Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Arrigoni zmagal v Zalogu, vrnil pa se je Grega Komac

 

Namizni tenis/ Nadaljuje se državno ligaško prvenstvo

Grega KomacLjubljana – Poleg pričakovanih rezultatov na štirih tekmah 12. kroga tekmovanja v I. moški namiznoteniški ligi, je konec minulega tedna gotovo zaznamovala vrnitev 48-letnega Gregorja Komaca za zelene mizice. In že na prvi tekmi, na štajersko – prekmurskem derbiju je nekdanji slovenski reprezentant in eden najboljših slovenskih igralcev po osamosvojitvi, pokazal da ni pozabil igrati. Z dvema zmagama, proti Tomažu Roudiju ter Gaju Vidmarju je v veliki meri prispeval k sicer pričakovani zmagi Mariborčanov proti gostom iz Murske Sobote, ki so nastopili brez Bojana Paviča, kar je Štajercem samo olajšalo delo. Z vrnitvijo Komaca se sedaj mariborski „železničarji" lahko vmešajo tudi v boj za naslov državnih prvakov.

Vprašanje pa je, kaj bodo tukaj porekli mladi Dolenjci, ki vodijo na lestvici in branijo naslov iz minulih sezon. Tokrat so Peter Hribar, Tilen Novak in Tilen Cvetko, ki je mimogrede oddal edino točko proti Andražu Novaku, pričakovano premagali goste s Kodeljevega. Na koroško-primorskem spopadu so igralci Fužinarja Interdiskonta potrdili vlogo favorita, a tudi mladi (skupaj: 51 let) Izolčani, ki so nastopili brez Michela Viginija, niso razočarali. Celo povedli so 2:1 v igrah, toda v nadaljevanju jim izkušeni domačini (skupaj:126 let) niso dovolili osvojiti niti enega niza več. Peta tekma tega kroga, derbi med Kemo Puconci in Mengšom je bila preložena na torek, 23.1. ob 18,00.
Med dekleti je bil v ospredju veliki derbi v Zalogu, kjer je vodilna Vesna gostila aktualne državne prvakinje iz Izole. Gostje so potrebovale visoko zmago, da bi lahko prevzele vodstvo na lestvici, in to jim je tudi uspelo, saj so slavile ravno s potrebnih 5:2. Gostje so nastopile brez Urške Čokelj, domačinke pa brez Kristine Pavič Rahotin, kar se je bolj poznalo. Doslej vodilna Vesna je uspela osvojiti le dve točki, potem, ko sta Ivana Zera in Tjaša Supanič premagali izolsko „rezervistko" Mineo Ljuca. Še dvakrat je bilo tesno, ko je Zera osvojila po dva niza proti Jani Ludvik in Lei Paulin, kakorkoli že, pa se je sedaj vse skupaj postavilo na svoje mesto in v finalu play offa bo morebitna tretja tekma odigrana v Izoli. Ostale tekme tega kroga so minile v senci velikega derbija, a kljub temu je bilo sila zanimivo in dramatično v Puconcih, kjer so gostiteljice nekoliko presenetljivo premagale gostje iz Ptuja, pri katerih je vse tri zmage osvojila Katja Krajnc, a sta se v prekmurskih vrstah izkazali 15-letna Ana Kovačec in leto dni starejša Nuša Vogrinčič. Dokaj izenačeno je bilo tudi na Jesenicah, kjer pa so Gorenjke nekoliko presenetljivo dosegle svojo tretjo zmago. Tudi Kajuhovke so presenetile na Koroškem, pri nekdanjih državnih prvakinjah. Lara Opeka in Tjaša Novak sta bili nepremagljivi, saj sta ugnali tudi odlično domačinko Vesno Rojko. V Šempetru, na goriško – notranjskem spopadu pa so pričakovano slavile igralke Logatca, kjer je bila spet odlična Nina Zupančič, še dve točki pa je dodala Katja Gutnik.
Rezultati 12. kroga v I. SNTL-Vzajemna, moški:
