Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Prvaki pohodili Prekmurce, Kajuhovke boljše od Vesne

 

Namizni tenis/ Odigran 2. krog ligaškega državnega prvenstva

NTK Kajuh-SlovanLjubljana – Prvi konec tedna v oktobru je odigran 2. krog v obeh prvih namiznoteniških ligah – Vzajemna in na sporedu je bilo kar nekaj zanimivih, dramatičnih in negotovih dvobojev. Zlasti pri ženskah se je potrdilo, da ima liga več izenačenih ekip, kar pomeni, da bo prvenstvo zanimivo vse do konca. Tudi pri moških se pozna, da je na vrhu nekoliko večja izenačenost, a so Dolenjci, Štajerci in Korošci vseeno razred zase, čeprav je lepa osvežitev tudi mlajša ekipa iz Mengša, ki je komajda prišla med elito, seveda so tukaj prav tako mladi Izolčani, ki bodo še marsikoga s samega vrha tu in tam presenetili.

Čeprav v 2. krogu ni bilo tako izenačeno kot v prvem, ko so se tri od petih tekem končale šele v deveti partiji, to ne pomeni, da tudi tokrat dvoboji niso bili zanimivi. Do svoje druge zmage so v dvoboju s Kajuh Slovanom prišli novinci v ligi, mladi Mengšani, kjer so spet vsi trije igralci najmanj po enkrat zmagali. Brez izgubljenega dvoboja se je z dvema zmagama izkazal Aljaž Frelih, dvakrat je slavil tudi Rok Trtnik, ki je sicer moral priznati premoč Denisa Pintarja, z eno zmago pa se je izkazal tudi Nejc Erjavec, ki je premagal prav Pintarja, boljši od njega pa je bil Andraž Novak.
Do druge zmage v letošnjem državnem prvenstvu so v domači dvorani prišli tudi Mariborčani. S tremi zmagami se je izkazal Danilo Piljak, z dvema pa Matic Slodej, medtem ko je za prvo ekipo Mengša dvakrat slavil David Orešnik, ki je ugnal tudi izkušenega Komca, in enkrat Klemen Jazbič. Svojih prvih dveh točk v letošnji sezoni so se veselili Izolani, ki so na krilih Erika Pavlina in dveh Matije Novela premagali Savinjo. Za goste sta bila po enkrat uspešna Patrik Rosc in Jure Slatinšek.
Petkratni zaporedni državni prvaki, ki so v prvem krogu z minimalnim izidom premagali Arrgioni, so proti Pucončanom do zmage prišli že po šestih dvobojih. Z dvema zmagama sta se izkazala Tilen Cvetko in Lorencio Lupulescu, enkrat je bil uspešen tudi Tilen Novak, za goste je enkrat slavili Tomaž Pelcar, ki je v prvem krogu zabeležil tri zmage, a to ni bilo dovolj za zmago njegove ekipe proti Mariboru. Tako oslabljeni Prekmurci po dveh krogih ostajajo brez osvojene točke.
Med dekleti sta tokrat bila na sporedu dva derbija, kjer so se po zmagi proti aktualnim državnim podprvakinjam, v Zalogu veselile igralke Kajuh Slovana, enako kot povratnice v 1. ligo ljubljanske „železničarke", ki so slavile v Logatcu, kjer je odlično igrala tudi domačinka Nina Zupančič, a njene tri točke so bile vse kar so osvojile Notranjke. Potem, ko so v 1. krogu tesno izgubile proti Logatcu, so varovanke Špele Polončič s Kodeljevega tokrat le prišle do pomembne zmage, saj so v svojih vrstah imele razpoloženo Tjašo Novak, ki je dobila vse tri svoje dvoboje, tudi zadnjega proti Tjaši Supanič. Veliko zaslug za zmago Kajuh Slovana je imela tudi Lara Opeka z dvema zmagama, boljša je bila od Špele Trelec in Ivane Zere, ki je sicer svoji ekipi priborila eno zmago, dvakrat pa je bila uspešna Tjaša Supanič. Na začetku državnega prvenstva se z dvema zmagama lahko pohvalijo tudi igralke Ljubljane, s tremi sanjskimi igralkam, ki so pred nekaj leti obetale največ v Sloveniji. Povratnice v prvoligaško druščino so do nje prišle v Logatcu. V domači ekipi je s tremi zmagami znova blestela Nina Zupančič, zato pa sta v gostujoči ekipi s po dvema zmagama svoj delež k zmagi prispevali sestri dvojčici Nika in Zala Veronik, slednja je v osmi partiji dneva s 3:2 ugnala Katjo Gutnik, ki jo je pred tem s 3:0 premagala tudi Tamara Pavčnik.
