„Čolnikov" klopotec straši in odganja ptiče!

Klopotec BenediktPodobno kot povsod po Slovenskih Goricah, Prlekiji in Halozah, so tudi benediški vinogradniki začeli s prireditvijo, ki bo poslej potekala tradicionalno vsako leto. Gre za postavljanje klopotca kot znaka ohranjanja kulturne dediščine, letos pa je postavitev klopotca nekoliko hitrejša, saj grozdje hitro dozoreva in potrebno je čim prej strašiti in odganjati ptiče. Letos ga je Turistično vinogradniško društvo Benedikt, postavilo prvič in sicer nad novim platojem ob svojih brajdah in kleti, ter tik ob Čolnikov domačiji, kjer bo klopotec poslej stal vsako leto. Na veselem dogodku, kjer ni manjkalo niti kulinaričnih in tekočih dobrot, se je zbralo kar nekaj članic in članov društva, ter tudi drugih vinogradnikov in vinogradnic, večino dela na „štangi" pa sta opravila aktualni predsednik, Marjan Farasin, in častni predsednik ter vinski vitez Zlatko Borak.

Postavljanje klopotca, kar so prvič uprizorili tudi benediški vinogradniki, je pravi praznik

Devetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe, kjer je nastopilo rekordnih 19 ekip

Bujta repaV okviru 23. Pomurskega poletnega festivala (PPF), ko se v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi 9. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne in zgodovinske dediščine.

Vinogradniki pred upokojenkami in gostinci

Prišli sta tudi učiteljici Marija in Rozina

Srečanje sošolcev OŠ SJoŠSončna in vroča sobota, zadnja v letošnjem juliju, je bila pravšnji dan za 5. srečanje nekdanjih učencev OŠ Videm ob Ščavnici (sedaj OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici), ki so rojeni leta 1951. Nadvse prijetnega srečanja, ki ga je organiziral Ivan Weindorfer, se je udeležila dobra tretjina nekdanjih učenk in učencev, ki so osnovnošolske klopi greli med leti 1958/65. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je, za pokojne in žive učence, v farni cerkvi Sv. Jurija, daroval duhovni pomočnik Mirko Rakovec. Del srečanja so namenili tudi obisku pokopališča pri Svetemu Juriju, kjer so se poklonili spominu pokojnim sošolcem. Med njimi je tudi nedavno umrli Vlado Kocuvan, ki je bil organizator preteklih tovrstnih srečanj.

Srečali so se sošolci OŠ Videm ob Ščavnici, letniki 1951

Pri Sveti Ani so tekmovali v kuhanju štajerske kisle juhe, zmagala pa je ekipa iz Apaške doline

Kisla juha Sv. AnaV okviru obeleževanja občinskega praznika občine Sveta Ana v Slovenskih goricah - Aninega tedna 2018, je na dvorišču okrepčevalnice Šenk pri Sveti Ani potekalo tradicionalno, 8. tekmovanje v kuhanju štajerske kisle juhe. Ob pomoči nekaterih drugih društev in organizacij, predvsem pa številnih sponzorjev in donatorjev, so zanimiv dogodek odlično pripravili Kulinarično društvo kisla juha Sveta Ana, KO RK Lokavec in Okrepčevalnica Šenk. Žal je letos udeležba bila skromna, saj so tekmovale le štiri (lani: 14) ekipe, kljub temu je vzdušje bilo enkratno, tako da je tudi alfa in omega prireditve Lili Uroševič bila zadovoljna s celotnim dogajanjem, enako tudi nastopajoči kuharji in kuharice. Peta domača ekipa organizatorjev „Kulinarično društvo kisla juha" je skuhala skoraj poln 300-litrski kotel juhe, tako da te priljubljene jedi ni zmanjkalo. Po razglasitvi rezultatov tekmovanja so tako lahko razdelili več kot 300 porcij zanimive jedi iz svinjskih nogic, želodcev, plečke, korenčka, krompirja, čebule...in različnih začimb.

