„Čolnikov" klopotec straši in odganja ptiče!

Klopotec BenediktPodobno kot povsod po Slovenskih Goricah, Prlekiji in Halozah, so tudi benediški vinogradniki začeli s prireditvijo, ki bo poslej potekala tradicionalno vsako leto. Gre za postavljanje klopotca kot znaka ohranjanja kulturne dediščine, letos pa je postavitev klopotca nekoliko hitrejša, saj grozdje hitro dozoreva in potrebno je čim prej strašiti in odganjati ptiče. Letos ga je Turistično vinogradniško društvo Benedikt, postavilo prvič in sicer nad novim platojem ob svojih brajdah in kleti, ter tik ob Čolnikov domačiji, kjer bo klopotec poslej stal vsako leto. Na veselem dogodku, kjer ni manjkalo niti kulinaričnih in tekočih dobrot, se je zbralo kar nekaj članic in članov društva, ter tudi drugih vinogradnikov in vinogradnic, večino dela na „štangi" pa sta opravila aktualni predsednik, Marjan Farasin, in častni predsednik ter vinski vitez Zlatko Borak.

Postavljanje klopotca, kar so prvič uprizorili tudi benediški vinogradniki, je pravi praznik

Devetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe, kjer je nastopilo rekordnih 19 ekip

Bujta repaV okviru 23. Pomurskega poletnega festivala (PPF), ko se v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi 9. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne in zgodovinske dediščine.

Vinogradniki pred upokojenkami in gostinci

Prišli sta tudi učiteljici Marija in Rozina

Srečanje sošolcev OŠ SJoŠSončna in vroča sobota, zadnja v letošnjem juliju, je bila pravšnji dan za 5. srečanje nekdanjih učencev OŠ Videm ob Ščavnici (sedaj OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici), ki so rojeni leta 1951. Nadvse prijetnega srečanja, ki ga je organiziral Ivan Weindorfer, se je udeležila dobra tretjina nekdanjih učenk in učencev, ki so osnovnošolske klopi greli med leti 1958/65. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je, za pokojne in žive učence, v farni cerkvi Sv. Jurija, daroval duhovni pomočnik Mirko Rakovec. Del srečanja so namenili tudi obisku pokopališča pri Svetemu Juriju, kjer so se poklonili spominu pokojnim sošolcem. Med njimi je tudi nedavno umrli Vlado Kocuvan, ki je bil organizator preteklih tovrstnih srečanj.

Srečali so se sošolci OŠ Videm ob Ščavnici, letniki 1951

Pri Sveti Ani so tekmovali v kuhanju štajerske kisle juhe, zmagala pa je ekipa iz Apaške doline

Kisla juha Sv. AnaV okviru obeleževanja občinskega praznika občine Sveta Ana v Slovenskih goricah - Aninega tedna 2018, je na dvorišču okrepčevalnice Šenk pri Sveti Ani potekalo tradicionalno, 8. tekmovanje v kuhanju štajerske kisle juhe. Ob pomoči nekaterih drugih društev in organizacij, predvsem pa številnih sponzorjev in donatorjev, so zanimiv dogodek odlično pripravili Kulinarično društvo kisla juha Sveta Ana, KO RK Lokavec in Okrepčevalnica Šenk. Žal je letos udeležba bila skromna, saj so tekmovale le štiri (lani: 14) ekipe, kljub temu je vzdušje bilo enkratno, tako da je tudi alfa in omega prireditve Lili Uroševič bila zadovoljna s celotnim dogajanjem, enako tudi nastopajoči kuharji in kuharice. Peta domača ekipa organizatorjev „Kulinarično društvo kisla juha" je skuhala skoraj poln 300-litrski kotel juhe, tako da te priljubljene jedi ni zmanjkalo. Po razglasitvi rezultatov tekmovanja so tako lahko razdelili več kot 300 porcij zanimive jedi iz svinjskih nogic, želodcev, plečke, korenčka, krompirja, čebule...in različnih začimb.