Aktualne državne prvakinje, ki so bile v prvem krogu proste, so brez izgubljenega niza premagale Preserje. Po dvakrat sta zmagali Lea Paulin in Urška Čokelj, enkrat je bila uspešna še Minea Ljuca. V dvoboju ekip, ki sta v prvem krogu ostali praznih rok, je zmagovalke odločila šele deveta partija. Za veliko veselje domače ekipe je poskrbela 16-letna Lara Kompara, ki je po hudem boju ugnala 30 let starejšo Barbaro Jančič. Pred tem je za domačo trikrat slavila Tina Mozetič, medtem ko je Kompara dodala še eno zmago, za Jeseničanke je dvakrat zmagala Mojca Smolej, po enkrat pa Nuša Bolte in Jančičeva.
Rezultati 2. kroga v I. SNTL – Vzajemna, moški:
Arrigoni Izola – Savinja 5:2 (Lavrič – P. Rosc 1:3, Paulin – Jovanovič 3:0, Novel – Slatinšek 3:0, Paulin – P. Rosc 3:1, Lavrič – Slatinšek 2:3, Novel – Jovanovič 3:0, Paulin – Slatinšek 3:1).
Cornilleau Mengeš – Kajuh Slovan 5:2 (Erjavec – Pintar 3:0, Trtnik – Peprko 3:1, Frelih – Novak 3:1, Trtnik – Pintar 1:3, Erjavec – Novak 0:3, Frelih – Peperko 3:0, Trtnik – Novak 3:1).
Zavarovalnica Maribor – Mengeš 5:3 (Komac – Orešnik 2:3, Slodej – Avbelj 3:1, Piljak – Jazbič 3:2, Slodej – Orešnik 2:3, Črepnjak – Jazbič 0:3, Piljak – Avbelj 3:0, Slodej – Jazbič 3:0, Piljak – Orešnik 3:1).
Krka – Kema Puconci 5:1 (Cvetko – Zelko 3:0, Lupulesku – Norčič 3:0, Novak – Pelcar 0:3, Lupulesku – Zelko 3:0, Cvetko – Pelcar 3:2, Novak – Norčič 3:1).
Sobota – Fužinar Interdiskont, preloženo na petek, 11.10.
Vrstni red: 1. Cornilleau Mengeš, 2. Krka, 3. Zavarovalnica Maribor vsi po 4, 4. Fužinar Interdiskont (-1), 5. Arrigoni Izola, 6. Kajuh Slovan vsi po 2, 7. Sobota (-1), 8. Mengeš, 9. Kema Puconci, 10. Savinja, vsi brez točk.
Rezultati 2. kroga v I. SNTL – Vzajemna, ženske:
Arrigoni Izola – Preserje 5:0 (Paulin – Letnar 3:0, Čokelj – Kete 3:0, Ljuca – Bartolovič 3:0, Čokelj – Letnar 3:0, Paulin – Bartolovič 3:0,
Logatec – ŽNTK Ljubljana 3:5 (Rožmanec – Z.Veronik 0:3, Zupančič – Pavčnik 3:1, Gutnik – N.Veronik 0:3, Zupančič – Z.Veronik 3:2, Rožmanec – N.Veronik 0:3, Gutnik – Pavčnik 0:3, Zupančič – N.Veronik 3:0, Gutnik – Z.Veronik 2:3).
Vesna Zalog – Kajuh Slovan 3:5 (Trelec – Novak 2:3, Zera – Benčina 3:0, Supanič – Opeka 3:1, Zera – Novak 1:3, Trelec – Opeka 0:3, Supanič – Benčina 3:0, Zera – Opeka 0:3, Supanič – Novak 0:3).
Letrika – Jesnice 5:4 (Kompara – Smolej 1:3, Mozetič – Jančič 3:1, Pavlin – Bolte 0:3, Mozetič – Smolej 3:2, Kompara – Bolte 3:1, Pavlin – Jančič 0:3, Mozetič – Bolte 3:1, Pavlin – Smolej 1:3, Kompara – Jančič 3:2).
Prosta je bila Kema Puconci.
Vrstni red: 1. ŽNTK Ljubljana 4, 2. Kema (-1), 3. Arrigoni Izola (-1), 4. Vesna Zalog, 5. Kajuh Slovan, 6. Logatec, 7. Letrika vsi po 2, 8. Jesenice, 9. Preserje oba brez točk.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Prvaki pohodili Prekmurce, Kajuhovke boljše od Vesne