Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

David Orešnik pokopal favorizirane Mariborčane

 

Namizni tenis/ Odigran 11. kroga ligaškega DP

NTK MengešLjubljana – Minuli konec tedna, ko je bil na sporedu 11. krog tekmovanja v obeh prvih namiznoteniških ligah, in ko je bilo na sporedu kar nekaj izjemno zanimivih dvobojev, je največje presenečenje v 1. moški ligi pripravila ekipa Mengša. Čeprav so mnogi pričakovali, da vsi štirje vodilni, ki so si praktično že zagotovili nastop v play offu, Krka, Fužinar Interdiskont, Kema Puconci in ŽNTK Maribor, na gostovanjih v Savinjski dolini, na Obali, na ljubljanskem Kodeljevem in v Mengšu ne bi smeli imeti težav, so Mengšani ugnali favorizirane mariborske „železničarje". Tudi sicer so Mariborčani imeli najtežje delo, kajti izkušeni Klemen Jazbič, Andraž Avbelj in zlasti David Orešnik igrajo v zadnjem času odlično.

Prav Orešnik, ki je že pred tednom dni premagal vse tri igralce Sobote, je tokrat pokopal Mariborčane, saj je premagal tako Slodeja, kot Piljka in Črepnjaka. Kljub porazu so Mariborčani še vedno na mestu, ki jih zanesljivo pelje v končnico, Mengšani pa se borijo za sredino lestvice.
Vodilna Krka je pričakovano slavila v Savinski dolini, saj sta Tilen Cvetko in Peter Hribar bila nepremagljiva tudi za igralce Savinje Lean rešitve, ki so dve točki osvojili, ko sta Jure Slatinšek in Patrik Rosc premagala tretjega dolenjskega igralca Tilna Novaka. Zanimivo je bilo tudi v Izoli, kjer so domači mladci sicer povedli 3:1 proti Prekmurcem iz Puconcev, v nadaljevanju pa so štiri točke osvojili gostje, ki so mimogrede nastopili brez prvega igralca Bojana Ropoša, kar bi se jim lahko maščevalo, kajti šesti in sedmi dvoboj se je končal tesno v njihovo korist. Lahko pa bi bilo tudi drugače in bi točki ostali na Obali. Četrti član „velike četverice", koroški Fužinar Interdiskont je potrdil vlogo favorita na ljubljanskem Kodeljevem, kjer je Kajuh Slovan osvojil eno samo točko. Najlažje delo tega kroga je imela ekipa Sobote, ki je gostila skromne nasprotnike iz Ptuja in jim je brez Bojana Paviča, prepustila le nekaj nizov.
Med dekleti je potekala poslastica na ljubljanskem Kodeljevem, kjer je ekipo Kajuh Slovana gostila vodilna zaloška Vesna. Gostje so potrdile vlogo favoritinj, kajti tokrat je malo odpovedala najboljša domača igralka Lara Opeka, ki je utrpela dva poraza. Po drugi strani pa je Vesna predvsem po zaslugi Ivane Zera, ki je premagala vse tri domače igralke, dosegla še 11. zapovrstno zmago. Aktualne državne prvakinje so tokrat v Izoli gostile prekmursko Kemo in potrdilo se je, da Pucončanke, v nadaljevanju prvenstva, še zdaleč ne igrajo v jesenskem slogu, ko so dosegle kar pet zmag. Tokrat je le Nuša Vogrinčič osvojila dva niza, vse drugo pa je pripadlo razigranim domačinkam. Tudi v Logatcu, kjer so gostovale Gorenjke iz Jesenic je vse bilo jasno že pred tekmo. Zanesljivo so zmagale domače Notranjke, če pa trenerka Sanja Đekić Smiljanič, ne bi