Črnci pred Gospodinjami in Pogledom

Pokazali so kako se je nekoč želo in kosilo

Žetev Spodnja ŠčavnicaMesec julij je čas počitnic, dopustov, velike vročine, različnih prireditev in dogodkov, pa tudi čas žetve zlatega zrnja. Prav v tem času je v organizaciji Društva podeželskih žena Gornja Radgona, kateremu so pomagali KZ Radgona, Občina in KSS Radgona, ob vaško gasilskem domu v Spodnji Ščavnici potekal, že 36. po vrsti, tradicionalni praznik žetve, ki iz leta v leto sicer potrjuje, da je tovrstno ohranjanje starih kmečkih običajev in opravil, vedno dobrodošlo, a žal se ga mlajši redko udeležujejo, da bi se česa naučili. In čeprav je v zadnjih letih vedno več takšnih in drugačnih prireditev povezanih z žetvijo, je tista v Spodnji Ščavnici nekaj posebnega, saj sodi med začetnike na tem področju, ob tem pa je to prireditev, ki vsako leto pritegne nekaj žanjic in koscev, zraven pa veliko več obiskovalcev.

Društvo podeželskih žena Gornja Radgona ohranja in obuja najpomembnejšo kmečko opravilo, ročno žetev pšenice

Milena Benko z maksimalnim številom točk

Naj kvašeni rogljičkiV okviru 36. dneva žetve v Spodnji Ščavnici sta Društvo podeželskih žena (DPŽ) Gornja Radgona in Zveza kmetic Slovenije (ZKS) pripravila I. državno razstavo in ocenjevanje kvašenih rogljičkov (kifelcev). Na prvem tovrstnem dogodku, ki ga lahko poimenujemo tudi državno prvenstvo, je strokovna komisija, katero je vodila predsednica Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule (zraven sta bili še Nada Flegar in Celestina Strajnšek) z Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani, ocenila osem vzorcev te priljubljene sladice oz. sladkega prigrizka.

Pripravili so prvo državno razstavo in ocenjevanje kvašenih rogljičkov

Ob svečani otvoritvi prenovljenega ŠRC Nemčavci, tudi zanimiva nogometna tekma

ŠRC NemčavciV okviru praznovanja letošnjega občinskega praznika MO Murska Sobota, so posebno zadovoljstvo doživeli prebivalci primestne KS Nemčavci, kjer v 85 gospodinjstvih živi okoli 300 ljudi. V kompleksu vaško-gasilskega doma in ŠRC Nemčavci, tik ob regionalki, ki iz Murske Sobote vodi proti madžarski meji, je namreč potekala slovesna otvoritev Športno rekreacijske turistične točke Nemčavci. Gre za projekt, ki so ga pridobili iz programa LAS (Lokalna akcijska skupina) Goričko 2020 in ga financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja - Evropa investira v podeželje. S položitvijo umetne trave na bivšem teniškem igrišču so v Nemčavcih tako pridobili eno igrišče za tenis in večnamensko igrišče za košarko, rokomet, odbojko in mali nogomet. Prednost umetne trave pred opečno podlago, ki je bila prej na teniškem igrišču, je predvsem v vzdrževanju in možnosti uporabe skozi celo leto.

Nemčavci imajo čudovit športno-rekreacijski center

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ptujčani slavili v Prekmurju

 

Namizni tenis/ Odigran sedmi krog državnega prvenstva

Ljubljana – Sedmi krog tekmovanja v obeh prvih namiznoteniških ligah sicer ni postregel z nobenim izrazitim derbijem, a kljub temu so ljubitelji bele žogice po državi spremljali devet zanimivih dvobojev.

