Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Krka in Kema ne poznata ovir

 

Namizni tenis/ Odigran 7. krog v ligaškem namiznoteniškem DP

Matic SlodejLjubljana – Konec minulega tedna, ko so se člani slovenske reprezentance pripravljali za današnji (torek) kvalifikacijski dvoboj za EP 2017, proti Belgiji v Novi Gorici, so slovenske ekipe odigrale tekme 7. kroga v obeh prvih namiznoteniških ligah. Tudi tokrat, zlasti pri moških, je bilo kar nekaj zanimivih in kakovostnih dvobojev, a presenečenj le ni bilo. Za vodili ekipi Krke in Keme še vedno ni ovir, in sta edini z maksimalnim številom točk, enako kot pri dekletih, kjer zmagujeta samo ekipi Mute in izolskega Arrigonija. Tokrat bi v ospredju 1. moške lige moral biti primorsko – prekmurski derbi v Izoli, kjer sta se spopadla drugouvrščena Kema Puconci in tretjeuvrščeni Arrigoni Izola.

In čeprav so Izolčani nivečje presenečenje dosedanjega dela prvenstva, se jim tokrat proti gostom iz Prekmurja ni izšlo. Edini dve točki za mlado domačo ekipo sta osvojila Michele Vigini in Matija Novel, ki sta presenetljivo ugnala prvega igralca Keme Bojana Ropošo. Zato pa sta Dominik Škraban in Tomaž Pelcar bile nepremagljiva za varovance domačega trenerja Zdenka Švaba. Aktualna državna prvakinja Krka je imela še lažje delo kot Kema, in je pričakovano dosegla svojo sedmo zmago. Na gostovanju pri Iliriji v Ljubljani so Uroš Slatinšek, Tilen Cvetko in Tilen Novak premagali gostitelje, edino točko za Ilirijo pa je po zmagi proti Tilnu Novaku osvojil izkušeni Mirza Tvrtkovič.
Bolj dramatičen in negotov spopad so mnogi pričakovali tudi v Mariboru, kjer so Mariborčani in Sobočani igrali za uvrstitev na 4. mesto na lestvici. A ker so gostitelji znova nastopili v popolni postavi, z Maticem Slodejem in Danilom Piljkom je bolj kot ne bilo jasno, da bodo Mariborčani po treh porazih le prišli do zmage. To se je tudi uresničilo, saj so Sobočani osvojili samo eno točko, ko so po zmagi Tomaža Roudija proti Primožu Črepnjaku, povedli 1:0. V nadaljevanju so za mizicama bili samo Štajerci, ki so dosegli četrto zmago v tem prvenstvu. V boju za 4. mesto so tudi igralci Fužinarja Interdiskonta, ki so tokrat prav tako dosegli svojo 4. zmago. Proti ekipi Kajuh Slovana se Korošci niso niti pošteno utrudili, saj so gostom s Kodeljevega prepustili zgolj dva niza. Posebej se niso utrudili niti igralci Mengša, saj so pričakovano in brez težav ugnali skromno ekipo Olimpije, ki je še vedno edina ekipa brez osvojene točke. Za domačimi mizicami v Mengšu so David Orešnik, Andraž Avbelj in Klemen Jazbič, varovancem trenerja Bojana Raka prepustili zgolj eno igro, ko je mladi Črt Lovro Grm Urbančič premagal izkušenega Davida Orešnika.
V prvi ženski ligi, kjer je tokrat prosta ekipa Letrike, je bila na sporedu ponovitev finala play offa iz minule sezone, kajti Vesna je v Zalogu gostila aktualne državne prvakinje in vodilne na lestvici, igralke Mute. Žal pa od derbija ni ostalo niti „D", kajti gostiteljice so se očitno vdale že pred tekmo. V postavi namreč ni bilo obeh najboljših igralk Vesne Ivane Zera in Kristine Rahotin, kar je Korošicam samo dodatno olajšalo delo. Kljub temu je Anina Selak premagala koroško „rezervistko" Živo Staniša in osvojila eno točko za gostiteljice. Tudi ekipa Arrigonija, ki je še vedno nepremagljiva je zabeležila novo zmago. Naključje je hotelo, da tudi ženska ekipa Keme Puconci, enako kot moški kolegi, isti dan gostujejo v Izoli, a v primerjavi s fanti, so Prekmurke šle le na lep izlet na