v 5. dvoboju namesto Kaje Okorn, za mizico poslala 15-letno Hano Rožmanec, bi bil končni rezultat 5:0. Tako se Logatčanke vse bolj približujejo play offu. Tam so že nekdanje državne prvakinje s Koroške, ki so tokrat še lažje kot je bilo pričakovati slavile na gostovanju pri novinkah v Preserju. Na peti tekmi tega kroga so Ptujčanke potrdile vlogo favoritinj proti gostjam iz Nove Gorice, toda zmaga ni bilo tako lahka. Dva dvoboja je namreč prva domača igralka Katja Krajnc dobila na razliko 3:2, in prav ona je, s tremi točkami, najbolj zaslužna za peto zmago Ptujčank.
Rezultati 11. kroga v I. SNTL – Vzajemna, moški:
Sobota – Ptuj 5:0 (Roudi – Šegula 3:0, Kocuvan – Drčič 3:2, Vidmar – Krušič 3:2, Kocuvan - Šegula 3:0, Roudi – Krušič 3:1).
Mengeš – ŽNTK Maribor 5:3 (Avbelj – Slodej 3:2, Jazbič – Črepnjak 3:2, Orešnik – Pilajk 3:0, Jazbič – Slodej 1:3, Avbelj – Piljak 0:3, Orešnik – Šrepnjak 3:2, Jazbič – Piljak 2:3, Orešnik – Slodej 3:0).
Arrigoni Izola – Kema Puconci 3:5 (Kocjančič – Norčič 0:3, Paulin – Zelko 3:1, Novel – Pelcar 3:2, Paulin – Norčič 3:0, Kocjančič – Pelcar 0:3, Novel – Zelko 2:3, Paulin – Pelcar 2:3, Novel – Norčič 0:3).
Kajuh Slovan – Fužinar Interdiskont 1:5 (Peperko – Petrovčič 2:3, Novak – Poročnik 3:2, Pintar – Horvat 0:3, Novak – Petrovčič 1:3, Peperko – Horvat 0:3, Pintar – Jamšek 2:3).
Savinja Lean rešitve – Krka 2:5 (Grampovčnik – Hribar 2:3, Slatinšek – Novak 3:0, Rosc – Cvetko 2:3, Slatinšek – Hribar 0:3, Grampovčnik – Cvetko 1:3, Rosc – Novak 3:0, Slatinšek – Cvetko 2:3).
Vrstni red: 1. Krka 20, 2. Fužinar Interdiskont 18, 3. Kema Puconci 18, 4. ŽNTK Maribor 16, 5. Sobota 10, 6. Mengeš 10, 7. Savinja Lean rešitve 10, 8. Arrigoni Izola 4, 9. Kajuh Slovan 4, 10. Ptuj 0.
Rezultati 11. kroga v I. SNTL – Vzajemna, ženske:
Logatec – Jesenice 5:1 (Okorn – Smolej 3:0, Zupančič – Jančič 3:0, Gutnik – Bolte 3:0, Zupančič – Smolej 3:1, Rožmanec – Bolte 1:3, Gutnik – Jančič 3:1).
Ptuj – Mahle Letrika 5:3 (Butkovska Tomanič – Mozetič 2:3, Krajnc – Vidmar 3:0, Belaj – Mavri 1:3, Krajnc – Mozetič 3:2, Butkovska Tomanič – Mavrič 1:3, Belaj – Vidmar 3:0, Krajnc – Mavri 3:2, Belaj – Mozetič 3:1).
Arrigoni Izola – Kema Puconci 5:0 (Čokelj – Vogrinčič 3:1, Paulin – Harkai 3:0, Ludvik – Matis 3:0, Paulin – Vogrinčič 3:1, Čokelj – Matis 3:0).
Kajuh Slovan – Vesna Zalog 3:5 (Šabanov – Zera 0:3, Opeka – Supanič 1:3, Novak – Pavlič Rahotin 3:1, Opeka – Zera 2:3, Šabanov – Pavič Rahotin 0:3, Novak – Supanič 3:1, Opeka – Pavič Rahotin 3:1, Novak – Zera 0:3).
Preserje – Muta 2:5 (Lukič – Kadiš 1:3, Letnar – Rojko 1:3, Kete – Staniša 3:2, Letnar – Naglič 3:0, Matjašič – Staniša 0:3, Kete – Rojko 0:3, Letnar – Staniša 0:3).
Vrstni red: 1. Vesna Zalog 22, 2. Arrigoni Izola 20, 3. Muta 16, 4. Logatec 12, 5. Kajuh Slovan 10, 6. Ptuj 10, 7. Kema Puconci 10, 8. Mahle Letrika 4, 9. Jesenice 4, 10. Preserje 2.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis David Orešnik pokopal favorizirane Mariborčane