Pri fantih je bil v ospredju prekmursko – štajerski spopad moštev iz zgodnjega dela lestvice, med Soboto in Ptujem. Gostje iz najstarejšega slovenskega mesta so potrdili vlogo favorita in pričakovano zmagali. Sicer solidni Edigs iz Mengša, ki igra dobro se ni mogel resneje upirati gostom iz Puconcev. Enako druga ekipa Keme Puconci, kljub dobri igri ni uspela presenetiti na gostovanju v Velenju. Najlažje delo je tokrat imela Finea Maribor na gostovanju pri koroški Muti, izjemno težko delo pa je imela Krka, ki je gostila največje razočaranje dosedanjega dela prvenstva, ljubljansko Ilirijo. Toda tokrat je Ilirija presenetila z dobro igro in če bi tako igrala proti nekaterim drugim nasprotnikom, tokrat ne bi bila na začelju.

Med dekleti je bilo še posebej zanimivo v Spodnji Šiški, kjer na na ljubljanskem derbiju železničarke pričakovano slavile proti domači Iliriji. Tudi primorski – notranjski derbi je bil zanimiv in negotov, nekoliko lažje kot je bilo za pričakovati pa so slavile domače Izolčanke. Iskra Avtoelektrika je tokrat imela le lep izlet v prestolnico, saj je zaloška Vesna preslaba, da bi se resneje upirala nekdanjim večkratnim državnim prvakinjam. Na Koroškem, kjer je Muta gostila Kajuhovke pa so gostiteljice le uspele doseči tesno zmago.

Rezultati 7. kroga v I. SNTL, moški

Krka – Ilirija 5:4 (Karković – Golavšek 3:2, Slatinšek – Stojanović 3:1, Novak – Tvrtkovič 2:3, Slatinšek – Golavšek 3:0, Karković – Tvrtkovič 1:3, Novak - Stojanović 2:3, Slatinšek – Tvrtkovič 3:1, Novak – Golvašek 0:3, Karković – Stojanović 3:0).

Muta – Finea Maribor 0:5 ( Kraser – Plohl 0:3, Petar – Črepnjak 1:3, Cvetko – Zafoštnik 0:3, Pletarski – Plohl 0:3, Kraser – Zafoštnik 0:3).

Sobota – Ptuj 3:5 (Farič – Pavič 0:3, Roudi – Slodej 3:1, Kocuvan – Piljak 0:3, Roudi – Pavič 3:0, Farič – Piljak 0:3, Kocuvan – Slodej 0:3, Ropudi – Piljak 3:2, Kocuvan – Pavič 0:3).

Edigs Mengeš – Kema Puconci I 1:5 (Avbelj – Ropoša 1:3, Jazbič – Škraban 3:2, Orešnik – Horvat 1:3, Jazbič – Ropoša 2:3, Avbelj – Horvat 0:3, Orešnik – Škraban 1:3).

Tempo Velenje – Kema Puconci II 5:4 (Jazbec – Horvat 1:3, Slatinšek – Sukič 3:1, Rosc – Pelcar 3:1, Slatinšek – Sukič 1:3, Jazbec – Pelcar 3:0, Rosc – Sukič 0:3, Slatinšek – Pelcar 3:2, Rosc – Horvat 0:3, Jazbec – Sukič 3:1).

Lestvica:

1. Finea Maribor 7 7 0 35:6 14

2. Ptuj 7 6 1 31:16 12

3. Kema Puconci I 7 5 2 30:13 10

4. Krka 7 4 3 29:26 8

5. Tempo Velenje 7 4 3 25:24 8

6. Sobota 7 4 3 25:26 8

7. Edigs Mengeš 7 3 4 22:28 6

8. Kema Puconci II 7 2 5 18:32 4

9. Ilirija 7 0 7 16:35 0

10. Muta 7 0 7 10:35 0

Rezultat 7. kroga v I. SNTL, ženske:

Ilirija – Ljubljana 2:5 (Terbuc – Maloku 2:3, Jerič – Založnik 3:0, Zalezina – Lučar 1:3, Jerič – Zera 3:2, Terbuc – Lužar 0:3, Zalezina – Založnik 0:3, Jerič – Lužar 1:3).

Arrigoni Izola – Logatec 5:3 (Milenkovski – Zupančič 0:3, Rahotin – Verdinek 1:3, Ludvik – Gutnik 3:1, Rahotin – Zupančič 3:0, Čokelj – Gutnik 2:3, Ludvik – Verdinek 3:0, Rahotin – Gutnik 3:2, Ludvik – Smiljanič 3:0).

