Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Krka in Kema ne poznata ovir

 

Namizni tenis/ Odigran 7. krog v ligaškem namiznoteniškem DP

Matic SlodejLjubljana – Konec minulega tedna, ko so se člani slovenske reprezentance pripravljali za današnji (torek) kvalifikacijski dvoboj za EP 2017, proti Belgiji v Novi Gorici, so slovenske ekipe odigrale tekme 7. kroga v obeh prvih namiznoteniških ligah. Tudi tokrat, zlasti pri moških, je bilo kar nekaj zanimivih in kakovostnih dvobojev, a presenečenj le ni bilo. Za vodili ekipi Krke in Keme še vedno ni ovir, in sta edini z maksimalnim številom točk, enako kot pri dekletih, kjer zmagujeta samo ekipi Mute in izolskega Arrigonija. Tokrat bi v ospredju 1. moške lige moral biti primorsko – prekmurski derbi v Izoli, kjer sta se spopadla drugouvrščena Kema Puconci in tretjeuvrščeni Arrigoni Izola.

In čeprav so Izolčani nivečje presenečenje dosedanjega dela prvenstva, se jim tokrat proti gostom iz Prekmurja ni izšlo. Edini dve točki za mlado domačo ekipo sta osvojila Michele Vigini in Matija Novel, ki sta presenetljivo ugnala prvega igralca Keme Bojana Ropošo. Zato pa sta Dominik Škraban in Tomaž Pelcar bile nepremagljiva za varovance domačega trenerja Zdenka Švaba. Aktualna državna prvakinja Krka je imela še lažje delo kot Kema, in je pričakovano dosegla svojo sedmo zmago. Na gostovanju pri Iliriji v Ljubljani so Uroš Slatinšek, Tilen Cvetko in Tilen Novak premagali gostitelje, edino točko za Ilirijo pa je po zmagi proti Tilnu Novaku osvojil izkušeni Mirza Tvrtkovič.
Bolj dramatičen in negotov spopad so mnogi pričakovali tudi v Mariboru, kjer so Mariborčani in Sobočani igrali za uvrstitev na 4. mesto na lestvici. A ker so gostitelji znova nastopili v popolni postavi, z Maticem Slodejem in Danilom Piljkom je bolj kot ne bilo jasno, da bodo Mariborčani po treh porazih le prišli do zmage. To se je tudi uresničilo, saj so Sobočani osvojili samo eno točko, ko so po zmagi Tomaža Roudija proti Primožu Črepnjaku, povedli 1:0. V nadaljevanju so za mizicama bili samo Štajerci, ki so dosegli četrto zmago v tem prvenstvu. V boju za 4. mesto so tudi igralci Fužinarja Interdiskonta, ki so tokrat prav tako dosegli svojo 4. zmago. Proti ekipi Kajuh Slovana se Korošci niso niti pošteno utrudili, saj so gostom s Kodeljevega prepustili zgolj dva niza. Posebej se niso utrudili niti igralci Mengša, saj so pričakovano in brez težav ugnali skromno ekipo Olimpije, ki je še vedno edina ekipa brez osvojene točke. Za domačimi mizicami v Mengšu so David Orešnik, Andraž Avbelj in Klemen Jazbič, varovancem trenerja Bojana Raka prepustili zgolj eno igro, ko je mladi Črt Lovro Grm Urbančič premagal izkušenega Davida Orešnika.
V prvi ženski ligi, kjer je tokrat prosta ekipa Letrike, je bila na sporedu ponovitev finala play offa iz minule sezone, kajti Vesna je v Zalogu gostila aktualne državne prvakinje in vodilne na lestvici, igralke Mute. Žal pa od derbija ni ostalo niti „D", kajti gostiteljice so se očitno vdale že pred tekmo. V postavi namreč ni bilo obeh najboljših igralk Vesne Ivane Zera in Kristine Rahotin, kar je Korošicam samo dodatno olajšalo delo. Kljub temu je Anina Selak premagala koroško „rezervistko" Živo Staniša in osvojila eno točko za gostiteljice. Tudi ekipa Arrigonija, ki je še vedno nepremagljiva je zabeležila novo zmago. Naključje je hotelo, da tudi ženska ekipa Keme Puconci, enako kot moški kolegi, isti dan gostujejo v Izoli, a v primerjavi s fanti, so Prekmurke šle le na lep izlet na