Črnci pred Gospodinjami in Pogledom

Pokazali so kako se je nekoč želo in kosilo

Žetev Spodnja ŠčavnicaMesec julij je čas počitnic, dopustov, velike vročine, različnih prireditev in dogodkov, pa tudi čas žetve zlatega zrnja. Prav v tem času je v organizaciji Društva podeželskih žena Gornja Radgona, kateremu so pomagali KZ Radgona, Občina in KSS Radgona, ob vaško gasilskem domu v Spodnji Ščavnici potekal, že 36. po vrsti, tradicionalni praznik žetve, ki iz leta v leto sicer potrjuje, da je tovrstno ohranjanje starih kmečkih običajev in opravil, vedno dobrodošlo, a žal se ga mlajši redko udeležujejo, da bi se česa naučili. In čeprav je v zadnjih letih vedno več takšnih in drugačnih prireditev povezanih z žetvijo, je tista v Spodnji Ščavnici nekaj posebnega, saj sodi med začetnike na tem področju, ob tem pa je to prireditev, ki vsako leto pritegne nekaj žanjic in koscev, zraven pa veliko več obiskovalcev.

Društvo podeželskih žena Gornja Radgona ohranja in obuja najpomembnejšo kmečko opravilo, ročno žetev pšenice

Milena Benko z maksimalnim številom točk

Naj kvašeni rogljičkiV okviru 36. dneva žetve v Spodnji Ščavnici sta Društvo podeželskih žena (DPŽ) Gornja Radgona in Zveza kmetic Slovenije (ZKS) pripravila I. državno razstavo in ocenjevanje kvašenih rogljičkov (kifelcev). Na prvem tovrstnem dogodku, ki ga lahko poimenujemo tudi državno prvenstvo, je strokovna komisija, katero je vodila predsednica Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule (zraven sta bili še Nada Flegar in Celestina Strajnšek) z Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani, ocenila osem vzorcev te priljubljene sladice oz. sladkega prigrizka.

Pripravili so prvo državno razstavo in ocenjevanje kvašenih rogljičkov

Ob svečani otvoritvi prenovljenega ŠRC Nemčavci, tudi zanimiva nogometna tekma

ŠRC NemčavciV okviru praznovanja letošnjega občinskega praznika MO Murska Sobota, so posebno zadovoljstvo doživeli prebivalci primestne KS Nemčavci, kjer v 85 gospodinjstvih živi okoli 300 ljudi. V kompleksu vaško-gasilskega doma in ŠRC Nemčavci, tik ob regionalki, ki iz Murske Sobote vodi proti madžarski meji, je namreč potekala slovesna otvoritev Športno rekreacijske turistične točke Nemčavci. Gre za projekt, ki so ga pridobili iz programa LAS (Lokalna akcijska skupina) Goričko 2020 in ga financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja - Evropa investira v podeželje. S položitvijo umetne trave na bivšem teniškem igrišču so v Nemčavcih tako pridobili eno igrišče za tenis in večnamensko igrišče za košarko, rokomet, odbojko in mali nogomet. Prednost umetne trave pred opečno podlago, ki je bila prej na teniškem igrišču, je predvsem v vzdrževanju in možnosti uporabe skozi celo leto.

Nemčavci imajo čudovit športno-rekreacijski center

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Fantje po pričakovanjih, presenečenja med dekleti

 

Namizni tenis/ Odigran 3. krog tekmovanja v ligaškem DP

Matic SlodejLjubljana – V 3. krogu tekmovanja v I. moški namiznoteniški ligi, ki je postregel z nekaj zanimivimi dvoboji, ni bilo nobenih presenečenj, saj so doseženi pričakovani rezultati. Povsem drugače je pri dekletih, kjer se že dolgo ni zgodilo toliko tako dramatičnih dvobojev in toliko presenečenj. Na vseh petih tekmah je namreč bilo potrebno odigrati najmanj osem iger in na najmanj treh dvobojih so se zgodila presenečenja, med drugim so pred domačimi navijači izgubile aktualne prvakinje iz Izole. Med fanti, kjer sta bila v ospredju prekmursko-štajerski in primorsko-koroški spopad, je bilo tudi najbolj dramatično, a nikakor vprašljivo kdo bo osvojil obe točki.

