Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Prvaki pohodili Prekmurce, Kajuhovke boljše od Vesne

 

Namizni tenis/ Odigran 2. krog ligaškega državnega prvenstva

NTK Kajuh-SlovanLjubljana – Prvi konec tedna v oktobru je odigran 2. krog v obeh prvih namiznoteniških ligah – Vzajemna in na sporedu je bilo kar nekaj zanimivih, dramatičnih in negotovih dvobojev. Zlasti pri ženskah se je potrdilo, da ima liga več izenačenih ekip, kar pomeni, da bo prvenstvo zanimivo vse do konca. Tudi pri moških se pozna, da je na vrhu nekoliko večja izenačenost, a so Dolenjci, Štajerci in Korošci vseeno razred zase, čeprav je lepa osvežitev tudi mlajša ekipa iz Mengša, ki je komajda prišla med elito, seveda so tukaj prav tako mladi Izolčani, ki bodo še marsikoga s samega vrha tu in tam presenetili.

Čeprav v 2. krogu ni bilo tako izenačeno kot v prvem, ko so se tri od petih tekem končale šele v deveti partiji, to ne pomeni, da tudi tokrat dvoboji niso bili zanimivi. Do svoje druge zmage so v dvoboju s Kajuh Slovanom prišli novinci v ligi, mladi Mengšani, kjer so spet vsi trije igralci najmanj po enkrat zmagali. Brez izgubljenega dvoboja se je z dvema zmagama izkazal Aljaž Frelih, dvakrat je slavil tudi Rok Trtnik, ki je sicer moral priznati premoč Denisa Pintarja, z eno zmago pa se je izkazal tudi Nejc Erjavec, ki je premagal prav Pintarja, boljši od njega pa je bil Andraž Novak.
Do druge zmage v letošnjem državnem prvenstvu so v domači dvorani prišli tudi Mariborčani. S tremi zmagami se je izkazal Danilo Piljak, z dvema pa Matic Slodej, medtem ko je za prvo ekipo Mengša dvakrat slavil David Orešnik, ki je ugnal tudi izkušenega Komca, in enkrat Klemen Jazbič. Svojih prvih dveh točk v letošnji sezoni so se veselili Izolani, ki so na krilih Erika Pavlina in dveh Matije Novela premagali Savinjo. Za goste sta bila po enkrat uspešna Patrik Rosc in Jure Slatinšek.
Petkratni zaporedni državni prvaki, ki so v prvem krogu z minimalnim izidom premagali Arrgioni, so proti Pucončanom do zmage prišli že po šestih dvobojih. Z dvema zmagama sta se izkazala Tilen Cvetko in Lorencio Lupulescu, enkrat je bil uspešen tudi Tilen Novak, za goste je enkrat slavili Tomaž Pelcar, ki je v prvem krogu zabeležil tri zmage, a to ni bilo dovolj za zmago njegove ekipe proti Mariboru. Tako oslabljeni Prekmurci po dveh krogih ostajajo brez osvojene točke.
Med dekleti sta tokrat bila na sporedu dva derbija, kjer so se po zmagi proti aktualnim državnim podprvakinjam, v Zalogu veselile igralke Kajuh Slovana, enako kot povratnice v 1. ligo ljubljanske „železničarke", ki so slavile v Logatcu, kjer je odlično igrala tudi domačinka Nina Zupančič, a njene tri točke so bile vse kar so osvojile Notranjke. Potem, ko so v 1. krogu tesno izgubile proti Logatcu, so varovanke Špele Polončič s Kodeljevega tokrat le prišle do pomembne zmage, saj so v svojih vrstah imele razpoloženo Tjašo Novak, ki je dobila vse tri svoje dvoboje, tudi zadnjega proti Tjaši Supanič. Veliko zaslug za zmago Kajuh Slovana je imela tudi Lara Opeka z dvema zmagama, boljša je bila od Špele Trelec in Ivane Zere, ki je sicer svoji ekipi priborila eno zmago, dvakrat pa je bila uspešna Tjaša Supanič. Na začetku državnega prvenstva se z dvema zmagama lahko pohvalijo tudi igralke Ljubljane, s tremi sanjskimi igralkam, ki so pred nekaj leti obetale največ v Sloveniji. Povratnice v prvoligaško druščino so do nje prišle v Logatcu. V domači ekipi je s tremi zmagami znova blestela Nina Zupančič, zato pa sta v gostujoči ekipi s po dvema zmagama svoj delež k zmagi prispevali sestri dvojčici Nika in Zala Veronik, slednja je v osmi partiji dneva s 3:2 ugnala Katjo Gutnik, ki jo je pred tem s 3:0 premagala tudi Tamara Pavčnik.