Obalo. Čeprav so gostiteljice nastopile brez izkušene Jane Ludvik, so Prekmurke osvojile zgolj eno točko, ko je Staša Matis premagala Kim Fink. Še najlažje delo so imele igralke Logatca, ki gostjam z Jesenic, ki so še vedno brez zmage, niso dovolile osvojiti več kot nekaj nizov. Katja Okorn, Katja Gutnik in Tjaša Mihevc so se tako s tretjo zmago prebile na 3. mesto na lestvici. Dokaj presenetljiva pa je visoka zmaga Kajuh Slovana na Ptuju. Lari Opeki, ki je premagala vse tri domače igralke, sta s po eno točko do pomembne zmage pomagali Tjaša Novak in Alja Benčina, za Ptujčanke pa je dve točko osvojila samo Katja Krajnc.
Rezultati 7. kroga v I. SNTL, moški:
Arrigoni Izola – Kema Puconci 2:5 (Novel – Pelcar 0:3, Paulin – Škraban 2:3, Vigini – Ropoša 3:2, Paulin – Pelcar 1:3, Novel – Ropoša 3:1, Vigini – Škraban 0:3, Paulin – Ropoša 1:3).
ŽNTK Maribor – Sobota 5:1 (Črepnjak – Roudi 0:3, Piljak – Kocuvan 3:2, Slodej – Zelko 3:0, Piljak – Roudi 3:1, Črepnjak – Zelko 3:0, Slodej – Kocuvan 3:0).
Fužinar Interdiskont – Kajuh Slovan 5:0 (Jamšek – Pintar 3:1, Horvat – Peperko 3:0, Petrovčič – Novak 3:1, Horvat – Pintar 3:0, Jamešk – Novak 3:0).
Mengeš – Olimpija 5:1 (Avbelj – Boldin 3:0, Jazbič – Filipovič 3:0, Orešnik – Grm Urbančič 1:3, Jazbič – Boldin 3:0, Avbelj – Grm Urbančič 3:1, Orešnik – Filipovič 3:0).
Vrstni red: 1. Krka 14, 2. Kema Puconci 14, 3. Arrigoni Izola 10, 4. ŽNTK Maribor 8, 5. Fužinar Interdiskont 8, 6. Mengeš 6, 7. Sobota 6, 8. Kajuh Slovan 2, 9. Ilirija 2, 10. Olimpija 0.
Ilirija – Krka 1:5 (Vidmar – Novak 0:3, Tvrtkovič – Cvetko 2:3, Šarlah – Slatinšek 0:3, Tvrtkovič – Novak 3:0, Ludvik – Slatinšek 1:3, Šarlah – Cvetko 0:3).
Rezultati 7. kroga v I. SNTL, ženske:
Vesna Zalog – Muta 1:5 (Supanič – N. Veronik 0:3, Trelec – Rojko 0:3, Selak – Staniša 3:2, Trelec – Z. Veronik 0:3, Supanič – Staniša 0:3, Selak – Rojko 0:3).
Arrigoni Izola – Kema Puconci 5:1 (Sterchi – Vogrinčič 3:0, Paulin – Kovačec 3:0, Fink – Matis 1:3, Paulin – Vogrinčič 3:1, Sterchi – Matis 3:2, Fink – Kovačec 3:1).
Logatec – Jesenice 5:0 (Okorn – Jančič 3:2, Gutnik – Krmelj 3:0, Mihevc – Smolej 3:0, Gutnik – Bolte 3:2, Okorn – Smolej 3:1).
Ptuj – Kajuh Slovan 2:5 (Rojko – Novak 1:3, Krajnc – Benčina 3:1, Burkovska Tomanič – Opeka 0:3, Krajnc – Novak 3:0, Rojko – Opeka 0:3, Butkovska Tomanič – Benčina 0:3, Krajnc – Opeka 1:3).
Prosta je bila ekipa Letrike.
Vrstni red: 1. Muta 12, 2. Arrigoni Izola 12, 3. Logatec 6, 4. Vesna Zalog 6, 5. Kajuh Slovan 6, 6. Letrika 6, 7. Ptuj 4, 8. Kema Puconci 4, 9. Jesenice 0.
Rezultati 4. kroga v II. SNTL, moški: Križe – Prebold 5:3, Logatec – Ptuj 4:5, Melamin Kočevje – Vesna Zalog 5:1, PPK Rakek – Savinja 1:5, Križe – Ptuj 5:3, Logatec – Prebold 5:3, Melamin Kočevje – Savinja 2:5, PPK Rakek – Vesna Zalog 5:1, Muta – Fužinar Interdiskont 5:4.
Vrstni red: 1. Savinja 16, 2. Melamin Kočevje 12, 3. PPK Rakek 10, 4. Muta 8, 5. Ptuj 6, 6. Križe 6, 7. Fužinar Interdiskont II 4, 8. Logatec 4, 9. Vesna Zalog 4, 10. Prebold 2.
Rezultati 3. kroga v III. SNTL, moški: Kajuh Slovan II – Tempo Velenje 1:5, Royal Beach Škofja Loka – Conilleau Mengeš II 0:5, Gorica – Metlika 5:0, Kajuh Slovan II – Conilleau Mengeš II 0:5, Royal Beach Škofja Loka – Tempo Velenje 0:5, Gorica – Krka II (sreda, 23.11. ob 18,00).
Vrstni red: 1. Conilleau Mengeš II 8, 2. Krka II 6, 3. Tempo Velenje 6, 4. Kajuh Slovan II 4, 5. Gorica 2, 6. Metlika 2, 7. Royal Beach Škofja Loka 0.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Krka in Kema ne poznata ovir