Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

David Orešnik pokopal favorizirane Mariborčane

 

Namizni tenis/ Odigran 11. kroga ligaškega DP

NTK MengešLjubljana – Minuli konec tedna, ko je bil na sporedu 11. krog tekmovanja v obeh prvih namiznoteniških ligah, in ko je bilo na sporedu kar nekaj izjemno zanimivih dvobojev, je največje presenečenje v 1. moški ligi pripravila ekipa Mengša. Čeprav so mnogi pričakovali, da vsi štirje vodilni, ki so si praktično že zagotovili nastop v play offu, Krka, Fužinar Interdiskont, Kema Puconci in ŽNTK Maribor, na gostovanjih v Savinjski dolini, na Obali, na ljubljanskem Kodeljevem in v Mengšu ne bi smeli imeti težav, so Mengšani ugnali favorizirane mariborske „železničarje". Tudi sicer so Mariborčani imeli najtežje delo, kajti izkušeni Klemen Jazbič, Andraž Avbelj in zlasti David Orešnik igrajo v zadnjem času odlično.

Prav Orešnik, ki je že pred tednom dni premagal vse tri igralce Sobote, je tokrat pokopal Mariborčane, saj je premagal tako Slodeja, kot Piljka in Črepnjaka. Kljub porazu so Mariborčani še vedno na mestu, ki jih zanesljivo pelje v končnico, Mengšani pa se borijo za sredino lestvice.
Vodilna Krka je pričakovano slavila v Savinski dolini, saj sta Tilen Cvetko in Peter Hribar bila nepremagljiva tudi za igralce Savinje Lean rešitve, ki so dve točki osvojili, ko sta Jure Slatinšek in Patrik Rosc premagala tretjega dolenjskega igralca Tilna Novaka. Zanimivo je bilo tudi v Izoli, kjer so domači mladci sicer povedli 3:1 proti Prekmurcem iz Puconcev, v nadaljevanju pa so štiri točke osvojili gostje, ki so mimogrede nastopili brez prvega igralca Bojana Ropoša, kar bi se jim lahko maščevalo, kajti šesti in sedmi dvoboj se je končal tesno v njihovo korist. Lahko pa bi bilo tudi drugače in bi točki ostali na Obali. Četrti član „velike četverice", koroški Fužinar Interdiskont je potrdil vlogo favorita na ljubljanskem Kodeljevem, kjer je Kajuh Slovan osvojil eno samo točko. Najlažje delo tega kroga je imela ekipa Sobote, ki je gostila skromne nasprotnike iz Ptuja in jim je brez Bojana Paviča, prepustila le nekaj nizov.
Med dekleti je potekala poslastica na ljubljanskem Kodeljevem, kjer je ekipo Kajuh Slovana gostila vodilna zaloška Vesna. Gostje so potrdile vlogo favoritinj, kajti tokrat je malo odpovedala najboljša domača igralka Lara Opeka, ki je utrpela dva poraza. Po drugi strani pa je Vesna predvsem po zaslugi Ivane Zera, ki je premagala vse tri domače igralke, dosegla še 11. zapovrstno zmago. Aktualne državne prvakinje so tokrat v Izoli gostile prekmursko Kemo in potrdilo se je, da Pucončanke, v nadaljevanju prvenstva, še zdaleč ne igrajo v jesenskem slogu, ko so dosegle kar pet zmag. Tokrat je le Nuša Vogrinčič osvojila dva niza, vse drugo pa je pripadlo razigranim domačinkam. Tudi v Logatcu, kjer so gostovale Gorenjke iz Jesenic je vse bilo jasno že pred tekmo. Zanesljivo so zmagale domače Notranjke, če pa trenerka Sanja Đekić Smiljanič, ne bi