VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Motorni padalci nad prekmurskimi ravnicami

 

Letošnje 5. „Srečanje motornih padalcev“, ki bo na letališču „Marič“ v bližini Moravskih Toplic, je namenjeno tudi proslavi 15. letnice DPM Štrk Murska Sobota

Motorni padalecTo soboto, 9. julija, od 14. ure naprej se nad prekmurskimi ravnicami obeta izjemno zanimiv padalski dogodek. V organizaciji Društva motornih padalcev (DMP) ŠTRK iz Murske Sobote na namreč na sporedu tradicionalno srečanje motornih padalcev. Že 5. tovrstno srečanje, ki bo potekalo na že znanem prizorišču, na letališču „Marič“ v bližini Moravskih Toplicah, in ga bodo s svojo udeležbo počastili številni domači in tuji padalci, bo namenjeno tudi obeleževanju 15. letnice uspešnega delovanja DMP Štrk iz Murske Sobote, ki se ponaša s številnimi svetovnimi rekordi v tej zanimivi športni panogi.

DMP Štrk so ustanovili leta 1996, torej so stari 15 let, in v tem času so osvojili kar 15 svetovnih rekordov, ob tem pripravljajo 5. mednarodno srečanje, kar pomeni, da so letos v znamenju petic, in za petko naj bi potekala tudi organizacija celotnega dogodka, ki bo v Prekmurje pritegnil desetine nastopajočih in na stotine obiskovalcev. Vojko Prah je, mimogrede bil tudi med ustanovitelji DMP Štrk Murska Sobota, ter mlajša člana vodstva Špela Zorčič in Anton Jakšič so nam predstavili delovanje svojega uspešnega društva, ki je lahko ponosno na svoje dosežke.

„Letalske temelje smo postavljali pred 35 leti, ko se je pri nas začela era prosto letečih zmajev, ki so nato dobili motorje in še danes kraljujejo na nebu. Eden pionirjev poletov z njimi je tudi lastnik vzletišča Marič v Moravskih Toplicah, kjer bo v soboto, 9. julija, z začetkom ob 14. uri osrednja prireditev.

Kako je jadralnopadalski šport napredoval, bo prikazal trenutno eden najboljših akrobatskih jadralcev iz Češke Tomas Lednik, ki v svojem podjetju Sky tudi izdeluje vso opremo. Znanje v letalskih spretnostih in razvoju - vsekakor je bil tehnično najtežji projekt izdelava helikopterja za vožnjo oseb - bo demonstriral pilot Boštjan Gačnik, s katerim bodo lahko čar letenja v živo doživeli obiskovalci“, je napovedal Vojko Prah, ki je sicer nosilec petih svetovnih rekordov. Sam pa dodaja: „Na tleh in v zraku bomo lahko videli motorne padalce z motorjem na hrbtu (paramotorjem) in s podvozji. Obiskovalci si bodo lahko ogledali lete in pristanke jadralnih padalcev, ki bodo startali z vitlom. Ker večina naših članov izhaja iz modelarstva, smo k sodelovanju na proslavi pritegnili modelarje, ki bodo prikazali svoje sposobnosti in znanja z največjimi, najhitrejšimi in najglasnejšimi modeli“.

Špela Zorčič pa je spomnila, da „je prvi motor z jadralnim padalom, ki smo ga lahko videli na našem nebu in je bil podarjen, čisto po naključju uporabil danes že pokojni pilot Ištvan Feher iz Dobrovnika, krivec za to je bilo zanimanje Prekmurcev za oddajo Podarim, dobim. Po številnih poskusih in z veliko entuziazma se je na Goričkem zgodilo nekaj odločilnega za motorno padalstvo - v Kraščih ob jezeru je bilo prvo uradno državno prvenstvo, s tem je bila izražena želja po podiranju svetovnih rekordov. Že po osamosvojitvi Slovenije v Prekmurju pod okriljem Aleša Novaka leteli prvi člani sedanjega društva motornih padalcev“.

Dodajmo tudi, da so med ustanovitelji društva, poleg Vojka Praha, še Alenka Prah, Robi Kološa, Gorazd Velner, Patrick Meško in Franc Vidovič. Med zaslužnimi za delovanje in razvoj društva so omenili še Vojka Bediča in že pokojnega Jožeta Gajserja, predsednika sekcije ultralahkih naprav, ki je sodeloval z Letalsko zvezo Slovenije. Nosilci rekordov, poleg Vojka Praha, v posameznih kategorijah pa so še: Igor Marentič, Zoran Zelko, Alenka Prah, Miroslav Drobec in Roman Zelenko.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".