Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Državni prvaki in podprvaki brez težav

 

Namizni tenis/Odigran 2. krog ligaškega državnega prvenstva

Erik PaulinLjubljana – Čeprav so bili nekateri poznavalci domačih namiznoteniških razmer mnenja, da bi lahko povratniki med prvoligaše, igralci Sobote, v 2. krogu prve moške SNTL, ogrozili aktualne državne prvake, se to ni zgodilo. Znova se je potrdilo, da so Dolenjci, tudi po odhodu Darka Jorgića v tujino, v domačem prvenstvu nepremagljivi. Ekipa Krke je namreč, z nepremagljivim Urošem Slatinškom, tudi porti Sobočanom potrdila vlogo favorita, čeprav zraven ni bilo izkušenega Nevena Karkovića. Poleg treh točk Slatinška, sta po eno prispevala še Hribar in Novak, za Prekmurce pa je bil dvakrat uspešen Roudi, ki je ugnal mlada Hribarja in Cvetka. Tudi najresnejši tekmec Krke v zadnjih sezonah, ekipa Keme, prav tako tokrat ni imela nobenih težav proti skromni ekipi z ljubljanskega Kodeljevega. Za goste je edino Novak premagal Pelcarja, vse ostalo pa je pripadlo Pucončanom, kjer je poleg Ropoša in Škrabana točko prispeval tudi mladi Norčič.