Vesna Zalog – Iskra Avtoelektrika 0:5 (Supanič – Silič 0:3, Steinman – Kodermuc 0:3, Rstevski – Pavlin 0:3, Steinman – Silič 1:3, Supanič – Pavlin 0:3).

Muta – Kajuh Slovan 5:4 (Miklavc – Matis 2:3, Rojko – Nemarnik 3:0, Verhnjak – Polončič 1:3, Rojko – Matis 3:0, Miklavc – Polončič 0:3, Verhnjak – Nemarnik 3:0, Rojko – Polončič 2:3, Nemarnik – Matis 3:2, Miklavc – Nemarnik 3:0).

Prost je bil Fužinar Interdiskont.

Lestvica:

1. Fužinar Interdiskont 6 6 0 30:12 12

2. Ljubljana 7 6 1 32:15 12

3. Logatec 6 4 2 25:16 8

4. Ilirija 6 3 3 23:20 6

5. Iskra Avtoelektrika 6 3 3 21:20 6

6. Arrigoni Izola 6 3 3 18:20 6

7. Muta 7 3 4 21:27 6

8. Kajuh Slovan 6 0 6 19:30 0

9. Vesna Zalog 6 0 6 0:30 0

 

Namizni tenis/Odigran 4. krog v II. in III. SNTL

ISKRA AVTOELEKTRIKA NE POZNA OVIR

Ljubljana – Tudi po 4. krogu tekmovanja v II. moški namiznoteniški ligi so razred zase igralci Iskre Avtoelektrika, ki še naprej premagujejo vse nasprotnike. Tokrat sta moč Ludvika Peršolja in soigralcev občutili ekipi Krke in Melamina. Tako Vrtojbčani z zanesljivmi koraki gredo proti 1. ligi. Med tretjeligaši pa sta pri vrhu Preserje in Vesna, ki bosta bržkone odločala o neposrednem napredovanju med drugoligaše.

Rezultati 4. kroga v II. SNTL, moški: Branik Markizet – Arrigoni Izola 4:5, Sobota II – Olimpija 0:5, Gorica – Melamin Kočevje 3:5, Iskra Avtoelektrika – Krka II 5:0, Triglav Kranj – Rakek 5:1, Križe – Logatec 5:0, Branik Markizet – Olimpija 3:5, Sobota II – Arrigoni Izola 3:5, Gorica – Krka II 5:1, Iskra Avtoelektrika – Melamin Kočevje 5:1, Triglav Kranj – Logatec 5:1, Križe – Rakek 2:5.

Vrstni red: 1. Iskra Avtoelektrika 14, 2. Arrigoni Izola 12, 3. Olimpija 10, 4. Triglav Kranj 10, 5. Križe 8, 6. PPK Rakek 8, 7. Melamin Kočevje 6, 8. Sobota II 4, 9. Branik Markizet 4, 10. Gorica 4, 11. Krka II 4, 12. Logatec 0.

Rezultati 2. kroga v II. SNTL, ženske: Križe – Preserje 2:5, Logatec II – Preserje 0:5.

Vrstni red: 1. Preserje 4, 2. Logatec II 2, 3. Križe 2, 4. Ljutomer 0.

Rezultati 3. kroga v III. SNTL, moški: Preserje – Vesna Zalog 5:3, Hrastnik – Kajuh Slovan 5:3, Royal Beach Škofja Loka – Žogica Radgona 2:5, Preserje – Kajuh Slovan 5:3, Hrastnik – Vesna Zalog 3:5, Royal Beach Škofja Loka – Šternmatik Cirkovce 4:5.

Vrstni red: 1. Preserje 8, 2. Vesna Zalog 8, 3. Kajuh Slovan 4, 4. Hrastnik 4, 5. Šternmatik Cirkovce 4, 6. Žogica Radgona 2, 7. Royal Beach Škofja Loka 0.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Ptujčani slavili v Prekmurju