VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Prihaja kar 80 vrhunskih glasbenikov

 

Bliža se II. mednarodna poletna šola za saksofon, trobento in kitaro

Glasbena poletna šolaPotem, ko so že lani dosegli izjemen uspeh, ki je odmeval, ne le po Sloveniji, temveč tudi v tujini, bo tudi letos v organizaciji Glasbene šole (GŠ) Gornja Radgona, na sporedu mednarodna poletna šola za saksofon, trobento in kitaro „Saxophone & Trumpet & Guitar Power 2011“. Šola, ki bo na sporedu med 25. in 29. avgustom, v Zdravilišču Radenci, bo več kot izobraževanje in umetniško usposabljanje, saj se nam obeta veliko dogodkov tudi za obiskovalce in laično javnost. Direktor poletnih šol Tomaž Polak, sicer tudi ravnatelj GŠ Gornja Radgona, je namreč, ob umetniškem vodji mag. Otu Vrhovniku iz Univerze za glasbo na Dunaju, privabil v Radence na izobraževanje in umetniško ustvarjanje kar 80 vrhunskih glasbenikov vseh starosti iz različnih držav.

Predavalo bo osem eminentnih predavateljev, ki so uveljavljeni pedagogi in koncertanti v mednarodnem področju. Predavateljica za kitaro bo domačinka iz Radencev, Sanja Plohl, ki živi in ustvarja v Barceloni v Španiji. Ob njej pa še profesorji z Univerze na Dunaju, Akademije za glasbo v Ljubljani, iz Konzervatorija za glasbo v Ljubljani in Velenju ter profesor domače GŠ Gornja Radgona: mag. Oto Vrhovnik, univ. red. prof.; Rok Volk, spec. prof.; Thomas Kugi, prof.; Lev Pupis, spec. prof.; Gorazd Topolovec, prof.; Aleš Logar, prof., vsi saksofon. Za trobento Anton Grčar, univ. red. prof.; ter za kitaro omenjena Sanja Plohl.

Ob umetniškem vodji in predavatelju mag. Otu Vrhovniku, univ. red. prof.; Univerze za glasbo na Dunaju, ter koordinatorju Roku Volku, spec. prof., profesor na domači GŠ Gornja Radgona, je glavni organizator tega izjemnega dogodka Tomaž Polak, direktor poletnih šol in ravnatelj GŠ Gornja Radgona, ki je v zadnjih letih v glasbeno šolstvo v Pomurju in Slovenskih goricah uvedel veliko pozitivnega.

„Kot akademski glasbenik in profesor trobente sem skozi večletno pedagoško delo zaznaval pomanjkanje možnosti dodatnega in nadaljnjega strokovnega izobraževanja za glasbenike-instrumentaliste vseh stopenj ter glasbene pedagoge na širšem nacionalnem nivoju. In, ko sem prevzel funkcijo ravnateljevanja sem začutil dolžnost in priložnost po izboljšanju dejanskega stanja in pričel z iskanjem umetniškega vodje, ki bi s svojo strokovnostjo, položajem in renomejem pritegnil k sodelovanju vrhunske in ugledne predavatelje. Po razmišljanjih in mnogih pogovorih sva vzpostavila kontakt z mag. Otom Vrhovnikom, red. prof. na Visoki šoli za glasbo na Dunaju, ki ima bogat opus dosežkov in izkušenj na glasbenem področju. Sklenila sva sodelovanje in takoj je izdatno priskočil na pomoč s svojimi idejami. Bila sva v dilemi, kje bi imeli slušatelji in predavatelji primerne pogoje za delo. Odpravil sem se k direktorju Zdravilišča Radenci d.d., gospodu Mladenu Kučišu in takoj je bil pripravljen prevzeti vlogo gostiteljstva. Ponudil je vse prostore in kongresne dvorane za delo ter odlično namestitveno-hotelsko-zdraviliško ponudbo“

pravi Tomaž Polak, ki je izjemno zadovoljen, da je letos v deželo ob Muri uspel pripeljati številne odlične strokovnjake z jasnimi cilji.

S tem je vsem zainteresiranim že drugo leto zapored omogočeno kvalitetno umetniško nadgrajevanje znanja na vseh nivojih, ki ga bodo nudili vrhunski mednarodno priznani predavatelji ob glasbeno bogatem in privlačnem spremljevalnem programu. Ob tem so slušatelji deležni tudi odličnih namestitvenih pogojev in ostale bogate ponudbe Zdravilišča Radenci.

„Poskrbljeno je tudi za promocijo naših krajev, saj si bodo slušatelji v prostem času organizirano ogledali lepote naše pokrajine in krajev, obiskali turistične destinacije in pokušali naše dobrote V okviru dogajanja, vse dni, nudimo tudi bogat spremljevalni program-koncerte. Tako pripravljamo štiri koncerte, nedeljsko glasbeno matinejo za najmlajše ter predavanje z okroglo mizo. Pri izvedbi spremljevalnega programa sta nas finančno podprli občina Radenci in Gornja Radgona. Tako bomo z izvedbami glasbenih novosti polepšali poletne večere tako slušateljem, občanom, ostalim obiskovalcem ter gostom Zdravilišča Radenci“,

pravi Polak.

Vzporedno bodo v avli hotela Radin potekale še bogate in zanimive razstave in demonstracije glasbenih inštrumentov z možnostjo poiskušnje, drugih glasbenih pripomočkov in opreme ter notne literature. Za vse bodo poskrbeli sami proizvajalci instrumentov in prodajalci: Glasbeni center Čurin, proizvajalec saxov-podjetje Vincero iz Italije in Soundtech d.o.o. Prav tako bo v Radencih svojo delavnico predstavil mojster serviser inštrumentov Andrej Robnik, ki bo tudi brezplačno iz prve roke opravil slušateljem manjša popravila instrumentov. „Že z lansko izvedbo dveh poletnih šol nam je uspelo, da je tovrstno glasbeno izobraževanje in izpopolnjevanje postalo tradicionalno in ga bomo z leti še nadgrajevali ter dopolnjevali z drugimi inštrumenti. Ponovno se nam obeta vznemirljivo poletno druženje ljubiteljev in poznavalcev glasbe. Vse skupaj pa je tudi odlična promocija za samo regijo, saj jo bomo predstavili ljudem od blizu in daleč z željo, da se še radi vrnejo k nam“, dodaja Tomaž Polak, direktor poletnih šol v Radencih, ki nam je predstavil tudi koncerte v okviru šole.

Tako bo slavnostni otvoritveni koncert predavateljev poletnih šol, v četrtek, 25.8.2011, ob 20.30 uri; Predavanje/pogovor o saksofonu & kitari s predavatelji bo v petek, 26.08.2011, ob 20.30 uri; Koncert orkestra saksofonov “Sequoia S.O.S.” bo v sobota, 27.8.2011, ob 20.30 uri; Nedeljska matineja “Mladi mladim” - koncert najmlajših udeležencev poletnih šol pa bo v nedeljo, 28.08.2011, ob 11.00 uri. Isti dan ob 20,00 uri bo še zaključni koncert udeležencev poletnih šol. Vsa omenjena dogajanja bodo v Kongresni dvorani Zdravilišča, koncert komornih skupin udeležencev poletnih šol, ki bo v sobota, 27.8.2011, ob 11.00 uri, pa bo potekal v mestu Gornja Radgona.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".