Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Državni prvaki in podprvaki brez težav

 

Namizni tenis/Odigran 2. krog ligaškega državnega prvenstva

Erik PaulinLjubljana – Čeprav so bili nekateri poznavalci domačih namiznoteniških razmer mnenja, da bi lahko povratniki med prvoligaše, igralci Sobote, v 2. krogu prve moške SNTL, ogrozili aktualne državne prvake, se to ni zgodilo. Znova se je potrdilo, da so Dolenjci, tudi po odhodu Darka Jorgića v tujino, v domačem prvenstvu nepremagljivi. Ekipa Krke je namreč, z nepremagljivim Urošem Slatinškom, tudi porti Sobočanom potrdila vlogo favorita, čeprav zraven ni bilo izkušenega Nevena Karkovića. Poleg treh točk Slatinška, sta po eno prispevala še Hribar in Novak, za Prekmurce pa je bil dvakrat uspešen Roudi, ki je ugnal mlada Hribarja in Cvetka. Tudi najresnejši tekmec Krke v zadnjih sezonah, ekipa Keme, prav tako tokrat ni imela nobenih težav proti skromni ekipi z ljubljanskega Kodeljevega. Za goste je edino Novak premagal Pelcarja, vse ostalo pa je pripadlo Pucončanom, kjer je poleg Ropoša in Škrabana točko prispeval tudi mladi Norčič.