Mariborčani so še lažje kot je bilo pričakovati premagali izkušeno ekipo Sobote. Pri gostiteljih sta povsem odpovedala veterana Bojan Pavič in Gaj Vidmar, ki sta izgubila vse svoje dvoboje, prvi tri, drugi dva. Zato sta zmagi Tomaža Roudija proti obema prvima igralcema ŽNTK Maribor bili premalo za kakšno presenečenje.
Tudi v Izoli so favoriti s Koroške potrdili to vlogo in premagali mlado domačo ekipo, toda zmaga nikakor ni bila lahka in enostavna. Bilo je izjemno negotovo, saj so se le tri igre od osmih končale gladko 3:0, pet pa je bilo sila tesnih. Izkušeni Mitja Horvat je po pričakovanju dobil vse tri svoje dvoboje, kar pomeni, da je sam povedel s 3:0, a tudi on je imel kar nekaj težav proti primorskima mladcema Matijo Novelom in Erikom Paulinom. Preostali točki za Korošce je osvojil še en „veteran" Janez Petrovčič. Državni prvaki iz Novega mesta so na ljubljanskem Kodeljevem imeli zgolj nekoliko težji trening, saj Cvetko, Hribar in Novak igralcem Kajuh Slovana niso prepustili niti ene same točke. V Lučah v Savinski dolini pa se je po pričakovanju pisala zgodovina, saj so novinci med prvoligaši, igralci NTK Savinja Lean rešitve, po dveh uvodnih porazih, dosegli svojo prvo prvoligaško zmago sploh. Proti skromni ekipi iz Ptuja so Jure Slatinšek, Oskar Rosc in Miha Grampovčnik izgubili eno samo točko, ko je Luka Krušič ugnal Rosca, vse ostalo pa je pripadlo gostiteljem. Peta tekma tega kroga v Mengšu bo šele v torek, in čeprav so igralci Keme Puconci v prednosti, niti izkušeni gostitelji niso brez možnosti.
Kot rečeno je med dekleti bilo veliko zanimivih in dramatičnih dvobojev, ki so postregli s številnimi presenečenji. Vsekakor je največje presenečenje poraz državnih prvakinj in Arrigonija, ki so v Izoli klonile proti zaloški Vesni. Čeprav so gostje nastopile brez nekdanje Izolčanke Kristine Rahotin Pavič, so predvsem po zaslugi treh točk Ivane Zera in dveh Tjaše Supanič, Založanke zasluženo slavile. Predvsem je prijetno presenetila Supaničeva, ki je med drugim najbrž prvič v karieri premagala tudi Jano Ludvik. Zelo zanimivo in dramatično je bilo tudi na Kodeljevem, kjer je za Kajuhovke nastopila odlična Špela Polončič. Prav zaradi tega so Korošice, na čelu z Vesno Rojko dosegle tesno zmago, čeprav je tudi Rojkova izgubila proti Lari Opeki. Vsekakor je do presenečenja prišlo tudi na Ptuju, kjer so gostiteljice izgubile proti Pucončankam. Staša Matis, Ana Kovačec in Nuša Vogrinčič so dejansko dosegle odličen rezultat, čeprav so vse tri bile poražene proti prvi gostiteljici Katji Krajnc. Mnogi so pričakovali, da se bo zgodovina pisala tudi v Preserju, kjer bi novinke v eliti, igralke Preserja, morale osvojiti svoje prve prvoligaške točke. Toda s tem se niso strinjale igralke Jesenic. Pri gostiteljicah je odpovedala zlasti Rebeka Lukič in zato sta prvi točki Jesenic več kot zasluženi. Igralke Logatca so proti gostjam z Goriškega pričakovano slavile, saj se več kot močno čuti vrnitev Nine Zupančič, ki je tudi tokrat osvojila vse tri točke, dve pa je dodala še Katja Gutnik.
Rezultati 3. kroga v I. SNTL, moški:
Savinja Lean rešitve – Ptuj 5:1 (O. Rosc – Šegula 3:2, Slatinšek – Drčič 3:0, Grampovčnik – Krušič 3:1, Slatinšek – Šegula 3:0, O. Rosc – Krušič 1:3, Grampovčnik – Drčič 3:1).
