MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Gasilci pred gostinci in upokojenci!

Kisla juha RadenciPodobo kot že v več kot dveh desetletjih, so tudi letos, v okviru praznovanja 24. radenskega občinskega praznika, pripravili številne takšne in drugačne dogodke in prireditve. Seveda ni šlo niti brez kuharskega tekmovanja, saj so pripravili tudi 21. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je organiziralo TD Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, zlasti za otroke, kjer je potekal tridnevni festival „Mačje mesto", tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje). Bilo je resda zelo vroče, a težav vseeno ni bilo, saj so suha drva s kurišč ogrevala (in kadila) še bolj kot sonce, ki se je težko prebijalo skozi krošnje dreves.

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Košnja NegovaKakor pravi slovenska ljudska pesem: »Ko se dela svit grejo fantje kosit«, so tudi »fantje« in eno »dekle«, na grajskem hribu v Negovi »šli kosit«. Letošnje košnjo, ki jo že več kot 10 let pripravlja Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, se je udeležilo 14 koscev, med njimi je bila tudi ženska. Kakor je bila v preteklosti navada, je tudi tokrat gospodar, tega je poosebljal Alojz Firbas, koscem najprej ponudil »štanperl žganice«, ki je dala koscem energijo in zagon. In že so kosci nabrusili kose, ter se v redu, kot nekoč, podali na košnjo strmega brega, na katerem so odcvetele in dozorele narcise.

Grajsko pobočje v Negovi pokosili

Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Državne prvakinje pri vodilni zaloški Vesni

 

Namizni tenis/ Nadaljuje se državno ligaško prvenstvo

NTK ArigoniLjubljana – Gostovanji Mengša v Puconcih, in Sobote v Mariboru, bosta gotovo zaznamovala 12. krog tekmovanja v I. moški namiznoteniški ligi. Res je sicer, da sta na obeh dvobojih v prednosti domači ekipi Keme Puconci oz. ŽNTK Maribora, ki sta si praktično zagotovila play off, toda nikakor ne gre podcenjevati niti gostujočih moštev. To še zlasti velja za Mengšane, ki igrajo v odlični formi, še zlasti David Orešnik, ki je v v nadaljevanju prvenstva na šestih dvobojih dosegel prav toliko zmag. In če bo tudi v Puconcih premagal vse tri domače igralce, kot je to storil pred tednom dni proti Mariborčanom, potem je možna tudi zmaga Mengša. Realno je sicer pričakovati, da bodo Bojan Ropoša, Tomaž Pelcar, Luka Norčič in Damjan Zelko, v boju za 2. pozicijo v play offu zmagali, a bodo morali zaigrati na vso moč.

Prav tako bodo morali mariborski „železničarji" proti gostom iz prekmurske prestolnice zaigrati nekoliko bolje kot pred tednom dni v Mengšu. Mariborčani bi sicer morali slaviti, a tudi izkušenih Sobočanov ne gre podcenjevati. Na ostalih tekmah je vse bolj ali manj znano že v naprej, kajti igralci Kajuh Slovana nimajo nobenih možnosti na gostovanju pri državnih prvakih v Novem mestu, enako tudi igralci Ptuja, ki gostijo Savinjčane. Na koroško-primorskem spopadu so vsekakor veliki favoriti igralci Fužinarja Interdiskonta, a tudi mladi Izolčani lahko osvojijo kakšno točko.
Med dekleti bo v ospredju veliki derbi v Zalogu, kjer vodilna Vesna gosti aktualne državne prvakinje iz Izole. Gostje bi le z visoko zmago lahko prevzele vodstvo na lestvici, a čeprav so Primorke realno favoritinje, bo sila težko slaviti najmanj 5:2. Če bo zmaga bolj „tesna" ali če zmagajo gostiteljice, bo prednost domače dvorane v končnici imela Vesna. Dvoboj, ki „rešuje prvenstvo" bo gotovo zelo zanimiv in dramatičen, odločilna pa bo forma posameznih igralk. Če bo Jana Ludvik premagala vse tri domače igralke, kar se jeseni v Izoli ni zgodilo, potem je za pričakovati zmago gostij. Po drugi strani pa tudi Ivana Zera lahko premaga vse tri gostje, kar pomeni, da bi prednost bila na strani Vesne. Ostale tekme tega kroga so v senci velikega derbija, a kljub temu bo kar zanimivo v Puconcih, kjer so gostje iz Ptuja v rahli prednosti. Izenačeno bo tudi na Jesenicah, kjer so prav tako v rahli prednosti gostje iz Preserja. Tudi Kajuhovke bi lahko presenetile na Koroškem, a kljub temu so nekdanje državne prvakinje nekoliko bližje zmagi. V Šempetru,l na goriško – notranjskem spopadu pa so v prednosti igralke Logatca.
Pari 12. kroga v I. SNTL-Vzajemna, moški (sobota, 20.1. ob 16,00): Ptuj – Savinja Lean rešitve, Krka – Kajuh Slovan, Fužinar Interdiskont – Arrigoni Izola, Kema Puconci – Mengeš, ŽNTK Maribor – Sobota.
Pari 12. kroga v I. SNTL-Vzajemna (sobota, 20.1. ob 10,00): Kema Puconci – Ptuj, ob 17,00: Jesenice – Preserje, Muta – Kajuh Slovan, Vesna Zalog – Arrigoni Izola, Mahle Letrika – Logatec.
Pari 7. kroga v II. SNTL, moški (sobota, 20.1. ob 10,00): Prebold – Tempo Velenje, Muta – Comilleau Mengeš, Fužinar Interdiskont II – Vesna Zalog, PPK Rakek – Ilirija, Logatec – Melamin Kočevje, ob 16,00: Fužinar Interdiskont II – Comilleau Mengeš, Muta – Vesna Zalog, Logatec – Ilirija, PPK Rakek – Melamin Kočevje.
Pari 7. kroga v III. SNTL, moški (sobota, 20. 1. ob 10,00): Kema Puconci II – Cirkovce, Vrhnika – Križe, Gorica – Royal Beach Škofja Loka, ŠD SU Novo mesto – Kajuh Slovan II, ob 17,00: Gorica – Križe, Vrhnika – Royal Beach Škofja Loka, Metlika – Kajuh Slovan II.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Državne prvakinje pri vodilni zaloški Vesni