Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Krka in Kema ne poznata ovir

 

Namizni tenis/ Odigran 7. krog v ligaškem namiznoteniškem DP

Matic SlodejLjubljana – Konec minulega tedna, ko so se člani slovenske reprezentance pripravljali za današnji (torek) kvalifikacijski dvoboj za EP 2017, proti Belgiji v Novi Gorici, so slovenske ekipe odigrale tekme 7. kroga v obeh prvih namiznoteniških ligah. Tudi tokrat, zlasti pri moških, je bilo kar nekaj zanimivih in kakovostnih dvobojev, a presenečenj le ni bilo. Za vodili ekipi Krke in Keme še vedno ni ovir, in sta edini z maksimalnim številom točk, enako kot pri dekletih, kjer zmagujeta samo ekipi Mute in izolskega Arrigonija. Tokrat bi v ospredju 1. moške lige moral biti primorsko – prekmurski derbi v Izoli, kjer sta se spopadla drugouvrščena Kema Puconci in tretjeuvrščeni Arrigoni Izola.

In čeprav so Izolčani nivečje presenečenje dosedanjega dela prvenstva, se jim tokrat proti gostom iz Prekmurja ni izšlo. Edini dve točki za mlado domačo ekipo sta osvojila Michele Vigini in Matija Novel, ki sta presenetljivo ugnala prvega igralca Keme Bojana Ropošo. Zato pa sta Dominik Škraban in Tomaž Pelcar bile nepremagljiva za varovance domačega trenerja Zdenka Švaba. Aktualna državna prvakinja Krka je imela še lažje delo kot Kema, in je pričakovano dosegla svojo sedmo zmago. Na gostovanju pri Iliriji v Ljubljani so Uroš Slatinšek, Tilen Cvetko in Tilen Novak premagali gostitelje, edino točko za Ilirijo pa je po zmagi proti Tilnu Novaku osvojil izkušeni Mirza Tvrtkovič.
Bolj dramatičen in negotov spopad so mnogi pričakovali tudi v Mariboru, kjer so Mariborčani in Sobočani igrali za uvrstitev na 4. mesto na lestvici. A ker so gostitelji znova nastopili v popolni postavi, z Maticem Slodejem in Danilom Piljkom je bolj kot ne bilo jasno, da bodo Mariborčani po treh porazih le prišli do zmage. To se je tudi uresničilo, saj so Sobočani osvojili samo eno točko, ko so po zmagi Tomaža Roudija proti Primožu Črepnjaku, povedli 1:0. V nadaljevanju so za mizicama bili samo Štajerci, ki so dosegli četrto zmago v tem prvenstvu. V boju za 4. mesto so tudi igralci Fužinarja Interdiskonta, ki so tokrat prav tako dosegli svojo 4. zmago. Proti ekipi Kajuh Slovana se Korošci niso niti pošteno utrudili, saj so gostom s Kodeljevega prepustili zgolj dva niza. Posebej se niso utrudili niti igralci Mengša, saj so pričakovano in brez težav ugnali skromno ekipo Olimpije, ki je še vedno edina ekipa brez osvojene točke. Za domačimi mizicami v Mengšu so David Orešnik, Andraž Avbelj in Klemen Jazbič, varovancem trenerja Bojana Raka prepustili zgolj eno igro, ko je mladi Črt Lovro Grm Urbančič premagal izkušenega Davida Orešnika.
V prvi ženski ligi, kjer je tokrat prosta ekipa Letrike, je bila na sporedu ponovitev finala play offa iz minule sezone, kajti Vesna je v Zalogu gostila aktualne državne prvakinje in vodilne na lestvici, igralke Mute. Žal pa od derbija ni ostalo niti „D", kajti gostiteljice so se očitno vdale že pred tekmo. V postavi namreč ni bilo obeh najboljših igralk Vesne Ivane Zera in Kristine Rahotin, kar je Korošicam samo dodatno olajšalo delo. Kljub temu je Anina Selak premagala koroško „rezervistko" Živo Staniša in osvojila eno točko za gostiteljice. Tudi ekipa Arrigonija, ki je še vedno nepremagljiva je zabeležila novo zmago. Naključje je hotelo, da tudi ženska ekipa Keme Puconci, enako kot moški kolegi, isti dan gostujejo v Izoli, a v primerjavi s fanti, so Prekmurke šle le na lep izlet na