Kajuh Slovan – Krka 0:5 (Pintar – Hribar 2:3, A. Novak – T. Novak 1:3, Peperko – Cvetko 0:3, A. Novak – Hribar 2:3, Pintar – Cvetko 0:3)..
Arrigoni Izola – Fužinar Interdiskont 3:5 (Novel – Petrovčič 2:3, Paulin – Poročnik 3:0, Vigini – Horvat 0:3, Paulin – Petrovčič 3:2, Novel – Horvat 2:3, Vigini – Jamšek 3:0, Paulin – Horvat 2:3, Vigini – Petrovčič 1:3).
Sobota – Maribor 2:5 (Roudi – Piljak 3:0, Pavič – Črepnjak 0:3, Vidmar – Slodej 0:3, Pavič – Piljak 1:3, Roudi – Slodej 3:0, Vidmar – Črepnjak 0:3, Pavič – Slodej 2:3).
Mengeš – Kema Puconci (preloženo na torek, 24.10. ob 17,00).
Vrstni red: 1. Krka 6, 2. Fužinar Interdiskont 6, 3. ŽNTK Maribor 6, 4. Kema Puconci (-1) 4, 5. Sobota 2, 6. Menegeš (-1) 2, 7. Savinja Lean rešitve 2, 8. Arrigoni Izola 0, 9. Kajuh Slovan 0, 10. Ptuj 0.
Rezultati 3. kroga v I. SNTL, ženske:
Preserje – Jesenice 4:5 (Kete – Bolte 1:3, Letnar – Jančič 3:0, Lukič – Smolej 3:2, Letnar – Bolte 3:1, Kete – Smolej 1:3, Lukič – Jančič 2:3, Letnar – Smolej 3:1, Lukič – Bolte 1:3, Matjašič – Jančič 0:3).
Kajuh Slovan – Muta 4:5 (Šabanov – Staniša 3:1, Opeka – Kadiš 3:0, Novak – Rojko 1:3, Opeka – Staniša 1:3, Šabanov – Rojko 0:3, Novak – Naglič 3:0, Opeka – Rojko 3:2, Novak – Staniša 0:3, Šabanov – Naglič 1:3).
Arrigoni Izola – Vesna Zalog 3:5 (Čokelj – Zera 1:3, Paulin – Trelec 3:0, Ludvik – Supanič 0:3, Paulin – Zera 2:3, Čokelj – Supanič 0:3, Ludvik – Trelec 3:0, Paulin – Supanič 3:1, Ludvik – Zera 2:3).
Ptuj – Kema Puconci 4:5 (Belaj – Vogrinčič 0:3, Krajnc – Kovačec 3:1, Butkovska Tomanič - Matis 1:3, Krajnc – Vogrinčič 3:1, Belaj – Matis 1:3, Butkovska Tomanič – Kovačec 1:3, Krajnc – Matis 3:2, Butkovska Tomanič – Vogrinčič 3:1, Belaj – Kovačec 2:3).
Logatec – Letrika 5:3 (Smiljanič – Mavri 0:3, Gutnik – Kalut 3:0, Zupančič – Vidmar 3:1, Gutnik – Mavri 1:3, Okorn – Vidmar 0:3, Zupančič – Klaut 3:0, Gutnik – Vidmar 3:0, Zupančič – Mavri 3:1).
Vrstni red: 1. Muta 6, 2. Vesna Zalog 6, 3. Arrigoni Izola 4, 4. Logatec 4, 5. Ptuj 4, 6. Kajuh Slovan 2, 7. Jesenice 2, 8. Kema Puconci 2, 9. Preserje 0, 10. Letrika 0.
Rezultati 2. kroga v II. SNTL, moški: Cornilleau Mengeš – Muta 5:4, Vesna Zalog – Fužinar Interdiskont II 0:5, Ilirija – PPK Rakek 1:5, Melamin Kočevje – Logatec 5:1, Cornilleau Mengeš – Fužinar Interdiskont II 4:5, Vesna Zalog – Muta 1:5, Ilirija – Logatec 5:3, Melamin Kočevje – PPK Rakek 5:2, Tempo Velenje – Prebold 5:1.
Vrstni red: 1. Fužinar Interdiskont II 8, 2. Muta 6, 3. Melamin Kočevje 6, 4. PPK Rakek 6, 5. Cornilleau Mengeš 4, 6. Tempo Velenj 2, 7. Ilirija 2, 8. Logatec 2, 9. Vesna Zalog 0, 10. Prebold 0.
Rezultati 2. kroga v III. SNTL, moški: Cirkovce – Kema Puconci II 5:2, Križe – Vrhnika 5:3, Royal Beach Škofja Loka – Gorica 3:5, Kajuh Slovan – ŠU Novo mesto 1:5, Križe – Gorica 5:0, Royal Beach Škofja Loka – Vrhnika 2:5, Kajuh Slovan – Metlika 5:2.
Vrstni red: 1. SU Novo mesto 6, 2. Cirkovce 6, 3. Križe 6, 4. Vrhnika 4, 5. Kajuh Slovan II 2, 6. Metlika 2, 7. Kema Puconci II 2, 8. Gorica 2, 9. Royal Beach Škofja Loka 0.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Fantje po pričakovanjih, presenečenja med dekleti