Aktualne državne prvakinje, ki so bile v prvem krogu proste, so brez izgubljenega niza premagale Preserje. Po dvakrat sta zmagali Lea Paulin in Urška Čokelj, enkrat je bila uspešna še Minea Ljuca. V dvoboju ekip, ki sta v prvem krogu ostali praznih rok, je zmagovalke odločila šele deveta partija. Za veliko veselje domače ekipe je poskrbela 16-letna Lara Kompara, ki je po hudem boju ugnala 30 let starejšo Barbaro Jančič. Pred tem je za domačo trikrat slavila Tina Mozetič, medtem ko je Kompara dodala še eno zmago, za Jeseničanke je dvakrat zmagala Mojca Smolej, po enkrat pa Nuša Bolte in Jančičeva.
Rezultati 2. kroga v I. SNTL – Vzajemna, moški:
Arrigoni Izola – Savinja 5:2 (Lavrič – P. Rosc 1:3, Paulin – Jovanovič 3:0, Novel – Slatinšek 3:0, Paulin – P. Rosc 3:1, Lavrič – Slatinšek 2:3, Novel – Jovanovič 3:0, Paulin – Slatinšek 3:1).
Cornilleau Mengeš – Kajuh Slovan 5:2 (Erjavec – Pintar 3:0, Trtnik – Peprko 3:1, Frelih – Novak 3:1, Trtnik – Pintar 1:3, Erjavec – Novak 0:3, Frelih – Peperko 3:0, Trtnik – Novak 3:1).
Zavarovalnica Maribor – Mengeš 5:3 (Komac – Orešnik 2:3, Slodej – Avbelj 3:1, Piljak – Jazbič 3:2, Slodej – Orešnik 2:3, Črepnjak – Jazbič 0:3, Piljak – Avbelj 3:0, Slodej – Jazbič 3:0, Piljak – Orešnik 3:1).
Krka – Kema Puconci 5:1 (Cvetko – Zelko 3:0, Lupulesku – Norčič 3:0, Novak – Pelcar 0:3, Lupulesku – Zelko 3:0, Cvetko – Pelcar 3:2, Novak – Norčič 3:1).
Sobota – Fužinar Interdiskont, preloženo na petek, 11.10.
Vrstni red: 1. Cornilleau Mengeš, 2. Krka, 3. Zavarovalnica Maribor vsi po 4, 4. Fužinar Interdiskont (-1), 5. Arrigoni Izola, 6. Kajuh Slovan vsi po 2, 7. Sobota (-1), 8. Mengeš, 9. Kema Puconci, 10. Savinja, vsi brez točk.
Rezultati 2. kroga v I. SNTL – Vzajemna, ženske:
Arrigoni Izola – Preserje 5:0 (Paulin – Letnar 3:0, Čokelj – Kete 3:0, Ljuca – Bartolovič 3:0, Čokelj – Letnar 3:0, Paulin – Bartolovič 3:0,
Logatec – ŽNTK Ljubljana 3:5 (Rožmanec – Z.Veronik 0:3, Zupančič – Pavčnik 3:1, Gutnik – N.Veronik 0:3, Zupančič – Z.Veronik 3:2, Rožmanec – N.Veronik 0:3, Gutnik – Pavčnik 0:3, Zupančič – N.Veronik 3:0, Gutnik – Z.Veronik 2:3).
Vesna Zalog – Kajuh Slovan 3:5 (Trelec – Novak 2:3, Zera – Benčina 3:0, Supanič – Opeka 3:1, Zera – Novak 1:3, Trelec – Opeka 0:3, Supanič – Benčina 3:0, Zera – Opeka 0:3, Supanič – Novak 0:3).
Letrika – Jesnice 5:4 (Kompara – Smolej 1:3, Mozetič – Jančič 3:1, Pavlin – Bolte 0:3, Mozetič – Smolej 3:2, Kompara – Bolte 3:1, Pavlin – Jančič 0:3, Mozetič – Bolte 3:1, Pavlin – Smolej 1:3, Kompara – Jančič 3:2).
Prosta je bila Kema Puconci.
Vrstni red: 1. ŽNTK Ljubljana 4, 2. Kema (-1), 3. Arrigoni Izola (-1), 4. Vesna Zalog, 5. Kajuh Slovan, 6. Logatec, 7. Letrika vsi po 2, 8. Jesenice, 9. Preserje oba brez točk.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Namizni tenis Prvaki pohodili Prekmurce, Kajuhovke boljše od Vesne