Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Fantje po pričakovanjih, presenečenja med dekleti

 

Namizni tenis/ Odigran 3. krog tekmovanja v ligaškem DP

Matic SlodejLjubljana – V 3. krogu tekmovanja v I. moški namiznoteniški ligi, ki je postregel z nekaj zanimivimi dvoboji, ni bilo nobenih presenečenj, saj so doseženi pričakovani rezultati. Povsem drugače je pri dekletih, kjer se že dolgo ni zgodilo toliko tako dramatičnih dvobojev in toliko presenečenj. Na vseh petih tekmah je namreč bilo potrebno odigrati najmanj osem iger in na najmanj treh dvobojih so se zgodila presenečenja, med drugim so pred domačimi navijači izgubile aktualne prvakinje iz Izole. Med fanti, kjer sta bila v ospredju prekmursko-štajerski in primorsko-koroški spopad, je bilo tudi najbolj dramatično, a nikakor vprašljivo kdo bo osvojil obe točki.

Mariborčani so še lažje kot je bilo pričakovati premagali izkušeno ekipo Sobote. Pri gostiteljih sta povsem odpovedala veterana Bojan Pavič in Gaj Vidmar, ki sta izgubila vse svoje dvoboje, prvi tri, drugi dva. Zato sta zmagi Tomaža Roudija proti obema prvima igralcema ŽNTK Maribor bili premalo za kakšno presenečenje.
Tudi v Izoli so favoriti s Koroške potrdili to vlogo in premagali mlado domačo ekipo, toda zmaga nikakor ni bila lahka in enostavna. Bilo je izjemno negotovo, saj so se le tri igre od osmih končale gladko 3:0, pet pa je bilo sila tesnih. Izkušeni Mitja Horvat je po pričakovanju dobil vse tri svoje dvoboje, kar pomeni, da je sam povedel s 3:0, a tudi on je imel kar nekaj težav proti primorskima mladcema Matijo Novelom in Erikom Paulinom. Preostali točki za Korošce je osvojil še en „veteran" Janez Petrovčič. Državni prvaki iz Novega mesta so na ljubljanskem Kodeljevem imeli zgolj nekoliko težji trening, saj Cvetko, Hribar in Novak igralcem Kajuh Slovana niso prepustili niti ene same točke. V Lučah v Savinski dolini pa se je po pričakovanju pisala zgodovina, saj so novinci med prvoligaši, igralci NTK Savinja Lean rešitve, po dveh uvodnih porazih, dosegli svojo prvo prvoligaško zmago sploh. Proti skromni ekipi iz Ptuja so Jure Slatinšek, Oskar Rosc in Miha Grampovčnik izgubili eno samo točko, ko je Luka Krušič ugnal Rosca, vse ostalo pa je pripadlo gostiteljem. Peta tekma tega kroga v Mengšu bo šele v torek, in čeprav so igralci Keme Puconci v prednosti, niti izkušeni gostitelji niso brez možnosti.
Kot rečeno je med dekleti bilo veliko zanimivih in dramatičnih dvobojev, ki so postregli s številnimi presenečenji. Vsekakor je največje presenečenje poraz državnih prvakinj in Arrigonija, ki so v Izoli klonile proti zaloški Vesni. Čeprav so gostje nastopile brez nekdanje Izolčanke Kristine Rahotin Pavič, so predvsem po zaslugi treh točk Ivane Zera in dveh Tjaše Supanič, Založanke zasluženo slavile. Predvsem je prijetno presenetila Supaničeva, ki je med drugim najbrž prvič v karieri premagala tudi Jano Ludvik. Zelo zanimivo in dramatično je bilo tudi na Kodeljevem, kjer je za Kajuhovke nastopila odlična Špela Polončič. Prav zaradi tega so Korošice, na čelu z Vesno Rojko dosegle tesno zmago, čeprav je tudi Rojkova izgubila proti Lari Opeki. Vsekakor je do presenečenja prišlo tudi na Ptuju, kjer so gostiteljice izgubile proti Pucončankam. Staša Matis, Ana Kovačec in Nuša Vogrinčič so dejansko dosegle odličen rezultat, čeprav so vse tri bile poražene proti prvi gostiteljici Katji Krajnc. Mnogi so pričakovali, da se bo zgodovina pisala tudi v Preserju, kjer bi novinke v eliti, igralke Preserja, morale osvojiti svoje prve prvoligaške točke. Toda s tem se niso strinjale igralke Jesenic. Pri gostiteljicah je odpovedala zlasti Rebeka Lukič in zato sta prvi točki Jesenic več kot zasluženi. Igralke Logatca so proti gostjam z Goriškega pričakovano slavile, saj se več kot močno čuti vrnitev Nine Zupančič, ki je tudi tokrat osvojila vse tri točke, dve pa je dodala še Katja Gutnik.