Obalo. Čeprav so gostiteljice nastopile brez izkušene Jane Ludvik, so Prekmurke osvojile zgolj eno točko, ko je Staša Matis premagala Kim Fink. Še najlažje delo so imele igralke Logatca, ki gostjam z Jesenic, ki so še vedno brez zmage, niso dovolile osvojiti več kot nekaj nizov. Katja Okorn, Katja Gutnik in Tjaša Mihevc so se tako s tretjo zmago prebile na 3. mesto na lestvici. Dokaj presenetljiva pa je visoka zmaga Kajuh Slovana na Ptuju. Lari Opeki, ki je premagala vse tri domače igralke, sta s po eno točko do pomembne zmage pomagali Tjaša Novak in Alja Benčina, za Ptujčanke pa je dve točko osvojila samo Katja Krajnc.
Rezultati 7. kroga v I. SNTL, moški:
Arrigoni Izola – Kema Puconci 2:5 (Novel – Pelcar 0:3, Paulin – Škraban 2:3, Vigini – Ropoša 3:2, Paulin – Pelcar 1:3, Novel – Ropoša 3:1, Vigini – Škraban 0:3, Paulin – Ropoša 1:3).
ŽNTK Maribor – Sobota 5:1 (Črepnjak – Roudi 0:3, Piljak – Kocuvan 3:2, Slodej – Zelko 3:0, Piljak – Roudi 3:1, Črepnjak – Zelko 3:0, Slodej – Kocuvan 3:0).
Fužinar Interdiskont – Kajuh Slovan 5:0 (Jamšek – Pintar 3:1, Horvat – Peperko 3:0, Petrovčič – Novak 3:1, Horvat – Pintar 3:0, Jamešk – Novak 3:0).
Mengeš – Olimpija 5:1 (Avbelj – Boldin 3:0, Jazbič – Filipovič 3:0, Orešnik – Grm Urbančič 1:3, Jazbič – Boldin 3:0, Avbelj – Grm Urbančič 3:1, Orešnik – Filipovič 3:0).
Vrstni red: 1. Krka 14, 2. Kema Puconci 14, 3. Arrigoni Izola 10, 4. ŽNTK Maribor 8, 5. Fužinar Interdiskont 8, 6. Mengeš 6, 7. Sobota 6, 8. Kajuh Slovan 2, 9. Ilirija 2, 10. Olimpija 0.
Ilirija – Krka 1:5 (Vidmar – Novak 0:3, Tvrtkovič – Cvetko 2:3, Šarlah – Slatinšek 0:3, Tvrtkovič – Novak 3:0, Ludvik – Slatinšek 1:3, Šarlah – Cvetko 0:3).
Rezultati 7. kroga v I. SNTL, ženske:
Vesna Zalog – Muta 1:5 (Supanič – N. Veronik 0:3, Trelec – Rojko 0:3, Selak – Staniša 3:2, Trelec – Z. Veronik 0:3, Supanič – Staniša 0:3, Selak – Rojko 0:3).
Arrigoni Izola – Kema Puconci 5:1 (Sterchi – Vogrinčič 3:0, Paulin – Kovačec 3:0, Fink – Matis 1:3, Paulin – Vogrinčič 3:1, Sterchi – Matis 3:2, Fink – Kovačec 3:1).
Logatec – Jesenice 5:0 (Okorn – Jančič 3:2, Gutnik – Krmelj 3:0, Mihevc – Smolej 3:0, Gutnik – Bolte 3:2, Okorn – Smolej 3:1).
Ptuj – Kajuh Slovan 2:5 (Rojko – Novak 1:3, Krajnc – Benčina 3:1, Burkovska Tomanič – Opeka 0:3, Krajnc – Novak 3:0, Rojko – Opeka 0:3, Butkovska Tomanič – Benčina 0:3, Krajnc – Opeka 1:3).
Prosta je bila ekipa Letrike.
Vrstni red: 1. Muta 12, 2. Arrigoni Izola 12, 3. Logatec 6, 4. Vesna Zalog 6, 5. Kajuh Slovan 6, 6. Letrika 6, 7. Ptuj 4, 8. Kema Puconci 4, 9. Jesenice 0.
Rezultati 4. kroga v II. SNTL, moški: Križe – Prebold 5:3, Logatec – Ptuj 4:5, Melamin Kočevje – Vesna Zalog 5:1, PPK Rakek – Savinja 1:5, Križe – Ptuj 5:3, Logatec – Prebold 5:3, Melamin Kočevje – Savinja 2:5, PPK Rakek – Vesna Zalog 5:1, Muta – Fužinar Interdiskont 5:4.
Vrstni red: 1. Savinja 16, 2. Melamin Kočevje 12, 3. PPK Rakek 10, 4. Muta 8, 5. Ptuj 6, 6. Križe 6, 7. Fužinar Interdiskont II 4, 8. Logatec 4, 9. Vesna Zalog 4, 10. Prebold 2.
Rezultati 3. kroga v III. SNTL, moški: Kajuh Slovan II – Tempo Velenje 1:5, Royal Beach Škofja Loka – Conilleau Mengeš II 0:5, Gorica – Metlika 5:0, Kajuh Slovan II – Conilleau Mengeš II 0:5, Royal Beach Škofja Loka – Tempo Velenje 0:5, Gorica – Krka II (sreda, 23.11. ob 18,00).
Vrstni red: 1. Conilleau Mengeš II 8, 2. Krka II 6, 3. Tempo Velenje 6, 4. Kajuh Slovan II 4, 5. Gorica 2, 6. Metlika 2, 7. Royal Beach Škofja Loka 0.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Krka in Kema ne poznata ovir