Podobno kot Kajuhovci na gostovanju, sta tudi preostali dve ekipi iz prestolnice, Ilirija in Olimpija, tokrat po pričakovanju ostali brez točk. Čeprav sta obe omenjeni ekipi igrali v Ljubljani, sta morali priznati premoč Štajercev oziroma Korošcev. V spopadu ekip, ki imata največ državnih naslovov po osamosvojitvi Slovenije, Olimpije in ŽNTK Maribor, so gostje prepustili le dve igri. Grm Urbančič je premagal Črepnjaka in Piljka, vse ostalo pa je pripadlo Štajercem. Po drugi strani pa so okrepljeni Korošci suvereno opravili proti oslabljeni ekipi Ilirije. Domači so osvojili zgolj štiri nize, kar je dejansko skromno. Zanimiv spopad je odigran v Izoli, kjer so mladi domačini, na krilih odličnega Erika Paulina, v maratonskem dvoboju, presenetljivo premagali izkušeno ekipo Mengša. Gostje so sicer začeli dobro in vodili že 4:2, a so zadnje tri partije pripadle Izolčanom, kar je presenečenje.
Med dekleti je bilo tokrat najbolj dramatično v Zalogu, kjer so pomlajene Ptujčanke skorajda presenetile domačo favorizirano ekipo Vesne. Varovankam trenerja Jožeta Mikelna, tudi njegovi prvi igralki Ivani Zera, nikakor ne steče in po porazu v 1. krogu v Vrtojbi, je Vesna tudi tokrat bila na pragu poloma. Ptujčanke, za katere je odlična Katja Krajnc znova osvojila vse tri točke, so že vodile 4:3 in v osmi igri še 2:2, toda na koncu se je sreča le obrnila v prid gostiteljic. Tokrat bi v ospredju moral biti primorski spopad v Izoli, kjer so pri Arrigoniju gostovale igralke Letrike iz Vrtojbe. Toda gostiteljice so potrdile vlogo favoritinj, kajti varovanke trenerja Miroslava Tokiča, ki so v minulem krogu presenetile favorizirano zaloško Vesno, so osvojile zgolj dve točki, proti Urški Čokelj, medtem ko sta Lea Paulin in Katarina Lidya Sterchi, za gostje bili nepremagljivi. Prvo zmago je zanesljivo dosegla ekipa aktualnih državnih prvakinj z Mute, ki je v 1. krogu bila prosta. Tokrat so Korošice odigrale prvo tekmo v novem prvenstvu in pričakovano slavile proti gostjam z Jesenic. Sestri Zala in Nika Veronik ter Vesna Rojko, niso Gorenjkam prepustile niti enega samega niza, kar kaže kakšna je razlika v kakovosti. Prijetno so presenetile igralke Kajuh Slovana, ki so slavile na gostovanju v Prekmurju, kjer so mnogi bili prepričani v zmago Pucončank, ki so se pred tem izkazale z zmago v 1. krogu na Jesenicah. Tokrat pa je Staša Matis bila premalo za uspeh domačih, na drugi strani pa je Lara Opeka osvojila tri točke, po eno pa sta prispevali še Tjaša Novak in Alja Benčina.
Rezultati 2. kroga v I. SNTL, moški:
Olimpija - ŽNTK Maribor 2:5 (Filipovič – Slodej 0:3, Šmaljcelj – Črepnjak 2:3, Grm Urbančič – Piljak 3:2, Šmaljcelj – Slodej 1:3, Filipovič – Piljak 0:3, Grm Urbančič – Črepnjak 3:1, Šmaljcelj – Piljak 1:3).
Ilirija – Fužinar Interdiskont 0:5 (Šarlah – Petrovčič 1:3, Tvrtkovič – Jamšek 1:3, Oštir Micič – Horvat 0:3, Tvrtkovič – Petrovčič 2:3, Šarlah – Horvat 0:3).
Kema Puconci – Kajuh Slovan 5:1 (Norčič – Pintar 3:2, Ropoša – Peperko 3:0, Škraban – Novak 3:0, Ropoša – Pintar 3:1, Pelcar – Novak 1:3, Škraban – Peperko 3:0).
Krka – Sobota 5:2 (Novak – Zelko 3:2, Slatinšek – Županek 3:0, Hribar – Roudi 1:3, Slatinšek – Zelko 3:0, Cvetko – Roudi 0:3, Hribar – Županek 3:0, Slatinšek – Roudi 3:0).
Arrigoni Izola – Mengeš (že odigrano – 5:4; Novel – Orešnik 0:3, Paulin – Avbelj 3:1, Vigini – Jazbič 1:3, Paulin – Orešnik 3:0, Novel – Jazbič 0:3, Vinigi – Avbelj 2:, Paulin – Jazbič 3:2, Vigini – Orešnik 3:0, Novel – Avbelj 3:2).
Vrstni red: Krka, Kema Puconci, Arrigoni Izola, ŽNTK Maribor po 4, Fužinar Interdiskont, Mengeš po 2, Sobota, Kajuh Slovan, Olimpija, Ilirija brez točk.
Rezultati 2. kroga v I. SNTL, ženske:
Vesna Zalog – Ptuj 5:4 (Trelec – Butkovska Tomanič 1:3, Zera – Komovec 3:0, Supanič – Krajnc 1:3, Zera – Burkovska Tomanič 3:1, Trelec – Krajnc 1:3, Supanič – Komovec 3:1, Zera – Krajnc 0:3, Supanič – Butkovska Tomanič 3:2, Trelec – Komovec 3:0).
Arrigoni Izola – Letrika Vrtojba 5:2 (Čokelj – Pavlin 0:3, Paulin – Mozetič 3:1, Sterchi – Mavri 3:1, Paulin – Pavlin 3:2, Čokelj – Mavri 2:3, Sterchi – Mozetil 3:0, Paulin – Mavri 3:0).
Kema Puconci – Kajuh Slovan 2:5 (Harkai – Novak 1:3, Matis – Benčina 3:0, Vogrinčič – Opeka 2:3, Matis – Novak 3:1, Kovačec – Opeka 0:3, Vogrinčič – Benčina 2:3, Matis – Opeka 0:3).
Muta – Jesenice 5:0 (N. Veronik – Smolej 3:0, Rojko – Krmelj 3:0, Z. Veronik – Jančič 3:0, Rojko – Smolej 3:0, N. Veronik – Jančič 3:0).
prosta je bila ekipa Logatca.
Vrstni red: Arrigoni Izola 4, Muta, Logatec, Kajuh Slovan, Vesna Zalog, Kema Puconci, Letrika po 2, Ptuj, Jesenice brez točk.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Državni prvaki in podprvaki brez težav