Rezultati 3. kroga v I. SNTL, moški:
Savinja Lean rešitve – Ptuj 5:1 (O. Rosc – Šegula 3:2, Slatinšek – Drčič 3:0, Grampovčnik – Krušič 3:1, Slatinšek – Šegula 3:0, O. Rosc – Krušič 1:3, Grampovčnik – Drčič 3:1).
Kajuh Slovan – Krka 0:5 (Pintar – Hribar 2:3, A. Novak – T. Novak 1:3, Peperko – Cvetko 0:3, A. Novak – Hribar 2:3, Pintar – Cvetko 0:3)..
Arrigoni Izola – Fužinar Interdiskont 3:5 (Novel – Petrovčič 2:3, Paulin – Poročnik 3:0, Vigini – Horvat 0:3, Paulin – Petrovčič 3:2, Novel – Horvat 2:3, Vigini – Jamšek 3:0, Paulin – Horvat 2:3, Vigini – Petrovčič 1:3).
Sobota – Maribor 2:5 (Roudi – Piljak 3:0, Pavič – Črepnjak 0:3, Vidmar – Slodej 0:3, Pavič – Piljak 1:3, Roudi – Slodej 3:0, Vidmar – Črepnjak 0:3, Pavič – Slodej 2:3).
Mengeš – Kema Puconci (preloženo na torek, 24.10. ob 17,00).
Vrstni red: 1. Krka 6, 2. Fužinar Interdiskont 6, 3. ŽNTK Maribor 6, 4. Kema Puconci (-1) 4, 5. Sobota 2, 6. Menegeš (-1) 2, 7. Savinja Lean rešitve 2, 8. Arrigoni Izola 0, 9. Kajuh Slovan 0, 10. Ptuj 0.
Rezultati 3. kroga v I. SNTL, ženske:
Preserje – Jesenice 4:5 (Kete – Bolte 1:3, Letnar – Jančič 3:0, Lukič – Smolej 3:2, Letnar – Bolte 3:1, Kete – Smolej 1:3, Lukič – Jančič 2:3, Letnar – Smolej 3:1, Lukič – Bolte 1:3, Matjašič – Jančič 0:3).
Kajuh Slovan – Muta 4:5 (Šabanov – Staniša 3:1, Opeka – Kadiš 3:0, Novak – Rojko 1:3, Opeka – Staniša 1:3, Šabanov – Rojko 0:3, Novak – Naglič 3:0, Opeka – Rojko 3:2, Novak – Staniša 0:3, Šabanov – Naglič 1:3).
Arrigoni Izola – Vesna Zalog 3:5 (Čokelj – Zera 1:3, Paulin – Trelec 3:0, Ludvik – Supanič 0:3, Paulin – Zera 2:3, Čokelj – Supanič 0:3, Ludvik – Trelec 3:0, Paulin – Supanič 3:1, Ludvik – Zera 2:3).
Ptuj – Kema Puconci 4:5 (Belaj – Vogrinčič 0:3, Krajnc – Kovačec 3:1, Butkovska Tomanič - Matis 1:3, Krajnc – Vogrinčič 3:1, Belaj – Matis 1:3, Butkovska Tomanič – Kovačec 1:3, Krajnc – Matis 3:2, Butkovska Tomanič – Vogrinčič 3:1, Belaj – Kovačec 2:3).
Logatec – Letrika 5:3 (Smiljanič – Mavri 0:3, Gutnik – Kalut 3:0, Zupančič – Vidmar 3:1, Gutnik – Mavri 1:3, Okorn – Vidmar 0:3, Zupančič – Klaut 3:0, Gutnik – Vidmar 3:0, Zupančič – Mavri 3:1).
Vrstni red: 1. Muta 6, 2. Vesna Zalog 6, 3. Arrigoni Izola 4, 4. Logatec 4, 5. Ptuj 4, 6. Kajuh Slovan 2, 7. Jesenice 2, 8. Kema Puconci 2, 9. Preserje 0, 10. Letrika 0.
Rezultati 2. kroga v II. SNTL, moški: Cornilleau Mengeš – Muta 5:4, Vesna Zalog – Fužinar Interdiskont II 0:5, Ilirija – PPK Rakek 1:5, Melamin Kočevje – Logatec 5:1, Cornilleau Mengeš – Fužinar Interdiskont II 4:5, Vesna Zalog – Muta 1:5, Ilirija – Logatec 5:3, Melamin Kočevje – PPK Rakek 5:2, Tempo Velenje – Prebold 5:1.
Vrstni red: 1. Fužinar Interdiskont II 8, 2. Muta 6, 3. Melamin Kočevje 6, 4. PPK Rakek 6, 5. Cornilleau Mengeš 4, 6. Tempo Velenj 2, 7. Ilirija 2, 8. Logatec 2, 9. Vesna Zalog 0, 10. Prebold 0.
Rezultati 2. kroga v III. SNTL, moški: Cirkovce – Kema Puconci II 5:2, Križe – Vrhnika 5:3, Royal Beach Škofja Loka – Gorica 3:5, Kajuh Slovan – ŠU Novo mesto 1:5, Križe – Gorica 5:0, Royal Beach Škofja Loka – Vrhnika 2:5, Kajuh Slovan – Metlika 5:2.
Vrstni red: 1. SU Novo mesto 6, 2. Cirkovce 6, 3. Križe 6, 4. Vrhnika 4, 5. Kajuh Slovan II 2, 6. Metlika 2, 7. Kema Puconci II 2, 8. Gorica 2, 9. Royal Beach Škofja Loka 0.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Fantje po pričakovanjih, presenečenja med dekleti