Obalo. Čeprav so gostiteljice nastopile brez izkušene Jane Ludvik, so Prekmurke osvojile zgolj eno točko, ko je Staša Matis premagala Kim Fink. Še najlažje delo so imele igralke Logatca, ki gostjam z Jesenic, ki so še vedno brez zmage, niso dovolile osvojiti več kot nekaj nizov. Katja Okorn, Katja Gutnik in Tjaša Mihevc so se tako s tretjo zmago prebile na 3. mesto na lestvici. Dokaj presenetljiva pa je visoka zmaga Kajuh Slovana na Ptuju. Lari Opeki, ki je premagala vse tri domače igralke, sta s po eno točko do pomembne zmage pomagali Tjaša Novak in Alja Benčina, za Ptujčanke pa je dve točko osvojila samo Katja Krajnc.
Rezultati 7. kroga v I. SNTL, moški:
Arrigoni Izola – Kema Puconci 2:5 (Novel – Pelcar 0:3, Paulin – Škraban 2:3, Vigini – Ropoša 3:2, Paulin – Pelcar 1:3, Novel – Ropoša 3:1, Vigini – Škraban 0:3, Paulin – Ropoša 1:3).
ŽNTK Maribor – Sobota 5:1 (Črepnjak – Roudi 0:3, Piljak – Kocuvan 3:2, Slodej – Zelko 3:0, Piljak – Roudi 3:1, Črepnjak – Zelko 3:0, Slodej – Kocuvan 3:0).
Fužinar Interdiskont – Kajuh Slovan 5:0 (Jamšek – Pintar 3:1, Horvat – Peperko 3:0, Petrovčič – Novak 3:1, Horvat – Pintar 3:0, Jamešk – Novak 3:0).
Mengeš – Olimpija 5:1 (Avbelj – Boldin 3:0, Jazbič – Filipovič 3:0, Orešnik – Grm Urbančič 1:3, Jazbič – Boldin 3:0, Avbelj – Grm Urbančič 3:1, Orešnik – Filipovič 3:0).
Vrstni red: 1. Krka 14, 2. Kema Puconci 14, 3. Arrigoni Izola 10, 4. ŽNTK Maribor 8, 5. Fužinar Interdiskont 8, 6. Mengeš 6, 7. Sobota 6, 8. Kajuh Slovan 2, 9. Ilirija 2, 10. Olimpija 0.
Ilirija – Krka 1:5 (Vidmar – Novak 0:3, Tvrtkovič – Cvetko 2:3, Šarlah – Slatinšek 0:3, Tvrtkovič – Novak 3:0, Ludvik – Slatinšek 1:3, Šarlah – Cvetko 0:3).
Rezultati 7. kroga v I. SNTL, ženske:
Vesna Zalog – Muta 1:5 (Supanič – N. Veronik 0:3, Trelec – Rojko 0:3, Selak – Staniša 3:2, Trelec – Z. Veronik 0:3, Supanič – Staniša 0:3, Selak – Rojko 0:3).
Arrigoni Izola – Kema Puconci 5:1 (Sterchi – Vogrinčič 3:0, Paulin – Kovačec 3:0, Fink – Matis 1:3, Paulin – Vogrinčič 3:1, Sterchi – Matis 3:2, Fink – Kovačec 3:1).
Logatec – Jesenice 5:0 (Okorn – Jančič 3:2, Gutnik – Krmelj 3:0, Mihevc – Smolej 3:0, Gutnik – Bolte 3:2, Okorn – Smolej 3:1).
Ptuj – Kajuh Slovan 2:5 (Rojko – Novak 1:3, Krajnc – Benčina 3:1, Burkovska Tomanič – Opeka 0:3, Krajnc – Novak 3:0, Rojko – Opeka 0:3, Butkovska Tomanič – Benčina 0:3, Krajnc – Opeka 1:3).
Prosta je bila ekipa Letrike.
Vrstni red: 1. Muta 12, 2. Arrigoni Izola 12, 3. Logatec 6, 4. Vesna Zalog 6, 5. Kajuh Slovan 6, 6. Letrika 6, 7. Ptuj 4, 8. Kema Puconci 4, 9. Jesenice 0.
Rezultati 4. kroga v II. SNTL, moški: Križe – Prebold 5:3, Logatec – Ptuj 4:5, Melamin Kočevje – Vesna Zalog 5:1, PPK Rakek – Savinja 1:5, Križe – Ptuj 5:3, Logatec – Prebold 5:3, Melamin Kočevje – Savinja 2:5, PPK Rakek – Vesna Zalog 5:1, Muta – Fužinar Interdiskont 5:4.
Vrstni red: 1. Savinja 16, 2. Melamin Kočevje 12, 3. PPK Rakek 10, 4. Muta 8, 5. Ptuj 6, 6. Križe 6, 7. Fužinar Interdiskont II 4, 8. Logatec 4, 9. Vesna Zalog 4, 10. Prebold 2.
Rezultati 3. kroga v III. SNTL, moški: Kajuh Slovan II – Tempo Velenje 1:5, Royal Beach Škofja Loka – Conilleau Mengeš II 0:5, Gorica – Metlika 5:0, Kajuh Slovan II – Conilleau Mengeš II 0:5, Royal Beach Škofja Loka – Tempo Velenje 0:5, Gorica – Krka II (sreda, 23.11. ob 18,00).
Vrstni red: 1. Conilleau Mengeš II 8, 2. Krka II 6, 3. Tempo Velenje 6, 4. Kajuh Slovan II 4, 5. Gorica 2, 6. Metlika 2, 7. Royal Beach Škofja Loka 0.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Krka in Kema ne poznata ovir