VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ob jubileju, deseti spominski "Pohod ob meji"

 

S pohodom iz Radencev do Gornje Radgone, se bodo spomnili odhoda Jugoslovanske armade

Pohod ob meji

Prvo julijsko nedeljo (3.7.2011) bo minilo natanko 20 let odkar so vojaki Jugoslovanske armade zapustili mejni prehod v Gornji Radgoni, ki so ga med osamosvojitveno vojno imeli slab teden dni pod svojim nadzorom. S tem so vojaki JA pravzaprav dokončno in za vedno zapustili mesto Gornja Radgona in sploh radgonsko območje. In v spomin na ta dogodek Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, Policijsko veteransko društvo "Sever", Združenje slovenskih častnikov – območna organizacija Gornja Radgona, Združenje borcev za vrednote NOB, pod pokroviteljstvom občin Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače, ob letošnjem okroglem jubileju, pripravljajo jubilejni, že 10. spominski »pohod ob meji«. Slednji vsako leto poteka izmenično iz Gornje Radgone proti Radencem in v nasprotni strani, ker pa letos praznujemo 20 – letnico osamosvojitvene vojne, bo vse skupaj še bolj slovesno.

Ker mestu in sploh območju Gornje Radgone pripada eno častnih mest pri osamosvajanju Slovenije pred dvajsetimi leti, je logično, da bodo obletnico še posebej obeležili. In poleg ostalih dogodkov in prireditev, ki so ali bodo potekale, bo med pomembnejšimi dogodki prav omenjeni pohod, ko bodo vse poti vodile proti spominskem obeležju „Nikoli več“ v Gornji Radgoni. Tako se bo kolona pohodnikov, skupaj jih pričakujejo najmanj 500, proti nekdanjem mejnem prehodu v Gornji Radgoni, Že ob 16:45 uri se bodo pohodniki z območja občin Gornja Radgona, Sveti Jurij ob Ščavnici, Radenci, Apače in Benedikt, čigar teritorialci so leta 1991, poleg domačinov, bili aktivirani pri obrambi Gornje Radgone, zbrali pred spominskim obeležjem v Radencih. Po pozdravnem nagovoru radenskega župana Janeza Rihtariča in predsednika PO ZVVS za Pomurje, se bodo stotine pohodnikov, pod vodstvom Dušana Zagorca in Stanka Sakoviča, podale ob reki Muri, progi Gornji Radgoni.

Tam bo, ob 19:00 uri, pri spominskem obeležju „Nikoli več“ osrednja slovesnost ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne. Ob kulturnem programu, v katerem sodelujejo glasbeniki iz orkestra Slovenske vojske, Gardna enota Slovenske vojske, ter Pihalni orkester Gornja Radgona, bo prisotne pozdravil župan Gornje Radgone in poslanec DZ Anton Kampuš, slavnostna govornica pa bo ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič. Pozneje, ob 20,20 uri bo pri OŠ Gornja Radgona še ogled razstave posvečen 20. obletnici vojne za Slovenijo, ter družabno srečanje. Za prevoz pohodnikov iz Radgone v Radence in obratno bodo aktivirani tudi avtobusi...

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".