Podobno kot Kajuhovci na gostovanju, sta tudi preostali dve ekipi iz prestolnice, Ilirija in Olimpija, tokrat po pričakovanju ostali brez točk. Čeprav sta obe omenjeni ekipi igrali v Ljubljani, sta morali priznati premoč Štajercev oziroma Korošcev. V spopadu ekip, ki imata največ državnih naslovov po osamosvojitvi Slovenije, Olimpije in ŽNTK Maribor, so gostje prepustili le dve igri. Grm Urbančič je premagal Črepnjaka in Piljka, vse ostalo pa je pripadlo Štajercem. Po drugi strani pa so okrepljeni Korošci suvereno opravili proti oslabljeni ekipi Ilirije. Domači so osvojili zgolj štiri nize, kar je dejansko skromno. Zanimiv spopad je odigran v Izoli, kjer so mladi domačini, na krilih odličnega Erika Paulina, v maratonskem dvoboju, presenetljivo premagali izkušeno ekipo Mengša. Gostje so sicer začeli dobro in vodili že 4:2, a so zadnje tri partije pripadle Izolčanom, kar je presenečenje.
Med dekleti je bilo tokrat najbolj dramatično v Zalogu, kjer so pomlajene Ptujčanke skorajda presenetile domačo favorizirano ekipo Vesne. Varovankam trenerja Jožeta Mikelna, tudi njegovi prvi igralki Ivani Zera, nikakor ne steče in po porazu v 1. krogu v Vrtojbi, je Vesna tudi tokrat bila na pragu poloma. Ptujčanke, za katere je odlična Katja Krajnc znova osvojila vse tri točke, so že vodile 4:3 in v osmi igri še 2:2, toda na koncu se je sreča le obrnila v prid gostiteljic. Tokrat bi v ospredju moral biti primorski spopad v Izoli, kjer so pri Arrigoniju gostovale igralke Letrike iz Vrtojbe. Toda gostiteljice so potrdile vlogo favoritinj, kajti varovanke trenerja Miroslava Tokiča, ki so v minulem krogu presenetile favorizirano zaloško Vesno, so osvojile zgolj dve točki, proti Urški Čokelj, medtem ko sta Lea Paulin in Katarina Lidya Sterchi, za gostje bili nepremagljivi. Prvo zmago je zanesljivo dosegla ekipa aktualnih državnih prvakinj z Mute, ki je v 1. krogu bila prosta. Tokrat so Korošice odigrale prvo tekmo v novem prvenstvu in pričakovano slavile proti gostjam z Jesenic. Sestri Zala in Nika Veronik ter Vesna Rojko, niso Gorenjkam prepustile niti enega samega niza, kar kaže kakšna je razlika v kakovosti. Prijetno so presenetile igralke Kajuh Slovana, ki so slavile na gostovanju v Prekmurju, kjer so mnogi bili prepričani v zmago Pucončank, ki so se pred tem izkazale z zmago v 1. krogu na Jesenicah. Tokrat pa je Staša Matis bila premalo za uspeh domačih, na drugi strani pa je Lara Opeka osvojila tri točke, po eno pa sta prispevali še Tjaša Novak in Alja Benčina.
Rezultati 2. kroga v I. SNTL, moški:
Olimpija - ŽNTK Maribor 2:5 (Filipovič – Slodej 0:3, Šmaljcelj – Črepnjak 2:3, Grm Urbančič – Piljak 3:2, Šmaljcelj – Slodej 1:3, Filipovič – Piljak 0:3, Grm Urbančič – Črepnjak 3:1, Šmaljcelj – Piljak 1:3).
Ilirija – Fužinar Interdiskont 0:5 (Šarlah – Petrovčič 1:3, Tvrtkovič – Jamšek 1:3, Oštir Micič – Horvat 0:3, Tvrtkovič – Petrovčič 2:3, Šarlah – Horvat 0:3).
Kema Puconci – Kajuh Slovan 5:1 (Norčič – Pintar 3:2, Ropoša – Peperko 3:0, Škraban – Novak 3:0, Ropoša – Pintar 3:1, Pelcar – Novak 1:3, Škraban – Peperko 3:0).
Krka – Sobota 5:2 (Novak – Zelko 3:2, Slatinšek – Županek 3:0, Hribar – Roudi 1:3, Slatinšek – Zelko 3:0, Cvetko – Roudi 0:3, Hribar – Županek 3:0, Slatinšek – Roudi 3:0).
Arrigoni Izola – Mengeš (že odigrano – 5:4; Novel – Orešnik 0:3, Paulin – Avbelj 3:1, Vigini – Jazbič 1:3, Paulin – Orešnik 3:0, Novel – Jazbič 0:3, Vinigi – Avbelj 2:, Paulin – Jazbič 3:2, Vigini – Orešnik 3:0, Novel – Avbelj 3:2).
Vrstni red: Krka, Kema Puconci, Arrigoni Izola, ŽNTK Maribor po 4, Fužinar Interdiskont, Mengeš po 2, Sobota, Kajuh Slovan, Olimpija, Ilirija brez točk.
Rezultati 2. kroga v I. SNTL, ženske:
Vesna Zalog – Ptuj 5:4 (Trelec – Butkovska Tomanič 1:3, Zera – Komovec 3:0, Supanič – Krajnc 1:3, Zera – Burkovska Tomanič 3:1, Trelec – Krajnc 1:3, Supanič – Komovec 3:1, Zera – Krajnc 0:3, Supanič – Butkovska Tomanič 3:2, Trelec – Komovec 3:0).
Arrigoni Izola – Letrika Vrtojba 5:2 (Čokelj – Pavlin 0:3, Paulin – Mozetič 3:1, Sterchi – Mavri 3:1, Paulin – Pavlin 3:2, Čokelj – Mavri 2:3, Sterchi – Mozetil 3:0, Paulin – Mavri 3:0).
Kema Puconci – Kajuh Slovan 2:5 (Harkai – Novak 1:3, Matis – Benčina 3:0, Vogrinčič – Opeka 2:3, Matis – Novak 3:1, Kovačec – Opeka 0:3, Vogrinčič – Benčina 2:3, Matis – Opeka 0:3).
Muta – Jesenice 5:0 (N. Veronik – Smolej 3:0, Rojko – Krmelj 3:0, Z. Veronik – Jančič 3:0, Rojko – Smolej 3:0, N. Veronik – Jančič 3:0).
prosta je bila ekipa Logatca.
Vrstni red: Arrigoni Izola 4, Muta, Logatec, Kajuh Slovan, Vesna Zalog, Kema Puconci, Letrika po 2, Ptuj, Jesenice brez točk.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Državni prvaki in podprvaki brez težav