v 5. dvoboju namesto Kaje Okorn, za mizico poslala 15-letno Hano Rožmanec, bi bil končni rezultat 5:0. Tako se Logatčanke vse bolj približujejo play offu. Tam so že nekdanje državne prvakinje s Koroške, ki so tokrat še lažje kot je bilo pričakovati slavile na gostovanju pri novinkah v Preserju. Na peti tekmi tega kroga so Ptujčanke potrdile vlogo favoritinj proti gostjam iz Nove Gorice, toda zmaga ni bilo tako lahka. Dva dvoboja je namreč prva domača igralka Katja Krajnc dobila na razliko 3:2, in prav ona je, s tremi točkami, najbolj zaslužna za peto zmago Ptujčank.
Rezultati 11. kroga v I. SNTL – Vzajemna, moški:
Sobota – Ptuj 5:0 (Roudi – Šegula 3:0, Kocuvan – Drčič 3:2, Vidmar – Krušič 3:2, Kocuvan - Šegula 3:0, Roudi – Krušič 3:1).
Mengeš – ŽNTK Maribor 5:3 (Avbelj – Slodej 3:2, Jazbič – Črepnjak 3:2, Orešnik – Pilajk 3:0, Jazbič – Slodej 1:3, Avbelj – Piljak 0:3, Orešnik – Šrepnjak 3:2, Jazbič – Piljak 2:3, Orešnik – Slodej 3:0).
Arrigoni Izola – Kema Puconci 3:5 (Kocjančič – Norčič 0:3, Paulin – Zelko 3:1, Novel – Pelcar 3:2, Paulin – Norčič 3:0, Kocjančič – Pelcar 0:3, Novel – Zelko 2:3, Paulin – Pelcar 2:3, Novel – Norčič 0:3).
Kajuh Slovan – Fužinar Interdiskont 1:5 (Peperko – Petrovčič 2:3, Novak – Poročnik 3:2, Pintar – Horvat 0:3, Novak – Petrovčič 1:3, Peperko – Horvat 0:3, Pintar – Jamšek 2:3).
Savinja Lean rešitve – Krka 2:5 (Grampovčnik – Hribar 2:3, Slatinšek – Novak 3:0, Rosc – Cvetko 2:3, Slatinšek – Hribar 0:3, Grampovčnik – Cvetko 1:3, Rosc – Novak 3:0, Slatinšek – Cvetko 2:3).
Vrstni red: 1. Krka 20, 2. Fužinar Interdiskont 18, 3. Kema Puconci 18, 4. ŽNTK Maribor 16, 5. Sobota 10, 6. Mengeš 10, 7. Savinja Lean rešitve 10, 8. Arrigoni Izola 4, 9. Kajuh Slovan 4, 10. Ptuj 0.
Rezultati 11. kroga v I. SNTL – Vzajemna, ženske:
Logatec – Jesenice 5:1 (Okorn – Smolej 3:0, Zupančič – Jančič 3:0, Gutnik – Bolte 3:0, Zupančič – Smolej 3:1, Rožmanec – Bolte 1:3, Gutnik – Jančič 3:1).
Ptuj – Mahle Letrika 5:3 (Butkovska Tomanič – Mozetič 2:3, Krajnc – Vidmar 3:0, Belaj – Mavri 1:3, Krajnc – Mozetič 3:2, Butkovska Tomanič – Mavrič 1:3, Belaj – Vidmar 3:0, Krajnc – Mavri 3:2, Belaj – Mozetič 3:1).
Arrigoni Izola – Kema Puconci 5:0 (Čokelj – Vogrinčič 3:1, Paulin – Harkai 3:0, Ludvik – Matis 3:0, Paulin – Vogrinčič 3:1, Čokelj – Matis 3:0).
Kajuh Slovan – Vesna Zalog 3:5 (Šabanov – Zera 0:3, Opeka – Supanič 1:3, Novak – Pavlič Rahotin 3:1, Opeka – Zera 2:3, Šabanov – Pavič Rahotin 0:3, Novak – Supanič 3:1, Opeka – Pavič Rahotin 3:1, Novak – Zera 0:3).
Preserje – Muta 2:5 (Lukič – Kadiš 1:3, Letnar – Rojko 1:3, Kete – Staniša 3:2, Letnar – Naglič 3:0, Matjašič – Staniša 0:3, Kete – Rojko 0:3, Letnar – Staniša 0:3).
Vrstni red: 1. Vesna Zalog 22, 2. Arrigoni Izola 20, 3. Muta 16, 4. Logatec 12, 5. Kajuh Slovan 10, 6. Ptuj 10, 7. Kema Puconci 10, 8. Mahle Letrika 4, 9. Jesenice 4, 10. Preserje 2.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis David Orešnik pokopal favorizirane Mariborčane