6, 7. Fužinar Interdiskont 4, 8. Kajuh Slovan 4, 9. Arrigoni Izola 4, 10. Križe 0.
Rezultati 5. kroga v I. SNTL, ženske:
Logatec – Muta 0:5 (Mihevc – Rojko 1:3, Gutnik – Verhnjak 0:3, Okorn – Z. Veronik 0:3, Gutnik – Rojko 0:3, Mihevc – Z. Veronik 0:3).
Ptuj – Vesna Zalog 0:5 (Tomanič Butkovska – Zera 0:3, Bezjak – Rahotin 1:3, Krajnc – Trelec 2:3, Bezjak – Zera 1:3, Tomanič Butkovska – Supanič 2:3).
Kajuh Slovan – Letrika 0:5 (Kozamernik – Mozetič 0:3, Benčina – Mavri 0:3, Šabanov – Pavlin 0:3, Benčina – Mozetič 0:3, Adamek – Pavlin 1:3).
Prosta je bila ekipa Arrigonija Izola.
Vrstni red: 1.Muta 10, 2. Vesna Zalog 6, 3. Arrigoni Izola 6, 4. Logatec 4, 5. Letrika 2, 6. Ptuj 2, 7. Kajuh Slovan 0.
Rezultati 4. kroga v I. SNTL, moški: Logatec – PPK Rakek 5:4, Ptuj – Melamin Kočevje 5:4, Muta – Olimpija 1:5, Kajuh Slovan II – Sobota 1:5, Vesna Zalog – Kema Puconci II 5:4, Ptuj – Olimpija 2:5, Muta – Melamin Kočevje 5:3, Kajuh Slovan II – Kema Puconci II 0:5, Vesna Zalog – Sobota 0:5.
Vrstni red: 1. Sobota 16, 2. Logatec 12, 3. Olimpija 10, 4. Kema Puconci II 10, 5. Muta 8, 6. Vesna Zalog 8, 7. Ptuj 4, 8. Melamin Kočevje 2, 9. PPK Rakek 2, 10. Kajuh Slovan II 0.
Rezultati 3. kroga v II. SNTL, ženske: Preserje – Fužinar Interdiskont 5:2, Ljubljana – Šternmatik Cirkovce 1:5, Kema Puconci – Jesenice 5:0, Sobota – Križe 0:5, Preserje – Šternmatik Cirkovce 2:5, Ljubljana – Fužinar Interdiskont 1:5, Kema Puconci – Križe 2:5, Sobota – Jesenice 3:5.
Vrstni red: 1. Križe 12, 2. Kema Puconci 10, 3. Jesenice 8, 4. Fužinar Interdiskont 6, 5. Šternmatik Cirkovce 6, 6. Preserje 4, 7. Ljubljana 2, 8. Sobota 0.
Rezultati 4. kroga v III. SNTL, moški: Gorica – Royal Beach Škofja Loka 5:2, Preserje – Prebold 0:5, Savinja – Metlika 5:0, Šternmatik Cirkovce – Metlika 0:5, Gorica – Prebold 1:5, Preserje – Royal Beach Škofja Loka 4:5, Fužinar Interdiskont – Tempo Velenje 4:5.
Vrstni red: 1. Savinja 12, 2. Prebold 12, 3. Tempo Velenje 8, 4. Metlika 8, 5. Fužinar Interidkont 6, 6. Gorica 6, 7. Preserje 2, 8. Royal Beach Škofja Loka 2, 9. Cirkovce 0.

Foto: NT svet

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Kema brez težav, Krka se je komaj rešila