Ptuj – Savinja Lean rešitve 1:5 (Šegula – O. Rosc 2:3, Krušič – Grampovčnik 0:3, Drčič – Slatinšek 0:3, Krušič – O. Rosc 3:0, Šegula – Slatinšek 1:3, Drčič – Grampovčnik 1:3).
Krka – Kajuh Slovan 5:1 (Hribar – A. Novak 3:2, Cvetko – Peperko 3:1, T. Novak - Pintar 3:2, Cvetko – A. Novak 0:3, Hribar – Pintar 3:0, T. Novak – Peperko 3:0).
Fužinar Interdiskont – Arrigoni Izola 5:2 (Poročnik – Novel 1:3, Horvat – Kocjančič 3:0, Petrovčič – Paulin 0:3, Horvat – Novel 3:0, Jamšek – Paulin 3:0, Petrovčič – Kocjančič 3:0, Horvat – Paulin 3:0).
ŽNTK Maribor – Sobota 5:1 (Komac – Roudi 3:0, Slodej – Kocuvan 3:0, Piljak – Vidmar 3:0, Slodej – Roudi 0:3, Komac – Vidmar 3:1, Piljak – Kocuvan 3:0).
Kema Puconci – Mengeš (preloženo na torek, 23.1.)
Vrstni red: 1. Krka 22, 2. Fužinar Interdiskont 20, 3. Kema Puconci (-1) 18, 4. ŽNTK Maribor 18, 5. Savinja Lean rešitve 12, 6. Mengeš (-1) 10, 7. Sobota 10, 8. Arrigoni Izola 4, 9. Kajuh Slovan 4, 10. Ptuj 0.
Rezultati 12. kroga v I. SNTL-Vzajemna:
Kema Puconci – Ptuj 5:4 (Kovačec – Belaj 3:0, Matis – Komovec 3:2, Vogrinčič – Krajnc 1:3, Matis – Belaj 2:3, Kovačec – Krajnc 0:3, Vogrinčič – Komovec 3:0, Harkai – Krajnc 1:3, Vogrinčič – Belaj 3:0, Kovačec – Komovec 3:0).
Jesenice – Preserje 5:3 (Jančič – Kete 3:1, Bolte – Lukič 1:3, Smolej – Letnar 0:3, Bolte – Kete 3:0, Jančič – Letnar 1:3, Smolej – Lukič 3:0, Bolte – Letnar 3:1, Smolej – Kete 3:1).
Muta – Kajuh Slovan 2:5 (Kadiš – Novak 0:3, Rojko – Šabanov 3:0, Staniša – Opeka 0:3, Rojko - Novak 2:3, Naglič – Opeka 0:3, Staniša – Šabanov 3:1, Rojko – Opeka 1:3).
Vesna Zalog – Arrigoni Izola 2:5 (Trelec – Ludvik 1:3, Zera – Ljuca 3:1, Supanič – Paulin 1:3, Zera – Ludvik 2:3, Trelec – Paulin 0:3, Zera – Paulin 2:3).
Mahle Letrika – Logatec 3:5 (Kompara – Gutnik 0:3, Mavri – Okorn 3:0, Mozetič – Zupančič 0:3, Mavri – Gutnik 3:2, Vidmar – Zupančič 1:3, Mozetič – Okorn 3:0, Mavri – Zupančič 0:3, Mozetič – Gutnik 0:3).
Vrstni red: 1. Arrigoni Izola 22, 2. Vesna Zalog 22, 3. Muta 16, 4. Logatec 14, 5. Kajuh Slovan 12, 6. Kema Puconci 12, 7. Ptuj 10, 8. Jesenice 6, 9. Mahle Letrika 4, 10. Preserje 2.
Rezultati 7. kroga v II. SNTL, moški: Prebold – Tempo Velenje 0:5, Muta – Comilleau Mengeš 2:5, Fužinar Interdiskont II – Vesna Zalog 5:1, PPK Rakek – Ilirija 2:5, Logatec – Melamin Kočevje 0:5, Fužinar Interdiskont II – Comilleau Mengeš 3:5, Muta – Vesna Zalog 5:2, Logatec – Ilirija 5:1, PPK Rakek – Melamin Kočevje 0:5.
Vrstni red: 1. Melamin Kočevje 22, 2. Cornilleau Mengeš 22, 3. Fužinar Interdiskont II 22, 4. Muta 12, 5. Tempo Velenje 12, 6. PPK Rakek 12, 7. Logatec 8, 8. Ilirija 6, 9. Vesna Zalog 6, 10. Prebold 4.
Rezultati 7. kroga v III. SNTL, moški: Kema Puconci II – Cirkovce 5:3, Vrhnika – Križe 4:5, Gorica – Royal Beach Škofja Loka 5:2, ŠD SU Novo mesto – Kajuh Slovan II 5:4, Gorica – Križe 0:5, Vrhnika – Royal Beach Škofja Loka 5:1, Metlika – Kajuh Slovan II 3:5.
Vrstni red: 1. ŠD SU Novo mesto 22, 2. Križe 20, 3. Cirkovce 16, 4. Vrhnika 14, 5. Kajuh Slovan II 10, 6. Kema Puconci 10, 7. Gorica 6, 8. Metlika 4, 9. Royal Becah Škofja Loka 0.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Arrigoni zmagal v Zalogu, vrnil pa se je Grega Komac